(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 50 968
  • 762
  •   1
Отговори
# 675
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Aila, първо честито за изпратените майстори! Wink
Започваш сезонът с размах с тези 100 корена черита!
За новите ти култури - фъстъците са топлолюбиви култура, не знам дали ще станат. Неслучайно едно време  колегите от Северна България мислеха, че растат по дърветата 😀
Скрит текст:
Печурки - няколко години на село в Пз баща ми имаше гъбарник. Искат умерена Т, много влага и тъмнина. Нямам представа откъде може да се вземе малко заразен мицел. Има доста хора, които продават малки гъбени ферми, повечето с кладница. Обикновено се отглеждат в мазето, защото там има сравнително постоянна Т.

Осемдесетте години ни пращаха в Ново село, видинско на бригада да събираме реколтата фъстъци.
може някой колега не е знаел, но да се твърди за цяла северна България е малко прекалено.

# 676
  • София
st. Dobri ааааамиии дооообре! Благодаря за поправката и удебеленият шрифт!
Колегите бяха от Монтанско и Плевенско и да, наистина не бяха виждали фъстъци!

Успешна земеделска година на всички!!!!

# 677
И аз питам за печурките и подобни. Как може из дивото да си ги намирам на поляната, а не мога да си ги развъдя на двора? Пробвах да заравям купуван мицел навън, но нищо не стана, защо на диво растат, а на питомно не щат?

# 678
  • Пловдив
Здравейте момичета,

Тази година ще ползваме от големите бидони за напояване за първи път. Досега директно от кладенеца беше вързано капковото. На моят мъж са му казали, че трябвало да го повдигне на 0,6м. Това според мен е, за да има напор, но при нас си има естествена денивелация и въпросът ми е : Има ли друга причина, поради която да трябва да се повдига съдът с вода?

# 679
  • София
Повдига се за да има достатъчно налягане. Ако си имате наклон поне толко няма нужда. Нашите са доста по-нависоко. Но и капковото е на 30 метра отдалечено края му. Дворът е равен.
Не мога да пусна абсолютно всичко да се полива, тъй като не стига налягането. Аз действам ръчно със спирателни кранчета за лехите, вариант е и с програматор и отделни кръгове, но програматора трябва да може да работи с почти никакво налягане. Имам един, който върши работа за чешма, но за контейнера не.
Другото, което е важно е дали отдолу рамката е метална или дървена. Дървената има риск да изгние, ако не повдигнете. И последно при мен основният проблем е ако го оставя пълен с вода от сондаж зеленясването и запушването на филтъра. Предвидете филтър преди капковото задължително според мен.

Тъй като съм последната писала да се похваля с първите силно казано 'поникнали'  домати. Меделина и Ръгби. Насяти на 19-ти следобед. Сутринта на 21-ви бяха така :
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 08:48 от Aila

# 680
  • Горна Оряховица
Aila кога ще ги слагате в земята? Аз се чудех да си правя ли разсад вече (северна България(Велико Търново)), но ми се стори рано. Ще ги слагам в оранжерия, но все пак мисля...началото на Юни ги засъдих миналата година.
ТА, КОГА ДА СЛОЖА СЕМКИТЕ за разсад?

# 681
  • София
Зависи от тазгодишната пролет и температурите. Аз лично садя известен брой домати в оранжерията, веднага след като прогнозите стабилно посочват, че няма минусови температури нощем. Останалите домати садя навън малко по-късно.
Погледнах си постовете, миналата година съм насадила първите няколко корена домати на втори април в оранжерията. Мисля че към началото на февруари съм ги садила някъде предната година, сега позакъснях, но разликата няма да е голяма според мен.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 00:18 от Aila

# 682
Аз знам, че на доматения разсад му трябват 60-70 дни до разсаждане. Изнасям го към края на април и сея края на февруари, началото на март, според времето.

# 683
  • Горна Оряховица
Ще сложа тогава сега малко и след 2 седмици пак. Благодаря!

# 684
Относно чесновата муха- някой пръскал ли е с биологични инсектициди? Ако сте ползвали Ним Азал Т/С, моля за мнения и съвети!

# 685
За какво се използва зеолита в градината ?
От доста време гледам, че продават в Лидл и се чудих, защо е нужен?

# 686
  • София
За какво се използва зеолита в градината ?
От доста време гледам, че продават в Лидл и се чудих, защо е нужен?
Мисля, че се ползва като перлита. За задържане на влага и аериране на почвата. Може и още някакви функции да има.
Аз в годините всякакви варианти пробвах, но сега съм се спряла на най-евтиният за мен вариант, тъй като обикновено садя и пикирам повече разсад.
Пълня кофичката или кофата с пръст от село почти до горе. На друго място смесвам 40-60 от пръст пак от село и торф от лидл. Слагам малък слой от тази смес, после семената и покривам с малък слой.
Като пикирам ползвам направо само пръст от село. Преди си играех да слагам и перлит, но отдавна се отказах.
Ето малко снимки на подготвени кофички за садене на патладжан и пипер утре. Днес си бях забравила маркера и пулверизатора и затова не ги насадих.
Добавила съм снимка и на Смоуки, който днес посети родното си село, но отново се върна и спи изморен след днешната експедиция, както и последната ми поръчка семена. Вижда се, че обичам царевица Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 00:52 от Aila

# 687
Я да ви питам - имам грах рондо, не съм го избирала аз, каквото има,това ще сея. Най-вече не ми харесва дългият период до беритба. Но - какво място да му избера?  Слънчево и плитко(изкуствена леха)с нужда от редовно поливане, или проветриво със сутрешно огряване и доста голи охлюви?
А до него мога ли да сложа зелен боб?
Мисля това да ми е първото в градината тази пролет(и да взема да сложа малко салатки също)

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 10:45 от тити

# 688
Грах и боб не са добри съседи. Не бих го слагала при голите охлювви, не можеш да го опазиш. Още като покара го изяждат.

# 689
Добри съседи на граха са репички, спанак, моркови, царевица, краставици, салати, марули.
Лоши съседи са лук, чесън, домати.
Тити, не е ли по-добре да го сложиш за втора реколта след ранни картофи, моркови....Мисля си, че засят през лятото ще има време да стане до студовете. Колко дни му трябват на Рондо?

Общи условия

Активация на акаунт