(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 363
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
  • София, Студентски град
Здравейте! И аз започнах с разсадите, като първи са чорбаджийските чушки. Тъкмо са покълнали и след малко заминават в табличка, която ще бъде в мини оранжерийка. Следващите за покълване ще бъдат 4 вида люти чушлета. Доматите ще са след тях.
В градинката положението е следното: карфиолът измръзна, зелето расте по малко. Засятият есента спанак сега започва да расте видимо. Имах страшно много разсад на салати от есента- част в градинката, част в разсадни таблички на терасата, понеже първоначално нищо не никнеше. Имах и разсадени такива от ноември, някои под тунелче, други без покритие, които започват да растат. Тези в табличките са си бебета, а тези в градината започнах да ги разсаждам. Между тях набоцках арпаджик за зелено. Репичките от есента си стоят на положение от есента - не растат. Нахвърлях семена на манголд миналия уикенд - да видим кога ще поникне.
Есента нахвърлях доста конска тор, а сега се снабдих с няколко чувалчета компост от Практикер.
Днес ходихме до Баухаус за саксии за терасата, и много се зарадвах да открия микробиални торове на Амитица.

На терасата смятам да правя цветна градина, като досега имам зимен жасмин, който така хубаво е нацъфтял в момента, един люляк - надявам се бял и също се надявам храстовиден, както и два метловидни флокса. Мислим да правим нещо като жив плет, тъй като парапетът между терасите е нисък. Ще има и други цветя, но все още не съм избистрила идеята. Имам ягоди в две саксии от есента, около 12 коренчета, но ще засадя още в саксийна кула, с която също се сдобих днес.

Ако някой знае високи храстовидни зимоустойчиви растения, моля да сподели идея.
Терасата е открита.

# 586
Ако някой знае високи храстовидни зимоустойчиви растения, моля да сподели идея.
Терасата е открита.
В саксии ли ще ги гледаш, или терасата е на земята? Ако е в саксия е трудно, освен зимата и лятото в жегите големите растения много страдат. Най-издръжлива при мен се оказа една арония, освен това корнус, форзиция, рози. Но храстите искат много големи саксии.
Декоративният грах има и многогодишен сорт, но през зимата изсъхва и напролет покарва пак. Става доста висок и широк, с една саксия можеш да покриеш целия парапет. За по-малки саксии е вариант да се оградиш с увивни едногодишни цветя, или пък с боб, грах, краставички Blush

# 587
  • София, Студентски град
В саксии. Зеленчуци на терасата засега са ми забранени. Заплашват ме с туи. Едвам прокарах идеята за ягодите. Но работя по въпроса. Wink
Благодаря!

# 588
Черпя те с един аргумент Stuck Out Tongue Winking Eye туите стават големи дървета, много трудно оцеляват в саксия. Не разбирам защо масово ги садят по тераси, изглеждат добре само до първото по-горещо лято. По-добре дребен бамбук или високи треви.

# 589
Пампаска трева. Цъфти до октомври, студоустойчива и става голям храст. Само не знам как ще се чувства в саксия.

# 590
Аз точно пампаска не бих сложила на тераса, листата и режат като нож. Ще трябва да я заобикалям отдалече.
Не знам дали всички видове са чак толкова остри, аз имах такава с бели цветове.

# 591
  • На морето!
Аз и в двора нямам туи, много ги харесвам, но около мен масово стигат до метър и малко и започват да боледуват.

# 592
  • София
Граха спокойно може да е без мрежа и конструкция. Зависи от сорта, но за мен той е най-лесната култура. Мятам го напролет нагъсто навън, както писаха сам се подпира, през това време няма нужда и да се полива и накрая само го обирам. Най-тегавата част е почистването от шушулките, но пък е работа за един ден. Първата година си играх да пускам мрежа, освен че повече време изгубих нямаше някаква сериозна разлика в реколтата. Тъй като сме до къщата само уикенда обикновено държа да е с минимален труд приличен резултат.
Учудващо за мен, но все още не съм почнала с разсада, макар да ме сърбят ръцете.
В оранжерията за тази седмица топло време, лука, чесъна и салатките са дръпнали доста. Репички явно пак няма да ям, пораснали са доста, но нямат никакви признаци да правят грудка както обикновено. Доволна съм от руколата. Спанака го пресях, че е поникнал нарядко. Поникнали са и морковите и магданоза. Всичко това е в оранжерията. Къде после ще садя доматите и краставиците ще го мисля след два месеца.
Мъжът ми днес оряза розите, малко е рано, дано не хване някои сериозен студ в следващите месеци.
Някой от вас има ли храст боровинка? Много ме сърбят ръцета да си купя, но чета доста противоречиви мнения в интернет.

