Случаят „Дебора“

• 281 006
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 1 455
  • София
Здравейте, не знам за телесните повреди, ама щом можеше Тротинетката да се държи с месеци в ареста, значи има как. Причиненото на това момиче е изтезание по човешките критерии, ако беше по време на война, щеше да е военно престъпление. А в мирно време  да ни разправят, че даже не е за прокурор.

Ето това е сбърканото в съдебната ни система. Реално Емили, Чеченеца и онзи другия не са нанесли никакви телесни повреди на момчето, но срещу тях се предприеха доста по-строги мерки, отколкото срещу този изверг. Не казвам, че не си го заслужават, дори напротив, но и там всичко стана заради общественото недоволство.
С цялото си сърце се надявам наистина да успеем да направим нещо, за да се променят нещата този път. Вчера и журналистки от Бнт 1 са направили клип "Стига насилие". Хубаво е, че каузата набира популярност - дано още и още хора се включат.

п.п. Бнт1 са подхванали каузата сериозно - дано да я продължат. До края на седмицата, всяка вечер ще дават по 1 репортаж с известни жени, които са преживяли насилие. Вчера интервюто беше с Яна Маринова.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 10:20 от Lady Cassiopeia Duval

# 1 456
Аз съм от хората, които нямат надежда, че този кръг на насилие в нашата държава ще спре и някой ден ще живеем нормално... Не, заради законите, съдебната система и тн.. Те е възможно да се оправят. Нямам надежда, заради тези жени, които в този случай и във всеки такъв търсят вина в жертвата, апропо в момичето и родителите й.  Просто в ежедневието си , когато разбера, че такава жена с такива разсъждения по някакъв начин разговаря с мен  или е станала част от моето обкръжение не разговарям и не общувам с нея.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 10:55 от Pink Butterfly

# 1 457
  • София
Как си представяте промяната, и по-конкретно съдебната реформа? Уволняваме всички съдии и прокурори и на тяхно място назначаваме нови, умни и можещи, които от къде ще се появят?! И от къде ще сме сигурни, че са по-различни от старите, нали същите ЮФ са ги учили?!

Със строг контрол от тези, които трябва да ги контролират. Съдиите взимат доста големи заплати - като знаят, че някой им диша във врата и следи изкъсо работата им, едва ли ще рискуват да изпуснат хубавата заплата.

А старите да се сменят, за да знаят новите, че са сменяеми и, ако не работят качествено и те ще бъдат сменени. Да, не може да стане изведнъж, а и съм сигурна, че има добри професионалисти сред тях, но такива, като Гьонева трябва да бъдат премахване един по един. Та другите да знаят, че и тях ги чака същото, ако не работят, както трябва

# 1 458
Спете спокойно деца ! Делян Пеевски е поискал от ВСС да разследва действията на прокурорите и съдиите в Стара Загора. Не се съмнявам, че действия ще последват. Все пак нареждането идва от шефа им.
Четейки тук се сещам за убитите момичета на бул. Черни връх миналата година. Тези престъпления никога не се случват без активното съдействие на право-охранителните органи и създаването именно от тях на чувство за безнаказаност в изродите извършващи престъпленията.

