Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 81

• 39 741
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Renji, онколозите са специалисти, които работят върху онкологичното заболяване и при такова назначават лечението. Хирурзите-онколози са хирурзи, които правят операции при онкологични заболявания.
Надявай се на най-доброто, но се подготви за най-лошото психически. За съжаление ако имат съмнение за нещо лошо, вероятно  е лошо. Не искам да звуча песимистично, но при втория ми рак всички твърдяха, че има шанс и да е доброкачествено, но едва ли. До последно не беше ясно. Дори хирурга, когато направи отворена биопсия и го извади каза, че на вид не изглежда злокачествено, за съжаление хистологията показа злокачествено образувание. Наслади се на морето и се подготви за битка, всичко ще се нареди, дано не е това, но и да е - поправимо и лечимо е!

# 91
Припомнете ми, моля, при второ решение на ТЕЛК, пак ли трябва да ходя до социалните и може ли да го подам без да е заверено преди да изтекъл задължителният месец? Интересува ме по-конкретно картата за градския транспорт - пак ли се чака за да придвижат заявлението до ЦГМ или става веднага? За София става дума?

# 92
Корен,
Имаш предвид заверката от картотеката след 30 дни ли?
За социално подпомагане не е необходимо да чакаш заверка.
Подавай го така заедно със заявленията за различните социални услуги.
Заверено само в НОИ, но щом е подновяване, доколкото знам те си го получават служебно за пенсията.

# 93
Да, това имам предвид. Картата ми за градски транспорт изтича другата седмица и се чудя дали да си извадя редовна? Ще пробвам без заверка, пък ще видим. То първо да си взема новото решение, че в петък съм на комисия.

# 94
Привет дами! Спешно търся свободен час при медицински онколог. От Варна съм и тук е направо.... незнам как да се изразя , избора е сведен до нула Sad никой не може да ми препоръча добър специалист тук. Много въпросителни имам, а опериращния ни доктор е в отпуска и единственото което ни каза след излизане на епикризата бе - намерете си добър онколог който да поеме грижите за майка ви. Позволих си да го попитам кой да е този ДОБЪР онколог. Предложи ни 3 имена и до там. И се започна едно звънене... и все греда. Опитвах десетки пъти да се свържа с доц. д-р Ася Консулова ( на нея се спрях уж ),  но в Бургас явно е отпуска до края на месеца, а в София  първия възможен час в частния и кабинет бе след средата на Окромври. С 300та зора успях да се свържа с друго място където може да ни приеме, е... часа е за след близо месец. А майка ми в случая, е оперирана на 06.07 и заради отпуски на специалисти , епикризата и излезна едва преди седмица. Така илиза, че предстоящата терапия ( според хирурга лъче и хормоно ) ще започне близо 2 месеца в най-добрия случай след операцията. А до колкото прочетох из темата това е много голям период Sad за жалост - да невежи сме , четем и се учим в движение. Но процеса е мноооого тромав. Ама на вас ли го обяснявам Simple Smile та молбата ми е към тези от вас които са от Варна и района, а и не само.. да споделите Вие на какво се спряхте. Ходене до София за преглед и назначаване на комисия или да идем тук при някой който да ни назначи комисия за решение и след това да си отидем при запазения час при д-р Консулова, тъй като държа да е именно тя онколога който да следи майка ми идните 5 години живот и здраве.

# 95
  • София
1,5 м след операция е нормално да започне терапия, така че 2 м не е толкова късно. Повече опитайте да не се бавите. В този смисъл бих препоръчала да си изберете онколог в града, а после да си отидете на часа при Консулова и да сверите лечението. За съжаление не съм оттам и не мога да препоръчам име.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 15:06 от Olive

# 96
Днес ми се обадиха от патологията, всичко е готово, казаха да отида да си платя и да си взема резултата. Уж биопсията ми беше с направление, но ще си платя и допълнително щом трябва.
Лекарят, който ми направи биопсията каза обаче, че няма смисъл да ходя утре да си взимам резултатите, защото трябва да минат през онкокомисията и да ида другата седмица направо да си взема епикризата.
Сега се чудя какво да правя.
От една страна не ми се ходи до Пловдив два пъти, от друга не ми се чака до другата седмица, ще се побъркам от тази неизвестност.
Също така, ако не си платя, не знам дали резултатите ми ще заминат към комисията. Нищо не би ме учудило като става въпрос за пари.
Също така се чудя дали да занеса материала от биопсията някъде за още едно мнение и ако е така къде? Също така сега ли да го взема или ще може след решението на комисията?

