Важен ли ви е джинсът при избор на партньор?

• 23 081
  • 533
  •   1
Отговори
# 240
Не съм си задавала въпроса, но вероятно е имал значение, не само за мен, но и за гаджетата ми. Все се е стигало до познанство - с мои и техни родители.
Сега ( поне досега) и синът ми е така.

Но съм свидетел как на близки приятели ( съвсем нормално семейство с добри доходи), пълнолетната 20г дъщеря хлътна яко по криминален тип. Всички опити да я откъснат, я настрои още повече срещу родителите и.
Какво бихте направили вие?

Това е нормална реакция и от двете страни, но не особено печеливша.
Бих опитала да запазя отношения с детето ми, за да може поне да съм наясно какво се случва, а и да знае, че може да има подкрепа при необходимост.
Родители, които зачеркват децата си в такива ситуации, директно ги пращат във вариант с много неизвестни.

# 241
Острата реакция, прекъсна всякаква комуникация с нея. Тя не им вдигаше телефон.
Две години по-късно, тя още е с него, родителите и не одобряват, но вече им е важно да я чуват и да знаят, че е добре.
Дали имат спокойствие - не.

Последна редакция: пт, 11 авг 2023, 14:20 от Рози и Бодли

# 242
Скрит текст:
Аз познавам хора, които се взеха от пресметливост и трябва да ви кажа, че имат много хубаво семейство и се разбират чудесно.
Не може да се твърди със сигурност. Когато не сме преки участници в едни отношения, не знаем какво е всъщност, само виждаме как изглежда.
Със сигурност нищо не може да се твърди в този живот, но аз това виждам, това давам за пример. Произхода на един може да е като афродизиак за друг. Да бъдеш привлечен от някой от малцинствата е почти нулево вероятно точно заради джинса, който тука нищим.
Така, както аз разбирам темата, нищим джинса не в смисъл на аристократично потекло или нещо подобно, а в по-общ план. Не споря, само пиша какво е моето разбиране.

# 243
Пълнолетен човек е и освен разговори какво друго могат да направят едни разумни интелигентни родители?! За съжаление  подобни ситуации в повечето случаи завършват със страдание за всички.

# 244
Но връзката с такъв - може да е наркотична зависимост, бой и всички последствия - преки и косвени.
Факт, че законово няма как да противодействат. Да кажем, че така е възпитана,  но е най-малкото от три деца.

Отклоних се.
Идеята ми беше, че често инстинктивно представяш ( запознаваш)  гадже/ родители. И вероятно, подсъзнателно пак оказва влияние.

Последна редакция: пт, 11 авг 2023, 14:43 от Рози и Бодли

# 245
Безсилие и мъка е за родителите😟остава им надеждата да се осъзнае и всичко което са възпитавали - качества, пример, ценности да вземе превес .

# 246
В крайна сметка всеки човек си има собствен път - хубав, лош, това е. Няма как да живее живота на родителите.

# 247
Скрит текст:

Относно произход от комунистически или друг род, важно е човекът какъв е най-вече, разбира се, но в подобен случай и аз бих имала много сериозни резерви.
Ако човекът е от такъв род, най-вероятно споделя същите възгледи.

Мисля, че децата не е задължително да бъдат  обременени с убежденията на родителите си или да бъдат държани отговорни за тях, отделни личности са. Това би изключило самосъзнанието, способността човек сам да прави оценка на родителите си и да се разграничи от възгледи, които не отговарят на неговите собствени (ако има ясно изразени такива). Но, да, възможно е децата да имат същите възгледи, както и родителите, и да се ползват с блага, ясно как получени, така че съм по-скоро не за обвързване с отявлен комунистически род.
Хе, хе, че те старите комуняги, не могат и на малкия пръст да се намажат на сегашните крадци.
Новите дори нямат и убеждения, освен алчността и продажността, ако не е някакъв нов идеал, за който не знам. А пък и ако някой, който минава 40-те, тепърва се е замислил за връзка, важността на убежденията на бабата и дядото на партньор в бъдещето са малък проблем.
Понеже имам дете в началото на 20- те и покрай него познавам доста млади хора. Никой от тях не гледа стари комунистически родове и на кого прадядо му е бил комунист.
Но съм чувала доста коментари за "новите" връзкари.
Опитвам се да кажа, че ако някой е потомствен крадец , такъв му е джинса.  То е  предразположеност също като към зависимостите.

С риск да прозвучи крайно и използвайки анонимността на форума (иначе не си позволявам да обсъждам политически теми), ще кажа, че аз гледам. Имам позната, която се омъжи в наследствен комунистически род с висок обществен статус, наследствени апартаменти и т.н. да не описвам по-нататък, но тя го направи поради пресметливост, нямаше проблем откъде идва всичко. Аз не бих го направила.

