Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 33 917
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
Точно така, гледането може да бъде в квартира или в собствено жилище. Не е заяждане, просто примерът не е подходящ за "наложителност" за какъвто беше даден. Но всеки ги вижда различно наложителни нещата от своята камбанария.

# 661
Разбира се, че собсвеността има значение. Ако не си гледала баба си и дядо си лежащоболни на квартира, да зависиш от хазяи, да се местиш с лежащоболните по нови квартири, понеже някой е решил да продава предишните или да вкарва свои роднини в тях, не виждам какво общо може да има с примера на потребителката.
Жената е постъпила много разумно. Вариантът оставане на квартира с цялата несигурност и за двете жени, при положение, че е имала опция за ипотека, логично е зачеркнат.

Всъщност примерът е с често срещан мотив за купуване на жилище - възрастен роднина се разболява и трябва да бъде прибран наблизо.

# 662
  • София
В Бг контекста, който живеем се налага да притежаваш жилище в някакъв етап от живота си. Дали ще е панел, къща някъде или хубав имот. Просто, защото с пенсиите, които получават хората тук не могат на старини да плащат наем. Нужно ли е да казвам, че има хора с пенсии по 350лв - мой близък роднина. И не е само той. Незнам защо често така се заяждаме, наистина. Да, вярно е, че повечето хора имат някакво наследство нейде. Но все пак ако говорим глобално , за нашия контекст е необходимост. Инак, ясно повечето хора по света не притежават и да, живеят кой добре, кой не толкова, но нали темата е за БГ все пак.
Didi168, като човек, който живее 20 години под наем и е гледал болен човек в жилище под наем, ще кажа, че зависи от хазаите. Също така незнам тогава как е било, но в нашата ситуация ни трябваше спешно текуща регистрация за лечение на майка ми, бяхме с хазаите , с всички документи и общинските работници ни отказаха, защото сме били под наем и сега да регистрираме временно човек и триста обяснения. Накрая с настояване и ходене по горни етажи(с малко викане) всичко се случи легално и законно, но ми кажи, ако нашите хазаи не са ни приятели кой ще се занимава и ще губи време за това.
EmmaT, така е.

# 663
  • Варна
Че е разумно - може би, доколкото е разумно 50% от доходите ти да отиват за жилище. За сигурно - може би, доколкото няма да ти се наложи да сменяш една квартира с друга, сравнено с възможността да смениш дома си с кашон на улицата ако вноската стане двойна, което се случва при няколко процента по-висока лихва.
За наложително - със сигурност не е. Сори, но с интерес чакам друг по-реалистичен пример.

п.п. Крис, факт е, че пенсиите у нас са мизерни, но в крайна сметка никой не ти е длъжен да ти осигурява спокоен живот на старини с центъра на европейска столица. Ако сам не си се потрудил на младини, винаги можеш да изкараш старините си в някоя евтина къща на село. Даже ще си гледаш домати на двора, пенсията ще стига само за сметки и лекарства.

# 664
Излишно издребняване.

Жената е могла да си позволи да тегли ипотека, хванала е цените преди ковид - може да се поздрави сама за решението и смелостта.
Може и да си сравни днешната заплата с днешните цени на наемите и на НИ за покупка и още веднъж да се поздрави.

# 665
  • София

п.п. Крис, факт е, че пенсиите у нас са мизерни, но в крайна сметка никой не ти е длъжен да ти осигурява спокоен живот на старини с центъра на европейска столица. Ако сам не си се потрудил на младини, винаги можеш да изкараш старините си в някоя евтина къща на село. Даже ще си гледаш домати на двора, пенсията ще стига само за сметки и лекарства.
Разбира се,че не е длъжен. То повремето на комунизма не е било така, камо ли сега. Не и нужно. Но горе се споменаваше необходимостта от такова, аз просто казвам, защо в нашия контекст я има. Изобщо не визирам само София, все пак това не е цяла България. Спирам по въпроса, че пак разводнихме темата.

# 666
  • Варна
Аз също я поздравявам. Решението е повече от добро. Но пак да кажа - не е наложително, за каквото бе представено.

# 667
Напротив, наложително е било - майката се е разболяла, вече е имала нужда от целодневна грижа, дъщерята е трябвало да направи избор. Явно не е имала намерение за непосредствена покупка, а решението е било взето под натиска на променените обстоятелства. Ясно е, че е можела да бъде пас и да не се грижи за никого, избрала е друго. Но това по никакъв начин не променя казуса.

# 668
При равни условия за работа от вкъщи и гледане на човек, дали под наем или в собствено, не виждам условия за "наложеност", особено, ако ипотеката е по-скъпа от наема.
Още повече не е писала, че под наем не може да работи от вкъщи и да я гледа, значи просто тя е решила така.  Това си е лично решение, а не се е наложило да е така.
Може при Деборана да е друго "наложеното", но в случая на Лайтс не е така.