# 97
Opossum Heart
Трябва да отидеш да платиш за разширена ИХХ експертиза - тя представлява допълнително изследване.
Нямам идея защо така ги разделят, явно по клинична пътека правят само някакво стандартно изследване. И без да отидеш и да си платиш сега, пак ще излезе протокола, ще бъде занесен на комисия, това с допълнителната ИХХ , или разширената, е твой избор.
Може би го правят за да се застраховат.

Ако искаш не го плащай това допълнително изследване, а с резултата от онкокомисията и материалчетата от хистологията (може да идеш да ги вземеш, но после трябва да ги върнеш), отиди при втори, трети патолог.

В миналата тема на няколко места препоръчваха контролни патолози.

# 98
Заралинка,
Доколкото знам доцент. Консулова може да бъде или лекуващ онколог в Дървеница или само консултант, ако посещавате частния й кабинет.
Аз също исках са съм на диспансер при нея, но лично тя ми каза, че в Дървеница няма диспансер, а само активно лечение. Така че в частния й кабинет тя може само да изказва мнение, с което обаче дали ще се съобрази наблюдаващия онколог е ствсем отделен въпрос.  При мен например проф. Щерев не се съобрази.
Аз лично съм доволна от проф. Щерев от болница Надежда и д-р Орешков от Токуда. За тях мисля и часове по-рано могат да се вземат.
Успех!

# 99
Момичета, здравейте,
Имаме резултати от операцията на мама.
От тук следва да изберем лекуващ онколог нали правилно съм се ориентирала? Ако е така, моля за насока!

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 09:11 от Bels

# 100
Белс, резултатите са доста добри, (в смисъл от лошото, най-доброто..) - до колкото правилно разбирам- 1ви стадий, без мети. Да, харесвате си онкология, запазвате си час за консултация с избран лекар, носите му документа и вече той да казва какво и как. Успех! Flowers Hibiscus

# 101
Белс, резултатите са доста добри, (в смисъл от лошото, най-доброто..) - до колкото правилно разбирам- 1ви стадий, без мети. Да, харесвате си онкология, запазвате си час за консултация с избран лекар, носите му документа и вече той да казва какво и как. Успех! Flowers Hibiscus
Еа_, благодаря! От комисията в онкологията са дали насока за лъчетерапия и хормонална.
За онколог ще избираме между Консулова ( но само за консултация, мама не иска да се лекува в онкологията), Панагюрище и чух добре отзиви за болница Сердика. Как ви се струва като варианти за избор?

# 102
Еа_, благодаря! От комисията в онкологията са дали насока за лъчетерапия и хормонална.
За онколог ще избираме между Консулова ( но само за консултация, мама не иска да се лекува в онкологията), Панагюрище и чух добре отзиви за болница Сердика. Как ви се струва като варианти за избор?

Доколкото и аз разбирам резултатите са възможно най- добрите. Аз се лекувах в Сердика  и съм доволна, само че аз карах химиотерапия там, лъчетерапията ми беше другаде.

# 103
Здравейте момичета,надявам се всички да сте добре.Аз уж на морето, щях да не го мисля много,много ,но не ми се получава.Смятам ,като се прибера да потърся психологическа помощ,защото усещам ,че няма да се справя.Надцених се и идването с компаня на море  ,не бе добра идея, май.Трябва да се държа сякаш всичко е наред,а вътрешно всичко в мен крещи ,че не е.И друго много ме притеснява,на първия ехографски преглед лезията беше измерена 13/11.После др.Спиридонов я измери 18/13,а след месец на ЯМР вече е 24/20.бързо ли расте или грешно мерят егати.И друго ми се искаше да попитам ЯМР дава ли фалшиво положителени резултати при недоказан рак?Страх ме е,мисълта че на ЯМР има и светнал линфен възел ,плюс големия тумор ме кара да мисля,че съм закъсняла ужасно много.Аз попринцип съм с тревожно разстрйство ,което  борех със спорт и ангажименти,без лекарстства,но сега ме връхлетя със страшна сила.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 21:11 от renji

# 104
  • Добрич
renji, аз откакто съм с диагноза сутрин и вечер пия чай за добро състояние на нервната система на фирма Селибиум и съм много доволна от него. Пия сутрин и вечер по една чаша след хранене и действително помага на психиката.

Общи условия

Активация на акаунт