Иначе уважавам твоето мнение, но не съм съгласна с твърдението, че синът на крадец става също крадец, това му е джинсът. Има понятия като самоопределеност, свободна воля. По тази логика иначе, повечето австралийци с потенциал за убийци и крадци ли са, щом знаем, че преди няколко века на континента Австралия англичаните са изпращали на заточение най-закоравелите си престъпници и това им е джинсът?

Може и да не го наследи. Но има шанс. Колкото до Австралия...
В ония тъмни времена в Англия, дори за дребна кражба са осъждали на смърт.  В Австралия са пращали и за открадната кърпичка и други подобни провинения. Бедни хора, готови на всичко да оцелеят.
Много често осъдените са били  деца. Или майки с деца. Пътуването е било с месеци, на принципа "който оцелее". Издръжливи и сурови са те.

Не отричам че има хора, които са се облажили от комунизма. Но тези времена се смениха. Тези партийни лидери починаха и са нечии прадядовци. Сега има други по-страшни, по-крадливи и по-лицемерни. А младите хора си имат техни критерии. Нашите са вече ферментирали,  😀 ако мога така да се изразя.

# 248
  • SF
В приказките принцът се влюбва в бедното красиво слугинче, а принцесата във свинарчето. Предполагам, че свинарчето заживява в двореца, а не принцесата в кочината. Тогава всичко е наред. Освен ако свинарчето не може да смени манталитета си и да го влече повече да си живее при прасетата.

# 249
На мен ми беше важен джинса и се омъжих за човек от подобно на моето семейство, като социален, образователен и материален статус. Сестра ми реши, че не е важно това и се омъжи за човек под нейното ниво, по всички параграфи.
В крайна сметка и двете се разведохме, но аз не понесох материални и финансови загуби.

# 250
Това доказва правотата на моето схващане, че трябва сериозно да обмисляме изборите си, но в крайна сметка е до късмет. Хората се променят, не всичко можем да програмираме, предвидим, обмислим. Животът е непредвидим, но създавайки деца, трябва да си даваме сметка, чии гени ще носят.
Един тъп пример - според кръвните ни групи, 75% вероятност има детето да е моята група. Еми не е. Бащата е с по-силен ген, явно и в този аспект

# 251
Вероятно от позиция на личен опит и предпочитания повечето казват с такъв и онакъв не се събирам. А как бихте реагирали на изборите на вашите деца, ако за вас са неприемливи. Не става въпрос за избор на пропаднал алкохолик, например, но при различна раса, религия, етнос, социален произход? Днес светът е огромен, не е като някога-срещаш половинката на работа, в университета, в махалата. Можеш да срещнеш сродна душа, много различна по произход, кръв, религия.
Ще се опитате ли да дадете съвет, да се намесите рязко или ще подобрите всеки разумен избор, в смисъл пренебрегващ предразсъдъци.
Детето ми се събра със същия етнос и същата религия, и раса, но Боклук с главно "Б".
Разбира се, че се намесих рязко, като виждам от висотата на опита си безперспективност в тази връзка.
Това доведе до разпад на моето семейство, пълна липса на отношения с нея и обтегнати отношения с брат ѝ.
От известно време гледам, че Боклукът се е афиширал в социалните мрежи като сингъл. А, дано да ѝ е дошъл акълът в кухата глава и жертвата ми да не е отишла напразно, ама....надали. Head Band
П.П. Между другото това е втората разлъка за 5 години. При първата след 1-2 месеца си го прибра. Такава привързаност към боклуци, не знам откъде е дошла. Не е от мен, за всеки случай. Толкова загубено време, толкова...Disappointed Relieved
В приказките принцът се влюбва в бедното красиво слугинче, а принцесата във свинарчето. Предполагам, че свинарчето заживява в двореца, а не принцесата в кочината. Тогава всичко е наред. Освен ако свинарчето не може да смени манталитета си и да го влече повече да си живее при прасетата.

Да де, именно. За този, който стои по-ниско е добре, защото си вдига нивото. За другият, обаче е катастрофа. Не можеш да се събереш с човек, който е с по-ниско ниво и да вдигнеш своето. Хората сме също скачени съдове.

Последна редакция: пт, 11 авг 2023, 18:35 от Ravenna

# 252
Не е нормално родител да дирижира връзките на детето си. Ще ги оставя моите да трупат опит сами. Мога да дам мнение, но не и да се меся

# 253
  • пустинята Гоби
Е да, на теория всички сме така, на практика по-добре да не разбираме.

# 254
Човек цял живот се сблъсква с неща, които се зависят от него. Няма как някой от нас да избере партньор на детето си. Оттам нататък се молим на Господ детето да има късмет и това е.

Общи условия

Активация на акаунт