Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀(Тема 13)

• 20 473
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Лизи, Ефералган за деца е от 2м до 24м или от 5кг до 10кг, видяла си този за възрастни.

Болибон, да я съветваш да редува Нурофен на 3-4 часа е опасно, особено комбинация с аналгин! (Който между другото е забранен в повечето държави в ЕС). Съжалявам, но такива съвети във форум са ненормални, има си лекари. Тези лекарства разбиват стомаха и товарят супер много бъбреци и черен дроб, а да ги даваш на 3-4 часа е лудост, особено за Нурофена, който препоръчват да се дава на 6 часа!
Лизи прави каквото сметнеш за редно, но не се подвеждай по съвети от познати, търси медицински лица поне.
Ефералгана е, парацетамол (Панадол), не знам защо, но действа за разлика от Панадола, просто вземи за деца, ще оставя линк, поне е безопасен, но не намаляй интервалите между лекарствата, просто повече вредиш, вместо да помагаш.

https://salvia.bg/bg/grip-i-prostuda/28653-efferalgan-80-mg-10-s … 0-mg-10-supp.html

# 556
Чесалка имаме на същия принцип - не я поглежда.Този гел го нямаме , но ползваме калгел и според мен има ефект,но е сравнително краткотраен,колкото моментно да се успокои.Съдържа обаче лидокаин.Всичко, което е без надали ще помогне.Относно температурата и милилитрите панадол си бих си позволила 5, но не и 6мл за тези кг.
Вирус явно има вмомента с разстройство и температура ,моя приятелка има дете в ясла и е болно + още 4 деца.
Относно терапевта по хранене - и на мен ми звучи логично по често и по - малки порции, а събуждането в 6 може би има предвид да станат да пият мляко и пак да легнат.После вече преди закуската да е същинското ставане.Аз така процедирам като ни се събуди много рано малката.Друг е въпроса дали ще заспят отново твоите както са и две.
Болибон  , интересно инфо за ръцете, не го бях чувала.Сега си мисля , че онзи ден Ади като вдигна темп беше топла отвсякъде и ръцете , но аз дадох панадол за всеки случай.Вечерта пък се потеше а нямаше темперагура, явно вече е сваляла.
Иначе не бих чакала да дам лекарство при темп над 38,5 особено ако имах две деца,но пък при нас е зор с меренето.Което ме напомня да ми кажете качествен , но що годе бюджетен термометър за чело или ухо.Лидълския нещо му нямам доверие.С другите става бавно, с живачния не смея.
Ni_CI не знам за Ради ама май и на мен ще ми е полезна консултация с такъв терапевт.Макар че ние проблем със стола чак нямаме , и не е съвсем да няма апетит , просто е трудно определена група храни да и дам.Днес е яла попара с авокадо, попара с кашу, нишесте с рожков и ябълка и кисело мляко.Утре сме на нишесте с банан и рожков , попара с нещо ако мога да пробутам и после не знам.😀

# 557
Лизи, Ефералган за деца е от 2м до 24м или от 5кг до 10кг, видяла си този за възрастни.

Болибон, да я съветваш да редува Нурофен на 3-4 часа е опасно, особено комбинация с аналгин! (Който между другото е забранен в повечето държави в ЕС). Съжалявам, но такива съвети във форум са ненормални, има си лекари. Тези лекарства разбиват стомаха и товарят супер много бъбреци и черен дроб, а да ги даваш на 3-4 часа е лудост, особено за Нурофена, който препоръчват да се дава на 6 часа!
Лизи прави каквото сметнеш за редно, но не се подвеждай по съвети от познати, търси медицински лица поне.
Ефералгана е, парацетамол (Панадол), не знам защо, но действа за разлика от Панадола, просто вземи за деца, ще оставя линк, поне е безопасен, но не намаляй интервалите между лекарствата, просто повече вредиш, вместо да помагаш.

https://salvia.bg/bg/grip-i-prostuda/28653-efferalgan-80-mg-10-s … 0-mg-10-supp.html

Не съветвам да се редува с аналгин. Аналгин е само при много висока Т, наближаваща 40⁰, написала съм го. Съветвам да се редува Нурофен с Панадол, представи си обсъждала съм го с лекар.  Също и не можеш да даваш Нурофен на по кратки интервали, както и Панадол, затова двете се редуват. Да, ако ги редуваш интеравала нурофен Нурофен става 6-7ч, но не е 3-4ч. Иначе ако не знаеш времето за даване Панадол Панадол е 6ч, а не 4ч както си мислят повечето. Дори и за възрастите е така. Не давам туко така лекарства, както и не давам съвети ако не съм сигурна в тях. Прочети какво съм написала, може и да съм пила, но проверих какво съм написала преди да съм го публикувала. Но не можеш след като си дала Панадол след 1-2ч да сложиш свещичка Ефералган, това е едно и също лекарство и предозираш. Не е проблем 2-3 пъти да дадеш на по кратки интервали, ако Т се покачва и детето невидимо е зле, представи си и това съм го коментирала с лекар. Ако поддържа една и съща Т дори и при 39+, детето се чувства що годе добре и не вдига, особенно пък рязко можеш да не даваш нищо. Но има страшно много тънкости и трябва да си познаваш детето как реагира на различните Т. За големите знам. Баткото на 38,8⁰ съм го държала без да давам абсолютно нищо, но той може да си каже как се чувства, а и аз си го познавам. На каката след 38,5⁰ независимо от всичко и двам. Говорим ако преди това не съм давала абсолютно нищо. С бебето не бих рискувала, ако стихне 38⁰ давам. След първото даване вече си преценявам кое накъде. Моята лекарка е против аналин, казва, че е изключително в краен случай и само ако друго не действа, препоръчва бабини рецепти (хладен душ), ако нищо не действа и Т се покачва чак тогава аналгин.

# 558
Болибон, мога много да споря, нима се опитваш да ми кажеш, че знаеш по-добре от това какво са написали, хората завършили фармация в листовките? Ако е така, съжалявам 😅
Не се заяждам, но написаното е абсурдно, първо какво те е посъветвал лекар за твоето дете съобразено с неговото състояние, няма нищо общо с това какво би било добре за друго дете. Второ, това, което те е посъветвал твоят лекар, не означава, че друг лекар ще го приеме!
Не ми се издребнява, да пускам скрийншоти на листовки, да видиш на колко време се дава Панадол и на колко време Нурофен, както се и запознай с комбинацията, мидамизол, ибупрофен и парацетамол.
Не мисля, че тук имат място такива съвети, съжалявам, но за себе си съм права.
Това с познаването на децата, няма да го коментирам.

# 559
Болибон, мога много да споря, нима се опитваш да ми кажеш, че знаеш по-добре от това какво са написали, хората завършили фармация в листовките? Ако е така, съжалявам 😅
Не се заяждам, но написаното е абсурдно, първо какво те е посъветвал лекар за твоето дете съобразено с неговото състояние, няма нищо общо с това какво би било добре за друго дете. Второ, това, което те е посъветвал твоят лекар, не означава, че друг лекар ще го приеме!
Не ми се издребнява, да пускам скрийншоти на листовки, да видиш на колко време се дава Панадол и на колко време Нурофен, както се и запознай с комбинацията, мидамизол, ибупрофен и парацетамол.
Не мисля, че тук имат място такива съвети, съжалявам, но за себе си съм права.
Това с познаването на децата, няма да го коментирам.
Запозната съм с листовките. Сигурно за 8г все ми е останало време да се запозная. Запозната съм, за съжаление, и как се пишат (превеждат) листовките. Повече вярвам на лекарите отколкото на листовките. Когато съм на 200км от моята лекарка, и недаи си Боже се наложи, водя децата при два други лекари. И, о чудо, ами съветите им за температури понижаващите се еднакви. Само едно изречение, ще ти цитираното листовката на антибиотик за деца до 8г, давах го на баткото преди 2г и не помня кой беше точно, но те на всичките пише еднакво: "Ако детето ви е бременно или има шанс да бъде бременно се консултирайте с лекар преди да приложите лекарството". Ами според мен на 8г трудно ще е бременно. И де да беше само в тази листовка. Имах познат, които се занимава с листовки на лекарства (преди около 10г), коментар:"Абе хващаш там листовката на подобно лекарство и я преписваш, не ги чети чак толкова задълбочено". Ама искрено се надявам поне писането на листовки да се е подобрило, или поне това на детските лекарства. И листовките много често (по него време 10г), не се пишеха от фармацевти, а ги даваха на преводачи и после никой не гледаше какво пише. Дано това наистина се е променило.

И за познаването на децата ако щеш вярвай, но е много важно да знаеш кое как реагира на лекарства и дадени вируси. Аз лично съм алергична към аналгин и го давам наистина в краен случай. На баткото го дадох за първи път като се събуди с 40,5⁰ на 1г и 8м, а го сложих да спи абсолютно здрав. Пил го е 2 пъти. На момичетата да чукна на дърво не се е налагало да го давам. На каката свалих 40+ под душа, но седя 1ч под душа. Както казах има много ако, но най-важно е да знаеш кое как реагира. Баткото след първо даване на антибиотик спира да вдига висока Т, но пък вдигне ли над 39,5⁰ значи е с ангина. Каката е пола два пъти антибиотик, ангина и скарлатина, ами трябваха и 4 приема за да спре да вдига висока Т. Бебето засега не е пило антибиотик. Важно е и лекаря да познава децата, но ти си човека, който може да му даде вярна информация за състоянието им.
Лека нощ. Не желая да влизам в повече спорове и диалози. Ти си права за себе си, а аз за себе си. Всеки сам решава за децата си и за себе си.

# 560
Рая като беше болна давах нурофен и панадол като ги редувах - нурофен, след 4-5 часа панадол и така. Тя беше 9кг, давах по-ниските дози, тези за кг, не за възраст. Температурата не спадаше особено, до 37,8 и после пак нагоре. Въпреки това се чувстваше добре, като се качи над 39 вече не беше точно така.
За свещичките е много добра идея, не знам защо не се сетих да питам в аптеката.

# 561
  • Варна
Аз също харесах свещичките - имат дозировки за деца, защото сиропите са пълни с овкусители, а свещичките са само лекарство.

Лизи, как е Сами?

# 562
  • Пловдив
Лизи, по това, което прочетох, консултацията е била на ниво! Дано се получи с храненето на Сами и Яна.

Относно температурата не мога нищо да кажа. Йони само един път е вдигала (дано скоро не вдига де) и директно дадохме Нурофен. След консултация с лекар, ни казаха, че ако вдигне втори път, тогава да сменяме с Панадол на 4 часа, ако не спадне.

Йони вчера ѝ се показаха двете горни зъбчета! Чакаме ги сигурно от 2 месеца да пораснат. Вече е с цели 4 броя.

# 563
Сами е с много червено гърло и подути сливици. Цяла нощ плака и вдигаше температура. Давах нурофен и панадол. Купих и свещички за всеки случай. Но той нещо муне раздразнен и стомаха, със свещичките няма да стане, защото постоянно пръцка и плаче и излиза по малко рядко ако.
Изписаха му антибиотик, като педиатърката каза да не го купувам докато не излязат изследванията. Общо взето тежка нощ, ще видим как са изследванията, за сега не иска да яде въобще.... Чакам и Яна да я хване, тези дни.... На мен ми се гадеше през ноща, сега нищо ми няма, мислех че и мен ме хваща вирус, но може да е от безсъние.

# 564
Ужас,дано всичко е наред и бързо да му мине 🙏🩷

# 565
  • Варна
Много гадно Sad При нас един път е вдигала температура и после падна и изби обрив и беше детската шарка, но като станеше към 39, давах лекарства. Но аз не мога да се пречупя да й дам нещо, в което има захарин и такива и 1 път дадох, после купих свещичките и общо мина с 2-3 давания на лекарства, компреси и накрая падна.

Но и при мен изписа антибиотик, за да го имаме на рецепта, пуснахме изследванията, звъннах й и тя каза без.

Така че чакайте и дано да са по-ок изследванията ... има шанс на Яна да й се размине... че с две ще е много гадно.

