Работа, CV-та, HR-и, съвети - 87

• 37 864
  • 826
  •   1
Отговори
# 690
Едва ли и всички ще я разберем, ако навлезеш. Wink

Аз редовно интервюирам хора, които нямат елементарна представа за каква позиция са си пуснали документите. Буквално не са прочели статията в Уикипедия, такова е нивото на въпросите, които задавам като уводни. Буквално първи въпрос “Кажете ми всичко, което знаете за сферата, в която кандидатствате. Какво е това изобщо” - последният кандидат знаеше явно две изречения. Не беше глупаво момче, личеше си, но беше наистина неподготвен. Търсим junior-и в момента, но дори и така много ми идва.

Интервюта и занимания с персонал са ми почти толкова неприятни колкото комуникацията с някои клиенти 😂 Мечтая си да отстъпя тази част от работата си на някой и да си се фокусирам върху нещата, които са ми приятни.
Ами същото е и с рекрутърите. Не са чели CV-то.. И двете неща са зле. При този недостиг на кадри, кандидата е с предимство.

За мен към фирми за подбор се обръщат само фирми с лоша слава и кофти позиции. Изключение правят тези в областта на ИТ и редки езици.

# 691
Не е баш така. Особено за по-специфични и по-тесни браншове и позиции наистина е трудно да се намерят кандидати, пък колкото повече опит имат и по-висока е позицията, толкова по-трудно е с търсенето на кандидати. И после се почва - единия не работил с клиенти, другия е старши ама няма елементарна представа от някой важен аспект, третия не пасва в колектива, четвъртия живее другаде и не иска да се мести, нито пък да пътува от време на време… и тъй нататък.

А че много хедхънтъри не четат профилите, или пък четат, но не разбират какво пише, и препращат кандидатури, които не са подходящи, е съвсем отделна тема. Но дори и така аз не бих се чувствала длъжна да каня на интервю човек с очевидно неподходящ профил. За млади хора може да се направи изключение, все пак са съвсем в началото на професионалния си път и са гъвкави.

# 692
Аз пък съм в дилема, получих оферта за работа. Всичко е точно както го искам, освен заплащането....заплатата е даже по-ниска от тази която взема сега в друга сфера, но с опит.
Реално искам да се преквалифицирам и няма как да не почна от най-ниското ниво, където и да кандидатствам без опит няма как да очаквам добро заплащане.
И сега е драмата, хем искам да скоча, хем качеството ми на живот ще пострада.
Има в условията някакво увеличение след определен период, но нито е конкретно колко ще е, нито е сигурно дали. Няма бонусна схема, само някакви общи мултиспорт и други подобни тъпотии.

# 693
Еми зависи на колкото години си, имаш ли семейство, за което да се грижиш, колко е тоя опит, който и имаш и искаш ли да го прежалиш, за да нулираш .. колко бързо ще расте възнаграждението в новото направление...
Само ти си знаеш защо и дали ще го направиш.

# 694
  • Melmak
Аз пък съм в дилема, получих оферта за работа. Всичко е точно както го искам, освен заплащането....заплатата е даже по-ниска от тази която взема сега в друга сфера, но с опит.
Реално искам да се преквалифицирам и няма как да не почна от най-ниското ниво, където и да кандидатствам без опит няма как да очаквам добро заплащане.
И сега е драмата, хем искам да скоча, хем качеството ми на живот ще пострада.
Има в условията някакво увеличение след определен период, но нито е конкретно колко ще е, нито е сигурно дали. Няма бонусна схема, само някакви общи мултиспорт и други подобни тъпотии.

Честито за офертата. Според мен трябва да прецениш дали новата сфера има поле за развитие  и за колко време ориентировъчно ще добиеш опита, за да си по-конкурентна и да изкарваш повече. Трудно ще можеш да започнеш джуниър в нова сфера на парите, които си в момента с опита си. Разбирам те, защото бях в същото положение и си права, качеството ми на живот пострада. Помисли дали можеш да прежалиш парите и да се хвърлиш.

