Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 82

• 39 320
  • 755
  •   1
Отговори
# 720
Привет на всички!При нас на дневен ред е спалнята.Идеята ми е да пусна висящи нощни лампи от тавана.Харесва ми по картинките и сега е момента😄
Проблема е,че още не съм избрала легло и шкафчета ,а трябва да определя височината на контакта и ключа .Някакви съвети?

# 721
Привет на всички!При нас на дневен ред е спалнята.Идеята ми е да пусна висящи нощни лампи от тавана.Харесва ми по картинките и сега е момента😄
Проблема е,че още не съм избрала легло и шкафчета ,а трябва да определя височината на контакта и ключа .Някакви съвети?
Определи си поне размерите - предполагам, е ясно дали спалнята ще е 160 или 180 см напр., височината на спалнята и шкафчетата също могат да варират според предпочитанията. Вместо контактите и ключовете да се разполагат над нощното шкафче, може да се разположат между него и спалнята /пак изисква обаче да знаеш размерите им в широчина/, стига да не са плътно разположени и да остава достатъчно пространство. Ще се опитам после да кача снимка за илюстрация.
За да не сгафя с електрото, аз винаги си избирам предварително мебелите и така знам кое точно къде ще попадне, но когато не са готови, горното предложение все пак е ориентировъчно решение.
Нещо такова като разположение, като съм оставила резерв място и за по-широка спалня. При мен сега не са нощни шкафчета, а малки скринчета - много са ни удобни.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 10:08 от Кубратова

# 722
Черна🙂
Каква е настилката на пода?
Издирвам ползватели на винил SPC, много ме блазнят предимствата му и го обмислям.

По повод SPC винил. Аз подмених навсякъде в къщи - страхотен е. Усещането е като че стъпваш по дърво. Влагоустойчив. Направо водустойчив. Екологичен - няма формалдехид, както има дори в трислойния паркет. Лесно се чисти, не остават петна. Страхотен е! Моят е немско производство. По подръжка и външен вид бие пркета отвсякъде според мен. Като се има предвид, че не е много по евтин от трислойния паркет, но все пак е по- евтин, аз не се колебах много и въобще не съжалявам. Ползвам в едното помещение вече две години и нещо, и не е мръднал. Като че ли сега сме го осложили. Сега направих и спалнята и коридорчето, че не успяхме наведнъж. Остана ми още една спалня за лятото, но и това ще стане. Но, подът трябва да е много равен, иначе не става.

# 723
  • Пловдив
В службата сложиха винил - в началото много ми харесваше и твърдо бях решила, да слагаме и намавсякъде в къщата такъв. След година+ не е мръднал, при положение, че постоянно се местят разни бюра, търкалят се столове, мие се всеки ден, с когато вали и по 2-3 пъти, ходи се с кубинки... Абе страхотен е Simple Smile
Огромен плюс му са водо- и огненоустойчивостта както и здравината като цяло. Разбира се и лесната подръжка. Минус е, че усещането да стъпваш на бос крак е точно, като че ли стъпваш на балатум/линолеум. Не съм сигурна, дали под него може да се сложи подово отопление.
 ...страхотен, но за в спалня например не си го представям (поради здравословни проблеми сме намалили текстила до минимум и първото, от което се отказахме бяха килимите). Обмислям, да сложим в коридорите, а за стаите още имаме разногласия Joy
p.s. Само гледах, като го полагаха винила, но 3 човека се бориха 4 дни само с полагането, преди това правиха замазка, а след това и саморазливна, та не е от най-лесно полагаемите настилки сякаш Simple Smile

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 11:56 от sweet_maniche

# 724
  • София
До колкото съм виждала се монтира като ламинат, те трябва да си е съвсем лесно.
Тези, които съм гледала са били съвместими с подово, вероятно даже, една идея по-добре от ламинат.
Но мен лично визуално не ми харесват, ламината ми е по-симпатичен. В смисъл за хол спални най-много ест ми харесва дърво, после ламинат, винил и в краен случах плочки/камък.
За коридор, кухня, баня - плочки/камък, ми е по-практично.

# 725
SPC винил ми е като много скъп балатум. Колкото и да е водоустойчив, не бих сложила вкъщи.
За мен усещането да стъпвам върху истинско дърво е незаменимо, винилът ми е точно в противоположната посока в това отношение.

# 726
До колкото съм виждала се монтира като ламинат, те трябва да си е съвсем лесно.
О да, ние също така мислехме. Докато не започнахме да монтираме едни смотани 10 кв в едно коридорче импровизирано 🤣 цяла къща построихме, такова гъзене и нагласистика не е било 🤣

# 727
Въобще не е като скъп балатум SPC. Не знам Satine какво е гледала, ама не е това. Ако сте гледали и HGTV, там също слагат напоследък в модерните домове подобна настилка. Луксозен винил, което не е ламинат. Предпочита се защото изглежда добре, усеща се добре на допир, полага се бързо, издържа много дълго. А даже има и сериозна разлика между винил и SPC. Последното е около 6 мм. Може и по-малко, но това са по-евтините варинати. Полага се върху равен под. Става относително лесно, професионалистите го полагат за няколко часа в едно помещение, ако подът е равен. На клик система е. Има си подложка залепена към него (скъпият вариант, защото има едни модели, за които се продава отделно подложка) . За спални също е много добро. Стъпваш все едно върху дърво има си и релеф отгоре, както дървото. УСещането е много приятно. Под него може да се слага подово отопление. Не остават никакви петна - от вино, от доматен сос, от мазно и т.н... Почиства се с почти всеки препарат, може даже и с мокри кърпи. Може само с вода. Драска се доста трудно. Подходящо е за малки деца, кучета, котки. Не се налага циклене на няколко години като при естественото дърво. Предимствата му са сериозни в сравнение с всяка друга настилка.

