Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 140
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
Явно има някаква дупка при тях - Х управлява, но без договор с етажната собственост, съответно плащането е оставено на съвестта на собствениците.

# 316
Както обичам да казвам - много малко се съдим в България.

Да, бе. Също така много малко скачаме с парашут или бягаме маратон... Казвам го, защото съденето у нас не е по-лесно и бързо от маратона, нито по-евтино от скачане с парашут.

# 317
  • Sofia
Понеже вчера исках да покажа апартаментите без такса поддръжка в Созопол, но не ги намерих при ровене в сайта, днес ми попаднаха, та ето, за който търсеше без такса: https://www.stonehard.bg/imot/1636

Иначе, ако договорите са коректни и има добре оформени решения на общото събрание, некоректен собственик може да се осъди сравнително бързо. В онази сграда, за която споменах, мисля за под година ги осъдиха. А двама си платила още при завеждане на делото (или при старта на процеса, не помня точно как беше, мисля им бяха изпратили нотариални покани преди това).

# 318
Както обичам да казвам - много малко се съдим в България.

Да, бе. Също така много малко скачаме с парашут или бягаме маратон... Казвам го, защото съденето у нас не е по-лесно и бързо от маратона, нито по-евтино от скачане с парашут.

Въпрос на материален и морален интерес. От края на юли месец другата година съдът задължително ще препраща към съдебните медиаторски центрове поне 50000 дела годишно - това ще са основно дела на етажната собственост. И това означава - многократно по-бързо и евтино разрешаване, така че няма да ни се налага нито маратонци да сме, нито парашутисти.
Аз съм оптимист, че много битови и дребни проблеми ще се разрешат и ще станат постепенно по-дисциплинирани хората.
И между другото много често съм свидетел на дела, касаещи етажна собственост, досега не съм чула за такова, което да не е решено в рамките на година - година и половина. Това не е толкова неприемлив срок с оглед на това, че проблемите понякога продължават с десетилетия.. А и този, който е осъден, много ще се замисли какви ще ги дроби на друго място. Това е възпитателен процес и за двете страни - едните да си търсят правата, другите да си знаят мястото. Има и много некоректни домоуправители, не само проблемни съседи, в момента моя приятелка съдят един такъв..

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 12:07 от Delightful D

# 319
Като прочетох пресните постове,окончателно се отказах от затворен комплекс. Yum Освен ако е без такса поддръжка.
Благодаря за линка с офертите по-горе...
Иначе аз съм от хората,които бягат от съдилищата. Съдилищата са бошлаф,(празни приказки,празни работи...).

# 320
Като гледам, тази сграда е ДО Созопол в нищото и от  другата страна на пътя. Има и предостатъчно мегдан да се застрои пред нея. Та не ми изглежда привлекателна офертата от 1000е/кв.

# 321
  • Sofia
Като гледам, тази сграда е ДО Созопол в нищото и от  другата страна на пътя. Има и предостатъчно мегдан да се застрои пред нея. Та не ми изглежда привлекателна офертата от 1000е/кв.

Ако не ме лъже паметта е някъде в Буджака, т.е си е в Созопол, но честно казано не стигнах да я гледам, понеже е без басейн. Ние решихме, че държим на него и отпадна. Пак по спомени - в нея бяха останали 1-2 апартамента, а същият строител прави същата до нея, но това ми е наистина много бегъл спомен и може и да бъркам с друга сграда. Доста сгради съм прозвънила в района Laughing Иначе за Созопол цената е приемлива. Ако мога да споделя впечатление от моето търсене по морето - в Слънчев бряг могат да се намерят доста евтини неща, но пък там лудницата и безразборното строителство не ни харесаха. Свети Влас държи високи цени за хубавите комплекси. Около Обзор и Равда има някакви строителства на по-приемливи цени, също около Несебър в някакви местности, които не са ми познати. И разбира се, както някой спомена - Кошарица, което така и не разбрах колко далече и от какво е - там има доста добри цени, но по снимките ми се стори в полето и го игнорирах. То пък може да е хубаво, ако някой го е посещавал - нека сподели.