# 593
Аз от две години се каня да си купя боровинка и така и не взимам. Искам иначе, но ще видим кога ще стане.
Сега съм на тема рози и аз.
А някой успя ли да гледа от тези домати ? Много ми е любопитно как изглеждат реално?
Скрит текст:
Навихте ме ще пробвам и аз с грахче. Сорт Ран и аз ще търся много го хвалят във фейсбук, а и вие го препоръчвате.

# 594
Имам боровинка, купена с плод! На втората година нито цвят видях, нито плод. Тази ще и е трета.
И една някаква сибирска боровинка ли беше, Lonicera kamtschatica, дето уж цъфти и плододава много рано. Бяха две за да се опрашват по-добре. Иначе уж се самоопрашват. Едното загина, а другото само цъфти, без плод.
Не ми върви с боровинките, а касиса се оказа кисел неароматен сорт, но поне храня косовете с него Grinning

# 595
  • София/Варна
Аз съм гледала лоницера камчатика и още един модел годен за ядене. Станаха страхотни храсти, връзваха. Но това нещо според мен го ядат само в страни където нямат никакви други плодове. Дребно, без аромат и кисело. Имаше съдбата на твоя касис.

# 596
Aila, подсети ме, че щях да сея рукола, че дъщеря ми и зет ми искаха миналата година. Нямам оранжерия, но имам тунел, който мога да ползвам да покрия насажденията. Сега мога ли да сея? Какво място обича?
Да подсея и аз спанак, щом си подсяла, че една част от моя измръзна.

Грах сме сяли със свекърва ми. Не сме правили конструкции за изправяне. Нашият беше като ниски храстчета. Най-трудоемко беше почистването от шушулките. Посъветваха ни да го сеем на етапи, за да не ни е тежък този процес.

В петък официално открих новата селско стопанска година. 😃
Засях 220 гр чесън (не се смейте на количеството, но ми го подари една позната, която е омъжена за кипърец и оттам си го е донесла).
Засях 10 салатки (купих разсада от пазара от същата жена, от която купих наесен. Тогава засях пак 10 корена, 2 не презимуваха. Жената се изненада, че са оцелели без да го покрия.)
Засях 500гр червен арпаджик, че голямата ми дъщеря и зет ми го харесват.
Засях и 6 гнезда бакла.
Днес трябва да засея 1кг жълт арпаджик и да напръскам дръвчетата.
Имахме останал един кошер с пчели. Вчера го отворихме, за да му сложим питка, обаче, пчелите ги нямаше 😔. Нямаше и мед, а имаха достатъчно да презимуват. И така, след 22 години пчеларство, приключихме с това. Започнахме с 1 кошер, после 2 и стигнахме до 8-10. После намаляха на 4,3, а последните 2 години имахме 1 и сега вече нито един.

# 597
И аз открих сезона. Наредила съм чашките с люти чушки и пипер в зимната градина. Навън под тунелчетата имам марули, спанак, магданоз и тестово репички и копър. Тия дни ще сложа още арпаджик навън и трябва да сложа семенца на цветя и някои подправки. Доматите ще ги слагам след 10-тина дни.

# 598
Виждали ли сте български сортове картофи по агромагазините? Гледам, че ИЗК Марица имат пет сорта, включително много ранен,устойчив на болести и такъв с добро съхранение.

# 599
  • Бургас
Имам боровинка, купена с плод! На втората година нито цвят видях, нито плод. Тази ще и е трета.
И една някаква сибирска боровинка ли беше, Lonicera kamtschatica, дето уж цъфти и плододава много рано. Бяха две за да се опрашват по-добре. Иначе уж се самоопрашват. Едното загина, а другото само цъфти, без плод.
Не ми върви с боровинките, а касиса се оказа кисел неароматен сорт, но поне храня косовете с него Grinning
Същата история и с мойте храсти лоницера камчатика. Най-вероятно растат само на корени.
      Касисът, за който пишеш, с какъв цвят цъфти? Жълт? Защото купих преди години две растения  "бял касис", който впоследствие се оказа декоративен вид. Имах голяма преписка с производителя, заради мошеничеството им.
      Таросът /естрагонът/ е подправка, която много уважават в Габрово и много добре пасва на белия ориз, на фурна. Той е многогодишна туфичка, която за сто години не можах да завъдя, а там твърдят, че като се разбута туфичката му, загива и растението -майка. Вероятно при мен нещо не е наред. Купувам готов, сушен.
      Козите дърдонки = овчи дърдонки. Силен, качествен тор.
     Малините ги режа винаги през лятото,след като ги обера. През лятото няма много работа в градината и тогава ми е удобно. Те не са целогодишни и след като родят , все още стъблата са свежи и ми е по-лесно да ги режа с ножицата. Като изсъхнат ми коства повече усилия .

Общи условия

Активация на акаунт