Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 086
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
Аргументите, че са надценени бяха все в посока какви балами са  които купуват тук. Какво означава надценени. Една стока струва точно толкова, колкото желаещият и можещ купувач е склонен да плати за нея.
Много искам да видя физиономия та на българин купувач с калкулацията на светлите квадрати как ще му се отрази някое писмо от местна европейска община да си боядисва фасадата или да поддържа двора или хилядите други ангажименти, които има към обкръжаващата среда.
Па тогава да прибави  тези масрафи към "светлата" част. И пак да тегли чертата.

# 406
Качеството на живот е нещо, което всеки разбира според мирогледа си.
Ако за един са улици, тротоари и подредени блокове, за друг са дом купен до 30-тата година, ваканционно жилище, близост до роднините. Множество пътувания. Хубава храна и т.н.
За да се сравняват успешно 2 държави е хубаво да сте/сме живяли години в България и чужбина.
Аз работя с много българи, които се завърнаха след години в чужбина и с много чужденци, които идва за 1 година и остават.  Да промърморват за това, онова, но като цяло казват, че усещането за живот, свободна и вкусна храна, което виждат тук го няма оттам откъдето идват.

# 407
  • София
Мисля, че е много ясно какво казва Или1119 и другите в неговия контекст. Неразбирам защо не се приема, че има хора, за които текущите цени са високи....Факт е, че хубаво жилище под 250к трудно се намира. Това са страшно много пари, освен ако не си ги получил в наследство... Не мога да приема, че тристаен 55- 60 квадрата в квартали като Надежда струва между 150 - 160 к евро с ДДС(реални оферти от тази седмица). Хора, това са прекусилия 60квадрата чиста площ, а някой нямат дори тереса, нямат гледка, нищо, партер или първи етаж. Това са 2500к евро за чиста площ, на шпакловка и замазка........
И защо постоянно се намеква да си купуваме къщи в селата или да живеем в чужбина когато казваме, че не е евтино. Нито искам да живея навън- възможности съм имала, направила съм избор да остана тук, при семейството и приятелите ми, нито насърчавам децата ми и тези, на които преподавам да живеят навън.Нито смятам, че държавата е скапана или нещо такова. Голям родолюбец съм и тук принадлежа, но имотите в момента ми се виждат скъпи и не само на мен! И пред нас отново стои въпроса какво да правим- да купуваме кутии или пък пак ЕПК,че поне са по-големи за същите пари или да продължаваме да събираме за някой ден и да преглътнем минусите на текущия ни апартамент, в който от години живеем под наем. Изключително много съжалявам, че закъсняхме с година и половина с търсенето си...и за тази година и половина доходите ни се вдигнаха с 1000лв, а не двойно!  Нямам нито един познат, който за последните 2 години да е имал удвояване на заплатата, а повечето са в ИТ сферата........ Докато цените на жилищата са почти двойни. Давам два примера- преди няма и 2 години за около 170к няколко приятелски семейства купиха огромни жилища в центъра и в Кръстова вада, а днес ние гледаме кутии в Надежда за почти същите пари. Както и да е. Каквото такова, ще го мислим.
И криза няма да има, просто няма причина за това. Много хора не бързат с продажбите, хиляди обяви си висят с месеци. Тамън си мисля, че нещо се е продало и то се появи след няколко дни Grin Е имаше и няколко в центъра, които се продадоха и 1 в Надежда, но то просто беше на адекватна цена за района. И да, аз лично наблюдавам намаляне на цените на някой апартаменти, но това не е криза или спукване на балона, корекция на цената с няма и 10 процента е нещо по-скоро естествено за хора, които все пак искат да продадат имота, а не срив. И е само тук- там.

# 408
Не виждам някой да казва, че е евтино. Явно вие се надявате, че това е балон, който ще се пукне. Според мен има да си чакате. Понякога наричат по-бавното от инфланция покачване на цените намаляване и става въпрос за много малък процент.

# 409
Случва се именно това, което преди месеци писахме тук, че ще се случи... Имотите не са поевтинели. А от сега нататък ще купуват основно хора с високи доходи или онези с многото пари. Другите ще са под наем.

# 410
chriss,
Това е хубаво, че сте родолюбец и е добре да се замислите, че на много места по света се живее масово под наем.
Не е проблем да се прави и тук.
Как ги намирате наемите в България сравнено с останалите страни?
Не са ли достъпни?
Апартаменти които се оферират по 200К евро, могат да се наемат за по 500-600 евро, което е една добра възможност да се живее в скъп имот, без да имаш възможност да си го закупиш.
Хубавото тук е, че за да наемеш все още не се конкурираш с 10 човека и да ти искат фишове от заплати и какво ли не, както е в други страни.

# 411
Видно от постовете ви не живеете в България или живеете, но в някоя паралелна на действителната.
Каква корупция  по селата и малките градчета? То хора не останаха, икономически интереси - още по-малко, на вас корупция ви се привижда.
ти в Бг ли си последните два дни?
това в Царево като какво ти се привижда?!?

# 412
Апартаменти които се оферират по 200К евро, могат да се наемат за по 500-600 евро, което е една добра възможност да се живее в скъп имот, без да имаш възможност да си го закупиш.
Нито апартамент за 200К евро е скъп, нито е разумно човек който не може да си купи жилище да си хвърля парите за скъп наем.

# 413
То 500 евро вече не е скъп наем. От любопитство ги погледнах и нормален тристаен под 500 трудно се намира, независимо от района. Ако става дума за семейство с деца трудно биха се напъхали в нещо по-малко и съответно по-евтино.

