Случаят „Дебора“

• 281 458
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 975
Ох тя разбирала човешката реакция🤦
Моля юристите е темата за разяснение- някъде четох, че съдията може да окачестви нараняванията като средна примерно телесна повреда въпреки становището на мед. експертиза. Има ли такова нещо?
И още един въпрос- макетният нож заради пробацията ли е? Да не го проверят случайно пътьом и да носи истински нож?

# 976
  • софия
Наглост, самозабравяне и чувство за безнаказаност. Това видях в брифинга на съдебния състав. Няма да коментирам повече, това е спекулация, чак се кара, как може въобще да и задават въпроси. Къде ни е журналистиката? Защо никой не зададе въпрос как районният съд е преценил, че е средна, значи може. Но при окръжния рязко е станала лека. А доводът, който извади, буквално ме взриви. Ако била средна, после може да и се наложи да я доказва, ако защитата даде насрещен иск. За какво си там, госпожа? За да си спестяваш работа или да въздаваш правосъдие? Гнусно, жалко и обезверяващо ми е. Довечера съм пред съдебната палата с дъщерите си и с неродената ми внучка. Длъжна съм да направя опит да живеят защитени.

# 977
На Гьонева, какъвто и гьон да е, й се поразклати хубавата лятна почивчица. Пожелавам й все по-често да попада на постовете на хора, които да й казват в прав текст какво мислят за нея.

Казах в началото, че оядените съдийки си спят спокойно у дома и някой ме засече как не било сигурно какви са. Оядени е малка дума! Това е отвратителна жена, самодоволна и сигурна в положението си, която говори лъжи, без да трепне. Задължително трябва да бъде изхвърлена от съдийския си пост, където се чувства всесилна!

# 978
  • тук и там
Едва ли е заради пробацията. По-скоро е бил подготвен, така че да нанесе дълбоки срезове, които болят повече, обезобразяват и в същото време да не причини смърт. Психопатска работа.Мисля дори че е бил наясно със закона, все пак има две предишни провинения и  е действал със зла умисъл и така,че да може с добър адвокат да остане и ненаказан за деянието си.Всъщност и да не е добър адвоката му, те съдиите и законът  ни ще се погрижат за правата на престъпника.
Ей това е най-страшното. Всеки психопат може да направи всичко, и ако не те убие-ще му се размине, и то напълно законно..

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 11:35 от Кайсия

# 979
Счупен нос какво е тогава?

# 980
  • София
ТОВА

Счупен нос какво е тогава?

ПЛЮС ТОВА

Накълцано момиче, оставено да лежи в безсъзнание в локва собствена кръв

РАВНО на лека телесна повреда (според съдия Гьонева). Точка!

# 981
  • София
Не виждам тук да се коментира,но във фейсбук писаха,че този изверг е от Възраждане,то само като му видиш татуировките е ясно. Показателно е и това,че КК , който иначе е на всяка манджа, мерудия,този път си мълчи. Мълчат и форумните  възражденски тролове!

Прекрасно. Нека 10, ли беше, процента, гласували за КК да видят истинското му лице.

Скрит текст:
А иначе - дали е от Възраждане или съветник на републикански сенатор в САЩ няма и не трябва да има значение.

За мене въпросният изверг има психични отклонения и от горещините или друго се е отприщил гневът му. Няма как някой с всичкия си да извърши подобно зверство върху жив човек или друг бозайник.

В България в момента ужасно липсват специалисти в областта на психиатричната грижа и ще има все повече такива случаи, за съжаление.
Не знам кой какво пише във фейса, но от неговите лични постове друго излиза т.е. процентите скачат на 26+%

Скрит текст:

# 982
Чл. 128. (1) Който причини другиму тежка телесна повреда се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.
(2) Телесната повреда е тежка, ако е причинено: продължително разстройство на съзнанието; постоянна слепота с едното или с двете очи; постоянна глухота; загуба на речта; детеродна неспособност; обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган; загуба на единия бъбрек, слезката или на крило на белия дроб; загуба или осакатяване на крак или ръка; постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

Чл. 129. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму средна телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
(2) Телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото; постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота; наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.

Чл. 130. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.
(3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.

според състава няма разстройство на здравето - явно в СМЕ пише, че момичето е оскубано, или е получило два шамара.

