Витамин В12 - тема 10

• 55 544
  • 848
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
Желязото му как е, че при възрастните и то често е ниско.
Иначе подезични таблетки, спрей за уста
желязо 19,31
хемоглобин 151

# 151
А от косопад страдате ли? Мен това много ме мъчи, беше спрял, но сега пак се активира
С косопад съм от години, много преди всички симптоми в момента. Няма сезон при мен ... целогодишно. Така чр това не го включвам изобщо в симптомите ми.

# 152
Желязото му как е, че при възрастните и то често е ниско.
Иначе подезични таблетки, спрей за уста
желязо 19,31
хемоглобин 151

Добре са, да. Защото при прием на В12 пада желязото и затова попитах, да не стане друга беля.

# 153
  • София
Здравейте
Нивата на вит В12 според вас добре ли са за 18г момиче ( борим се с косопад при сина ми и приема добавки )

# 154
  • Бургас
Според вас има ли нужда да се изследват някакви други В витамини, например В1 и В6

# 155
vnd според мен са добре. Стига в добавките да няма някой В витамин и да не са реални резултатите

Според вас има ли нужда да се изследват някакви други В витамини, например В1 и В6
В6 е хубаво да се провери

# 156
  • София
Благодаря mibobo!
Преди 6 месеца ги проверихме и тогава някой във форума ми беше написал ,че за неговата възраст трябва да са на горната граница. Затова го пиеше около месец,след това го спряхме,за да може да навакса с Феритина и желязото/нали се неутрализират двете/....
В момента не пие друго освен желязо, цинк и мед/тях ги е свалил за 6 месеца/- самостоятелно всяко едно от трите,не в комбинация с други добавки.
Мисля да вкарам и витамин Д сред около месец,два,но изчаквам,за да вдигнем запаса на желязо....
Направо съм станала експерт вече  Sad

# 157
За децата се изискват по-високи стойности, на 18г вече се числи към възрастните. За тях стойности около 600 са добре.
Цинка идва малко висок на фона на медта, трябва да са почти 1:1 . Високия цинк ще почне да сваля медта.

Да, Д е хубаво е около 70. Желязото е високо според мен, колко да вдигате?

# 158
  • София
Приема желязо,за да се вдигне феритина-запаса от желязо в организма.
След прекаран Ковид преди 3 години му беше паднал на 27 феритина, и вероятността да опада косата е май от това...
А няма друг начин да се вдигне Феритина - трябва да се пие желязо,но контролирано ,за да не се покачи много моментното желязо в кръвта...

# 159
Да, предположих, че е заради феритина, който за мен лично е приличен. Но, според мен желязото е на ръба да се предозира. Едно високо желязо, влияе и на съотношението цинк/мед.
А запаси не се трупат само от прием на желязо, може да има достатъчно активно желязо в кръвта и нисък феритин, това е вече проблем със самото разпределение на желязото в организма. Разширения железен панел включва освен тези които сте изследвали - сатурация на трансферин, церулоплазмин , ЖСК, еритроцити. Някъде там ако нещо не е наред и не се трупа достатъчно феритин.

# 160
  • Пловдив
До колкото знам, желязото може да бъде доста токсично и десруктивно, внимавайте с идеите да го увеличавате на всяка цена да не стане по-зле. Б12 във високи дози също си има последици, колкото и да е водоразтворим.

# 161
  • София
Колко дни пауза е оптимално след последен прием на В12, а и желязо да се пусне контрола?
Не бързам, но не ми се иска да чакам излишно повече от необходимото.

# 162
  • Бургас
за желязото хематолог ми е казвал поне 10 дни, за някои витамини казват 20, така че аз обикновено изследвам след 20

# 163
Колко дни пауза е оптимално след последен прием на В12, а и желязо да се пусне контрола?
Не бързам, но не ми се иска да чакам излишно повече от необходимото.

За желязото може и 10-14дни, но за В12 е препоръчително минимум 20, най-добре 30-40 дни

# 164
  • Anywhere
Може ли коментар на моите резултати. Бях при ЛЛ, хематолог и ендокринолог и тримата не виждат проблем, а аз смятам че В12 е ниско. Имам и симптоми  на дефицит- задух, уморяемост, чувство за студ, виене на свят. Тотална липса на енергия. Имам Хашимото от 10г, като щитовидна жлеза почти нямам, разрушена е! Пия 100 мкг Еутирокс, който сега ще заменя с АккуТирокс.
Благодаря предварително на включилите се!

Общи условия

Активация на акаунт