# 669
Всяко решение е лично.
Както писах - друг не би прибрал родител при себе си, но това по никакъв начин непроменя нищо в казуса на приятелката на потребителката. А че някой би приел другия риск - да зависи от наемодатели за малко по-малко пари, - не виждам с какво оспорва онова "налага се", което сложи начало на тези епични въпроси, отговори, реплики, дуплики и пр.

Колкото до равните условия под наем и в собствено - като била под наем, била в собствено и даваща под наем - никак не са равни условията, дори без инвалид с деменция, за когото да трябва да се грижи човек.

# 670
....
Ужас!
Леле , леле какво ято лешояди. И всичките май са и от темата на наемодателките , издържащи се с по някое и друго жилище давано под наем.
Разбира се , че си е било наложителен случай. И решението и реакцията и постъпката са правилни и необходими.
Единствено не разбирам как се е справила с кредита и всички задължения плюс грижата за болен ... това си е било голяма работа  .

# 671
  • Варна
bella-ciao, на мен пък ми прави впечатлние, че твоите постове и в двете теми са в духа на клавиатурното мрънкане. Все другите са много лоши, алчни, злобни, все цените са много високи, все имотите са пълни боклуци, все нищо не си заслужава, все някой е ощетен от съдбата. Честно казано не ми се четат безсмислени жалейки. Предпочитам да чета съдържателни постове на съфорумци, които действително оперират на пазара на недвижими имоти в България и от които мога да науча малко ноу хау.
Нищо лично към теб, свободна си да пишеш каквото си искаш, както и аз и останалите.

# 672
Добре че си прочете цитираното от мен и то доста противно изказване и не само него. Иначе и последния ти коментар надминава всяка жалейка.
А дали се е потрудила жената или не - все пак се е потрудила да отгледа дъщеря . Не всяка дъщеря би направила това за майка си. Много майк и бащи наистина кретат болни и стари по селата и то не защото не са се потрудили на младини. И изобщо мнението ти е толкова цинично, че не знам как си позволяваш и да коментираш другите след него.

....

И с голяма стойност е това мнение. Много показателно е.

# 673
И аз не разбрах нищо от примера.

Цитат на: EmmaT

link=topic=1580697.msg46947252#msg46947252 date=1694861419

Старчески дом означава дом за възрастни хора - там ти плащаш такса, не на теб да ти плащат наем.

Т.е. жената е имала да плаща свой наем, ако майката отиде в дом - още 1000 лв. да речем такса за нея. Избрала е да тегли ипотека и да прибере майка си в това жилище.

В квартирата също може да прибере майка си.

Ами в гарсониера с една стая не може. Вие какво си представяте- че за 400 лв наем е живяла в петстаен апартамент и не само майка си, ами и още трима е можела да прибере. Хайде малко мислете преди да се изказвате с такива крайности какво можело.
"Още повече не е писала, че под наем не може да работи от вкъщи и да я гледа, значи просто тя е решила така.  Това си е лично решение, а не се е наложило да е така." Напротив, под наем с една стая( гарсониера) се налага да се търси по голямо жилище, за което наема би бил 600-650, почти равностойно на ипотека. Вие какво бихте избрали- за една и съща сума на месец да изплащате жилище, което макар и по принуда на обстоятелствата сте купили, или да пълните джоба на някой хазаяин?

Последна редакция: сб, 16 сеп 2023, 16:58 от Lights_on

# 674
  • Варна
Ами в гарсониера с една стая не може. Вие какво си представяте- че за 400 лв наем е живяла в петстаен апартамент и не само майка си, ами и още трима е можела да прибере. Хайде малко мислете преди да се изказвате с такива крайности какво можело.
Ми тя точно гарсониера си е купила. Rolling Eyes

bella, не би ми минало през ум да пратя родители на село или да се оправят сами някъде като цяло. Честно казано дори не познавам лично такива хора. Моите баба и дядо бяха болни на легло и съм ги гледала и двамата едновременно в последните им месеци. Да, в собственото ми мое жилище, докато паралелно си плащам наем и съм на квартира, за да бъде максимално комфортно за всички. Така че не ми обяснявай кое колко е трудно и кой как е възпитан, ако обичаш.
За селото - ставаше въпрос човек, който не е успял да си купи жилище в големия град, лично самият той да си закупи селско такова, а не да праща там някой друг. То е ясно, че с минимална пенсия няма да му се получи в областен град под наем. Такъв е животът - живее се с пари. Не става дума за циничност, апък ти се гнуси колкото си искаш от думите ми.

Общи условия

Активация на акаунт