# 983
  • София
Интересно защо пък така е настроена тази публика? Дали не е защото всеки нормален индивид на планетата намира извършеното за отвратително тежко престъпление, което е можело много лесно да доведе до смъртта на детето?
Нещо не виждам аз проблем с настройката на публиката. Другаде ще да е проблема, но явно хората в системата са различни от обикновените хора. Виждаме го много ясно в този случай.

# 984
  • тук и там
Е, стана ясно че ако не е конкретно посочено в този член, значи не е средна телесна повреда. ..
Другото -печените ни съдии, адвокати и юристи, ще ти кажат "че е въпрос на тълкования".Толкоз.
Както някой беше писал-с такива закони, съдии и политици-да закриваме държавата.

# 985
  • София
Скрит текст:
Чл. 128. (1) Който причини другиму тежка телесна повреда се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.
(2) Телесната повреда е тежка, ако е причинено: продължително разстройство на съзнанието; постоянна слепота с едното или с двете очи; постоянна глухота; загуба на речта; детеродна неспособност; обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган; загуба на единия бъбрек, слезката или на крило на белия дроб; загуба или осакатяване на крак или ръка; постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

Чл. 129. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму средна телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
(2) Телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото; постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота; наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.

Скрит текст:
Чл. 130. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.
(3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.

според състава няма разстройство на здравето - явно в СМЕ пише, че момичето е оскубано, или е получило два шамара.

Какво има да се коментира повече по повод решението на съдия Гьонева - нейната "компетентност, обективност и правилно прилагане на закона"?

# 986
Да, вече съм манипулаторка. Точно за това говорех. В следващия пост ще се окажа психопатка и подкупена да защитавам престъпници.

Аз лично не ви обидих, попитах дали 21 пореза, изискващи 400 шева не са "опасност" или както изглежда пише в НК, не са "разстройство на здравето, временно опасно за живота" (заради кръвозагубата). Също така не спадат ли към "обезобразяване на лицето или на други части от тялото"?

Обаче по някаква причина ме игнорирахте, за да се обиждате от въображаеми обиди от следващия пост.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 11:56 от Съсънка

# 987
  • Където морето целува небето...
Магдена, уважавам ви и не съм ви нападала. Моля да ми отговорите (съвсем сериозно, без никакви заяждане). ОК, разбирам, че според тълкованието на закона телесната повреда е лека. В този случай има ли вратичка, по която да се изиска задържане под стража? Защо в Бургас го правят за спасителя, а в Стара Загора не можаха и бяха с вързани ръце. Не ми казвайте, че е заради медийния шум. Ако е имало вратичка за единия е имало и за другия. А пробацията и рецидива?
И без да искам да ви засегна ще кажа, че е добре съвестните и читави магистрати да се разграничават от подобни съдийки, оронващи престижа на съдилищата. Заради подобни се петни името на всички.

# 988
Lady, благодаря, че пусна текста и го болдна. Може би и това да се закове на първа страница, знам ли. Доколкото разбирам, има поле за субективизъм какво е обезобразяване и дали 21 разреза и 400 шева са такова, сигурно обществото е виновно, че ги вижда така. Нищо работа.

Бях убедена, че са ѝ платили. А женицата просто не е искала да се занимава повече. Поне за пари да беше, а то ще излезе мързел.

# 989
  • Пловдив
Mоже, естествено, да се поиска задържане. Като се повдигне обвинение по някой от съставите макар и за лека телесна повреда, но от общ характер. Най-споменаваният и според мен подходящ е особена жестокост. При спасителя е хулигански подбуди. Може да се окаже и средна. Може да е имало безсъзнание и впоследствие да се съберат още доказателства за това или събраните да се преценят различно. По някой път не е белег за безчовечност и корупция различният фактически извод от едни и същи доказателства. Не, счупването на носа само по себе си не е средна, дадено счупване може да затрудни трайно функциите му и да е средна.

Не е имало обвинение за особена жестокост и според мен съдът при мярката не може сам да го вземе предвид, дори да вижда признаците за нея. Има, доколкото виждам, спор тук, а аз не работя наказателно право, но не само според мен е така. Ако се повдигне такова обвинение или друго от общ характер, винаги пак можое да се иска задържане.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 12:05 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт