Случаят „Дебора“

• 281 131
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 1 365
Аз не мога да разбера какео се нищи повече, какво станало, кскво било…в минало.
Важно е да се знае какво хората искат да бъде променено в текста на закона. Защото на мен например ми беше обяснено, че не се било взело под внимание за определяне на телесната повреда обстоятелствата и желаното умишлено повреждане, носейки маска и ръкавици. А Магдена каза, че и в България обръщат внимание на това. Има ли такъв текст или няма - и затова съдийките не могат да го прилагат?
Факт, нали и аз това казвам…ако е необходимо, да има промени в закона.
Но Ли_Лу повечето хора не искат да разберат това….те искат да обвиняват, линчуват, докладват…видно е и от тази тема. Разбираемо, но неефективно.
глупости!

# 1 366
Ми то има - казва се Наказателно-процесуален кодекс...
Извинявай не знаех, че  в НПК има протокол за действията на полицаите стъпка по стъпка. Хубаво е да ме ориентираш.

# 1 367
  • София
Е, всички очакваме да е ефективно.

# 1 368
Изключение е, че прокурорката ЕДВА онзи ден, след чутовния гаф и оповестяване в национален мащаб , е призовала жертвата и майка й. Това е едно на сто хиляди- прокурор да свърши малко истинска процесуална работа. Те само раздават указания.
Делото не е ли частен характер и без прокурор?
Доколкото разбрах, след становището на Окръжния прокурор в заседанието по мярката, и след като съдията се е произнесла, че повредата е лека, прокуратурата е прекратила с Постановление наказателното производство и е насочила жертвата към НЧХ.
И тогава майката оповестява случая.
И скандалът става огромен. Районният прокурор е в отпуск. Уж наблюдаващ- нов, а то делото издъхнало. Чудят се какво да правят. И се сещат, че е възможно момичето да е било заплашвано. И прокурорката с блузата тогава ги вика и ги разпитва за тези обстоятелства. Ииии, щастие, имало закани за убийство. И следва ново обвинение, а те седят там, на брифинга, едната по потник, другата навирила носа, и се хвалят как денонощно са работили. Само ми се губи, моментът делото за телесната повреда дали още е от общ характер, или и прекратено. Лъжат, но много им личеше.

Ето затова болдваното, хората са побеснели и усещат, че има нещо гнило.

След като един състав е определил мярка за задържане и се е позовал на средна телесна повреда, вторият, на окръжния съд да постанови друго, което на практика прекратява наказателното производство и оставя хората да се оправят сами.

Ами ако не се беше развихрил скандал? И колко пъти досега е имало случаи, в който не се е развихрил?
Тя Прокуратурата е йерархична. Щом шефът отгоре ти казва, че си сбъркал, значи си сбъркал.
Но и районният прокурор не си е мръднал папката, за да събере факти за средната телесна с комоциото, ако момичето е било в неврохирургия. Той въобще не е изискал поне епикриза от болницата. Въобще, изключително мърлява работа, през просото. Ако мине- мине, ако не мине, голяма работа. Заплатата ми върви.

# 1 369

На въпроса за убитото дете от пиян и дрогиран шофьор, пуснат на свобода от нея нито дума. За този случай става въпрос, ако сте го забравили - https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/13508405

Заради това са гневни хората.

Имах колега пиянде и  караше редовно пиян.
Арестуваха го. Никой не е убил и слава богу.
Ама лежа цяла година. Това преди 3 години.
Наскоро ми казаха, че коментирал как ако бил убил човек, нямало да лежи и се хилил.
Аз не виждам еднакво прилагане на законите.
Виждам и една свръх гнусна противна продажна съдийка.

# 1 370
Е ми да, по описанието на травмите от лекар най-вече.
Е, значи съм разбрала правилно. Не е така във всички държави, само това ще кажа и няма да се впускам в подробности, защото съм си патила вече от сравнения в други теми и в крайна сметки никой не го интересува как е на Луната.

# 1 371
Някога в една от фирмите, в които съм работила, ни провеждаха множество обучения за сексуален тормоз при кореспонденцията с много нюанси какво може и какво не може. И понеже беше много сложно лекторът каза:
- Най-лесният практически метод е преди да напишете нещо да си помислите бихте ли написали това и на майка си.

Та сега си мисля дали и съдийката, преди да отсъди, дали не е трябвало да си помисли какво би отсъдила, ако беше дъщеря и...

