Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 36

• 35 968
  • 887
  •   1
Отговори
# 165
Да, давам биберон (залъгалка). Успокоява се като има колики.

Пробвах това с натискането на брадичката. Помага само за кратко, едно две засуквания и пак само зърното му е в устата.

# 166
  • София
Здравейте, родих на 12.09 но за съжаление бебето все още е в болница. От тогава се изцеждам вкъщи на 2ч и 30м - 3ч горе долу, пия и чай за кърмачки, но успявам да изцедя около 40-50мл от двете гърди. Надявам се скоро да си приберем бебчето вкъщи, но до тогава дайте съвет за увеличаване на кърмата.

# 167
Количеството, което изцеждаш не е показател, че кърмата ти е само това. Аз с помпа едва изцеждам 20мл,а като сложа детето на гърда си хапва и вече няколко месеца си наддава повече от добре. И аз пиех чайове, мислех че нямам кърма, но всъщност като си вземеш бебчето и го сложиш на гърда, ще си пие достатъчно и ще стимулира по-голямо производство.

# 168
Най-добре стимулира бебчето, но нищо не пречи да пробвате с ванилов сладолед, овесени ядки, жито и много вода.

# 169
  • София
Благодаря! Надявам се да устискам докато се прибере бебето.

# 170
Здравейте, мами... имам проблем с кърменето. Бебето ми е на 11 дни. Кърмата ми тръгна бавно и мъчно като до онзи ден беше коластра, после беше много малко и едва днес има така... да яде поне 5 хранения с кърма, а другите храня с АМ. Проблема е, че когато е кърмен - не му стига и се буди скоро след кърмене - понякога след 20 минути.. до час. С АМ си заспива спокоен и си спинка 3 часа някъде. Като кърма не знам колко изяжда, но го държа на гърда докато не пусне сам.

Притеснявам се да не тормозя детето с тази мания да кърмя... защото, ако не му стига.. защо да се тормозя и себе си... и него. С цедене след кърмене днес излязоха 40 мл.

# 171
40 мл след кърмене са доста. Не разбирам защо да е мания. Детето може да има проблем със засукването или да се изморява бързо заради юздичка или друг проблем. Има индикации за проблем, но не ми звучи това да е недостатъчно кърма. Най-добре ще ви помогне консултант.
Иначе няма как да се сравнява АМ с кърмата - АМ е много по-тежка храна и се обработва по-бавно. Но кърмата си остава най-добрата храна за бебчето, както и сукането най-полезното за връзката му с мама и за развитието на челюстта.

# 172
Здравейте, мами... имам проблем с кърменето. Бебето ми е на 11 дни. Кърмата ми тръгна бавно и мъчно като до онзи ден беше коластра, после беше много малко и едва днес има така... да яде поне 5 хранения с кърма, а другите храня с АМ. Проблема е, че когато е кърмен - не му стига и се буди скоро след кърмене - понякога след 20 минути.. до час. С АМ си заспива спокоен и си спинка 3 часа някъде. Като кърма не знам колко изяжда, но го държа на гърда докато не пусне сам.

Притеснявам се да не тормозя детето с тази мания да кърмя... защото, ако не му стига.. защо да се тормозя и себе си... и него. С цедене след кърмене днес излязоха 40 мл.

И ние бяхме така. След кърмене 20/30 мин и ревеше, мислих си, че ми се е паднало ревливо бебе, а като давахме ам по 7 часа спеше вечер. Много беше трудно засукването, много се изнервях винаги като трябваше да кърмя, но и цеденето не ми беше любимо, 30 мин за 80 мл, кърмата се стичаше по гърдите ми…. Но към 20тия ден минахме изцяло на кърма и спряхме ам, а към 40ия вече почна да засулва по-добре и да се наяжда по-бързо. При мен помогна да сменям гърдите. По 10 на едната и 10 другата. Сега вече е по 5мин. Може така да пробвате дали няма да се наяжда повече. Съгласна съм с горния коментар, че кърмата е по-полезна и за връзката… наистина в началото ми идеше да се откажа и да избера лесния вариант, но сега въобще не съжалявам.  Не се отказвайте Simple Smile

