Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 74

• 39 020
  • 744
  •   1
Отговори
# 285
Дефицитът на Ретинол е основна причина за недостига на церулоплазмин( бионалична мед).Той пък води до хистаминова интолерантност и оксидативен стрес,неправилно усвояване на хранителните вещества.Без бионалична мед не се метаболизира правилно желязото и се натрупва в тъканите.С Хашимото и хипофункция отималните нива на ретинола са нарушени .Вит А без цинк се натрупва в черния дроб и се бърка с токсичност на вит А.
С две думи набавяме мед от пчелен прашец,перга,телешки дроб.Медната гривна също( дефицита се вижда,че боядисва синьо кожата).Вит А от черен дроб и масло от треска.Единствените добавки,които са приготвени по традиционен метод,студено пресовани и запазвайки маслото в естествен вид са на Rosita( real food) и Arctic cod liver oil.

# 286
  • София
Аз приемам Акutирокс сутрин още в леглото. Като стана след около 10 мин Т3 и след още 10 пия кафе. Т3 приемам и следобед и вечер под езика, като деля таблетката на 6 и за деня общо се получава половин таблетка т.е. 12.5 мкг. От изследвания TSH ми е ниско, но това е от приема на Т3. Т3 се е вдигнал, но още има до оптимални нива, а Т4 не мърда. След последните изследвания увеличих с 10мкг. Акуtiрокса, а Т3 не променям. Боря обаче и ЕД, която влияе също на щитовидната. Дано съм била полезна, аз също се уча и нагаждам дозите спрямо изследванията и се надявам да съм на правилния път.

# 287
sun sea, mibobo, bongobongo, благодаря за изчерпателната информация.
Аз с косопад имам голяма предистория преди 4 години. Имах зверски косопад, който продължи повече от 3 години. /Тогава не съществуваше Ковид/. Ходих при много лекари, различни специалисти /дерматолози, ендокринолози, хематолози и никой не откри причина, а косата ми капеше много силно. В един момент бях на косъм да слагам перука, защото беше страшно. Дадох адски много пари за изследвания, включително такива, които не се правят в България като DHT. Интересното беше, че 7 от 9 лекаря не знаеха какво е това! Нито дерматолози, нито ендокринолози. Аз тогава стигнах до извода, че при мен това е андрогенна алопеция. Просто нищо не помагаше, а мажех с какво ли не, пиех какво ли не. Диатомична пръст колко съм изпила вече не помня... Витамини какви ли не. Желязо пиех за качване не феритин, че той беше нисък /винаги ми е бил нисък/. Е, нищо не помагаше. Като ударих тотала - бях -10 бона някъде, с падаща коса и резултати от лечение - нулево. Спрях и да се боядисвам, ходих 1 година с натурална коса, колкото и зле да изглеждаше, зщото имам и бели коси. След тази 1 година минах на къна. До ден днешен се къносвам /вече 4 години може би/. В един момент спрях да пия и да мажа каквото и да било, защото наистина нямаше никакъв ефект. Мина още известно време и косопада от самосебе си намаля. Никога не е спирал напълно, но се нормализира до 100-200 косъма дневно. Щото на зверския косопад бяха над 2000 /брояла съм ги по предписание на един от дерматолозите/. Всичко това го разказвам, защото силно се плаша този кошмар да не се завръща. А, и да кажа, че тогава не съм се хранила както сега. Тогава основния ми източник на храна са били въглехидратите - картофи, ориз, плодове, зеленчуци, тестени. Иначе за движение - създала съм си програма от упражнения, която правя всяка вечер, защото работя на бюро и в работата нямам особено движение. Но свърша ли работа - изпълнявам си програмата от упражнения. За протокола - на 42 години съм, висока 162 см, тежа 50 кг /след свалянето на излишните/.
Ще гледам скоро да пусна и витамините, които ми казахте. Б12 съм сигурна, че ще е на горна граница, но все пак...

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 23:03 от sharpy

# 288
Виж се дали не прекаляваш с тренировките, особено ако са силови. Провери си тестостерона как е.

# 289
Дефицитът на Ретинол е основна причина за недостига на церулоплазмин( бионалична мед).Той пък води до хистаминова интолерантност и оксидативен стрес,неправилно усвояване на хранителните вещества.Без бионалична мед не се метаболизира правилно желязото и се натрупва в тъканите.С Хашимото и хипофункция отималните нива на ретинола са нарушени .Вит А без цинк се натрупва в черния дроб и се бърка с токсичност на вит А.
С две думи набавяме мед от пчелен прашец,перга,телешки дроб.Медната гривна също( дефицита се вижда,че боядисва синьо кожата).Вит А от черен дроб и масло от треска.Единствените добавки,които са приготвени по традиционен метод,студено пресовани и запазвайки маслото в естествен вид са на Rosita( real food) и Arctic cod liver oil.

