Случаят „Дебора“

• 281 075
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 1 350
  • София
Току що видях, че и Съюзът на съдиите се е произнесъл по казуса. Много е интересно как мажат и го усукват с много голям обем общи положения за да избягат от конкретните пропуски. Пазят си своята съдийка, нали гарван гарвану око не вади...

https://nova.bg/news/view/2023/07/31/420945/%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D … 0%BE%D1%80%D0%B0/
Ох, гледах го.
Как хубаво почват и как хубаво се оси*ат накрая.

# 1 351
Изключение е, че прокурорката ЕДВА онзи ден, след чутовния гаф и оповестяване в национален мащаб , е призовала жертвата и майка й. Това е едно на сто хиляди- прокурор да свърши малко истинска процесуална работа. Те само раздават указания.
Делото не е ли частен характер и без прокурор?
Доколкото разбрах, след становището на Окръжния прокурор в заседанието по мярката, и след като съдията се е произнесла, че повредата е лека, прокуратурата е прекратила с Постановление наказателното производство и е насочила жертвата към НЧХ.
И тогава майката оповестява случая.
И скандалът става огромен. Районният прокурор е в отпуск. Уж наблюдаващ- нов, а то делото издъхнало. Чудят се какво да правят. И се сещат, че е възможно момичето да е било заплашвано. И прокурорката с блузата тогава ги вика и ги разпитва за тези обстоятелства. Ииии, щастие, имало закани за убийство. И следва ново обвинение, а те седят там, на брифинга, едната по потник, другата навирила носа, и се хвалят как денонощно са работили. Само ми се губи, моментът делото за телесната повреда дали още е от общ характер, или и прекратено. Лъжат, но много им личеше.

# 1 352
  • Пловдив
Магдена, назад те питаха, но не отговори или са те затрили, не знам.
И в новините някакъв спец уж каза, че белезите са към средна телесна.
Как така тази съдийка тогава решава, че е лека?
Решила е да изчака дали ще останат белези ли?
То и човек да не  е съдия да не се е сблъсквал и лекар да не е му е ясно, че след 21 рани с 400 шева какво следва.
Принципно от големи рани остават, но не е толкова ясно теоретично. Точно след зарастване на раните става ясно. То тогава се вижда и с просто око всъщност, освен от заключение на вещо лице. А и леки, слабо видими белези, особено по тялото например, няма да се преценят като обезобразяване. По-видимите - да. Обезобразяването е относително съществена промяна към по-лошо, в противен случай един малък белег може да е примерно отегчаващо обстоятелство. Дано няма големи, разбира се.
Като цяло не съм особено спец по въпроса точно колко видими трябва да са, за да се счетат именно за обезобразяване, но принципно е така.
Горе някой май беше цитирал старо тълкувателно постановление, в цитата имаше нещо и за обезобразяването кога е налице.

Цитат
После за решението "лека" или "средна" повреда съдията - в случая е жена, тоест съдийката, разглежда ли останалите обстоятелства? Тя как решава "лека"? Само по медицинското ли?
Е ми да, по описанието на травмите от лекар най-вече. Може да има и медицинско от болницата, може само заключение на вещо лице, самото вещо лице освен преглед може да ползва медицинските документи от болницата...

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 23:12 от Магдена

# 1 353
Така си живеят магистратите, над обществото, над неговите чисто човешки стремежи за справедливост.
Не се ли усещаш, че с такива изказвания призоваваш към беззаконие и саморазправа? В такова общество ли искаш да живееш, където всеки тръгва да взема разправата в свои ръце?

На тебе не ти ли минава през ума, че законите не са идеални, че не са вечни, че подлежат на промяна? Тези, които бясно защитавате остарели схващания за това какво е лека телесна повреда, не ви ли минава през ума, че законите са правени от хора, които може би, о, чудо невиждано - грешат ?!?

Хората не искат да изпълняват чинно и безропотно заповеди, каквото е всъщност закона. Буквалното тълкуване на разпоредбите за лека телесна повреда в случая са гавра с жертвата според мен, а очевидно според много други хора. Вие не се ли запитахте нито 1 път днес например за това ?

