Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 36

• 35 563
  • 887
  •   1
Отговори
# 690
Tori ,ежедневно чувам какво ли не за това ,че кърмя 1,7 годишния си син,но въпроса не е за това ,нито за жените ,които не искат или не могат да кърмят. Ако прочетете отново написаното от мен ще видите,че пиша за жена,която си мисли,че кърмата й не е хранителна и за това дава АМ . Никъде не съм написала нищо за некърмещите ,а по-скоро се чудех как е възможно млада съвременна жена да мисли като бабите ни,които са смятали,че кърмата е водна,нехранителна и т.н. както казах и на мен ми се говори това ежедневно и ти може би си на същото мнение щом повдигаш този въпрос,за децата ,които се кърмят пък вече имат зъби. Ами да спираме да кърмим детето още на 5-6 месеца,защото тогава също имат зъбчета ?

# 691
Мен ме дразни, когато хора, които нямат грам представа за кърменето, започват да дават акъл. Давам за пример зъболекаря ми, който много харесвам и уважавам като професионалист. Пита ме той как е бебето и т.н. Почва се:
- Кърмиш ли?
- Да.
- На колко е?
- на 7 месеца. (Тогава)
- Как ще го кърмиш, спирай, ако има зъби, това е знак от природата, че трябва да приключваш.
- Така ли? (Правя се на луда)
- Ами да! Имам роднини с деца, чиито зъби са изгнили, защото майката ги кърми до 2 год.
И разговора приключи набързо. Имам доста близки, които ми казват често как може още да го кърмя, а детето е на 11 месеца… мисля, че това е деликатна тема и нещо само между майката и детето. Лично никога не съм си позволявала да казвам например “Ама как така не си имала кърма?!” и тем подобни. Има достатъчно информация в интернет, лекции, уебинари и т.н., за да се ограмоти човек по тази тема. Мнението ми не е насочено към никого тук. 😊

# 692
Аз мисля че е редно и ние да започнем с въпросите "Ама как така не успя да кърмиш, че то просто слагаш бебето на гърдата, не е сложно?", "Как така нямаше кърма, тя всяка жена все някаква кърма има?" И любимо би ми било "Как може още да пие АМ, ще му развалиш зъбите?" 😁😁

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 08:30 от Фрезия

# 693
Може ли помпата също да разранява зърната?
Те са вече разранени, виждам подобрение, откакто не слагам бебето на гърда, но имам чувството, че и помпата допринася.

Наясно съм как трябва да процедирам, ако искам да кърмя директно, но моля за отговор за помпата.

# 694
Мен ме болеше и при изцеждането с помпата ,беше на авент ,но не мисля,че марката е от значение. До 3 седмици спря да ме боли

# 695
Може ли помпата също да разранява зърната?
Те са вече разранени, виждам подобрение, откакто не слагам бебето на гърда, но имам чувството, че и помпата допринася.

Наясно съм как трябва да процедирам, ако искам да кърмя директно, но моля за отговор за помпата.

Даа, възможно е, ако фунията не е подходящ размер или директно цедите на висока степен.
Може да опитате цедене на ръка, то е по-щадящо.

# 696
Благодаря за отговорите! Фунията е подходяща, с ръчна помпа съм, защото с първото дете си спомням, че електрическата също ме разраняваше.

При мен болката е от разранени зърна. Откакто не слагам бебето са по-добре и не кървят. Мислех, че вървят към заздравяване, но днес болката пак се усилва, а съм само на помпа.

# 697
Благодаря за отговорите! Фунията е подходяща, с ръчна помпа съм, защото с първото дете си спомням, че електрическата също ме разраняваше.

При мен болката е от разранени зърна. Откакто не слагам бебето са по-добре и не кървят. Мислех, че вървят към заздравяване, но днес болката пак се усилва, а съм само на помпа.

На мен  ми помогна само носене на колектор между кърменията, но аз съм с вдлъбнато зърно.

# 698
Аз нямам много стаж и опит в кърменето...първо дете на 4 месеца....роди се в 34 седмица и 7 дни я гледах само през стъкло...там я хранеха с АМ ,а аз цедях с помпа и се радвах на 20-30 мл общо от двете гърди които успявах да цедя...после станаха около 50-60...когато взех бебка докато се научим как правилно да се кърми....добре,че бебка бързо захапа...та още първия месец когато отидохме на консултация едва беше върнала рожденното си тегло....и се започна дохранвай с АМ тя и без това е супер мъничка...роди се 2700...падна до 2350...от там купих АМ но бебка въобще не го искаше...започнах да дохранвам с пликчетата които имах замразени докато я нямаше...и тях не искаше...и реших значи просто яде по малко....и тъкмо се успокоих...втори месец качи 1 кг...и дойде това чудо лактационна криза ...боже спяхме заедно и нон стоп на гърда тя дърпа то нищо не пуска...и тогава я дохранвах със запасите замразени кърма...тя си ги изяде...започнах добавки...дърпане с помпа...и всякакви неща....тъкмо мина този кошмар и след ваксина започна кърмаческа стачка....гърди пълни...бебе гладно реве от глад,но като опитам да дам гърда не иска и това...беше ужасен кошмар...започнахме изцеждане...кърмене когато спи...най вече вечер...по цяла вечер през 2 часа...тъкмо мина и започна да се заглежда и вместо да суче ме гледа и ни гука и се хили...та ако исках да се откажа оправдания много...много ми харесва да я кърмя...но си е чисто приключения до сега...но успяваме все още е бебе само на кърма...започваме пети месец...в 3ти и четвърти месец е качила отново по 1 кг...

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 21:35 от Надежда Х

# 699
Здравейте, от вчера следобед мисля, че имам запушване. Малък блистер и твърда, горяща и болка част на гърдата. И преди съм имала блистери и след отпушване веднага се е облекчавала болката.
Този път го отпуших, или аз така мисля, много трудно. Веднага дадох да цоца и след като приключи от мястото на блистера имаше висящо нещо като съсирена кръв, която трудно се отдели. Болката не е преминавала и кърмя бебето на поискване.
Притеснява ме да не стане мастит. И не знам какво повече да направя. Дали да цедя с помпа.. Бебето е на година почти.

Редактирам. Снощи ме втрисаше цяла вечер и ми беше изключително студено. Не знам дали има връзка и дали е от възпалението. Кога е редно да потърся лекарска помощ и от кой лекар?

Последна редакция: пт, 12 апр 2024, 07:14 от mosca.marina

# 700
Отивай на мамолог/образна диагностика при първа възможност. Повечето лекари ще те вместят веднага щом става дума за мастит. Също, ако можеш си вземи направление за рехабилитация ще ти помогне за по-бързото възтановяването. Успех!

# 701
Да ви питам пак - след колко време след спиране на кърменето се ходи на ехограф? Чувам различни мнения - между 3 и 6 месеца.

# 702
Да ви питам пак - след колко време след спиране на кърменето се ходи на ехограф? Чувам различни мнения - между 3 и 6 месеца.
Защо е нужно да се ходи на ехограф?

# 703
Моят лекар, при който ходих на ехограф, ми каза 6 месеца след спиране.

# 704
Шест месеца освен ако няма необходимост да отиде по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт