Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №22

• 54 808
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Когато аз качвах от въздуха се оказа Хашимото. Пак казвам хормони в норма не означават оптимални. Много често са в норма, но жлезата не работи правилно и реално човек качва.
Отделно движение си трябва и промяна на храненето. Аз в дни с въглехидрати, вечерям салата, гледам да наблягам на мазно месо и зеленчуци, газирано не пия и ред подобни.

дааа, моите първи кг от въздуха бяха точно от Хаши  - преди 10г., сега вторите кг от въздуха излезе ИР. Значи все пак тялото се мъчи да ни каже нещо, само трябва да го разберем. Не винаги е само от гинекологията.

# 511
Здравейтв мили дами,
Имам един въпрос,на 47г явно в предмено,цикъл два пъти нямах за по 1-2месеца в рамките на две години сега идва всеки месец,но малко подранява и е по-дълъг ,но този месец (беше ми 11дни) ми свърши на 22.09 и от вчера наново има леко кървене.
Нормално ли е?Имам чувството,че неорекъснато съм в цикъл поради това,че са по-дълги
Писах на гинеколожката,но било в болнични
Дали да се притеснявам или да търся др лекар?

# 512
Имам приятелка, която на тези години ми казваше, че е така - и през 14 дни. Беше ходила на лекар и всичко беше наред. Беше спокойна, че има цикъл всеки месец и не се стресираше.
На лекар бих отишла все пак след болничния.

# 513
Не си спомням дали в темата сме говорили за промяната в косата.

Последните години забелязвам, че косата ми стана прекалено суха. В добро състояние е само в деня на измиването, като задължително ползвам маски и балсами. На всичкото отгоре съм с чуплива коса, а чупливите коси си искат повече хидратация и омазняване. Но най-неприятното е, че се чупят краищата. От година насам си поставих за цел да посешавам редовно фризьор, за да избегна цъфтенето, но имам чувството, че изобщо не се получава...
Някой има ли идея за спасение от тази суха коса???
Изобщо от кои хормони зависи косата?

# 514
От щитовидни и от полови хормони. Може да пиете цинк и биотин хубави форми, обикновено има осезаем резултат(моята е къдрава и тънка,но дълга до под рамене)- не цъфти,не се къса. Ползвам само професионални продукти . Също така всяка сутрин нанасям на суха коса арган еликсир, или някакви др кристали за коса. Ползвам също стилизиращи продукти(флуид за къдрици,защото пяна,гел или др много ми пресушават косата). Може също "олио не олио" за оформяне на къдриците. Ами,това е😁. Все пак ,ако хормоните са извън норма(щитовидните), нищо не помага. Аз даже бях получила оголване на челото,когато бях в Хипер. Със започване на лечението ми поникна нова коса и се оправи.

# 515
Нито съм хипо нито хипер обае изсушаване и оредяване има. Каквато и боя да ползвам с годините усещам промяна. При мен има косопад и на стресова основа та това допълнително влошава ситуацията. Докарвам го от прическа, боя ( на русо плешивината не личи толкова) , стилизанти и розовите очила на ММ з акойто всякак съм хубава.

# 516
  • София
Продуктите на Дори са много хубави. Аз съм много доволна от този шампоан: https://moiatakozmetika.com/product/bezsulfaten-stimulirasht-ras … y-galia-simeonova

Също много хубав шампоан е: https://manekineko.bg/bg-product-details-160.html
Ползвам и много маски като държа маски и преди измиване по 1-2 часа. Косата ми е много гъста и до кръста, никога не е била капризна коса, но изсъхването по краищата се усеща и при мен от промяната в хормоните и наблягам на качествени продукти. Има ефект, но най-голям ефект забелязах, когато започнах използването на сешоара на Dyson: https://www.ozone.bg/product/seshoar-dyson-supersonic-hd07-rose-vnbu/
Заслужава си парите, много е щадящ за косата и след като я изкъпя и изправя с него ми е много мека и приятна на допир и държи до следващото измиване.

# 517
Момичета някоя от вас дали е имала ендометриоза или ендометриозна киста? Оказа се че кистата която си следя от една година от фоликулярна изведнъж се видоизмени и сега казват че е ендометриозна. Как е възможно това и въобще възможно ли е ,знаете ли, как се процедира в случая? Много се изплаших честно казано а и доста ме е страх от операция затова се отглеждам една година.

# 518
Аз сешоар не ползвам и никога не съм ползвала. Даже се притеснявам като ми я сушат и изправят в салон, че ми я увреждат. Гъста и чуплива ми е и не е побеляла. Имам тук - там бели косми, които скривам с руси кичури веднъж годишно. Според мене косата се уврежда и оредява най-много от боядисването и затова смятам максимално да го отложа.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 14:07 от Medeaa

# 519
  • София
Това е най-щадящият сешоар на пазара, не уврежда косата. В салоните не използват такъв висок клас сешоари, така че косата се гори, но използването на термозащита доста помага.

Една такава/ re: За Ендометриозата - с тази диагноза съм от много години, питай ако имаш конкретен въпрос. В България утвърдената практика е да се пусне CA-125 туморен маркет, за да се види степента на възпаление.
Кисти под 4 см не се оперират, ако не създават проблеми.
На колко години си? Ако си близо до менопауза - тя е най-доброто лечение на ендометриоза, чакай я с удоволствие😉

# 520
Аз сешоар не ползвам и никога не съм ползвала. Даже се притеснявам като ми я сушат и изправят в салон, че ми я увреждат. Гъста и чуплива ми е и не е побеляла. Имам тук - там бели косми, които скривам с руси кичури веднъж годишно. Според мене косата се уврежда и оредява най-много от боядисването и затова смятам максимално да го отложа.
Късметлийка си. Моята силно побеля межди 32 и 33. Пак по-добре от баба ми, която е побеляла на 25. Нямаше никакъв вариант са я оставя естествено сива, къна не е подходяща за моят  цветотип, така че се боядивам вече повече то 20 години. Не знам дали някога ще я оставя сива. Може би като стана на 70 Simple Smile

# 521
Дайте съвет за свръхповишен апетит. Имам периоди, когато направо не мога да се въздържа, ям всичко, което ми се мерне и нямам засищане. До преди година не беше така, а сега не мога да се позная. Винаги съм се славила с голяма дисциплина по отношение на храна и сега ме е срам от себе си, че не мога да се контролирам.

# 522
Сешоар ползвам почти на всяко сушене. Но гледам да не пресушавам, да спирам малко преди да е изцяло суха. Фризьорът ми каза най-вече в корените да се стремя за изсуша добре.
Започнах да се боядисвам съвсем скоро заради няколко бели косъмчета край челото. Аз съм с тъмна коса и те изпъкват и ме дразнят. Тези дни ще се боядисам за трети път в живота си. Та не мога да търся причината за сухата коса в боядисване. Къносвах се преди години от време на време.
Явно си е до хормони....

Дайте съвет за свръхповишен апетит. Имам периоди, когато направо не мога да се въздържа, ям всичко, което ми се мерне и нямам засищане. До преди година не беше така, а сега не мога да се позная. Винаги съм се славила с голяма дисциплина по отношение на храна и сега ме е срам от себе си, че не мога да се контролирам.

Ужасно е това с апетита. Всички сме така на този етап.
Аз малко успях да го сложа под контрол с хранителен режим с по-малко въглехидрати. И макар че сега не съм на стриктен режим, не ми се яде така, както преди.

# 523
Имам 50% + бяла коса и то локализирана отпред, та да се вижда от космоса. Боядисвам от 33 годишна, в момента средно на 2-3 седмици, защото расте бързо и корените блестят бели. Дайсън, професионални шампоани, балсами, маски и прочие стилизиращи продукти, проф. боя и проф. плексове за минимизиране на щетите от нея, биотин в конски дози и мултивитамини формулирани за коса и нокти, протеини на кило - всичко имам и всичко ползвам и пак е 1/3 от някогашната слава и блясък. Но все още не съм се предала и категорично отказвам да съм руса Simple Smile
(нищо против блондинките, но на мен не ми отива)

Апропо - серумите за стимулиране на растежа помагат до известна степен да се пооправи положението около слепоочията, където оредяването в съчетание с побеляването си личи най-силно... в момента ползвам Mediceuiticals, но почти всеки проф бранд си има читав продукт от този тип.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 16:24 от AnMary

# 524
  • Бургас

Хром, магнезий, вода с лимон, и едно масло на Дотера-смарт и саси, засищащи храни-месо, яйца, мазнини, но не от вредните, разтоварващи дни на една-две седмици или поне един път в месеца.Това са неща, които на мен са ми помагали и са повлиявали, но знам какво е като хване серия с апетит Rolling Eyes

Косата е от щитовидни хормони и дефицити, и от изтъняването и побеляването.На мен като ми се прояви за първи път щит.жлеза от косата се усъмних-беше станала на пух.

Да добавя един въпрос-някой забелязал ли е връзка между колаген и идване на цикъл по-рано? Не знам, но трети път се усъмнявам за колагена и то рибешкия.Моят е този
   https://www.swedishcollagen.bg/riben-kolagen-deluxe-12-500-mg-s- … 75-mg-500-ml.html

Общи условия

Активация на акаунт