# 1 354
Току що изгледах едно предаване по БНТ с участието на Слави Василев. Той разказа как са реагирали полицаите при побоя, който му бе нанесен. Докато пристигне линейката и шофьора да го познае полицаите буквално са си бъркали в носа и са се държали сякаш на улицата не лежи пребит жив човек. Обаче в момента, в който са разбрали, че пострадалият е известен разследващ журналист ситуацията коренно се е променила. Та той каза нещо много важно, а именно, че трябва да има протокол стъпка по стъпка какви действия се предприемат в съответната поредност.

# 1 355
Ми то има - казва се Наказателно-процесуален кодекс...

# 1 356
Разрезите описани от Цанов

# 1 357
Магдена, назад те питаха, но не отговори или са те затрили, не знам.
И в новините някакъв спец уж каза, че белезите са към средна телесна.
Как така тази съдийка тогава решава, че е лека?
Решила е да изчака дали ще останат белези ли?
То и човек да не  е съдия да не се е сблъсквал и лекар да не е му е ясно, че след 21 рани с 400 шева какво следва.
Принципно от големи рани остават, но не е толкова ясно теоретично. Все пак точно след зарастване на раните става ясно. То тогава се вижда и с просто око всъщност, освен от заключение на вещо лице. А и леки, слабо видими белези, особено по тялото например, няма да се преценят като обезобразяване. По-видимите - да. Обезобразяването е относително съществена промяна към по-лошо, в противен случай един малък белег може да е примерно отегчаващо обстоятелство. Дано няма големи, разбира се.
Като цяло не съм особено спец по въпроса точно колко видими трябва да са, за да се счетат именно за обезобразяване, но принципно е така.
Горе някой май беше цитирал старо тълкувателно постановление, в цитата имаше нещо и за обезобразяването кога е налице.
Не знам Магдена, не знам.
400 шева. Не са драскотини от разбесняло коте. А дълбоки рани от нож и с 400 шефа. Нарочно го повтарям.
Аз имам 10-15 и още имам белег.
Тоест смяташ, че е редно след такова зверство, този да бъде пуснат.
А на момичето да бъде с лека телесна и щото видиш ли трябва да изчакаме 1,2,3 месеца да преценим дали ще има белези, тогава евентуално ще сменим на средна, не че ще има ефект за изверга.

# 1 358
  • При семейството си
Аз не мога да разбера какво се нищи повече, какво станало, какво било…в минало.
Много по-важно е сега какво ще последва. Какво обвинение ще се повдигне, да се докаже, да получи адекватно наказание.
Да се приемат законови промени, ако е необходимо.
Да се провери, проследи, вярно ли е това за проституцията и насилването, склоняването към нея в Стара Загора и не само.
Да се говори, ама много да се говори за превенция срещу истинското насилие, физическо и психическо, да се оказва помощ и на насилените, и насилниците.

# 1 359
Изключение е, че прокурорката ЕДВА онзи ден, след чутовния гаф и оповестяване в национален мащаб , е призовала жертвата и майка й. Това е едно на сто хиляди- прокурор да свърши малко истинска процесуална работа. Те само раздават указания.
Делото не е ли частен характер и без прокурор?
Доколкото разбрах, след становището на Окръжния прокурор в заседанието по мярката, и след като съдията се е произнесла, че повредата е лека, прокуратурата е прекратила с Постановление наказателното производство и е насочила жертвата към НЧХ.
И тогава майката оповестява случая.
И скандалът става огромен. Районният прокурор е в отпуск. Уж наблюдаващ- нов, а то делото издъхнало. Чудят се какво да правят. И се сещат, че е възможно момичето да е било заплашвано. И прокурорката с блузата тогава ги вика и ги разпитва за тези обстоятелства. Ииии, щастие, имало закани за убийство. И следва ново обвинение, а те седят там, на брифинга, едната по потник, другата навирила носа, и се хвалят как денонощно са работили. Само ми се губи, моментът делото за телесната повреда дали още е от общ характер, или и прекратено. Лъжат, но много им личеше.