# 1 459
Тъй като някой питаше какво може да се направи , е добре този случай наистина да стане повод за размисъл . Дълг на всеки един от нас е последователно и осъзнато да отстоява гражданските си права и да съдейства за формирането ма гражданското общество. И това не е куха фраза. Освен протестите, основен и пряк израз на това е упражняване на правото ни да гласуваме . Хубаво , ама когато хората са необразовани , бедни, борещи се за ежедневното си оцеляване, заляти от фалшиви новини- се оказва трудно да бъдат    Мотивирани да гласуват изобщо или да направят ‘правилния’ избор.
По същество всичко ( на този етап де) опира до прословутата съдебна реформа. Която не е никаква абстракция и ние трябва да се борим за нея всеки ден.
Няма как системата да ни предпази от некадърни магистрати. Въпросът е те да бъдат санкционирани като не ‘растнат’ нагоре в системата-реално да не бъдат атестирани . Това зависи от ВСС, който е ‘шефът’ на всички съдии и прокурори.  Реално това са пак съдии и прокурори, които трябва да са най-компетентните, най-опитните, най-моралните-нали, за да могат да оценяват всички надолу по веригата и да решават дали другите съдии са си свършили работата.
Така…обаче повечето от членовете на този орган се назначават от народното събрание , а не се избират независимо от своите колеги по посочените критерии. И затова членовете на ВСС на практика не са с най-високите нравствени и професионални качества , а са такива като Гешев , Сарафов и останалата клика от школата в Симеоново. Защото за да те назначат, трябва да слушкаш. Ако не слушкаш, няма кариерно израстване . Дори Гешев го разбра накрая Simple Smile)
Не го възприемайте за политическа агитация-не е само една партията, която поне твърди, че иск съдебна реформа. Така както следите сега действията на съда и прокуратурата по едно конкретно дело , следете какво ще се случи и с т.нар съдебна реформа и как- проследете кои ще са номинираните членове на ВСС, какъв е професионалният им път, що за личности са и т.н. Четете, анализирайте, мислете ..но не само за публично нашумели криминални случаи, а по принцип. Накрая гласувайте.
Още нещо, което ме гложди и заслужава внимание. Някога бях чула наш политик да говори за правна система, в която преди да бъдат избирани магистратите  , се осъществява обхватна проверка на нравствените им качества и риска за податливост към корупция -проверя се един вид начина им на живот до момента, роднините им, обществени позиции, статуси и какво ли не. Не знам дали наистина е такаи къде , но звучи невероятно Simple Smile
Та извън първосигналните реакции, съчетани с призиви за линч или оставки ( такива няма да има, повярвайте ) , определено има какво да се направи- ефективно и реално , и което зависи от нас. Не е асфалт, не се яде, но не е по-малко важно -напротив.

# 1 460
Само бърза вметка-тя държавата се меси в образователната система, просто не особено удачно на този етап.
Жалко, да. Дадох за пример Южна Корея, защото с интерес четох как държавата е изляла огромен ресурс в образованието и е имало ясна стратегия и твърда политическа воля образованието да бъде издигнато до висини.  За учители влизат да учат децата с най-високи резултати, цедката е голяма, има и психотестове, а учителската професия е добре платена, престижна и уважавана.
Преди всичко е създадена обстановка, в която най-знаещите да поискат да се запишат за такива специалности.
У нас от години най-желаните специалности са ИТ и Публична администрация. Защо ли?

# 1 461
  • София
Аз за Емили имам спомен, че я пуснаха същия ден, честно казано - но може и да бъркам де.

# 1 462
Покрай тази статия Пеевски иска проверка на съдиите от случая с обезобразеното момиче се зачудих дали обикновен гражданин може да подаде сигнал до Инспектората на ВСС.
Цитат
Депутатът от ДПС Делян Пеевски е подал сигнал до инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС). С него той настоява да се проверят действията на състава от трима съдии, пуснали на свобода Георги Георгиев, обвинен, че е нарязал с макетен нож бившата си приятелка. В резултат момичето получи 400 шева, бе счупен носът ѝ, а косата – обръсната. Георгиев бе арестуван, но след това освободен, защото експертизата по делото сочи не средна, а лека телесна повреда.

В сигнала си Пеевски посочва, че е недопустимо подобно зверство да се случва в цивилизована европейска държава. Заедно с това той заявява, че действията на магистратите пораждат много въпроси, след като е ясно, че пострадалата е била обезобразена.

