Случаят „Дебора“

• 281 053
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 1 440
Тоест почти всичко, което евентуално може да се промени, няма как да стане вътре в системата. Промяна в
Не мисля така. Децата се възпитават основно от родителите. Промяната трябва да започне от обществото, което да санкционира началните прояви на вербално насилие. Именно то по-късно прераства във физическо.

Времената се менят. Живеем в доста по-различно време от това, в което родителите са прекарвали цял ден с децата си. Възпитание получаваш от този, който е до теб по цял ден, не за два часа вечер. Това е световен проблем, пак не е бг патент. Децата прекарват в детската градина от 7:30 сутрин, до 18:30 вечер. Редки изключения са да бъдат прибирани по обяд или поне по-рано. В училище децата са с аналогичен престой, а в гимназиална възраст са с доказано по-дълъг работен ден от на родителите си, като сложиш тук-там някой урок и спорт. Та-родителите имат реално най-малък допир с децата си.
Но образователната система е на принципа парите следват ученика. За повтаряне на клас не се дават. Това генерира невежество и чувство на превъзходство в учениците и родителите.

# 1 441
Да, и това е проблем в системата. Не в учителя. Не и в родителя. Чувството за превъзходство идва от съвсем друго място, въобще не е това причината. Аз съм ОК с това да не се повтаря клас. Има начини. Не съм ОК с това учител, лекар и служител на реда да са притиснати от самата система и за да живеят този живот да са принудени да се нагаждат в нея така, че моралът и устоите на обществото да бъдат сериозно измествани.
Извън това, защото е друга, болезнена и важна тема, но все пак -
след изчетеното от мен до тук, с ясното съзнание, че не бива да сме все разбиращи от всичко, то няма и как - този конкретен случай е за учебниците в ЮФ. Това е казус, който следва да се изучи много добре и огледа много добре от разбиращите материята.

# 1 442
Според мен реформата в съдебната система трябва да започне със спешното затваряне на 100-те ЮФ и промяна в начина за влизане в системата.
Преди години в широкия ми кръг от познати децата на магистрати масово се хвалеха, че ще преминат успешно изпитите за съдии/прокурори месеци преди провеждането им. Защото имали правилните родители. Да не си помисли някой, че е защото имаха уникални знания и нравствени и морални качества. Сега като се срещаме тук и там, предлагат контакти за "решаване на проблеми" все едно са бизнесмени. Вече сигурно трето такова поколение влиза в съдебната власт.

# 1 443
  • Далечният изток
Удобно биват оправдавани учителите... С времената, с Европа... Може би съфорумката е учителка и си защитава гилдията.

Впрочем някой пита за  ЮФ, а аз да питам в кой факултет, кои професии обучават в емпатия? Лекарите ли, учителите ли?

Всъщност работя в сравнително малък съдебен район и мога с чиста съвест да кажа, че съм попадала на един единствен съдия, когото мога да определя като некадърен...

# 1 444
  • софия
В мен се блъскат няколко въпроса на които не намирам отговор. Защо няма полицейска сводка по случая. Ни звук, ни стон. Не е ли задължително да се оповести деянието и ако не в какви случаи? Защо в окръжния съд прокурорът е иззел функцията на защитата и сам е пледирал за промяна от средна към лека? Защо се търси сметка само на съдия Гьонева,  при условие, че съдийския състав е от трима? Защо вчера заседанието беше закрито при такъв обществен интерес? И най-важният: Защо е този чадър над престъпника, защото всички тези въпроси, които си задавам и нямат отговор водят до този извод

# 1 445
Удобно биват оправдавани учителите... С времената, с Европа... Може би съфорумката е учителка и си защитава гилдията.

Впрочем някой пита за  ЮФ, а аз да питам в кой факултет, кои професии обучават в емпатия? Лекарите ли, учителите ли?

Всъщност работя в сравнително малък съдебен район и мога с чиста съвест да кажа, че съм попадала на един единствен съдия, когото мога да определя като некадърен...

Един бърз прочит на профила ми и ще стане ясно, че съм върл критикар на учителската гилдия.
Иначе - изучава се. Етика. Лекарите, бъдещите такива, имат отделна конкретна дисциплина. Полагат и изпит по медицинска етика. Например.

# 1 446
Аз пък вчера видях много хора, нелишени от емпатия и съвест, които бяха пред съдебните палати на българските градове.
Много млади хора, сред тях и бъдещи съдии и прокурори, може да са неопитни, но притежават много ценни човешки качества, другото се учи.
Некадърните трябва да се сменят, внушенията, че окопалите се по институциите са незаменими, са вредни.

# 1 447
Arielle, много си злобна към родителите. Твоето е патология направо. Като родиш едно дете и го изгледаш супер правилно, тогава давай акъл евентуално.