По-здравословна настилка от SPC е само паркет и то, ако не е лепен и не е oбработен с лак или някои видове масла. Доста сериозно проучване направих преди да го сложа у нас. И определено не е било заради цената, а заради всчико изброено по-горе. Ако гонех само цена, щях да си сложа хубав винил или ламинат. Имайте предвид, че идвам от естествен паркет, но тази занимавка покрай цикленето не искам да си я причинявам вече, а от друга страна няма как да търпя драскотини по пода, отворени фуги на паркета и тем подбни, искащи постоянна поддръжка.

# 728
Да попитам- мига ли да сложа някакъв вид винил върху плочки в баня?

# 729
Да попитам- мига ли да сложа някакъв вид винил върху плочки в баня?

Можеш, ама има вероятност да ти прозират фугите на плочките. Трябва да сложиш някаква основа или да се замажат много добре фугите с нещо и после да се изшлайват за да стане гладко. Има и тънък винил, който се лепи, а не е с клик.

Алиа 1.  И аз съм мислила твоя вариант, но отдолу 15 мм талашит, а отгоре SPC-то. Така ще има и изолация и еластичността на дърво.

https://www.home-max.bg/osb-2-neshlajfano-15mm-46-00/

# 730
Черна станция, може, ако не ти е равен пода би имало смисъл. Иначе то си има подложка и може би само ще се оскъпи така. Но, ако искаш още по-добра изолация, го направи. Или да го сложиш направо върху старата настилка, ако е равна. За нов под - равна замазка според мен е достатъчно. Повтарям все "равна", защото ако има големи неравности, може да се счупят зъбчетата на кликчетата. До 2-3 мм може, за повече не съм сигурна. Даже в магазина, за да се презастраховат казват, че не трябва да има никакви отклонения. То това не е възможно - щом човек го прави, няма как да няма някакви неравности. Имай предвид също, че това не тропа като ламината като се ходи отгоре. Поне по-старите варианти ламинат доста трополяха. Сега не знам как са. По това нещо си се стъпва "меко" и безшумно.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 17:06 от Alia1

# 731
Определи си поне размерите - предполагам, е ясно дали спалнята ще е 160 или 180 см напр., височината на спалнята и шкафчетата също могат да варират според предпочитанията. Вместо контактите и ключовете да се разполагат над нощното шкафче, може да се разположат между него и спалнята /пак изисква обаче да знаеш размерите им в широчина/, стига да не са плътно разположени и да остава достатъчно пространство. Ще се опитам после да кача снимка за илюстрация.
За да не сгафя с електрото, аз винаги си избирам предварително мебелите и така знам кое точно къде ще попадне, но когато не са готови, горното предложение все пак е ориентировъчно решение.
Нещо такова като разположение, като съм оставила резерв място и за по-широка спалня. При мен сега не са нощни шкафчета, а малки скринчета - много са ни удобни.

Аз май не искам да има разстояние между шкафчето и леглото.Ако ги вдигна на 70 см дали ще е много високо?

# 732
Скрит текст:
Цитат

Аз май не искам да има разстояние между шкафчето и леглото.Ако ги вдигна на 70 см дали ще е много високо?
Съвсем без разстояние дори чаршаф трудно ще сложиш, непрекъснато трябва да вдигаш и местиш шкафчето. При мен разстоянието в момента не е толкова голямо, колкото на снимката, но дръпнах малко скринчето, за да се вижда разположението на контактите. Аз съм си предвидила място да мога да оперирам около леглото със спалното бельо без затруднение и без да местя каквото и да било.  
Както казах, предвидих още място евентуално за по-широка спалня, защото иначе би закривала ключовете и контактите.
За височината - кой както си е свикнал и зависи за какво ще ползва повърхността на шкафчето, съответно дали ще му е удобно за ползване. Бих казала, че от легнало положение е по-удобно да вземеш и поставиш нещо, ако шкафчето е по-ниско или поне еднакво на височина със спалнята. Моите скринчета са високи, но си слагам  книга и дистанционно на по-ниска отделна масичка до леглото, настолна лампа в тази спалня нямам, защото съм сложила стенни аплици. На скринчето си оставям само очилата и телефона, за да нямам лесен достъп до тях нощем, ако реша да ръкомахам на сън Simple Smile
В друга спалня вместо нощни шкафчета имам също по-малки скринчета, но не кръгли като това на снимката, а с ширина около 60 см, на тях вече има място и за настолна лампа, и за книга, и за очила...на нивото на спалнята са и също ми е удобно.
Според мен за височината си направи проби - сложи до леглото кашони с различна височина и размер и пробвай, така е най-сигурно, че точно за теб ще е удобно.

# 733
Горе-долу се ориентирайте какви шкафмета искате.Моите са допрени до спалнята, не ги местя, за да слагам чаршаф, защото не се налага, но ако се застила отгоре с някакво шалте , което виси, ще трябва да са раздалечени.

# 734
Гледала съм на куикстеп, не е бил някакъв суупер нисък клас. За мен няма нищо общо като усещане с истинско дърво, то си е  пластмаса с релеф, несравними са.

Общи условия

Активация на акаунт