Случаят „Дебора“

• 281 470
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 990
Мда, преценката дали да нарежеш някой и да го зарежеш в безпомощно състояние представлява опасност за живота, е също толкова субективна, както дали 21 накълцвания и 400 шева са обезобразяване. С подходящата настройка явно не са. Наистина с магистратите живеем в паралелна вселена.

# 991
Магдена нямам никаква представа какъв юрист сте, дано не сте съдия или прокурор. След като за вас явната некомпетност и наглост се обясняват с лошо настроената общественост нямам какво да кажа.
За съжаление няма как да не политизираме случилото се. В една държава, в която опростачването върви с пълна сила от 12-13 години, в която корупцията е държавна политика, където всичко се купува и продава - човешки съдби и магистратски съвести не можем да очакваме друго. Любимо ми когато някой заговори за незавсимоста на съдебната система. Колкото по дебела е пачката толкова по - независим е съответния магистрат. Освен професионалната квота във ВСС има парламентарна такава. Кой ги избира ? Кой назначи Иван Гешев, кой постави на негово място едно от действащите лица в Осемте джуджета за и.ф гл.прокурор. Да знам, че тук там има стойностни съдии и прокурори, но те са като бели лястовици в това блато наречено съдебна система.

# 992
как можем да видим самата СМЕ? журналистите няма ли как да я изискат, поради обществения отзвук по случая?

# 993
Не мисля, че 21 прореза, нанесени по определен начин, така че медицински и юридически да не са проблем, е случайност или невменяемост. Дефакто хората учат години за подобна прецизност.
Обществото е настръхнало поради липсата на вяра в институциите. Защо липсва вяра е сложен въпрос с комплексен характер и без лесни решения. Но малко смиреност, отговорност и адекватност могат да тушират и поправят поне малко щетите в момента в този случай .

# 994
  • При семейството си
За да сме напълно обективни, решението не е на съдия Гьонева, а на тричленен състав, просто нейното име излезе първо.
Освен това малко се бъркат нещата.
Ако аз правилно съм разбрала, това е съдът, който гледа само мярката задържане под стража, това не е съдът, който ще наложи наказанието за “средна телесна повреда”.
Така че прокуратурата да се залавя, да си свърши добре работата и да повдига адекватно обвинение, така щото този да си получи и адекватното наказание.

# 995
  • Пловдив
Магдена, уважавам ви и не съм ви нападала. Моля да ми отговорите (съвсем сериозно, без никакви заяждане). ОК, разбирам, че според тълкованието на закона телесната повреда е лека. В този случай има ли вратичка, по която да се изиска задържане под стража? Защо в Бургас го правят за спасителя, а в Стара Загора не можаха и бяха с вързани ръце. Не ми казвайте, че е заради медийния шум. Ако е имало вратичка за единия е имало и за другия. А пробацията и рецидива?
И без да искам да ви засегна ще кажа, че е добре съвестните и читави магистрати да се разграничават от подобни съдийки, оронващи престижа на съдилищата. Заради подобни се петни името на всички.
Не мога да се разгранича от човек, за когото не съм убедена, че е такъв, какъвто го изкарвате. Не виждам сериозна причина да го смятам за такъв. Ясно, че за вас е очевидно и крещящо корумпирана, безчовечна, а освен това проста и оядена. Само че аз имам обяснение за съдебния акт и в него няма нищо криминално; не се приема - нищо не мога да направя. Вие сте убедени в нещо си там за гнусната, долна, отвратителна, оядена мърша, аз - не.
Отговорих на въпроса за опасността за жимота, но ме изтриха. Мнението на госпожата горе за оперираните от човешки чувства не беше изтрито, сигнализирах го, да видим; но моето в отговор се изтри. Очевиден двоен аршин се прилага, подигравките и обидите към мен остават, моите отговори се трият.

ЛЕКАРИТЕ са преценили, че няма опасност за живота. Не всяко умишлено нараняване с нож, дори с 20 разреза, е непременно свързано с опасност за жимота.

# 996
  • СИ
Ох тя разбирала човешката реакция🤦
Моля юристите е темата за разяснение- някъде четох, че съдията може да окачестви нараняванията като средна примерно телесна повреда въпреки становището на мед. експертиза. Има ли такова нещо?
И още един въпрос- макетният нож заради пробацията ли е? Да не го проверят случайно пътьом и да носи истински нож?

Естествено е всеки един добър и истински наказателен съдия да може да отсее и прецени за какво става въпрос. Експертизата на медицинските лица се ползва по преценка на съдията и той може дори да не я вземе в предвид ако прецени, че нещо в нея не отговаря на фактическото състояние и заключенията. Едно е медицинска експертиза за съдържание на алкохол в кръвта, друго е мединска експертиза която окачествява телесното или душевното  състояние. Експертиза или заключение по наказателно дело нямат задължителен характер за съдията, както се опитват да обясняват някои. В случая се ползват за прикриване и оправдание.

https://www.marica.bg/balgariq/zakon-i-red/advokat-markovski-za- … vedenieto-na-sada

# 997
Happy, точно това не ми излиза и на мен от мислите. Как този се е научил да реже така - без да засегне нищо... Очевидно не е студент по медицина.

