Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 74

• 39 020
  • 744
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, момичета. Сефте пиша в тая тема, надявайки се да дадете мнение, относно днешните ми резултати.
Първо да кажа най-голямото ми оплакване - имам много силен косопад последните 3 месеца, който от нищо не се повлиява до момента. Мажа серуми, пия добавки - нищо.
Имам ИР, диагностицирана от преди около 2 години. Храня се ВМНВ, заради това, а щото така съм и сита. Не съм отрязала напълно въглехидратите, но съм ги ограничила, за разлика от предишното ми хранене. Хапвам и плодове. Април месец карах отново ковид с доста кофти симптоми - бях като пребита, имах температура 40 градуса, нямах сили за нищо. Днес пусках изследвания, първо да видя КЗ и инсулин и отделно да видя щитовидната жлеза.
Това са резултатите. От това, което съм чела тук и в нет пространството, знам, че трябва да са в горната четвърт Т3 и Т4, а моите не са. Възможно ли е да е от това? Какви мерки да предприема? Изобщо всяка информация би ми била от полза.

Изследвай  и B 12,  B9 / фолиева к-на  и  Вит. Д .
След тежък ковид миналата година и пълна загуба на коса, сега си имам разкошна такава благодарение на добавки вит. В10 /PABA/, В 9, В12, геритамин и ...
https://www.zlatnaribka.com/fluid-za-sabuzhdane-na-folikulite-bo … e-energizer-30-ml

https://apteka.framar.bg/18002991/%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BE … -125-%D0%BC%D0%BB

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 17:08 от Sebekneferura

# 271
  • София
Sebekneferura кой В10 ползвахте?

# 272
Sharpy, спрямо изследванията нищо ти няма на щитовидната. Щитовидните не са чак оптимални, но това е заради нисковъглехидратното хранене. В никакъв случай не си за хормон. Ако решиш да задълбаваш в косопада, търси го в липса на витамини и минерали. Начинът на хранене също има значение.

# 273
Докато бях на нввмх и пишех във фейсбук групата, често имаше оплаквания от косопад, че и спрял цикъл, заради ниските въглехидрати.

# 274
Sharpy, спрямо изследванията нищо ти няма на щитовидната. Щитовидните не са чак оптимални, но това е заради нисковъглехидратното хранене. В никакъв случай не си за хормон. Ако решиш да задълбаваш в косопада, търси го в липса на витамини и минерали. Начинът на хранене също има значение.
Благодаря за отговора.Purple Heart
Хич и не искам хормони да пия, просто исках мнение от вас като по-вещи. Досега не съм имала проблеми с ЩЖ, когато са ме гледали не ехограф, са казвали, че е супер. последния път ендокринолога ми каза "от 10 години не съм виждал по-здрава жлеза". Имам и снимки, но нищо не разбирам от тях.
Исках мнение за Т3 и Т4, с идеята, ако има начален проблем, да взимам мерки преди да се е задълбочил.
Витамини исках да пусна, но ми дойде нанагорно финансово и ще са на следваща заплата. Последните 2 пъти Б12 ми беше на горната граница, дори с 10 единици над нея. Витамин Д ми беше около 40, дълго време пиех на Джеймисън след това. Към момента не знам колко са, последното изследване на тях ми е от декември 22 година.
Докато бях на нввмх и пишех във фейсбук групата, често имаше оплаквания от косопад, че и спрял цикъл, заради ниските въглехидрати.
И аз съм чела за подобни оплаквания, но най-вече при стриктно кето. Аз не съм на такова /бях за 6 месеца преди 2 години/. Последната година и половина обаче поддържам по-високи въглехидрати - около 80 гр. дневно. Плодове също хапвам в умерени количества - примерно по 2 праскови на ден. Иначе другите вгх ми идват от много зеленчуци. Неслучайно споменах и, че карах Ковид април месец. Доста гадни симптоми имах. Косопада почна 3-4 месеца след него. До някаква степен сега пусках ЩЖ точно заради него, за да видя дали не я е разбутал.

# 275
Аз пак да кажа, че 80 гр са малко. Това обикновено са 2 филии хляб. Не подценявайте липсата на въглехидрати за мозъка поне. А калорийността от тези въглехидрати е друг въпрос. 1гр мазнина са 9 ккал, а 1гр въглехидрати са 4 ккал. Лично според мен, ако въглехидратите са сложни като състав е по-добър вариант от простите, особено за хора с ир. Мазнините обаче забавят с часове усвояването на въглехидратите, което пак натоварва панкреаса. Тъй че, освен кетозата от която временно се отслабва, друго "полезно" не намирам. Просто споделям мисли. Не целя спор.

