Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 74

• 38 902
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Зета, уж си спряла всичко сладко и тестяно, а хляб търсиш. Ти хляб не трябва да ядеш И заради диабета.
Изкарай болницата с някаква храна, 2 -3 дни няма да те бутнат, кой знае от кога ги имаш тия диагнози.
След това вече си направи схема на хранене, разучи подходящи храни, направи си план и го следвай.

Бързо и безпроблемно възстановяване на детенцето!

Дам, схващам иронията за хляба и тестото Simple Smile Намерението ми е да въведа вкъщи някакъв позволен хляб (поне според диета № 9, която ендокриноложката ми каза да спазвам) - ръжен примерно, който се консумира основно от децата. Аз и преди не ядях много хляб, сега съвсем спрях, но ако някога ще прегрешавам с хляб, поне да е от по-малкото зло.

# 151
При хемоглобин -107, феритин -2,74 (4-341.2) и желязо -14,04, витамин Б12 - 196pg/ml(197-866). Трябва ли да се приема допълнително желязо?за витамина е ясно. Макар че щом ще приемам б12 е добре да взема и желязо, т.к.витамина ще свали желязото? Защо постоянно падат тия стойности и цял живот ли трябва да пия добавки

# 152
Да, трябва. Хемоглобинът е много нисък. На 70-80 се прави кръвопреливане. Първо набави хемоглобина с желязото и после б12.

Относно диабета, няма никакво значение какъв е хлябът. Въглехидратите са си въглехидрати във всички зърнени култури.

# 153
Миналата седмица си пуснах TSH и FT4, днес реших наново цялия пакет.
Какво мислите, че е е обяснението, че миналата седмица TSH беше 2,49, а днес 3,20?
На мен ми звучи като проблем в лабораторията, в чисти дни без кафе и на гладно са пускани и двата пъти.
Или това, че между двете изследвания имах определено стрес?

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 12:03 от marigold_

# 154
Разликата не е голяма. Хормоните се променят постоянно. Даже в един и същи ден, в една и съща лаборатория, ако дадете два пъти кръв, пак няма да са еднакви стойностите. Затова и не трябва да се съди за състоянието по едно голо ТСХ.

# 155
Миналата седмица си пуснах TSH и FT4, днес реших наново цялия пакет.
Какво мислите, че е е обяснението, че миналата седмица TSH беше 2,49, а днес 3,20?
На мен ми звучи като проблем в лабораторията, в чисти дни без кафе и на гладно са пускани и двата пъти.
Или това, че между двете изследвания имах определено стрес?
Този хормон в 2 поредни дни не е с еднаква стойност, камо ли през седмица. Аз имах случай днес пускам и излиза поднормен - 0,133 и след 10 дни излиза стойност 2,05.

# 156

С непоносимост е, не е целиакия или поне на изследвания не е излязла такава и не са правили изследване на лигавица. Иначе да, може да си има чревни поражения и без целиакия. Той и с млечни има проблем, доказана лактозна непоносимост

Ох, позната история - с млечните и аз вече имам проблем, след последните изследвания. Предишните години можех поне продукти от козе и овче мляко да консумирам, но сега вече и те отпаднаха. Проблемът обаче при мен не е с лактозата (от редките късметлии съм, които на възраст могат да я разграждат, генетично), ами с белтъка на млякото. Положителното е, че постепенно започнаха да спадат антителата към щитовидната като спрях млечните. Същото явление наблюдавах преди няколко години, когато правих АИП, обаче като нямах директни симптоми от млечните и на тестове нищо не се доказа тогава, го върнах. Помислих, че може да са спаднали от нещо друго или просто да са се променили от другите неща, с които експериментирах тогава. Сега обаче директно виждам връзка с млечните. Нищо друго не съм променяла по режима си, добавките и тн.