# 695
... колко бързо ще расте възнаграждението в новото направление...

Ами точно това е, те по договор не ми гарантират увеличение по точна схема. Моге и да има, ама може и да няма.
Аз нямам проблем да го "прегладувам" този период, но нещо много неясни в нищото са ми нещата. Компанията е голяма и сериозна, предстои сливане с още по-голяма, има възможност за развитие и ще науча неща и ще придобия опит, който ще е голям транплин дори и да не остана там...... Но, вече не съм на 20 и неизвестното по ме плаши и по-  ги премислям нещата.

# 696
Без опит в нова сфера няма как да взимаш колкото с опит в позната такава. Човек трябва да прецени може ли да направи тази жертва и колко му е ключово преквалифицирането и какъв хоризонт на развитие има в него.
Мислиш ли, че за 1-1.5 година може да натрупаш ценен опит на новото място, което да ти помогне след това да търсиш позиция с по-висока заплата?
Колко ще пострада стандартът ти на живот - ще се лишиш от някакви екстри или ще се лишиш от ключови неща?

Когато реших, че ще работя в посока преквалификация, ми беше ясно, че няма да стане без дискомфорт - при мен е свързано със съчетаването на 2 коренно различни неща като едното го практикувам след като ми приключи работното време на другото плюс уикенда. Това означава почти никакво свободно време и хронична умора. Отделно финансова инвестиция. Но прецених, че си струва. Още не съм превключила от работа 1 към работа 2 изцяло, но когато това стане също ще се лиша от някои екстри, които настоящият ми доход носи.

# 697
  • Melmak
Ако фирмата е обещаваща и добра, според мен имаш голям шанс да научиш много неща и да се развиваш. Рядко в договора ще ти е споменато бъдещо увеличение. На мен само веднъж са ми го вписвали, клаузата беше след шестия месец да ми вдигнат заплатата с конкретна цифра. Но фирмата беше ужасна и напуснах преди да изчакам повишението.

# 698
Тези Адеко са доста досадни и елементарни. Съжалявам,че кандидатствах през тях..  Не харесвам фирми посредници..
Аз точно чрез тях се уредих. Много професионално и приятно мина процедурата. С две техни служителки, за около месец общо, доволна съм от всичко.

# 699
... колко бързо ще расте възнаграждението в новото направление...

Ами точно това е, те по договор не ми гарантират увеличение по точна схема. Моге и да има, ама може и да няма.
Е ти след еди колко си време може изобщо да не си в същата компания. Въпросът е изцяло за новото направление, квалификация, която би избрала - има ли потенциал за бързо наваксване на възнаграждението?
Ама така само с теории... поне ако споменеш в каква посока в позицията, може да получиш по-полезни насоки. Така няма смисъл изобщо от въпроса ..

# 700
И аз съм в дилема. Имам оферта за работа със заплатата която исках, но няма хоум офис и фирмата е малка. За мен това е много важно. Не изцяло,но поне 2 дни. Не ме устройва като локация, но парите и сферата са в моята област. Какво да правя?

# 701
Такова решение само ти можеш да вземеш, ние няма как за теб. Само ти си знаеш какво е положението със сегашния работодател и дали си заслужава смяната.

Не сте ли обсъждали хоум офис на интервюто? А фирмата че е малка би трябвало да си знаела като си си пуснала документите, това не е аргумент.

# 702
Такова решение само ти можеш да вземеш, ние няма как за теб. Само ти си знаеш какво е положението със сегашния работодател и дали си заслужава смяната.

Не сте ли обсъждали хоум офис на интервюто? А фирмата че е малка би трябвало да си знаела като си си пуснала документите, това не е аргумент.
Забравих да спомена,че не работя от известно време.
Това ме притеснява. Питах за хоум офис, казаха не и евентуално ако се налагало. Вече имам опит с далечна локации и липса на Хоум офис и не беше добре. Бързо се изтощавах, но фирмата беше голяма.

# 703
  • Пловдив
Все с нещо трябва да се прави компромис...явно е така.
Най-лошо е като компромисът е заплатата Confused явно съм била в заблуда какво предлагат по фирмите. За канторите знаех...но понякога човек няма право на избор...именно щото не е на 20г.

# 704
Ами ти си знаеш имаш ли спестявания, за колко време, какво е предлагането в твоя бранш и какъв шанс да намериш нещо по-добро съществува. Ако аз не работех щях да започна и да продължа да търся друго, след като това не ме устройва.

Общи условия

Активация на акаунт