Случаят „Дебора“

• 281 464
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 555
Не, Елора, в темата не се доказа, че има пропуски в закона и за пореден път обществото бива заблуждавано, че проблемът е в закона, а не в тези, които го прилагат.

# 556
  • При семейството си
Съобщиха ли нещо, ще има ли брифинг и кога евентуално?

# 557
https://bnr.bg/varna/post/101858194/prokuraturata-obavava-nuleva … ATV1oEYhsPRb2TDrM
Сарафов
Четох из фейса, че момичето е била барманка в заведението, където той е бил охрана.

# 558
  • София
Не, Елора, в темата не се доказа, че има пропуски в закона и за пореден път обществото бива заблуждавано, че проблемът е в закона, а не в тези, които го прилагат.
Четох изявление по случая на Чаналова във фейса. Да си призная, аз се имам за интелигентен човек, но тези хора сякаш са научени да говорят много и нищо да не казват (като политиците). Като вземе юрист да ми разяснява подробности по някой казус, имам чувството, че нарочно се изразяват от сложно по-сложно, за да спреш да ги слушаш/ четеш, да вдигнеш ръце и да си кажеш: "да, така е." Какво ни заливат с членове и алинении и с високопарни фрази?! Аз искам просто, точно и ясно да ми се каже, има ли дупка в закона, ако да, къде е точно и кога ще се поправи, и ако няма, защо ГГ е на свобода? Не желая да си прехвърлят топката от институция на институция. И да ми се обясни, защо дела се точат с векове?

# 559
Четох изявление по случая на Чаналова във фейса. Да си призная, аз се имам за интелигентен човек, но тези хора сякаш са научени да говорят много и нищо да не казват (като политиците). Като вземе юрист да ми разяснява подробности по някой казус, имам чувството, че нарочно се изразяват от сложно по-сложно, за да спреш да ги слушаш/ четеш, да вдигнеш ръце и да си кажеш: "да, така е." Какво ни заливат с членове и алинении и с високопарни фрази?! Аз искам просто, точно и ясно да ми се каже, има ли дупка в закона, ако да, къде е точно и кога ще се поправи, и ако няма, защо ГГ е на свобода? Не желая да си прехвърлят топката от институция на институция. И да ми се обясни, защо дела се точат с векове?
Може ли линк?

# 560

Проблема е и в закона и в прилагащите го.
Ако тебе те нарежат по този начин и нямаш 1 лв да заведеш дело от частен характер, пишат те лека телесна повреда, пуснат изверга, дали пак ще кажеш, че няма нищо нередно със закона.
Да спомена, че и в бг прекрасния закон това психиката за нищо я нямат.
А в други страни един такъв ще бъде осъден и за физически наранявания, но и психическа травма.

# 561
Замислям се колко е важно да се работи в посока превенция на насилието, във всякакви форми.
Да получиш заплаха за убийство във Вайбър, например, не е безобидна закачка и свалка.
Съседът ти да размахва пистолет и ти прави “мръсни номера” не е безобидна съседска разправия.
Трябва да се знаят правата, към кой, как и кога можеш да се обърнеш. Да се правят някакви психологически профили на тези хора, да се работи с тях, да се осигурява някаква защита на сплашваните, потенциалните жертви. Да се следи много строго притежанието на оръжие, употребата му, периодично да се правят профили на притежателите на такова, да се тестват за употребата на субстанции. Не знам, не съм специалист, но сигурно има още много неща, които биха могли да се направят, за да се предотвратят, намалят всякакви издевателства, насилие.
Затова трябва медии и силна реакция на полиция и общество. Адекватна агенция за защита на жени и помощ. Извинявам се, че давам пак Англия за пример, но тук ако се оплаче жена в полиция, че е заплашвана по социални мрежи или дори “безобидното”, че се чувства некомфортно от поведението на мъж, той ще бъде веднага посетен и предупреден, в зависимост от степента на заплаха, ще му бъде издадена restriction order - да не доближава жената на повече от 50 метра. Ако повтори - затвор и то не за една година.

