Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 038
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
Ееее Перник-Черноморец е много съпоставимо, да!

# 541
Е като си вкарал 200к в имот и в даден момент не можеш да го продадеш, защото купувачите не могат да си го позволят, лихвите са високи, дошла е рецесия, безработица или нещо подобно, то колко пари имаш - нула. Имаш само когато успееш да го продадеш, а за това са нужни купувачи (и достъп до кредит).

Виж ти, виж ти, а кой спореше с мен, че пилците се броят наесен. Тоест, че печалба има само след кеширане Wink

# 542
Напротив, често в бизнеса и инвестициите има губещи и фалиращи. Просто обикновения човек не го вижда и знае. Има някаква фалшива представа, че видиш ли с каквото и да се захване някой, то ще е печели и ще е успешно. Икономика си има и когато си на загуба. Дори ниските лихви подхранват и удължават живота на много зомби компании.
Елементарен стремеж към печалба.
Ми без печалба няма икономика ¯\_(ツ)_/¯

Перник-Черноморец - тук май се сравнява уникален топ имот с аверидж жилище в Перник? Несъпоставимо и глупаво изобщо да св коментира.

Пинко, снимката ти е ясен пример за ефекта и функцията на спадащите от 40г лихви.

Последна редакция: ср, 13 сеп 2023, 09:17 от Gogo1979

# 543
Хората от Перник и околните на София градчета и села могат да ходят на работа в столицата. И развлечения. В Бургас няма работа дори и за самите бургазлии. Е,защо ви е имот в Черноморец? Там има някакво "раздвижване" само два месеца през годината – юли и август.

# 544
@ЧС - какво съм спорил? Ако купиш имот за 200к и после видиш на пазара, че има такива за 150к, ти казваше - ама тя тая загуба 50к не е реална, защото ако изчакаш още няколко години, може пак да стане 200к, а може да стане и 300к, така че нямаш загуба. С което не съм съгласен.
Ако си купил за 200к и в момента има реални сделки за подобни за 250к, тогава имаш печалба 50к (нереализирана).
Но да си криеш главата в пясъка и да викаш "аз не съм на зор, няма да продавам и затова загуба нямам" не е умно.

# 545
Джия, Много ми стана интересно, къде пенсиите се облагат с данък, в коя страна ?

Ставаше дума за Швейцария - 20 %. Лично не съм се интересувала как е на други места, че дори и там. Попитах и това беше отговора.

# 546
В Черноморец не се купува имот, за да ходиш на работа до Бургас. Преобладаващо са за инвестиции и туризъм. В Перник не знам кой купува за инвестиция. То и за живеене са основно хората, които там си имат вече жилища. Тепърва някой да купува в Перник, може, но други са предпочитаните райони около София за живеене, оттам и цената в Перник ще е по-ниска. Не коментираме колко е реална или не, а защо едно нещо е по-предпочитано пред друго или защо ябълките все пак не са круши.

# 547
Представям си швейцарски пенсионер в България. Човека ще получи удар от шок. Ходили ли сте в Швейцария? Няма нищо общо с България. Все едно се връщаш на село век и половина назад.

# 548
Представям си швейцарски пенсионер в България. Човека ще получи удар от шок. Ходили ли сте в Швейцария? Няма нищо общо с България. Все едно се връщаш на село век и половина назад.

Хората с които си приказвахме бяха българи живеещи и работещи там в някаква международна организация. Много пъти съм ходила в Швейцария и Франция, но никога не съм се интересувала каква е пенсионната им система. Няма да се учудя ако имат и много опции. Мисълта ми беше ,че от няколко години виждам ,че много българи живеещи в Западна Европа ,че дори и в Америка, купуват имоти в Созопол. Има и един швейцарец в един комплекс тук с няколко апартамента за когото дори писаха в интернет и по вестниците, че се беше бил , някакъв побойник беше. Комплекса се казваше някакъв Парадайс, но не помня вю ли беше или нещо друго. Всякакви има , шарен свят Simple Smile

# 549
Блъскам си главата,но не мога да си обясня как може да има данък върху пенсия?! Данък за какво?

# 550
Никак не са малко българите, които работят в Швейцария, и държат имоти в България, за да ги ползват след пенсиониране. Сещам се за жена в службата на ООН, семейство учени, работещи близо до Женева и т.н. - все хора, които нямат проблем да си намерят среда в Бг и да живеят добре.

# 551
Блъскам си главата,но не мога да си обясня как може да има данък върху пенсия?! Данък за какво?

ДОД и върху пенсиите. Богата нация, какво да ги правиш. Помня когато с референдум си вдигнаха сами ДДС данъка, кога това ще направим българите, че не се сещам.

ПП : За този швейцарец се подсетих и сега го намерих :

https://www.flagman.bg/article/227724

# 552
Колко са? Дайте числа, 100,200,1000? Иначе само легенди създаваме.

# 553
Този въпрос към мен ли е ? Защото ако е така не мога да дам точен отговор, аз не правя такова проучване. Пиша само това което виждам около мен и ми прави впечатление, нищо повече или по-малко. Други нови новодомци които виждам са датчани и поляци, но колко са не се наемам да кажа. Във всеки случай руснаците продават ,а други хора купуват и цените се вдигат.

# 554
От 8млн швейцарци колко имат интерес към черноморието, че да си правим глобални изводи за някакъв значим интерес от там насам?

Общи условия

Активация на акаунт