Мерси.
Питам защото синът ми беше (скоро не съм изследвала) с ниска мед и нисък церулоплазмин. В болницата се бяха шашнали и го изследваха за Болест на Уилсън, след редица изследвания ни насочиха към генетичен тест, който не показа проблем. Питайки докторката какво правим сега с тези ниски нива, каза - Нищо с този нисък церулоплазмин е опасно да се взема мед, като няма кой да я разнася, ще се натрупа по тялото. Иначе сина ми си е с хипо и Хашимото, но е на хормон и нещата са овладени, автоимунното е в ремисия.

# 290
Виж се дали не прекаляваш с тренировките, особено ако са силови. Провери си тестостерона как е.
Не са силови. Тестостерона ми е в средата на референтните. Упражнения правя в домашни условия както казах, най-много клекове, защото краката са ми най-проблемни. Имам и велоергометър, който карам почти ежедневно. Тежести не "употребявам". След първия Ковид, който карах миналата година, получих сърдечен проблем, за който одеве пропуснах да спомена. Оттогава пия бетаблокер сутрин вече година и половина. Кардиолога ми забрани да вдигам тежести, затова и не го правя.

# 291
DHT хипотезата се провали отдавна.Зад нея стои голяма фармацевтична компания ,бълваща уникален продукт на пазара-инхибитор на 5-алфа -редуктаза.
За андрогенната алопеция в момента се приемат повишен естроген спрямо прогестерон.Когато естрогена и пролактина се активират,стават промени в скалпа,което води до модел на плешивост.Кортизолът също влияе.Той се повишава и при ниска ,и при висока кръвна захар.Повишава се и DHEA.
Шарпи,феритинът ти е прекрасен .Мястото му е в клетките ,не в кръвта иначе храни патогени и гъби.Мога да мечтая за твоя феритин само.
Mibibo,тест HTMA би дал повече отговори.
Виж това:
https://www.optimalhormones.bg/2022/06/18/%d0%bc%d0%b5%d0%b4-%d0 … 0%bd%d0%be%d1%81/
Анита,с какво бориш ЕД? Ако е с прогестерон ,как ти повлия на щитовидните изследвания?

# 292
DHT хипотезата се провали отдавна.Зад нея стои голяма фармацевтична компания ,бълваща уникален продукт на пазара-инхибитор на 5-алфа -редуктаза.
За андрогенната алопеция в момента се приемат повишен естроген спрямо прогестерон.Когато естрогена и пролактина се активират,стават промени в скалпа,което води до модел на плешивост.Кортизолът също влияе.Той се повишава и при ниска ,и при висока кръвна захар.Повишава се и DHEA.
Шарпи,феритинът ти е прекрасен .Мястото му е в клетките ,не в кръвта иначе храни патогени и гъби.Мога да мечтая за твоя феритин само.
И това не знаех, благодаря ♥️
Явно ще пускам за проверка естроген и прогестерон.

# 293
Sharpy, спрямо изследванията нищо ти няма на щитовидната. Щитовидните не са чак оптимални, но това е заради нисковъглехидратното хранене. В никакъв случай не си за хормон. Ако решиш да задълбаваш в косопада, търси го в липса на витамини и минерали. Начинът на хранене също има значение.
Благодаря за отговора.Purple Heart
Хич и не искам хормони да пия, просто исках мнение от вас като по-вещи. Досега не съм имала проблеми с ЩЖ, когато са ме гледали не ехограф, са казвали, че е супер. последния път ендокринолога ми каза "от 10 години не съм виждал по-здрава жлеза". Имам и снимки, но нищо не разбирам от тях.
Исках мнение за Т3 и Т4, с идеята, ако има начален проблем, да взимам мерки преди да се е задълбочил.
Витамини исках да пусна, но ми дойде нанагорно финансово и ще са на следваща заплата. Последните 2 пъти Б12 ми беше на горната граница, дори с 10 единици над нея. Витамин Д ми беше около 40, дълго време пиех на Джеймисън след това. Към момента не знам колко са, последното изследване на тях ми е от декември 22 година.
Докато бях на нввмх и пишех във фейсбук групата, често имаше оплаквания от косопад, че и спрял цикъл, заради ниските въглехидрати.
И аз съм чела за подобни оплаквания, но най-вече при стриктно кето. Аз не съм на такова /бях за 6 месеца преди 2 години/. Последната година и половина обаче поддържам по-високи въглехидрати - около 80 гр. дневно. Плодове също хапвам в умерени количества - примерно по 2 праскови на ден. Иначе другите вгх ми идват от много зеленчуци. Неслучайно споменах и, че карах Ковид април месец. Доста гадни симптоми имах. Косопада почна 3-4 месеца след него. До някаква степен сега пусках ЩЖ точно заради него, за да видя дали не я е разбутал.