# 1 463
Невена, мисля, че  е нормален.
Просто е зъл и прост.
Не е към мен за което се извинявам,но не се стърпях.Не е нормален.Може би не сте видели снимките.Нормален човек дори не може да ги гледа -извръща си инстиктивно главата  . Предполагам са му направили вече психологичен профил,но няма официални данни.Само един психолог го квалифицира като садист,но не мога да намеря интервюто.

Това е въпроса, че въобще не са направили психологически профил на извършителя, тепърва ще го правят. На брифинга го казаха. Сетили се. На мен ми светна още когато разбрах, че са третирали деянието като телесна повреда, а не като опит за убийство. А колко ли улики са безвъзвратно унищожени, скрити, неизследвани...не ми се мисли. Нито са разглеждали всички версии. Защото иначе щеше да има включен такъв профил още в начален етап и заключение, че това е лице с висока обществена опасност. И съобщенията със заплахите едва сега ги обявиха и уж чак сега ги били намерили, защото не можели да установят кога са изпращани. Това са абсолютни глупости. А не е било включено в бюлетина по нечие нареждане. Направо изумително колко са работили през пръсти на всички нива.
Че има чадър над него има, само не е ясно кой го пази или по-точно чий човек е.

Ще има ли протест следващата седмица?

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 11:46 от mariposa_viv

# 1 464
Тъй като някой питаше какво може да се направи , е добре този случай наистина да стане повод за размисъл .
...
Хората не вярват на системата и определено има защо.

# 1 465
Аз за Емили имам спомен, че я пуснаха същия ден, честно казано - но може и да бъркам де.
Не ,близо месец я държаха.Тя не е за жалене .Там бяха големи драми,но смятам и направиха услуга, като я подържаха в пловдивският арест и сега ще си седне на задника.Преди това вършеше глупост след глупост съпроводени с опасност за собственото здраве и това на околните.

# 1 466
Освен Гьонева, която е докладвала делото, да не забравяме и останалите двама. Единият, от които - председател на състава.
Не сал една Гьонева - трима съдии не са намерили нищо притеснително или опасно в случая. Въпреки, че са знаели решението на РС.
Как пък поне един не се усъмни и да каже - чакай бе, защо колегите от Районен така са се престарали? Или колкото си по-нависоко в системата - толкова по-непогрешим се чувстваш.
ТРИМА съдии, но и хора с деца и семейства са се подписали набързо и... всеки да си ходи дОма или на море.

# 1 467
Освен Гьонева, която е докладвала делото, да не забравяме и останалите двама. Единият, от които - председател на състава.
Не сал една Гьонева - трима съдии не са намерили нищо притеснително или опасно в случая. Въпреки, че са знаели решението на РС.
Как пък поне един не се усъмни и да каже - чакай бе, защо колегите от Районен така са се престанали? Или колкото си по-нависоко в системата - толкова по-непогрешим се чувстваш.
ТРИМА съдии, но и хора с деца и семейства са се подписали набързо и... всеки да си ходи дОма или на море.
Четох някъде, че заседанието продължило не повече от 20 минути.

# 1 468
  • Където морето целува небето...
Спрели са канала на онзи дебил Тото заради гнусното видео с Тити Папазов. Попаднах на това от приятелка на момичето, което Тити е обръснал. Не знам колко е вярно, но звучи достоверно. Пълен игнор трябва за такива като Тити и Тото и гнусното хвалене и подхилване. Мъже.... да бе... Повръща ми се от такива мишки!

Скрит текст:

# 1 469
Как пък поне един не се усъмни и да каже - чакай бе, защо колегите от Районен така са се престанали? Или колкото си по-нависоко в системата - толкова по-непогрешим се чувстваш.
Четох някъде, че заседанието продължило не повече от 20 минути.
Завъртя се в мрежата снимка на докладващата съдийка в Бургас. Ясно е за къде са бързали. Ама като са нямали време - пък да се бяха доверили на становището на колегите си от Районен. Пък те - единодушно. 21 разреза - всеки с по 20 шева....

Наказания трябват и за тримата съдии

Общи условия

Активация на акаунт