Честити зъбки на Йони! При нас долу е с 3 от месеци... не знам тоя четвъртия защо не избива хахах

# 566
Момичета, това с телефона дето ми го каза терапевтката май работи при Яна. Но имаше и фактор, че я храних сама, понеже Сами спеше.
Като спираше да яде, спирах телефона, казвах ѝ че няма да го пусна, ако не отваря уста и за 9 минути изяде 200гр кисело мляко с бисквити. Толкова кратко никога не съм я хранила, винаги е над час. Разбира се, ще видим когато Сами е до нея как ще стане, защото той ще мрънка и реве, сигурна съм, при нея нямаше мрънкане сега, но най вероятно ще ѝ влияе, неговото мрънкане.
Към момичетата с неядящи деца, силно препоръчвам една консултация с тази жена, в момента си пиша и с друго момиче, което мина на  две  консултации при нея, казва, че е доволна. Тя е била и на място на преглед, каза че се държи страхотно с деца и много бързо ги предрасполага. Та, ако сте от София, ще е голям плюс, въпреки че дори и да сте от друг град като мен, тя търси неин колега в района, за да не се разкарвате и да прегледа челюстта, който е в района, за съжаление в северозападна България, няма терапевт. Показала и е на място много интересни методи. Въпреки, че нейното дете доста се доближава с нещата, които прави Сами, на нея и е изготвила друг план за хранене и сън, което значи че приема всеки случай за индивидуален, не сме всички с един и същи метод на терапия, "под калъп", както се казва. Това ми направи добро впечатление.

Редактирам,  сетих се, че терапевтката казва, че 40% от случаите се решават още след първата консултация и дори няма нужда да се вижда с детето, а само с майката, което е доста оптимистично, ако проблема не е по сериозен, както при мойте, които отказват тотално храна и се налага, да се направи още някоя консултация.

Редактирам втори път, че не бях видяла на джой коментара. Не я сменям защото скоро говорих с приятлка фармацевт, която работи с всички педиатри в града. Общо взето каза, че всичките не са наред с мозъка, тези дето се смятат за светила - двама са, вече са възрастни и каза, че са били наистина добри, но и те, тотално са изперкали последната година, две. Предложи ми педиатър в Лом или Монтана, не съм сигурна, но това да пътувам с болни деца ми е абсурдно.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2023, 13:11 от Lizi:) :)

# 567
  • Бурса
Включвам се да подкрепя болибон в изказването че всеки родител си познава детето как боледува и трябва да има индивидуален подход. Ако имате поне 2 деца то ще знаете че децата боледуват различно, независимо дали карат един и същи вирус. Всяко дете си има слабо място и вдига и понася температурите различно. Аз конкретно за двете ми дъщери мога да кажа че коренно различно понасят Т. Голямата при 37.5 е дроб, но високи Т над 38.5 не качва. Никога не я втриса. Малката качва до 40, но лекарствата обикновено и действат. Много силно я втриса, трепери цялата, крайниците студени а тя с 39 примерно... и така. Каката правеше температурни гърчове, израстя го, малката не е правила. Също голямата боледува много рядко, а малката пък много често, сега бебчо покрай каките си вече е минал поне 4, 5 вируса. Веднъж пи антибиотик.

Бери пожелавам ти малката да не боледува, но незнам как ще я опазиш от сиропите за температура и техните допълнителни съставки. Свещичките са добър вариант, но ако не издържа на интервалите и качва много висока Т, нурофена би ти бил по скоро помощник, отколкото враг.

Лизи дано се наместят нещата с хранененто. Само ти стискам палци да имаш търпение, че всичко е на твоята глава.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2023, 22:12 от telly

# 568
Аз ще се включа да подкрепя Мони. Също имам две деца и двете вдигат температура,но различно я понасят. Факт съгласна съм с това! Лично не бих давала на 3/3:30 ч температуро понижаващи. Скоро моя позната процедира по този начин и малката наборче на нашите започна да посинява. Устните и сини. Беше изключително изплашена,детето почнало да се пени чак. Предозирала детето с температуро понижаващи,което не е вариант. После топли душове завиване и се оправи. Според моята ЛЛ температурата показва,че организма се бори. Не е хубаво да се сваля изключително рязко🤷Аз винаги съм била на мнението,че всеки определя как да гледа детето си/децата си.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2023, 21:49 от Милото

# 569
Не ми се спори, температурата много зависи и от какво е. Какъв тип вирус или бактерия, всяко заболяване си има различна картина..
От такива познавания най-често се стига до фебрилни гърчове, не се стремя да плаша, но е така. Аз затова и по-горе написах, че всяка майка си преценя за детето, аз се водя по медицината, а не на усещания защото те ме подвеждат от стремеж детето ми да се оправи например.

Общи условия

Активация на акаунт