Ако косопада е започнал 3-4 месеца след Ковид е от Ковид. На мен ми опада половината коса в рамките на два месеца. А съм с хубава гъста и дълга коса, която трябваше да отрежа до рамото. С шепите падаше. Не се притеснявайте, всичко се възстановява после, но косопада при мен продължи 2-3 месеца.

# 294
Sebekneferura кой В10 ползвахте?

На NAW 500 mkg. Съветвам да се приема вечер, за да се усвои с цел регенериране  Simple Smile иначе след сутрешния прием идеално балансира нервната система и разпределя енергията за деня, но сякаш няма този ефект с косата - пробвала съм и двата варианта.
https://nowfoods.bg/product/now-foods-paba-500-mg

# 295
Здравейте. Имам съмнение за хипотиреоидизъм. Ще си запиша час при ендокринолог. Тези изследвания ми пусна личната лекарка. Мога ли после допълнително да пусна само Т3, ТАТ и МАТ или трябва всички да са заедно. Ще си направя и трикратен профил на глюкоза и инсулин. Мисля че за момента няма нужда от ОГТТ.
Също ако имате препоръки какво друго да изследвам ще се радвам да ми кажете.

Последна редакция: чт, 07 сеп 2023, 12:35 от zwezdi4ka14

# 296
При мен причината да ми открият Хашимото е косопад, други симптоми нямам. В момента хормоните са съвсем близо до оптималните, но косопадът си продължава, къде затихне леко, къде се засили. Вече ми прозира бретонът и то повече от едната половина.

Чудя се от хормона ли е (пих и еутирокс и акутирокс), от боята за коса ли, в чудо съм се видяла. Нямам дефицит на вит.Д, на вит. В12. Само феритинът е 20, а желязото е на горна граница.

На 44 съм, дали е андрогенен косопад от перименопаузата. Предполагам, че съм с естрогенова доминантност. Обмислям да започна прогестерон.

# 297
При мен причината да ми открият Хашимото е косопад, други симптоми нямам. В момента хормоните са съвсем близо до оптималните, но косопадът си продължава, къде затихне леко, къде се засили. Вече ми прозира бретонът и то повече от едната половина.

Чудя се от хормона ли е (пих и еутирокс и акутирокс), от боята за коса ли, в чудо съм се видяла. Нямам дефицит на вит.Д, на вит. В12. Само феритинът е 20, а желязото е на горна граница.

На 44 съм, дали е андрогенен косопад от перименопаузата. Предполагам, че съм с естрогенова доминантност. Обмислям да започна прогестерон.
Същата работа и при мен. Бретонът ми е толкова рехав станал, че се чудя как да го замаскирам.
Аз за днес си отмених часа при ендокринолог, чудих се до последно, тъй като тази при която сега ходя обръща повече внимание, но реших да го отменя и да запиша наново, след като пусна изследвания за естроген и прогестерон + витамините. Пък, а дано дотогава поне намалее.
Ако косопада е започнал 3-4 месеца след Ковид е от Ковид. На мен ми опада половината коса в рамките на два месеца. А съм с хубава гъста и дълга коса, която трябваше да отрежа до рамото. С шепите падаше. Не се притеснявайте, всичко се възстановява после, но косопада при мен продължи 2-3 месеца.
Ами така започна, да. Април карах Ковид с много висока температура /40гр/ и много силни мускулни болки. Бях като парцал. Силното капене на косата ми започна някъде средата на юли и до ден днешен продължава.

# 298
"Аз си ям всички зеленчуци, дори кореноплодни, ям и плодове - по 3 праскови дневно примерно. Все си мисля, че са достатъчно."
На мен ми се струва, че въглехидратите ти са малко, ако идват само от плодове и кореноплодни. Можеш да обмислиш включване и на някакви варива, например нахут.

# 299
"Аз си ям всички зеленчуци, дори кореноплодни, ям и плодове - по 3 праскови дневно примерно. Все си мисля, че са достатъчно."
На мен ми се струва, че въглехидратите ти са малко, ако идват само от плодове и кореноплодни. Можеш да обмислиш включване и на някакви варива, например нахут.
Е, не идват само от плодове и кореноплодни. Казвам, че ям всички видове зеленчуци, не само кореноплодни.
Ето днес обядвах зеленчукова мусака. В нея има кайма, тиквички, патладжани и моркови. Отделно си нарязах един голям розов домат. Въглехидратите дотук са ми общо 63 гр. С вечерята /в която ще има голяма шопска салата + зеленчуци с пържолата/ ще минат 100 със сигурност. Като изям и 2 праскови, още повече.
Скрит текст:
Като цяло, ще ви послушам и ще вдигна малко вгх, да станат поне 100 гр дневно и ще се наблюдавам. Че тъкмо вкарах инсулина в норма и да не стане там пък повишаване.

Общи условия

Активация на акаунт