(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 50 974
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
По-добре изберете друго място за овошките. Освен, че старите дървета могат да са се споминали от болест, с която да се заразят новите, почвата е вече бедна на хранителни вещества.

# 661
  • София
Май за Финал ставаше въпрос.
Ще го пробвам.
Днес насадих грах Преладо и Градински в оранжерията. Замислих се, че можеше още есента да го направя и отдавна да е поникнал и дръпна, но изобщо не се сетих. Догодина ще го направя.
Сортирах си всички изостанали семена и утре ще насея още малко домати и може би Патладжани. С пипера ще изчакам, че миналата година избързах и се измъчихме и аз и той Simple Smile

# 662
Здравейте. Миналата година мисля, че в тази тема някой беше споменал, че ако имам нужда от съвет за подрязване на млади овошки да пиша и ще ми помогне как да ги изрежа и как да се грижа за тях. Имам няколко млади овошки наследствени и не ми се иска да ги загубя, но нищо не разбирам. Гледах доста клипчета в нета, но не ми е много ясно. Дойде време да се подрязват, може ли да пратя на някой който разбира снимки от дръвчета плодови и да ми покаже как да ги подрежа?

Последна редакция: пн, 19 фев 2024, 09:41 от Реа

# 663
Ние не пикираме . Сеем и ги оставяме така на гъсто , защото няма къде да ги държим , а и сеем по 7 8 сорта . После, направо в градината . Дръвчета се научих да режа от клипчета - сядам и гледам всякакви . И така , докато мъжката част беше в чужбина , аз рязах дърветата и мога да кажа , че се получиха много добре . Но трябва да се внимава и да се действа бавно . ( А бях на 25  ) . Аз като режа мисля доста време кое как да отрежа . Поръчах си електрическа машинка като тия големите за дърва само че тази е малка. Върши ми много хубава работа , за по дебелите клони . Много ме вълнуват тези дейности . Ако имаше лесно ,изобщо нямаше да ходя на работа , а щях да съм вечно в градината . Това време ми е любимо , въпреки многото работа .

ПС : Розите се научих да режа също от клипчета . И всеки път ми се свидят . Тази година ги орязох още есента . Скоро ще сея нови .

Последна редакция: пн, 19 фев 2024, 09:49 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 664
  • София
Здравей, Pea! Ако постнеш снимки тук, ще помагам дистанционно за резитбата!

# 665
Алиса, твоят електрически трион с острие ли е или е с верига? Виждала съм, че продават малки верижни, но моят е с острие и ми се вижда малко слабичък. Въпреки, че с него мога да режа и железни пръти, но става бавно. Може ли да му щракнеш една снимка, ако ти е удобно? Чудя се дали да не си купя и верижен.

# 666
Алиса, твоят електрически трион с острие ли е или е с верига? Виждала съм, че продават малки верижни, но моят е с острие и ми се вижда малко слабичък. Въпреки, че с него мога да режа и железни пръти, но става бавно. Може ли да му щракнеш една снимка, ако ти е удобно? Чудя се дали да не си купя и верижен.

Здравей . Сега съм на работа , но като се прибера довечера ще го снимам . С верига е . Аз съм доволна . Преди ползване му капвам малко машинно масло .

# 667
Аз имам нещо подобно и е много удобно да си свърша работата без да чакам мъжете

# 668
  • София
Така, оказа се, че имам ужасно много семена. Част от тях са с изтекъл срок на годност, но насадих част, да им дам шанс. Ако не поникнат ще купя нови.
За съжаление отделените семена от миналата година, включително и от домати от Недоволна не отривам все още къде съм ги прибрала... Зачетох се в миналогодишната тема, да видя кога какво съм садила и точно по това време има редовни постове от Недоволна и съвети....
Въпреки торбата семена, днес минах отново и през агроаптеката, отделно пуснах и от два онлайн магазина поръчки.
Някой има ли опит с печърки, аспержи или с фъстъци? За фъстъци имам бегли спомени, че баба ми на село, близо до Пазарджик гледаше и ставаха. Тази година май това ще са тестовите растения и гъби Simple Smile
Днес бях отпуска, майстора приключи, урааа. Насадих 10 сорта черита по 10 семена от всяко, както и 3 сорта патладжани. Следващите дни продължавам с доматите.

# 669
Така, оказа се, че имам ужасно много семена. Част от тях са с изтекъл срок на годност, но насадих част, да им дам шанс. Ако не поникнат ще купя нови.
За съжаление отделените семена от миналата година, включително и от домати от Недоволна не отривам все още къде съм ги прибрала... Зачетох се в миналогодишната тема, да видя кога какво съм садила и точно по това време има редовни постове от Недоволна и съвети....
Въпреки торбата семена, днес минах отново и през агроаптеката, отделно пуснах и от два онлайн магазина поръчки.
Някой има ли опит с печърки, аспержи или с фъстъци? За фъстъци имам бегли спомени, че баба ми на село, близо до Пазарджик гледаше и ставаха. Тази година май това ще са тестовите растения и гъби Simple Smile
Днес бях отпуска, майстора приключи, урааа. Насадих 10 сорта черита по 10 семена от всяко, както и 3 сорта патладжани. Следващите дни продължавам с доматите.

Майка ми миналата година ся фъстъци на редове. Като картофите. Ако са хубави и ако се поливат ще покарат. От горе приличат малко на люцерна.

# 670
Леля ми дълги години отгледа печурки, ще взема да я разпитам следващия път когато се чуем. И фъстъци гледаха в Асеновградско село живееха.
Моите домати с мечтите на мъжа ми да са навън ( в парника ) ги изхабих, сега са на топло у дома да видим кога ще станат.

# 671
  • София
Aila, първо честито за изпратените майстори! Wink
Започваш сезонът с размах с тези 100 корена черита!
За новите ти култури - фъстъците са топлолюбиви култура, не знам дали ще станат. Неслучайно едно време  колегите от Северна България мислеха, че растат по дърветата 😀
Печурки - няколко години на село в Пз баща ми имаше гъбарник. Искат умерена Т, много влага и тъмнина. Нямам представа откъде може да се вземе малко заразен мицел. Има доста хора, които продават малки гъбени ферми, повечето с кладница. Обикновено се отглеждат в мазето, защото там има сравнително постоянна Т.

# 672
Преди много години, баща ми беше решил да отглежда гъби печурки.
Само че те се отглеждат при специални условия. Подреждаше ги в помещение по рафтове в чувалчета.  Специална пръст с мицел и отглеждане на точни градуси. Зимата им включваше радиатор, за да поддържа оптимална температура.
Фъстъци също опитвахме две години подред да отглеждаме, пак така, преди доста години. Донесоха ни хубав сорт от едно Пловдивско село. Родиха малко, колкото да видим що е то...

# 673
И аз имам бегли спомени, че баба ми гледа фъстъци по някое време. Единственото, което си спомням е, че заравяше целите растения няколко пъти.

# 674
  • София
Aila, първо честито за изпратените майстори! Wink
Започваш сезонът с размах с тези 100 корена черита!
За новите ти култури - фъстъците са топлолюбиви култура, не знам дали ще станат. Неслучайно едно време  колегите от Северна България мислеха, че растат по дърветата 😀
Печурки - няколко години на село в Пз баща ми имаше гъбарник. Искат умерена Т, много влага и тъмнина. Нямам представа откъде може да се вземе малко заразен мицел. Има доста хора, които продават малки гъбени ферми, повечето с кладница. Обикновено се отглеждат в мазето, защото там има сравнително постоянна Т.
Аз не очаквам всички черита да поникнат и няма да пикирам всички. За комшийка имам поръчка за 30, аз ще насадя макс 10 черита.
Иначе мицел поръчах от тук

Общи условия

Активация на акаунт