Случаят „Дебора“

• 281 000
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 1 560
Дано да пее момичето, ама не като Мара отварачката …

# 1 561
Къде мога да чуя как пее момичето? Чудесно е че Дийп Зоун предлагат да и помогнат със запис

# 1 562
  • София
И като Мара да пее - музиката лекува.
И куршум да ѝ леят, брашно препичат, каквото му помогне! Амин, дай Боже!

# 1 563
Не знам дали ще се сметне за офтопик, може и да ме изтрият, но аз все пак много държа да ви напомня един разказ и едно стихотворение, които обясняват до някаква степен какво ни доведе до тук. От преди комунизма, отпреди демокрацията, отпреди чалгата и мутрите. 

Елин Пелин, "Невеста Нена", 1905 г
Скрит текст:
Невеста Нена
1905, Елин Пелин
Рано една есенна утрин из село се разнесе пронизителен женски писък. Из улиците тичаше като замаяна Нена, невестата на Кольо Загорчето, боса, гологлава, с разскубана коса. Лицето и ръцете й бяха оцапани с кръв, която извираше някъде от главата, течеше на широки браздулици по бледния образ и капеше по кирливата пазуха. Нена тичаше, ревеше с всичка сила, с глас, задавен от сълзи, грозен, и викаше към всеки срещнат:
— Хорааа, пребиха ме. Моя мъж ме преби. Здравето ми взема, господ душата му да вземе!
Хората се отбиваха плахо от пътя, гледаха я учудено и я окайваха.
Нена мина край черквата, прекръсти се, без да спира, прецапа с босите си крака воденичната вада и ревешката спря пред училището.
Беше много рано. Нямаше никой наоколо. Нена зарида сред буренясалия двор, помисли нещо и бутна вратата.
— Учителю, прошение да ми напишеш. Кольо, мъж ми, ме утрепа.
Училището бе пусто и рева й прозвуча още по-страшно в празния коридор.
Нена се върна и се обърна с безпомощния си плач към биволицата, която се чешеше на ъгъла.
— Олеле, боже, какво да правя!
Биволицата протегна влажната си муцуна към Нена, погледа я зачудено с големите си очи и продължи да се чеше. Две подранили дечица, облечени в изтъркани дрешки, с торби през рамо, мълчеливо ядяха хляб, клекнали до училищната стена. Като видяха разкървавената жена, те скокнаха уплашени.
Нена почна да трие кървавото си лице с широките ръкави на ризата и да нарежда още по-високо:
— Моя мъж ми здравето взема, господ душата му да вземе!
Децата погледаха, постояха и бързо избягаха зад училището.
Нена се повайка насам-натам и наду гайдата към къщата на помощника.
Той дялкаше нещо на дръвника и като видя Нена такава, остави работата си и я срещна чак на портата.
— Какво си тръгнала из село като клана-недоклана — назад! Не ща да ми плашиш децата!
— Олеле, чичо Симоне — зарева с всичка сила Нена, — моя мъж здравето ми взема, господ душата му да вземе!
— Мълчи, мълчи — викна чичо Симон. — Тю, какво гласище! Не викай толкова, не си в гората. Бил те — бил, мъж ти е, воля му е. Ако ше, ще те бие, ако ще, ще те гали, пък ти си му жена — търпи! Като те е бил, не те е убил!
Стрина Симоница беше си подала главата из къщната врата и гледаше плахо. Чичо Симон й подмигна да си влезе, но тя се престори, че не разбира, и продължи да гледа.
— Я влезни вътре, да не ядеш и ти дървото — подвикна й строго мъжът и тя офейка, като че се изпари.
Невеста Нена престана да вика, но из гърдите й се къртеха дълбоко подавени стонове:
— Как ще се живее вече, чичо Симоне! Викнете го, посъдете го. Всеки ден бой, бой — за нищо и за никакво. От желязо да съм, не мога утрая. Ще ме съсипе.
На пътя бяха се събрали вече купчина любопитни мъже, жени и деца.
— Хайде, хайде, невесто — подвикна помощника, — върви си, не мога да ти помогна. Иди при писаря, той по разбира законите.
Нена пак даде воля на душата си, отпусна глас и запищя към общината.
— Какво има, невесто? — посрещна я писаря пред канцеларията. Той бе спал вътре и сега току-що беше се умил и изтриваше с пешкир мокрото си лице.
— Мъж ми Кольо ме изеде, господин Панайоте. Прошение давам да го съдите — заговори на песен Нена, като извиваше продължително края на всяка дума.
— Къде ти е прошението? — попита сериозно господин Панайот, като метна пешкира на рамо и почна да закопчава ръкавите си.
— Те ми прошението — запя през сълзи Нена и наведе пред писаря разчорлената си коса, която бе слепнала от съсирена кръв. Господин Панайот турна очилата и прегледа внимателно раната.
— Бре, хубаво ти е пукнал кутлицата! С какво те удари?
— С климията ме удари, гръм да го удари!
— Я слушай, Панчо — обърна се господин Панайот към общинския пъдар, който току-що беше дошъл отнякъде, — намери малко вълна да й запарим раната, че ще й изтече мозъка.
— Очите да му изтечат — завика невеста Нена и доброволно наклони глава, докато писаря и пъдаря й запаряха раната.
— Е, какво искаш, невесто? Ако искаш да се развеждаш, дай прошение до владиката — това е негова работа.
— Не искам да се развеждам — зарева Нена, — не искам, не искам. Искам да го смъмрите, да го посъдите, да ме не бие вече!
— Ако го съдиш за побой, ще го затворят.
— Ааа — завика пак Нена, — не ща да го затворят. Кой ше гледа къщата? Не ща!
— Тогава иди при попа да ви помири. Той ви е венчал, той да ви съди.
Нена не чака повече. Тя зарева пак, мина край любопитно натрупаните около нея жени и без да ги погледне, съпроводена от шеги и насмешки, скриви към поповата къща.
Попа, гологлав и без расо, сипваше помия на два угоени шопара и им говореше галено, като ги чешеше зад ушите. Като видя Нена, кървава и разплакана, той я спря със суров глас:
— Къде си тръгнала ма? Я се погледни каква си!
— Олеле, отче — заплака и занарежда своята кратка история Нена. — При теб ида да ти се оплача. Кольо ме утрепа. Ти си ни венчал, ти да ни съдиш.
Сълзите й затекоха обилно и правеха браздулици по засъхналата кръв на лицето й. Тя се тръшна на земята и се сви като изгонено куче, завря лицето си в скута, хвана се за главата и зави като на умряло:
— Сирота аз, сирота! Каква ме орис постигна! Три годин става, как се ожених. Бял ден не съм видяла. Божичко, божичко! Дали съм грозна-омразна, дали съм клета бездетка, та ме е така намразил.
— Мълчи! Мълчи! Стига си вила. Какво съм ти крив аз, че те бил мъжът ти? Докато се вземахте, селото наопаки обърнахте с вашата любов, сега си дошла тук да цивриш. Махай се! Иди му искай прошка!
Попа хвана Нена за ръцете, изправи я на крака и я изтика из портата.
Нена се намери пак на пътя и не знаеше накъде да тръгне. Зад нея се чуваше лакомото мляскане на свинете.
Хорските сърца бяха корави, немилостиви. Никой я не разбра, никой я не утеши. Тя чу само укори и подигравки и й се струваше, че е паднала в някакъв дълбок и тъмен кладенец, от който никога няма да излезе. Никой не попита нейното скръбно сърце защо я боли. Тя престана вече да плаче. Тя вече не усещаше и болката на счупената си глава. В душата й имаше по-голяма рана и тя я болеше. Тая болка беше свила нейната млада изтощена снага на купчинка и в тая купчинка се беше събрало едно горчиво море, в което тя се давеше.
На пътя пак се струпаха любопитни хора, гледаха я отдалече, тюхкаха се и подмятаха шеговити думи. Милостиви жени я задърпаха, заговориха с утеха, но Нена стоеше свита, като загубено куче, след което всеки хвърля камък. Стоеше неподвижна, сама самичка в целия свят, не вдигаше очи да погледне никого и стенеше задушено.
От големия орех пред поповата къща върху нея падаха едно след друго мъртви корави листа като замръзнали въздишки и я покриваха, но тя не трепна да ги отърси.
Отсреща се зададе мъжът й Кольо с голямо дърво в ръка.
— Още ли е тука оная магарица? — завика той. — Да си остави децата да плачат и да скита по улиците като луда.
Като го видя, Нена пак почна да пищи и да нарежда:
— Кольо, Кольо, как ще се, Кольо, живее! Ако не те е срам от хората, не те ли е грях от бога!
Кольо я хвана за плитката и я задърпа.
— Хайде, прибирай се дома, не ставай за смях на хората.
Той я бутна напред и я подкара с дървото като овца.
— Брей, Кольо — обади се една стара жена, — не бий булката си — бога биеш.
— Защо да я не бия? Жена ми е. Моя жена — изръмжа Кольо и скриви подир невестата си към къщи.

