Витамин В12 - тема 10

• 55 587
  • 848
  •   1
Отговори
# 240
Кога е необходимо да се поставят инжекционно ?

# 241
Здравейте, преди няколко години открих, че имам ниски нива на Б12, а също така и MTHFR мутация (хомозигот съм), затова започнах прием на витамина. Регулярно взимах и следях нивата му. В един момент започнаха да излизат извън норма и спирах добавка, когато влизаха пак в норма я почвах отново. Но тази година април месец пих един мултивитамин, където имаше Б12 и явно предозирах. Юни месец стойността ми беше 1130, при горна граница 569. Веднага спрях добавката и след месец отново пуснах изследвания и вит Б12 беше 680. От тогава не съм взимала добавка, но септември резултатът ми е отново 1008, началото на октомври е 788 и сега, в началото на ноември е отново 1008. Сигурна съм, че не взимам добавка, в която има б12, единствено ям месо поне два пъти в деня. Ще се радвам ако някой има подобен опит да сподели, какво се случва.

# 242
Моля да ме насочите към добър хематолог, който ще обърне внимание на в12 и всичко което е свързано с него. Бях записала час при д-р Дамянов, но днес ми се обадиха да отменят часа, до края на годината няма да преглежда

# 243
Здравейте,преди 2 седмици случайно изследвах В12 и ми излезе 1721 при граници 187-883.Повторих резултата в друга лаборатория ,но заедно с други,които намерих на първа страница.Някой може ли да ми обясни на какво се дължи пак високия В12 и В6.Ня консумирам месо и млечни.

# 244
Аз като гледам всички В-та са високи и фолиевата и тя е, някакви витамини приемали ли сте преди изследването?

# 245
  • София
Да, вижте приема на някакви витамини дали сте имали преди изследването. Тези нива трудно се постигат без допълнителен прием, особено и като не консумирате месо и млечни.
Проверете дори пастата си за зъби, има дори такива вегански с добавен Вит. Б12 и дават отражение при изследвания, защото по-лесно се усвояват през устната стена.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 17 ное 2023, 06:47 от BFF_

# 246
Аз като гледам всички В-та са високи и фолиевата и тя е, някакви витамини приемали ли сте преди изследването?
15 дни преди първото изследвания  и 1 месец преди второто добавки не съм взимала,пастата ми няма Б12.Дали трябват някакви допълнителни изследвания ?

# 247
15 дни преди първото изследвания  и 1 месец преди второто добавки не съм взимала,пастата ми няма Б12.Дали трябват някакви допълнителни изследвания ?

Имате ли други правени скоро изследвания?

# 248

Имате ли други правени скоро изследвания?
Да,тези-правени са в същия ден

# 249
На фона на тези, аз лично не виждам причина за тревога.

# 250
На фона на тези, аз лично не виждам причина за тревога.
Мнооого ви благодаря💐🌹😘Личният ми лекар ме наплаши-че могло да е левкемия,бъбреци,диабет или черен дроб и аз съм в паника вече 1 месец.А дали трябва да се пуска Holotranscobalamin и дали е възможно от някаква хламидия да са завишени тези витамини,защото от няколко месеца ме болят пръстите на двете ръце,когато ги обездвижа и по време на сън,но засега не могат да открият от какво е ?

# 251
Личният лекар или д-р Google ви е понаплашил малко? Simple Smile

Левкемия със сигурност не е. Нито диабет или чернодробно заболяване. Не се вижда да са изследвани бъбреците. Ако нямате, направете си тест и за тях.

Не намирам асоциация м/у 'някаква хламидия' и витамини от Б-групата.

Ревматоидният фактор е отрицателен.

Високите нива на B6 могат да говорят за периферна сензорна невропатия.

Консултации с ревматолог и невролог?

# 252
Това са ми последните резултати,след поставени три инжекции и почивка от един месец, мислех че ще са по-високи стойностите. Поне вит Д ми е повишен след морска почивка октомври. Може ли да коментирате резултатите. За първи път пускам хомоцистеин, фолиева и феритни, не знам точно каква им е ролята

# 253
Трябва ли преди изследване на вит. В12 да се спре приема му /както при изследване на вит. Д/? Ако "да" - за колко време?

# 254
Задължително, минимума е 20 дни, най-добре 30-40

Общи условия

Активация на акаунт