# 322
NBM, в Созопол ли сте взели имот? Според мен там най-много си заслужава, но разбира се, всичко е много субективно. На мен лично градчето ми харесва доста и с други от изброените изобщо не може да се сравнява, за Слънчака изобщо да не говорим. Созопол съчетава най-доброто между курорт, град, култура и добри плажове по мое мнение Simple Smile Дано всичко да е наред и със здраве скоро да си го ползвате.

За имот по морето и мен ме блазни мисълта, но реално за нас специално виждам смисъл само, ако имаме готови пари, които няма какво да правим и ако нямаме нужда да си купуваме друго жилище за основно живеене тук, а нито едно от двете неща не е така, така че морето ни остава само на вариант наем за почивка Grinning

# 323
  • Бургас
Gogo, там и да се застрои, не е проблем, защото гледка към морето така или иначе няма. Проблем е, че е в полето и малко е кофти инфраструктурата. И не става много за целогодишно обитаване.
Иначе ако търсех на морето, щеше или да е в голям град, какъвто е Бургас, за да имаш и какво да правиш извън плажа. Или - ако е в малки градчета - Черноморец (макар че и там скочиха цените бая), Ахтопол, Обзор, дори Поморие.
Кошарица е село на 10 км от Слънчев бряг. На плаж се ходи задължително с кола - в Слънчев бряг или Влас и задължително се спира някъде на платен паркинг, защото иначе няма как.
Имам позната, която си купи къща там, поживяха година-две, но имат дете в училищна възраст. Продаде я и се завърна обратно в Бургас.

# 324
  • Варна
Здравейте. Малко ще изместя темата с питането си. При търговските помещения нали статут на магазин е най-"силното" и всеки магазин би моггъл да се използва за салон, галерия или нещо друго?
Възможно ли е да се прекара до магазина ток от съседен апартамент и така да се работи на цени на битов ток? Смисъл то е ясно, че технически е възможно. Питам дали би било законно или подлежи на някакви санкции.

# 325
Здравейте. Малко ще изместя темата с питането си. При търговските помещения нали статут на магазин е най-"силното" и всеки магазин би моггъл да се използва за салон, галерия или нещо друго?
Възможно ли е да се прекара до магазина ток от съседен апартамент и така да се работи на цени на битов ток? Смисъл то е ясно, че технически е възможно. Питам дали би било законно или подлежи на някакви санкции.
Законно никой имот не може "да дава" захранване на съседен. Законно всички стопански обекти закупуват ел.енергията само от свободен пазар.не съм сигурна дали ако отворите салон в (примерно) в публично достъпно помещение няма да ви цъфнат инкасатори да проверят защо няма консумация на електромера и от къде се захранвате. (по скоро няма да дойдат, но имат това право). Имотът, който предостави захранване на съседен подлежи на глоба.

# 326
Чудя се понякога как им идват наум на хората разни причудливи въпроси Grinning

# 327
  • Бургас
Това със статута не е съвсем така.
При магазините например има значение за какво е магазинът. Статут "магазин за промишлени стоки" не може да се използва за хранителни стоки, защото там има изисквания на РЗИ за брой чешми, санитарни възли и т.н.
Същото е и при салоните.
Има възможност и за смяна на статут - с декларация в общината и съгласуване с РЗИ и БАБХ, ако е за салон или хранителни стоки.
Относно тока - технически е възможно, но е незаконно. Може и да те хванат, а може и да не те. Но ако ще се отдава под наем помещението, наемателят едва ли би искал да поеме такъв риск.

# 328
Като прочетох пресните постове,окончателно се отказах от затворен комплекс. Yum Освен ако е без такса поддръжка.
Благодаря за линка с офертите по-горе...
Иначе аз съм от хората,които бягат от съдилищата. Съдилищата са бошлаф,(празни приказки,празни работи...).

A, има си плюсове за мен. Ние точно и затова търсим втори апартамент. Детето (7 годишно) играе само с приятели, затворено е за коли, има не малка паркова среда, а аз не се притеснявам. Сега лятото се прибираха към 9 вечерта по тъмно, голяма веселба пада. Нашата такса не е и толкова голяма, 70 лв. за 90 кв.м.

# 329
Може ли някой да ми каже, един парцел е разделен на 2 УПИ преди време, как мога да проверя кой е поискал това? Трябва ли всички собственици да бъдат уведомени, ако се разделя УПИ?

Общи условия

Активация на акаунт