Ето затова болдваното, хората са побеснели и усещат, че има нещо гнило.

След като един състав е определил мярка за задържане и се е позовал на средна телесна повреда, вторият, на окръжния съд да постанови друго, което на практика прекратява наказателното производство и оставя хората да се оправят сами.

Ами ако не се беше развихрил скандал? И колко пъти досега е имало случаи, в който не се е развихрил?

# 1 360
Аз не мога да разбера какео се нищи повече, какво станало, кскво било…в минало.
Важно е да се знае какво хората искат да бъде променено в текста на закона. Защото на мен например ми беше обяснено, че не се било взело под внимание за определяне на телесната повреда обстоятелствата и желаното умишлено повреждане, носейки маска и ръкавици. А Магдена каза, че и в България обръщат внимание на това. Има ли такъв текст или няма - и затова съдийките не могат да го прилагат?

# 1 361
Пропуските са не един и два. Нещата, които бодат очите и които не могат да се обяснят с букви и точки от Закона, по-приемливо е да са просто мързел или некомпетентност.
От брифинга
Полицията - Да знаехме непосредствено след  нападението за заплахите, но не ги отчетохме защото пострадалата не можеше да каже точно на коя дата са били. не е ли тяхна работа да установят!?!
Да, не сме го публикували в бюлетина, пропуск. (интересно, кокошкарска кражба на стотина лева от банкомат не сте пропуснали
Представителят на Прокуратурата - Да не забравим да благодарим на колегите. Перфектно свършена работа Моля!?!
Новата прокурорка - Не знаем нищо, ние от вчера работим. А тези, които са работили преди вас защо не са тук - Отпуск, не можем да им го прекъснем.
Въпрос за документацията от болницата - Ама тя още не е пристигнала. Знаете ли колко време трябва това да стане. Да не би болницата да е в Антарктида.
Въпрос от журналистКа - Ама как така за 25 дена не сте я разпитали пак. Та тя за това време може да си напасне версията Безмълвна съм
Всичко това придружено с усмивки и подхилквания. Който има нерви да изгледа брифинга.
А от съдия Гьонева разбрах, че трябва да сме благодарни, че е проявила снизхождение да се  появи и с нищо не ни била длъжна. И пак усмивки...
На въпроса за убитото дете от пиян и дрогиран шофьор, пуснат на свобода от нея нито дума. За този случай става въпрос, ако сте го забравили - https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/13508405

Заради това са гневни хората.

# 1 362
Не съм сигурна защо съфорумката през няколко страници ни обяснява за неадекватните френски присъди и трябва ли да ни радва, че има и други, които са зле. Като не стават Франция за пример, да вземем някой друг.

Във Великобритания мъж, наръгал приятелката си 29 пъти, след което я оставил в безпомощно състояние вкъщи (оживяла е, не е умряла), е осъден на доживотен затвор. https://www.theguardian.com/society/2022/jul/25/soulmate-who-sta … s-jailed-for-life

Хайде, при нас е само 21 пъти и не е наръгана, а е нарязана, та и на половината от доживотния ще сме доволни. Ама мечти. Направо малката Франция сме.

# 1 363
Напиши го с големи букви.
Никакви законови постановки, няма да се приемат от хората. Наглото и надменно държане, съвсем.

# 1 364
  • При семейството си
Аз не мога да разбера какео се нищи повече, какво станало, кскво било…в минало.
Важно е да се знае какво хората искат да бъде променено в текста на закона. Защото на мен например ми беше обяснено, че не се било взело под внимание за определяне на телесната повреда обстоятелствата и желаното умишлено повреждане, носейки маска и ръкавици. А Магдена каза, че и в България обръщат внимание на това. Има ли такъв текст или няма - и затова съдийките не могат да го прилагат?
Факт, нали и аз това казвам…ако е необходимо, да има промени в закона.
Но Ли_Лу повечето хора не искат да разберат това….те искат да обвиняват, линчуват, докладват…видно е и от тази тема. Разбираемо, но неефективно.

Общи условия

Активация на акаунт