# 157
Благодаря ви, това са ми всички резултати:

Щитовидна жлеза-разширен      Профил   *   *
FT3      4.94   pmol/L   3.10 - 6.80
FT4      18.90   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH      3.20   µIU/ml   0.27 - 4.20
Anti - TPO      13.39   IU/mL   До 34.00
Anti - Tg      18.05   IU/mL   До 115.00

Като преди седмица TSH беше 2.49

Чакам да говоря и с лекаря си, но на вас как ви изглежда?

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 14:07 от marigold_

# 158
  • София
При хемоглобин -107, феритин -2,74 (4-341.2) и желязо -14,04, витамин Б12 - 196pg/ml(197-866). Трябва ли да се приема допълнително желязо?за витамина е ясно. Макар че щом ще приемам б12 е добре да взема и желязо, т.к.витамина ще свали желязото? Защо постоянно падат тия стойности и цял живот ли трябва да пия добавки

Задължителен прием на желязо (добре е да се съчетае и с фолиева киселина и вит. Ц) поне няколко месеца. Едва при постигане на някакви по-добри резултати на желязните показатели, тогава пвием на Б12. При такива стойности на хемоглобин, желязо и феритин не се ли чувстваш отпаднала и без сили? И аз съм така с показателите, постоянно падат, вече една година пия желязо и не съм оптимална. Окотомви ще правя контрола.

# 159
Чувствам се, но като че ли вече или не ми прави впечатление или съм привикнала към тия стойности. Определено когато си ги набавя се чувствам цялостно много по добре. Просто не разбирам защо след няколко месеца пак сладат, а се храня изключително разнообразно и никога не съм спазвала диети, но уви…. Ще започвам пак любимата Тотема, видяло се е ..
Лошото е че в момента от дефицита на Б12 започвам да усещам изтръпвания, бодлички и не знам как ще го започвам чак след 2-3месеца

# 160
  • София
След 2 месеца прием на желязо качих хемоглобина от 108 на 129, феритинът ми е 31 при граници 13-150. Дали мога да почна прием на Б12 при тези показатели? Уж нямам дефицит, но май не е в оптимална стойност - по последно изследване (294 при граници 140-570 )

# 161
Това е вторият ужасен феритин, който виждам днес! Другият започваше с 1...🙄 И аз се хранех много разнообразно, но се оказах преди години с хемоглобин 72.🤪 Вероятно тогава и феритинът ми е бил много поднормен- него го изследвах за първи път към 2 години, когато уж бях оправила малко показателите- и пак беше 11-13 при долна референтна 13.🙂 Изключително важно е да се вдигне феритина! Аз оправих трайно показателите със Сорбифер, като пиех успоредно и Б 12, фолиева киселина и вит. С (и в Сорбифер има). При нисък феритин все ще има проблеми с желязото. Просто не е лесно да се навакса сериозен дефицит само с храна- то и без дефицит пак не е лесно всеки ден да се набави нужното желязо. А е въпрос и на усвояване.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 16:41 от dolce miele

# 162
Аз също оправих хемоглобина, но феритина още е умрял

# 163
Вече ще изпадна в паника. Имам супер тъп въпрос но много ме гложди. Според вас възможно ли е бързия метаболизъм да е причина за подобни дефицити и неусвояване?

# 164
  • София
Вече ще изпадна в паника. Имам супер тъп въпрос но много ме гложди. Според вас възможно ли е бързия метаболизъм да е причина за подобни дефицити и неусвояване?

Не мисля. За какво изпадаш в паника? При анемия първо докторите проверяват стомаха. При жените МЦ оказва сериозно влияние. Аз също не разбирам защо все губя желязо, единственото обяснение е тъпия ми цикъл. Като бях пременна с второто дете, се бях докарала с хемоглобин 80 (никой тогава не ми каза да изследвам желязо и феритин), а бях планувана със секцио. Та трябваше да наваксам бързо. От какво беше това, не знам. Но определено само с храна няам как да наваксаш.

Общи условия

Активация на акаунт