# 414
  • София
ala.balaявно или не четете редовно темата или не сте прочела какво съм писала... Много пъти лично аз съм казвала,че балон няма и няма какво да се пука Rolling Eyes Не съм против ако човек има пари да ги инвестира в каквото намери за добре, включително в жилища. Не ми е кисело гроздето- именно, че не мога да си позволя да живея в квартала, който искам.Шанс Sweat Smile Отбелязвам факта, че жилищата са станали скъпи и толкоз Rolling Eyes Давам реални примери и отбелязвам, че ако някой напише, че това, което се случва не е адекватно(Дала съм конкретни примери за квартали като Надежда например) се почва едно убеждаване как е време да ходи на село, в чужбина и прочие.
Живея под наем 20 години, нямам проблем с това, но все пак не може да е вечно. Със сигурност комфорта на собствения имот е несравним, никой не оспорва това.
Eфибуш, нима ? Ама готов или ще се ремонтира те първа, за да сложим още 50к отгоре. Това са между 2200 до 2800лв на месец за 20 години. Ми не са малко определено. Не ми е евтино. Със сигурност ако можеш да си го позволиш и си на 30 е по-добре така, защото все пак на 50 ще имаш нещо свое. Но да кажем, че е евтино... И понеже тези дни ходя по огледи, говоря с хора, брокери. Основните сделки , които са се сключвали последните месеци са на зелено. Говорим за хората, с които аз съм говорила! Да не го изкара пак някой от контекст......
Ambrosia, така е, по-скоро 1200- 1500лв, но пък можеш да живееш в квартал или апартамент, който инак не би могъл да си позволиш. И да , не са малко пари и това, но са наполовина все пак. Но други са минусите на живота под наем. Основния за мен е, че не знаеш, в кой момент ще те изгонят. Особено с деца и багаж Grin

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 23:54 от chriss

# 415
Случва се именно това, което преди месеци писахме тук, че ще се случи... Имотите не са поевтинели. А от сега нататък ще купуват основно хора с високи доходи или онези с многото пари. Другите ще са под наем.
Забърши лигата, че е потекла.
Най-много да стане както стана с хотелите по българското Черноморие. И там хората се оплакваха от презастрояване и дране на кожи, а пък “тарикатите” с хотели им казваха “ако щете”. Сега обаче маса народ си ходи в Гърция на море, а хотелиерите вият на умряло, че сезоните ставали все по-недоходоносни. Wink

# 416
Забърши лигата, че е потекла.
Най-много да стане както стана с хотелите по българското Черноморие. И там хората се оплакваха от презастрояване и дране на кожи, а пък “тарикатите” с хотели им казваха “ако щете”. Сега обаче маса народ си ходи в Гърция на море, а хотелиерите вият на умряло, че сезоните ставали все по-недоходоносни. Wink

Не разбрах къде правиш връзката с туризма по черноморието с пазара на имоти...но ще ми е интересно да чуя. Моля кажи повече.

# 417
Видно от постовете ви не живеете в България или живеете, но в някоя паралелна на действителната.
Каква корупция  по селата и малките градчета? То хора не останаха, икономически интереси - още по-малко, на вас корупция ви се привижда.
ти в Бг ли си последните два дни?
това в Царево като какво ти се привижда?!?
Че Царево да не е обикновено село?
Няма изобщо да мръднат цените на имотите в БГ, освен нагоре. А това, че растат с по-бързи темпове от заплатите май се казваше инфлация.
Допълнително напомпана от скока в цените на строителните материали от средата на 2021 г.
По едно и също време в БГ бяха двойни спрямо съседна Румъния. Но не се чу някой да протестира за спекула. Тогава народа чегърташе ББ.
Отделно се очаква с притеснение влизането в Еврозоната. Което също ще намали покупателната способност на доходите.
Може и на някого да са му високи цените, но това са рисковете на избора да живееш на квартира докато си в най-активната си възраст. За съжаление последното спокойно десетилетие няма да се повтори до края на живота ни.

# 418
  • София, Bulgaria
Не знам цените във Варшава, но знам от преки, текущи и сделки последната 1г., за какво реално става дума във Франкфурт, Нидерландия, Братислава. И на трите локация съм видяла купените имоти и мога да направя абсолютно адекватно сравнение. Няма да навлизам в подробности и детайли, само ще кажа, че цените са по 2 спрямо аналогични имоти в София.
В София на една и съща локация има например 3-ст и по 200 К и по 300К и двата са обзаведени, това е пример от последни огледи. Проблемът е, че искаме апартаментът за 200 К да изглежда, като този за 300К.
За невъзможността да се купи имот днес, освен повишените цени допринасят и нашите очаквания, липсата на гъвкавост, на комбинативност и не на последно място реалистичен поглед. Все живеем в миналото и трудно преглъщаме факта, че финансовият ни статус е за по-нисък клас жилища и по-евтини локации.

Продаваме един апартамент, 3-ст в Младост 2, собствениците са живели с децата си 12 г. в него, купиха си по- голям и продават този. Та, този апартамент струва 198 000 евро - 94кв./82кв. , обзаведен. Идват купувачи на огледи и всеки един изтъква единствения минус, че спалнята гледа към Ляпчев. Добре де, че гледа, гледа, ама как едно семейство са си отгледали щастливо децата 12 г. въпреки това...
Всеки си знае бюджета и е добре да се ориентира с този бюджет, къде, какво може да купи реално, а не да очаква да "излезе" нещо от рода: имотът 300К да стане 200К.

Последна редакция: чт, 07 сеп 2023, 09:01 от tomeva

# 419

Продаваме един апартамент 3-ст в Младост 2, собствениците са живели с децата си 12 г. в него, купиха си по- голям и продават този. Та, този апартамент струва 198 000 евро - 94кв./82кв. , обзаведен.

Панелен ли е?

Общи условия

Активация на акаунт