Не ЛЕКАРИТЕ, а един лекар. Защото този преди него е преценил друго.

# 998
Магдена не е права. Или поне е спорен въпросът между юристите.  Съдебните експерти подпомагат съда, но съдът преценява заключенията съобразно всички доказателства и вътрешното си убеждение, може да постави допълнителни задачи, ако се усъмни, може да назначи и тройна експертиза . Много неща може, стига да има воля и да осъзнава обществената значимост на функцията си.
Първоначално аз също бях на мнение, че съдът е следвал формално буквата на закона и не е имал друга възможност. След всичко прочетено и видяно категорично не смятам, че е така.

# 999
съдията, ако има нещо останало човешко в него може и да посети жертвата.
лично аз съм ходела на адреси със съдия.

# 1 000
А, да, бе, ще ходи да притеснява момичето и да ѝ каже “Здрасти, аз съм тази, която пусна тоя, дето те накълца.”

# 1 001
Излиза, че всеки садист - психопат може да си изгради  собствен почерк, така че жертвата му да е "само" с лека телесна повреда, да я малтретира "само" толкова, че да не умре.

Точно така излиза. Бях чела статия, че многото криминални сериали, филми и книги доста са "образовали" населението в САЩ по отношение на престъпността и законите. Редица престъпления били "вдъхновени" точно от многото информация за тях. Бяха описани няколко такива и едното убийство беше толкова добре замислено от група момчета, че всъщност единствената причина да го разкрият била, че извършителите почнали да се хвалят пред познати за проявената си гениалност.

Да, съгласна съм.
Точно вчера си мислех, че начинът и средството за нараняване са много специфични и един нормален човек по принцип не би могъл и да си го представи като възможно, камо ли да го извърши. За това се иска определена психика и нагласа.
 Вероятно извършителят е почитател на клипове/сайтове/ форуми със садистично насилие и го е видял отнякъде, и го е приложил. Сигурна съм, че историята му на търсене в компютъра/ телефона ще е много интересна да се проследи. Вероятно има и снимка или клип от деянието, защото няма да пропусне да се похвали пред една определена аудитория, за да си повдигне и без това ниската себеоценка и понеже не е сигурен, че ще му повярват, снима за доказателство. Запазил си е сувенир.

Не разбирам тази съдийка как не прави елементарна логическа взаимовръзка между използваното средство (макетен нож),  механизъм, начинът на действие, причинените наранявания, които са видими с просто човешко око на снимките (ако са ѝ представили точно тези снимки, а не някакви други), мотивацията и действията на субекта, качествата му и евентуалните последици. Щом не може да прецени, че извършителят не е опасен в момента и за в бъдеще, значи не става. Това не е едно порязване на пръстчето, че да мине бързо, а цели 21 наранявания плюс 400 шева! Само да вметна, че има болести на кръвта, при които и едно малко кръвотечение може да е фатално. Не е малоумна и съм сигурна, че е разбрала всичко гореизброено, но явно не ѝ се е задълбочавало или са ѝ платили, за да си затвори очите. Някой по-нагоре каза, че е робот, лишен от елементарна емпатия. И това си е на място казано.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 20:14 от mariposa_viv

# 1 002
Лов на вещици настанал. Наистине ме оставяте без думи понякога....

И тази пропаст между уж-юристите в темата и останалите неюристи също ме сащиства. Сериозно и много.

Много трябва да се политизира този случай и да се изискат от депутатите всички нужни промени, за да не може това да се ппвтаря. Ама съдебната реформа все с присмех се посреща. Макар че вече е очевидно, че е нужно нещо много по-сериозно от реформа.

Някой се надяваше, че имало надежда за млади юристи и лекари. Откъде... хайде лекарите може и да са завършили в чужбина и да са видели отношение към пациента, но юристите едва ли. Тях ги учат същите тия, дето ни се смеят нагло от екраните.

# 1 003
  • СИ
Happy, точно това не ми излиза и на мен от мислите. Как този се е научил да реже така - без да засегне нищо... Очевидно не е студент по медицина.

Не ЛЕКАРИТЕ, а един лекар. Защото този преди него е преценил друго.

Елементарно. В ръцете си държа от така наречените макетни ножчета. Моето е метално и високо качество. Мога да изкарам от острието 2-3 или 4-5 милиметра. Можеш да режеш на каквато искаш дълбочина. Тоест може да ти нацепят и нарежат кожата с лекота на еднаква дълбочина без да се засяга нещо по-навътре. Даже няма и да усещаш много, защото острието е тънко и много остро.

# 1 004
  • Пловдив
НЕ МОЖЕ В ТОВА ПРОИЗВОДСТВО по мярката съдът да назначи тройна, петорна и двайсеторна експертиза за вида на телесната повреда. Ползва доказателствата от досъдебното.
Дори и Марковски или който там друг се прие за последна инстанция, не е казал обратното.

За обвързаността от заключението казах вече. Изтрито е, доколкото виждам.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 12:25 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт