Случаят „Дебора“

• 280 727
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 4 620

Ето виждаш сама. То и без това доста хора смятаха, че си го е била търсила, та с клипа съвсем подсили настроенията.

Нищо не виждам. Просто не понасяма чалга и шамари ми иде да раздам на всеки пеещ чалга.
Това не значи, че е лека и си го е търсила и заслужава.
А тези които смятат, че си го е търсила са също слабоумни чалгари. Ама душевни чалгари.

# 4 621
Тоест ако беше излязла да изпее Излел е Дельо хайдутин съдът щеше по друг начин да съди деянието на Георги, така ли излиза.

# 4 622
Съдът взема решение въз основа на доказателства , не на чалга клипове . 
Хората , които мислят , че тя си го в търсила за мен не са тема за обсъждане .

# 4 623
Съдът взема решение въз основа на доказателства , не на чалга клипове . 
Хората , които мислят , че тя си го в търсила за мен не са тема за обсъждане .

И за мен. Обаче за съжаление съдът гледа комплексно и има един термин "съпричиняване". Ако някой го сгази кола, но е пресичал на непозволено място, част от вината я слагат на него. Ако някой си е оставил вратата отключена и го ограбят наказанието е по-малко, отколкото ако му разбият вратата. Страх ме е, че и тук адвокатът ще пледира нещо такова.

# 4 624
Знам какво е съпричиняване , но не знам в конкретния случай как може да се извърти , наистина деянието е особена жестокост .

# 4 625
Ирис,
Деянието на Георги си е деяние.
Ще го осъдят. За телесната повреда, със сигурност. Но най тежкото обвинение е за заканата за убийство.
И има смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства. И ако беше изпяла народна песен, щеше да е друго, да. Цяла държава се вдигна в нейна защита, цяла. А тя ни забавлява с чалга. Ами, много съм скептична. После пак съдът ще е виновен.
И спирам да обяснявам, явно от телефон не мога да се изкажа разбираемо.
Защитата на Георги ще търси точно тези екзотики. Нямат връзка с престъплението, но имат връзка с жертвата и нейната личност.

# 4 626
Много жалко, ако защитата се позовава на някакъв чалга клип и десет пъти по-жалко, ако съдът приеме тези екзотики. Не си ли отидоха времената, в които жената си го е търсила, понеже е била с къса пола?

# 4 627
А не в ли важно да се докаже дали има закана за убийство, а не дали заканата за убийство е отправна към чалгарка? Ако има закана за убийство  за съда смекчаващо вината обстоятелство ли е, ако тя е към жена пееща чалга, демек жена с лош морален облик?

# 4 628
В България явно -не . Аз съм измумена колко жени я обиждат и коментират , толкова ли с с нещастни хората ? Не мога да си обясня по друг начин такава злоба и агресия ….
За заканата за убийство , аз си представям , че е нещо тип смс или съобщение и после се е виждала пак с него , демек не е била сериозна . Нещо такова можв да се извърти , не че е чалгарка.

# 4 629

Ето виждаш сама. То и без това доста хора смятаха, че си го е била търсила, та с клипа съвсем подсили настроенията.

Нищо не виждам. Просто не понасяма чалга и шамари ми иде да раздам на всеки пеещ чалга.
Това не значи, че е лека и си го е търсила и заслужава.
А тези които смятат, че си го е търсила са също слабоумни чалгари. Ама душевни чалгари.

Ето че ти самата не харесваш чалга, иде ти да биеш шамари на чалгарките, но се чудиш защо защитата го използва. Ами за това. В нашето общество, чалгата стои най долу от всички видове изкуства, просто защото творците в това изкуство, полагат най малко усилия, за създаване на предизвикващ интерес продукт. Или просто казано да си чалгаджийка е по лесно отколкото да си оперна певица. Нужно е само да си хубава, да пееш горе долу добре, и да не се притесняваш да заголваш плът, по клипове. Не е нужно да минаваш цяло музикално образование, и много труд да полагаш, за да станеш оперна певица. Пък същевременно чалгаджийките печелят повече пари от оперните певици, защото повече хора слушат чалга и ходят на дискотека, отколкото ходят на опера. И като сложим и голотията в чалгата, която от морализаторска гледна точка, възмущава обществото, защото развращава младото поколение, и от откъм образ и от към текст, и после се чудиш, защо го използва защитата. (Не съм го гледал клипа, и не знам много ли голотия има, по принцип говоря.) Иначе аз не слушам чалга, но нищо против чалгата нямам, изобщо не ми пречи, нито ме дразни. Даже съм купонясвал по дискотеки на чалга.

Аз това се чудех защо съда изобщо се занимава с клиповете и, но Тейс много добре го обясни. То пак добре че изглежда няма скрито-покрито с пари за лечение, и защитата на Дебора може да изясни от къде са парите. Но клипа постига други важни цели за защитата на обвиняемия. Първо спада съчувстието към Дебора в обществото, защото то е много консервативно, ако беше либерално, клипа никакъв ефект нямаше да има по делото, но не е. Съдиите са част от същото консервативно общество. Те са хора от плът и кръв. Българи като нас. Второ, бързото заснемане на клипа скоро след деянието, дава коз на защитата да пледира, че тя не е била много травмирана, нито стресирана, от деянията и заплахите на обвиняемия.

Иначе понеже не следя делото, предполагам има твърди доказателства, че обвиняемия е извършителя, и не се крепи на нейни показания делото, и защитата не се опитва, да изкара Дебора неблагонадеждна. А единствено чалгарка, лека жена, и че не е била сериозно травмирана, за да започне толкова скоростно, чалга кариера.

Има тук и друго нещо. Ние не познаваме самата Дебора. Ние искаме той да получи по тежка присъда от наша гледна точка, като общество, за да отправим послание в обществото, че такива деяния и отношения между хората, като на обвиняемия към Дебора са недопустими, и трябва тежко да се наказват. Но тя си гледа нейният живот. И има право на това. За нея може да не е от първостепенна важност, всичко в живота и, и поведението и, да е ориентирано към по тежка присъда за обвиняемия. Да има някаква успешна кариера, за нея очевидно е по важно, от това да превърне в цел на живота си, да се държи като монахиня години наред, че да е в интерес на делото. Тя какво печели от това, колко ще лежи обвиняемия. За нас като общество е важно, не за нея. Тя просто вече е продължила напред, за нея всичко това, и деянието, и обвиняемия, са част от миналото и.

Проблема не е в нея, не е и в съдебната система, а в обществото. В неговият консерватизъм е проблема. Като има хора които искат да бият шамари на чалгаджийките, понеже се киклечят полуголи по клиповете, а това е почти цялото общество, няма как да излезем от тази матрица. Защото никой не се възмущава например и не иска да бие шамари на мъжете чалгаджии, които също се киклечят полуголи по клиповете.......Grinning Само киклеченето на жените е проблем. Ако ме разбирате. Ние сме консервативна държава, не сме либерална, а съда е част от това общество.

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 05:14 от Никола Тесла

# 4 630
Никола, никога не съм удряла някого защото е пуснал чалга или пее.
Израза беше метафоричен. Това разбираш ли го. Думата де? Какви са тия локуми? Open Mouth
Не знам колко пъти да го повторя, че да го разберете.
Слушането или пеенето на даден стил не значи, че някой трябва да бъде нарязан.
Слушането или пеенето на даден стил не значи, че трябва извършителят да бъде оправдан.
Пишеш глупости.
Дебора не е длъжна да спре да живее.
Също така силно се съмнявам пеенето на чалга да окажа някакво влияние в/у присъдата.
Ако обаче стане, означава, че вече не сме ударили дъното - подминали сме го.
Ти кога последно беше нарязан. Как пък знаеш това какви следи оставя в психиката.
Защо говориш за печалба на Дебора от присъдата. Хайде малко да се осъзнаеш.
Чувал ли си израза справедливост.
Щото всеки изживял такова нещо иска справедливост. Даже и за по-малки неща.
Затова имаме съдебна система.
Какво печелила. Е, не вярвах, че такава глупост ще прочета и то от теб.

# 4 631

Тогава трябва да нашамаросате самата Дебора. С поведението си тя настрои обществото срещу нея. А с песните си показа на съдиите, че е доволна от това, което й се е случило.

# 4 632
Елора, моля те, не убивай вестоносеца. Изглежда не ме разбра. Аз съм на страната на Дебора, в това дело. И знам че ти ги разграничаваш нещата, клипа който защитата използва за да гради нейн определен образ, и деянието. Но нашето консервативно общество не ги разграничава. Ти също не харесваш чалгата, в няколко поста го пишеш, че не понасяш чалгата, и даже не си могла да догледаш клипа и. Знам че метафорично ги раздаваш шамарите, не съм очаквал и друго. Мисълта ми е че ти самата разбираш грешката на Дебора. Моята теза която ти не разбра, е че за мен няма грешка на Дебора. Проблема е в консерватизма на обществото, не в Дебора. Ако бяхме либерално общество, на което му е все тая дали някой се киклечи полугол по клиповете, тогава и съда няма да се заминава с тях, сега разбра ли ме. Съда е част от същото общество.

# 4 633
  • София
Поредното разочарование от бг държавата. Как така съдът ще гледа “морала” на жертвата. Човешкият живот не струва ли еднакво? За мен е логично да се дава морална оценка на престъпника, не на жертвата. Българското общество в голямата си част е закостеняло и заседнало някъде много назад във времето като възгледи за жените, така е. Но защо и съдът да не е безпристрастен?

# 4 634
Да се надяваме че съдът ще излезе от матрицата на обществото. Но съм скептик. Хора от плът и кръв са там, вероятно също с консервативни разбирания. Защото са част от обществото, и то точно от соц-поколението са съдиите. Предполагам разбира се. Защото вероятно са по възрастни, едва ли са някакви младежи, току що завършили право, съдиите по делото.

Общи условия

Активация на акаунт