Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 33 936
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Евро ли или лева ?

# 646
  • София
Евро. Инфото ми е от имот бг, преди около месец ги следях. Може и малко по-ниски да са реалните стойности, не знам.

# 647
А какво ще рече "налага му се да купува"?! Винаги съм се чудела на това. По-скоро "иска да купи", но това да се налага да купиш имот .....

# 648
А какво ще рече "налага му се да купува"?! Винаги съм се чудела на това. По-скоро "иска да купи", но това да се налага да купиш имот .....

Сега ще ви споделя примера на най- близката ми приятелка и може да ви даде идея какво значи да се налага да си купиш имот. Историята е отпреди 5-6 год, но това не е най- важното.
Единствено дете, баща и не е сред живите, майка и се разболява от деменция плюс няколко инсулта, проблеми със сърцето и тн. Приятелката ми живее на квартира, с наем 400 лв. Състоянието на майка и изисква грижа 24 часа, жената не може да се обслужва сама, почти изцяло е на легло. Приятелката ми работи за 1400 лв заплата към онзи момент. Обиколи 5-6 старчески дома, частни разбира се, в държавните се чака понякога с години, а тя не може да си позволи да чака. Та частните домове са с такси между 900 и 1500 лв в онзи момент. Мисля че сега не са много по различни цените. Като си направи калкулацията момичето, не стават нещата хем майка и в дом, хем тя на квартира. Ето как за един месец успя да купи панелка с месечна вноска по ипотеката около 680 лв. Сега стана ли ви ясно как се налага понякога човек да си купи апартамент 😉

# 649
Не искам да влизам в спорове. Явно сте навътре в този казус с вашата приятелка, аз пак не схванах как сметките 400 месечно + наем на дома, пак месечно, излизат ПОВЕЧЕ от 680 месечно ИПОТЕКА (сигурно поне за над 20 г. плюс големия риск дали ще успееш да я обслужваш) + същия наем на дома от първия случай... и затова да й се налага да купи !?!?! но тя си знае, разбира се.

# 650
Вероятно майката я е гледала в крайна сметка в собственото жилище, но това можеше да стане и ако е под наем, не разбрах и аз зависимостта в примера. Иначе 680 ипотека + 1000 лв. дом прави 1680 лв., т.е. при заплата 1400 не е бил такъв случая и гледането може да става, както в собствен дом, така и под наем. Както и да е, предполагам потребителката сега ще се засегне на нашите калкулации, така че няма смисъл от особено задълбаване по конкретния пример.

# 651
Старчески дом означава дом за възрастни хора - там ти плащаш такса, не на теб да ти плащат наем.

Т.е. жената е имала да плаща свой наем, ако майката отиде в дом - още 1000 лв. да речем такса за нея. Избрала е да тегли ипотека и да прибере майка си в това жилище.

# 652
Старчески дом означава дом за възрастни хора - там ти плащаш такса, не на теб да ти плащат наем.
Е, и аз това имах предвид. Да плаща 400 + наема на дома (да го плаща) или 680 + наема (общо да плаща) е по-скъпо...
Още повече разбрах, че и в двата случая я дава в дом, защото трябва 24 часова грижа за нея, а дъщерята щом работи..... не искам да правя калкулации или да влизам в подробности, но това не отговаря на въпроса кое "налага" купуването на имота, защото показва точно обратното, че ако е под наем и с тази заплата, ще се справи по-добре, отколкото с по-скъпа и рискована ипотека. Особено, както твърдят напоследък, че лихвите ще се качват. Със сигурност дъщерята едва ли е успяла да обслужи вече цялата сума. Най-вероятно я чакат още години за изплащане.

# 653
Или плаща само 680 лв. ипотека, с майката живеят в едно жилище, през деня идва личен асистент за лежащо болния и така.

# 654
Или плаща само 680 лв. ипотека, с майката живеят в едно жилище, през деня идва личен асистент за лежащо болния и така.

Точно така се разви сценария, вие го разбрахте само. Без асистент, дъщерята работеше от вкъщи и си я гледаше. Това с един разход ипотека само. Иначе 1000 лв средно за старчески дом плюс наем 400 на дъщерята и ето ти заплатата цялата заминала.

# 655
  • Варна
И аз не разбрах нищо от примера.

Т.е. жената е имала да плаща свой наем, ако майката отиде в дом - още 1000 лв. да речем такса за нея. Избрала е да тегли ипотека и да прибере майка си в това жилище.

В квартирата също може да прибере майка си.

# 656
Ти сигурна ли си, че в квартирата е имало условия за втори човек, и то тежко болен, че наемодателят е бил съгласен?

Излишни заяждания са това.

# 657
Момичето е постъпило по единствения правилен начин.
Слава Богу, че е намерило подходящ апартамент сравнително бързо.

# 658
И аз не разбрах нищо от примера.

В квартирата също може да прибере майка си.
Да, и аз така си помислих.
Емма, не са заяждания...
Просто примерът е неадекватен.

# 659
  • Варна
Не се заяждам с никого. Не разбирам чисто математичеки къде е финансовата изгода от подобно решение.
Квартири има всякакви, да не е била в последната на света?
Условията се създават от живущите, донякъде зависят от вида на самото жилище, но не и от факта дали то е твоя собственост или не. Аз съм гледала болни баба и дядо на легло, много е тежко, но откъм битови условия освен да е малко по-широчко, за да има място за инвалидна количка, друго не се сещам. Може би ако имотът е на партер или асансьорът спира на кота 0, ще е предимство, но и двете неща не са налице в панелката, която въпросната жена си е купила.

Общи условия

Активация на акаунт