# 276
В тази тема съм виждала много подобни резултати като на Шарпи, които са били коментирани като хипофункция. Чак се учудвам на това, което чета в момента.

# 277
Да, има хипо, но е минимално. Чудесно тсх, няма антитела, добра ехография по нейни думи, другите изследвания са много добри. Затова го отдавам само на хранене и незаслужаваща внимание хипофункция при корекция на диетата. Реално болестен процес аз никъде не виждам, още повече за хормон. Ако в дългосрочен план се остане обаче на тази диета, ситуацията вероятно ще се промени откъм задълбочаване на хипофункцията.

# 278
Какво показва лабораторната работа в серум , не винаги е от значение. Кръвта е транспортен механизъм, вече в клетката какво има е друга работа. Единственото важно и значимо е да нямаме симптоми на хипотириоидизъм.( д-р Брода,Шоколада в сайта си също има много по темата).
Първата и най-важна опция е да се опитаме да открием основната причина за проблема и кое опорочава конверсията.Не е лесно и здравната система по никакъв начин не ни помага.Трябва да се вложат доста средства.
Но извън режима може да има и други фактори:
-напредване на възрастта (конверсията отслабва ако имаме история на понижена функция )
-състоянието на  червата ( дисбиоза или SIBO)
-естрогена подтиска жлезата
-дефицити на : селен, цинк, йод, витамин А, Д,  някои от Б група;
-токсикация с тежки метали( арсен,флуор,живак,алуминий,...)
-стрес от всякакво естество
-претрениране и свръх физическа активност
-сън по-малко от 8 часа или системно недоспиване;
-гладуване, фастинг, калориен дефицит за дълго;
-възпаление от всякакъв характер (ако  CRP и hsCRP са високи, конверсията е влошена със сигурност)
-хронични и остри инфекции
-някои медикаменти
-ендокринни дисруптори като пластмаса, мастило по касовите бележки, препарати, химии и прочие супресиращи неща.

# 279
Аз пак да кажа, че 80 гр са малко. Това обикновено са 2 филии хляб. Не подценявайте липсата на въглехидрати за мозъка поне. А калорийността от тези въглехидрати е друг въпрос. 1гр мазнина са 9 ккал, а 1гр въглехидрати са 4 ккал. Лично според мен, ако въглехидратите са сложни като състав е по-добър вариант от простите, особено за хора с ир. Мазнините обаче забавят с часове усвояването на въглехидратите, което пак натоварва панкреаса. Тъй че, освен кетозата от която временно се отслабва, друго "полезно" не намирам. Просто споделям мисли. Не целя спор.
Хляб отдавна не консумирам. Затова и споменах, че съм с ИР. Първото, което спрях тогава беше хляба и картофите. Допреди това се хранех на 90% само с това + месо. Без пържени картофи вечер + 2 филии хляб не заспивах.
Защо да са малко тези въглехидрати? Не са ли нормално количество, имайки предвид, че хората на кето диети консумират под 5% или иначе казано 15 грама. Аз си ям всички зеленчуци, дори кореноплодни, ям и плодове - по 3 праскови дневно примерно. Все си мисля, че са достатъчно. Тъкмо вкарах всички показатели в норма. Тръгнах от инсулин 15 на гладно, когато открих ИР. Междудругото в деня преди изследването без да исках се получи да ям най-много вгх от макросите. Просто през деня менюто ми беше пиле с прясно зеле в големи количество + голама шопска салата вечерта. И друго - досега не ми падаше така косата, въпреки че 2 години съм на това хранене. Започна да капе преди 3 месеца.
Иначе ям много, чак се плаша от апетита, който имам. Хората се наяждат с една голяма пържола + гарнитура, аз изяждам поне 2 + гарнутира + салата. После плод ям, после чат пат ядки. Ето снощи като седнах пред телевизора изядох 200 грама лешници. 200 грама! Не 20-30 като нормалните хора. И то след обилна вечеря от 2 вратни пържоли + печени тиквички + салата.
Утре имам в 11,00 часа час при ендокринолог и започвам да се замислям дали да не го отменя, като казвате, че нямам проблем. Наистина съм в чуденка вече какво да правя. Иначе се радвам на изследванията като цяло, защото за първи път нямам нищо извън норми. Все съм имала подноромени/наднормени. Резултата на инсулина също много ме зарадва. От 15, после 7,6, после 5 та до онзи ден 3,3. С висока КЗ не съм имала проблем, по-скоро с ниска и преди получавах хипогликемии. Откакто ям плодове, не съм получавала /да чукна на дърво/

# 280
Казва, че са малко защото принципно на щитовидната жлеза й трябват поне 100-150гр въглехидрати за да работи добре.
Иначе си има хипофункция, освен добрия ТСХ, Т4 и Т3 са ниски. Много вероятно е да са така от храненето + някакви дефицити на витамини. Изследвай както са казали Д, фолиева и В12.