Например на работа имаме веднъж годишно курс превенция на насилие в обществото. Как например, ако в заведение има пияна жена и около нея мъж, който продължава да я черпи и поощрява да пие, да сигнализираме на управител, тъй като вероятността да бъде злоупотребено сексуално с нея, е голяма. Даже има служители по барове и клубове специално обучени за това.

Последна редакция: нд, 30 юли 2023, 12:55 от ConnieS

# 562
Дупките в закона са дупки в главите на някои от хората, които ги прилагат.
Къде в закона пише, че телесна повреда е само физическо увреждане? Говори се за "разстройство на здравето", къде законът е изключил увреждането на психическото здраве?
Къде в закона пише, че прорезните рани не причиняват обезобравяне? Или че ако това обезобразяване е поправимо със средствата на медицината, значи повредата е лека?
Къде в закона пише, че ако първо те заплашват 2 дни с убийство, а после дойдат на вратата ти с макетен нож и те  направят на решето, то това са 2 отделни престъпления и второто в никакъв случай не е опит за убийство?
Къде в закона пише, че той не се прилага, ако се намери някое постановление на Върховния съд от Балканската война, което ограничава приложението му, и това постановление  по никакъв начин не може да бъде отменено най-малкото по причина, че вече не отговаря на новите реалности?

# 563
Аз пък искам някой юрист да излезе и да обясни за пробацията. Как така в едни случаи, например при шофиране след употреба на алкохол, този закон действа безотказно и ако си в пробация и те хванат втори път да караш пил, вече изобщо не се гледат промилите, а отиваш директно в затвора?

А сега това, че извършителят в рамките на срока на пробация извършва повторно същото престъпление, фигурира просто като някакъв факт, но не утежнява присъдата му по никакъв начин. Пробацията се гледала от отделен състав, добре, обаче тук за нищо такова не се говори, след 5 юли нищо не се случило. Какви са сроковете да се събере този състав и какво изобщо се предполага, че ще направи? Дори и да може да наложи някакво наказание, има ли смисъл, ако според закона е допустимо случая да се разглежда месец или два, след като е извършено самото престъпление. Какво се очаква през това време - извършителя да си седи кротичко вкъщи и да чака някой да се натутка да го осъди?

# 564
От новините на Нова -
Цитат
„Аз вече не мога да изляза от вкъщи сама. Вчера бях в голям шок. Това е нещо, което не може да се опише с думи. Видях, че имам заплаха от профил с име Виктор Костов. Казваше ми се да внимавам какво говоря и пиша. Много ме е страх и за семейството ми”, обясни жената, получила заплахи.

Еми, още повече подкрепям решението на ММИ.

# 565
  • Където морето целува небето...
Още когато се заговори, че е имало заплахи от близки на психопата към близки на момичето (заплашваното момиче е прекарало деня в МВР), след което и това за ММИ, си помислих, че този Виктор има връзка с тези заплахи и със самия психопат, поради което е и бързата реакция на ММИ и разграничаването им.
Предполагам, че тези заплахи не са от сега, а е имало и предходни такива.

# 566
# 567
  • Deutschland/HE
Дано да успеят да помогнат на момичето.

За съжаление в друга тема от форума още една потребителка оправда насилника. Момичето си го била търсела, защото била имала изкуствени мигли и надути устни... Думи нямам!
Не знам как е изглеждало момичето и не ме интересува, само се моля да успее да се възстанови от този кошмар и да има нормален живот.

# 568
Няма значение дали е интелектуалка или има две мозъчни клетки в главата, дали ходи без грим или има изкуствени мигли. Няма как да заслужиш подобно нещо.

# 569
  • При семейството си
Аниш, ако имаш фейсбук, виж профила на Румяна Ченалова. Има 2 поста и заедно с коментарите е добре обяснено.

Общи условия

Активация на акаунт