Андрей Германов, "Най-добрият човек", 1957
Скрит текст:
НАЙ-ДОБРИЯТ ЧОВЕК

Той се връщаше вечер от нива
със цървули, пълни със пръст
загорял, със сплъстена грива
и брада един пръст.

Тя постилаше на хасъра,
във паницата сипваше боб
и го гледаше как сърба
мълчалив като гроб.

Той се вдигаше от софрата
и вървял подир плуга цял ден,
върху чергата на кревата
рухваше уморен.

А сърдит ако бе, за поука -
на юмруци не бе скъп -
той й удряше два юмрука
и й даваше гръб.

Тя лежеше без сън във мрака
до заспалия смръщен мъж,
ала нито веднъж не заплака
и не го укори ни веднъж.

Кон го стъпка веднъж на хармана,
цяла есен не беше добре,
цяла зима съвсем не стана
и я викна един ден:
- Ще се мре.

Ти прощавай, бях лошав, верно.
Колко пъти те бих до кръв.
Не че беше сърцето ми черно -
животът ми беше такъв!

И изгледа я дълго-дълго.
Не я беше гледал така.
Тя ръка му целуна мълком,
той целуна й мълком ръка.

И с ръцете, дето я биха,
с тия, същите тежки ръце
той пръв път я помилва тихо,
просълзен,
от сърце…

Изведнъж тя заплака и екът
на плача й поде надалек,
че сега си отиде човекът!
Най-добрият човек!
След тая публикация - не знам дали има надежда за нас като народ

# 1 564
Писах, не като Мара - щото Мара я биха, в национален ефир я поканиха да говори ама тя цъка и се прави на важна. Защо да говори за насилието над жени , нали …

# 1 565
Пак не ми стана ясно в медицинската експертиза ли трябва да е посочено черно на бяло дали нараняванията са животозастрашаващи или съдебния състав го е определил това? Не го разбрах. Съдия Гьонова започна с това и май го повтори няколко пъти, как те не се медицински лица и съответно се придържат само към медицинската експертиза, а след това каза: “Ние не установихме нараняванията да са били животозастрашаващи”. Такава констатация може ли да бъде направена от съдия? Тя ли не се изрази правилно, аз ли не разбрах?

# 1 566
  • София
Съдийката, която пусна на свобода обвиняемия, уронва престижа на българския съд и трябва да бъде освободена. Външният вид, в който се появи, председателят на Окръжния съд в Стара Загора също уронва престижа на съдебната власт.
Това каза конституционалистът проф. Пламен Киров
https://novini.bg/bylgariya/syd-i-prokuratura/794315

Едва ли има някой тук, който да не е съгласен с болднатото. Язък за всички съдии, които си вършат работата съвестно и професионално - след вчерашното интервю, всички до един ще ги сложат под общ знаменател със съдия Гьонева. И съм учудена, че вместо да се разграничат от нея и поведението й пред медиите, седнаха да я защитават. Че и едва ли не излезе жертва, заради разпространението на нейни снимки.