А лекарят, вероятно ще каже че си добре, за тях хормони в норма са ок.

# 281
Само да се коригирам, че съм сбъркала. 80 гр не са 2, а 4 и 1/2 филии хляб, ако ще е хляб.
Мибобо е казала какъв е критичният минимум. Просто тялото има своите енергийни нужди, които с протеин и мазнина не могат да се покрият. А този енергиен минимум не вреди на килограмите. Той така или иначе си върви ежедневно - дишане, храносмилане, движение, био-химични процеси в тялото и т.н. Вреди преяждането и най, най-вече липсата на движение. Поне като преядеш, да го изгориш с движение.
Разбира се, че когато не ядеш въглехидрати, инсулинът ще пада, а кръвната захар няма да се вдига. Дори и да си дебел. Тялото е съвършено умно.
Аз изпадам в потрес някой,  като започне да ми обяснява как диабет 1 се лекува с диета без въглехидрати. Да, не ядеш въглехидрати,  не ти трябва да биеш инсулин. Но в един момент се появяват т.нар гладни кетони, защото клетките гладуват за глюкоза. Тялото отслабва, а кетоните, най-грубо, натравят кръвта.
Косопадът е симптом. Sun sea е изброила много възможни причини за него, но тъй като става въпрос за храна и щитовидните в случая, от там и започваме да търсим причината.

# 282
Главата работи с глюкоза.Мозъка-също.При нормални условия на правилно хранене и достатъчно количество от глюкоза ,косата расте в пъти по-бързо.Но глюкозата може да бъде предоставена чрез глюконеогенеза и директна консумация на глюкоза.Хаосът от хормони и доминантността на стресови хормони инхибира използването на глюкоза от някои тъкани.Тези хормони използват свойството да " запазват" глюкозата ,необходима за функциите на цялата глава,за употреба само на мозъка ,за да може да се справи с емоционалните изблици ,предизвикани пак от тези хормони.
За косопад бих търсила в следните насоки:
- повишени хрон.нива на кортизол
- висок естроген
-висок пролактин
-нисък прогестерон и ф-ция на ЩЖ
-менопауза с по-горните изменения
-калцификация на тъканта на скалпа
-вит А в дефицит ,който подтиска ЩЖ и прогестерона
- липса на мед,която се свързва и с побеляването на косата( нисък церуплазмин)
- дефицит на цинк
- прекомерна употреба ПУФА мазнини
- шампоани със сулфати

Но пак се повтарям ,че са скъпи изследвания,някои дори не се правят в България.
За себе си бих направила да изключа група храни,които предизвикват забавена алергична реакция ( домати,картофи,патладжани,ядки,...).Цинк от храна или в добавка с чист екстракт от стриди,комбиниран с мед ( перга,говежди дроб).Ретинол от черен дроб и масло от черен дроб на треска.Шампоан от естествени продукти.Сяра ( добавка МSM).Адренален коктейл.Диатомична пръст ( силиций -ускорява растежа на косата,подобрява лъскавината,омекотява).Минерализирано мумио,което чисти тежките метали,спомага усвояването на веществата от храната ,допринася за растежа на здрава коса( скоро имаше филм по Нова за него)

Имам въпрос към пиещите Т4 и Т3.По едно и също време ли всеки ден го пиете -сутрин или в малките часове? За Т3 спазвате ли правилото от през 3 часа?Промяната в пиенето отразява ли ви се на измерените нива?

# 283
Sun sea, може ли на ЛС повече информация за либерализираното мумийо и диатомичната пръст?
Аз пия Аку-тирокс сутрин (често не е още със ставането, защото изключително рядко консумирам храни или напитки веднага). Давам му около 10 минути най-често за действие- но често минава много повече време преди кафе или храна. Той е течен и уж ттябва да се усвоява бързо. Първият ми прием на Т3 е заедно с Аку-тирокс, ако забравя- когато се сетя. Вторият ми прием на Т3 е по някое време в късния следобед или вечер. Приемам го на два пъти по 6,25 мг (половин таблетка общо), като през последните няколко дни го приемах само по веднъж (6,25 мкг за целия ден) по стечение на обстоятелствата.
Още не съм пускала контролни изследвания, за да проверя как са щитовидните показатели след започване на Т3.

# 284
sun sea а имаш ли представа как се повишава нисък церулоплазмин?

Общи условия

Активация на акаунт