18 годишно момиче е пълнолетен човек и връзките му не се определят от майка му и баща му. Много мои приятелки са ходили с женени мъже като ученички и на никоя не се е случил такъв трилър. Това е престъпление, за което поведението на момичето е без всякакво значение. Родителите й още по-малко имат вина за това, че престъпник и садист си е набелязал детето им.

# 1 448
Невена, мисля, че  е нормален.
Просто е зъл и прост.
Не е към мен за което се извинявам,но не се стърпях.Не е нормален.Може би не сте видели снимките.Нормален човек дори не може да ги гледа -извръща си инстиктивно главата  . Предполагам са му направили вече психологичен профил,но няма официални данни.Само един психолог го квалифицира като садист,но не мога да намеря интервюто.

# 1 449
Това е също част от проблема на днешния свят. Вечното търсене на вина и сочене на жертвите като виновни. За едно или друго. Дали сам ще си си виновен, дали родителите ти, дали друго.

Невена, мисля, че  е нормален.
Просто е зъл и прост.
Не е към мен за което се извинявам,но не се стърпях.Не е нормален.Може би не сте видели снимките.Нормален човек дори не може да ги гледа -извръща си инстиктивно главата  . Предполагам са му направили вече психологичен профил,но няма официални данни.Само един психолог го квалифицира като садист,но не мога да намеря интервюто.

И аз смятам, че е нормален. Съвсем нормален, просто лош/агресивен и живеещ с убеждението, че ще остане ненаказано деянието му. Агресията е световен проблем и за борба с нея са закони, норми в обществото някакви, просто по ред причини тези устои са прекършени от известно време. Това води до безнаказаност и все по-често изтървана работа. Категорично не мисля, че този ще го освидетелстват.

# 1 450
Невена, мисля, че  е нормален.
Просто е зъл и прост.
Не е към мен за което се извинявам,но не се стърпях.Не е нормален.Може би не сте видели снимките.Нормален човек дори не може да ги гледа -извръща си инстиктивно главата  . Предполагам са му направили вече психологичен профил,но няма официални данни.Само един психолог го квалифицира като садист,но не мога да намеря интервюто.

Той е садист, но това не го прави невменяем и не го освобождава или не намалява отговорността му. Според мен влагате различен смисъл под “нормален”(различен от юридическия, имам предвид). Деянието му не е нормално, но този тип, ако мине за “ненормален”, би било тотално бягство от отговорност и възмездие. Не че са се засилили органите да му търсят отговорност и да дадат справедлива присъда.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 09:55 от Mama xxl

# 1 451
Нормален си е този. Прост и жесток, но нормален. Чувството за безнаказаност в съзнателния му живот му е дало криле. Нанася телесна повреда, следва административно наказание. Още една - пробация. И това са случаите, които са стигнали до съд. Сигурно има десетки, които не са. Работата не си я губи, защото му намират вратичка. И след последното зверство за малко никой да не разбере.

# 1 452

Един бърз прочит на профила ми и ще стане ясно, че съм върл критикар на учителската гилдия.
Иначе - изучава се. Етика. Лекарите, бъдещите такива, имат отделна конкретна дисциплина. Полагат и изпит по медицинска етика. Например.

В ЮФ на СУ едно време се учеше философия на правото (що за ценност е правото и за какво служи), съдебна реторика (как да се изразява юриста, че да бъде разбран от другите юристи и обществеността), криминалистика (как да не се тъпче местпроизшествието като от стадо глигани, да се съберат и запазят доказателствата) и съдебна психология (криминогенни фактори, комуникация с кримиконтингента и жертвите на престъпления). За магистратите се изискваше, и още се изисква, да притежават нравствени и професионални качества, т.е. да имат морал и да са учили.

Етика по мое време се учеше в 9-ти или в 10-ти клас, не е нужно да си вЕшист, за да си учил етика.

За реформа в основното и средното образование мисля, че трябва да се намеси държавата. За пример - реформата в Южна Корея. Учителите са високо платени, да влезеш да учиш за учител е трудно и престижно и учебните бази са топ.

# 1 453
  • София
Че е прост, прост е, но нормален човек не би направил такова нещо. Поведението му и друг път е показвало агресия. "Към момента на задържането му лицето е било с вече наложено наказание пробация, за престъпление извършено по същия член. Той има две подобни деяния извършени и това е третото му", обясни директорът на ОДМВР-Стара Загора Лазар Христов.
Този е психопат отвсякъде и е опасен за обществото.

# 1 454
По ред причини ми се струва, че е вменяем и това го прави особено опасен. Способен е да планира, хладнокръвно извършва нападението и нанася отвратителни поражения, но без да си изтърве нервите и да нанесе фатален удар. Прави се на луд в СМ, че е станала грешка в лицето и са го набедили прибързано вместо друг (ако вярно съм проследила събитията). Всява слухове, че жертвата е наркоманка и се е наранила сама, измисля й мотив - от ревност към него. Обучен е и има техниката и опита да нанесе множество вреди, но да мине за “лека телесна”.

Общи условия

Активация на акаунт