# 173
Добре, ще стискам зъби и ще сменям гърда на 5 минути... принципно не може много добре да засуче наистина - затова ползвам силиконово зърно. Поръчах си чай Лахтагон(дано не бъркам името) пия боза по 2 литра на ден, какво ли не правя и само за това мисля.. всеки път като си помисля да се откажа от това кърмене след поредният час стоене с помпата, а в шишето кърма има само на дъното... си казвам, че ще съм лоша майка и решавам да продължа да пробвам и утре. Как да разбера дали има къса юздичка?

# 174
Като суче бебето чуваш ли цъкане? Като суче наболи ли те?

Колко кърмения имате за 24 часа? 40 мл са страхотно изцедено количество след кърмене.

# 175
Като суче бебето чуваш ли цъкане? Като суче наболи ли те?

Колко кърмения имате за 24 часа? 40 мл са страхотно изцедено количество след кърмене.

На едната гърда успях да махна зърното и не ме боли от едната. Това е проблема, че когато суче не чувам да преглъща, но пък гърдата омеква и явно яде.. заспива много на тази гърда и забравя да яде. Май затова яде малко. И после след малко сън се събужда гладен. Бутам по рамото леко, бутам по бузка.. но човека заспива докато суче. Трябва да се кърмим над 1 час, за да е сит. А знам, че активното сучене е около 15 минути ( от всяка гърда). Когато стане по - голям може би ще се оправят нещата?

И искам да питам как се съхранява изцедена кърма? Ако се изцедя в 21:00 как да я дам на нощното събуждане? Поне на едното.. Държа в хладилник и затоплям? В гореща вода ли затоплям? 😴😴😴

# 176
Да, кърма се топли на водна баня.

# 177
Съвсем в началото, както сте вие, е нормално да му е трудно и да има нужда да суче доста по-дълго. Силиконовите протектори обаче не улесняват положението - да, детето засуква, но реално получава по-малко мляко през тях за същото време, те на практика допълнително го затрудняват. Трябва да се стремите да давате на детето да засуче по-голяма част от ареолата. Юздичките ги има показани в една статия на Хедра и ня практика може и сама да видите, но за нетренирано око може и да не я забележите, особено ако е от по-леките форми. Засукването също може да бъде лесно коригирано с консултант и да махнете протекторите. За мен най-малко нерви ще похабите, ако потърсите добър консултант да види и да ви помогне. Дори и платените консултанти ще ви спестят после много ставания за бъркане на АМ и много пари за изкуствено мляко - поне аз така разсъждавах.

Нещо, което на мен в началото много ми помогна за кърменето - носенето в слинг и бял шум.

За ограничаването на времето на гърда не съм съгласна, особено за пет-десет минути. По принцип се кърми, докато детето не пусне гърдата. Тогава се сменя. Хедра има статия и за това.

Препоръчвам и да изчетете първата страница на темата. Там има информация по повечето от тези въпроси, както и линкове към статии и консултанти

Последна редакция: сб, 23 сеп 2023, 07:49 от magi g

# 178
За сменянето на гърда - така е, не съм се изказала правилно. Моето момче само пускаше на 10 мин едната и след това чу давах другата, и като стана ма 4 месеца по-рано започна да пуска(5 мин). (Разбира се понялога са и по 4,5,6 мин, но горе долу съм ги написала)з  Не съм го ограничавала. Просто при мен това помогна, от едната не се наяждаше, затова предложих като вариант Simple Smile

# 179
може ли някой който е наясно обаче а не само си мисли и предполага , да ми каже следното нещо
Дали  събирането на коластра в 37 седмица , означава че след раждане пак ще си е коластра а не вече преходно мляко или мляко , с цел да имам повече коластра и да дам на по големото дете

Общи условия

Активация на акаунт