# 1 372
  • София
!!!

# 1 373
Напротив, Лу, напротив. Точно примери как може да е, трябва да ни интересуват. Не че тук ще пренапишем законите. Ама поне за контрабаланс, че може и иначе.

# 1 374
Ама на първия съдийски състав, на районния съд,  законът не е попречил, бе хора. Постановили са , че е средна телесна повреда и са дали съответната мярка за задържане.

Значи не е законът, който е задължил Гьонева и сие да отсъди така.

# 1 375
  • София
Пропуските са не един и два. Нещата, които бодат очите и които не могат да се обяснят с букви и точки от Закона, по-приемливо е да са просто мързел или некомпетентност.
От брифинга
Полицията - Да знаехме непосредствено след  нападението за заплахите, но не ги отчетохме защото пострадалата не можеше да каже точно на коя дата са били. не е ли тяхна работа да установят!?!
Да, не сме го публикували в бюлетина, пропуск. (интересно, кокошкарска кражба на стотина лева от банкомат не сте пропуснали
Представителят на Прокуратурата - Да не забравим да благодарим на колегите. Перфектно свършена работа Моля!?!
Новата прокурорка - Не знаем нищо, ние от вчера работим. А тези, които са работили преди вас защо не са тук - Отпуск, не можем да им го прекъснем.
Въпрос за документацията от болницата - Ама тя още не е пристигнала. Знаете ли колко време трябва това да стане. Да не би болницата да е в Антарктида.
Въпрос от журналистКа - Ама как така за 25 дена не сте я разпитали пак. Та тя за това време може да си напасне версията Безмълвна съм
Всичко това придружено с усмивки и подхилквания. Който има нерви да изгледа брифинга.
А от съдия Гьонева разбрах, че трябва да сме благодарни, че е проявила снизхождение да се  появи и с нищо не ни била длъжна. И пак усмивки...
На въпроса за убитото дете от пиян и дрогиран шофьор, пуснат на свобода от нея нито дума. За този случай става въпрос, ако сте го забравили - https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/13508405

Заради това са гневни хората.

Отлично резюме на брифинга! Благодаря ти за него.

В късните новини казаха, че следващия понеделник, отново ще има протести. Дали са 1 седмица срок, но не разбрах за какво - някой от Стара Загора може ли да каже?

# 1 376
Цитат
Полицията - Да знаехме непосредствено след  нападението за заплахите, но не ги отчетохме защото пострадалата не можеше да каже точно на коя дата са били. не е ли тяхна работа да установят!?!
Това момиче няма ли телефон, да го проверят, да проследят контактите, комуникациите, да видят датите? Или не им е казало и, че има  телефон?

# 1 377
Аз лично съм гневна заради това, че изкуственото даунгрейдване на такива изтезания и обезобразяване от "средна" в "лека" повреда има единствено за цел да защити рецидивиста. Леката означава според прословутата буква - това не ни интересува, ако смееш, сам си ангажирай и сам си плащай адвокати, експертизи и сам си води дело, сам се пази от отмъщение от редицивиста и евентуални негови авери.
Сега, имаше разни фейсбук постове от разни юристи, че можело... имало такава и такава опция... и т.н., само че масата "прав"-исти се обединиха около това, как отказът от преследване на подобно изтезание бил единственото възможно.

Значи ли, че ако някой не ме кефи, напивам го докато падне под масата, и почвам да го беля като картоф, пък той ако е много курназ, да ходи да ме съди, щото повредата е лека и държавата не може бъде карана да си губи времето с глупости?

# 1 378
Ние и утре сме на протест

# 1 379
Ама поне за контрабаланс, че може и иначе.
А, да, аз тази попара съм я духала поне два пъти, единият път беше пак форумка правистка. Изяде ме за два постинга, като разбра, че съм от милион години в чужбина - мерси. Това не е помощ за никого.

Само ще кажа, че дали едно деаяние е умишлено и дали е имало гавра или необичайно унизително действие (бръснене на черепа по брутален начин в случая) играят роля още при определянаето на телесната повреда. Не може да е лека, ако вляза у вас с маска, те режа много пъти, чупя носа и обръсна главата. Не! Във Франция не знам как е, де.

Вече колко ще го задържат, докато докажат, че е той; дали ще лежи в затвора или ще е само условно наказан, какви пари ще се плащат итн. не зная. Но не е лека телесна повреда.

Скрит текст:
Мога да дам пример за по-лесно. Не е: "Счупен зъб. Може ли да дъвче храна?". А е: "Как е счупен този зъб?".

Общи условия

Активация на акаунт