# 1 567
Ние не установихме нараняванията да са били животозастрашаващи”. Такава констатация може ли да бъде направена от съдия? Тя ли не се изрази правилно, аз ли не разбрах?

Тя не се е изразила правилно, защото нито знаеше къде се намира, нито знаеше какво да говори. Насрала се е жестоко и се чуди как да се оправдава - в такава ситуация се оплиташ като пиле в кълчища. Толкова лесно се издават, щото толкова си могат просто. Нейната попара обаче няма да я сърбаме ние и жертвата, да си я сърба тя и да ги подведат под отговорност.
А под "ние" нищо чудно да се е издала с "ние + съдебния лекар" - все едно събрахме се и решихме, че така ще я пишем експертизата.

# 1 568
Наистина е гибел на поколение и тотална деградация
Ако може и подмяна на част от обществото, ама няма как.
От Фейсбук: "Вече трябва да сте се убедили, че съществена "промяна" у нас е изначално невъзможна поради липсата на капацитет. Или казано по-просто, материалът е лош. Никаква реформа няма да промени този печален факт. Нито конституционна, нито съдебна, нито никаква. Общите приказки от говорещи глави по телевизиите са на принципа хляб и зрелища.Гадно е. И ще става още по-зле."
Оядени и цинични съдии и прокурори, мислещи се за всесилни и четящи закона като дявола евангелеето, раздават "правосъдие" под влияние на корупция или в най добрия случай собствения си мързел.
Промяната трябва да започне от образованието. Само че как да стане, като те и учителите ни неграмотни...
Хубаво , ама когато хората са необразовани , бедни, борещи се за ежедневното си оцеляване, заляти от фалшиви новини- се оказва трудно да бъдат    Мотивирани да гласуват изобщо или да направят ‘правилния’ избор.
Закривайте я тази държава!
Е няма що.
Силно накърненото чувство за справедливост в българското общество няма как да бъде туширано с високопарни оправдания на очевидно грешно решение,  подплатени със снизходителен тон, как пък един не каза "извинявайте".
Призивът към чувствата обикновено цели някаква манипулация. Едно наум.

# 1 569
Ваня Джаферович след случая с обезобразеното момиче: Такива жени със сигурност не са умни
Това даже не ми се коментира!
https://novini.bg/bylgariya/kriminalno/794365

# 1 570
Къде мога да чуя как пее момичето? Чудесно е че Дийп Зоун предлагат да и помогнат със запис
В сторито на Дийп Зоун имат клипче от тик-ток на Дебора.
Ваня Джаферович след случая с обезобразеното момиче: Такива жени със сигурност не са умни

Той пък щото кърти с ум, човек като няма какво да каже, по-добре да замълчи! Ама този явно не се и усеща, че е жалък.

# 1 571
на сайта на ВСС има сред документите качени там и едно нещо, което се нарича Етичен кодекс на магистрата.
тройката от Стара Загора и особено онова нещо, което каза, че няма да подаде оставка дали са го чели, дали са вникнали, дали го спазват?

Тото, Джаферович, Папазов - канселиране на такива

# 1 572

Госпожата, ако беше наистина умна, нямаше да напише такова нещо, дори и да го мисли. Да скачаш срещу справедлив гняв е по-скоро .... как да се израза по-меко... неразумно.

# 1 573
По повод оставката на заместник окръжния прокурор, може ли някой, който е в час да поясни - остава си на работа като прокурор, просто не е зам.окръжен или изобщо го освобождават от ОП Стара Загора?
"Сарафов бе категоричен, че Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора. С оглед на това Видев подаде оставката си като заместник на административния ръководител", съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

# 1 574
https://www.instagram.com/p/CvZP5xNtU_6/

Тази песен на Десислава е с тежичък текст. И е излязла преди повече от 10 години, когато Дебора е била малка. Не много 18 годишни слушат по-стара музика и то такава чувствена. Явно детето си е имало болка и не е чак толкова посредствено, забелязвайки чувството, с което я изпълнява.
Ваня Червенкова плаче във Вип Брадър на същата песен:

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 14:20 от lowkeyyy

Общи условия

Активация на акаунт