Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 247
  • 848
  •   1
Отговори
# 120
хич не е ок откъм обзавеждане, но поне 600
щерев в на 5 мин от метрото

# 121
Съгласна съм с Herzen, апартаментът явно е на не лоша локация /съжалявам, не ми се търси по картата/, мебелите "Виденов", макар че не видях много от тях, могат да минат. 62 кв.м. не са много малко, но снимките не са добри /не качество/ - опитах се да разбера има ли параван пред ваната, спалнята колко е голяма, има ли и ако има какъв е гардеробът, в дневната - ще има ли подходящо място за телевизор /може и на конозола, но да бъде видим от седалната група/, в кухнята - място за нещо като трапезария + китчен бокс, не се разбира. Тапетите.... не ми се коментират, но по-важното за мен е, че когато ще пуснете обява, апартаментът трябва да бъде "напудрен" - никакви дрехи, чанти, мопове..... , т.е. снимките трябва да акцентират плюсовете, размерите, и да минимализират минусите. Само защото е 62 кв.м. и ако това е реалната големина на стая+стая, + баня,+ коридор /на мен ми отне време да разбера има ли вграден гардероб в антрето/, може да се пробвате на 600 лв. На 550 - може и да има желаещи, които да направят някои компроси, или пък наистина снимките не показват всичко.

# 122
Кухнята ми се струва нормален размер и защо е трябвало да изнасяте печката и хладилника на балкона?  Мивката, печката и хладилникът би трябвало да са в едно помещение. Аз не бих искала да напълня тенджера с вода на мивката в кухнята и да я пренасям до печката на балкона.  Тапетите и аз не искам да ги коментирам.
Предполагам, че 500 лв. не е достатъчно. Може би поне 600 лв. е по-реално.  Но нека специалистите да си кажат думата.

# 123
Ами тук става дума за съвсем малко помещение с доколкото разбрах много малки разходи . В крайна сметка и в гаражи може да ти зарежат големи боклуци и то даже доста по-зле от някакви витрини, които все пак може да се продадат или ползват. Да не говорим , че едните замърсявания може да са далеч по-зле. В Германия ако ти се изсипе повечко гориво или масло на паркомястото си длъжен да санираш почвата . Т.е. копаеш незнам колко метра надолу , извозваш по специални тарифи и заместваш с хубава почва. И стискаш палци да не изпищят, че има замърсяване на подпочвена вода. И имаш сигурността , че зорките съседи много добре знаят всичко това ...
Аз друго се чудя. След като ако фирмата иска партидите защото им се води разходи и ти плащаш данъци ... защо на теб тези загуби по неплатени сметки и почистване и изнасяне и ремонти след наематели не ти се водят разход? Т.е. ако ти платиш остатъчните сметки по тези партиди то защо да не ти се води разход ? Нали плащаш данъци?

# 124
Апартаментът за мен е за хора с ниски доходи. Нищо освен спалнята не изглежда сега подновено, а стилът на мебелите в нея не отговаря на нищо като стил и обзавеждане в останалата част от имота. Хладилникът е стар, може би и печката, т.е. не сте давали пари за нова техника. Червената кухня, банята, плочките в коридора, трапезарният ъглов "диван" сложен в хола са стил зората на 90-те. Предполагам ремонтът е бил да направите балкона кухненски бокс, да налепите тапети, да боядисате тавани и спалнята с обзавеждането, може би да префугирате банята, закачалката в антрето.
 Не съм запозната с района въобще, но двустаен апартамент, освежен и с отделна кухня предполагам за 600-650 лв на хора без много претенции за естетика, а просто търсещи чисто и спретнато място ще може да  отдадете. Цените на наемите се повишиха все пак и по-хубавите съвременни двустайни си се отдават вече за по 1000 лв, изпипаните и за повече.

# 125
Макс. 500 лв. в Разсадника, според мен.

# 126
2-стаен панелен в същия район на Красна поляна, отдаден преди 2020 г., в състояние тотално неремонтиран от соц.времената - стара дограма (не е сменяна), пералня Перла, хладилник Мраз, лята мивка с плочки, плочки в банята от построяването, дивани от соца и т.н., непочистен, небоядисан  -  380 лв.
Тук кухнята е ремонтирана, всички уреди и шкафове са нови (печката е свободностояща, но е нова, личи си, с керамичен плот е, толкова бяла няма как да я изчистят, ако е употребявана), банята е ремонтирана някъде след 2000 г. (познах плочките от този период), всичко е изчистено, мебелите са нови, тапетите са нови. Хладилникът може и да не е нов (не мога да преценя от снимката), но е като нов, голям.

Районът е ОК, има преминаващи малцинства, но няма живеещи там. Има много "кореняци" жители, много бивши и настоящи служители на МВР. Има и трамвай, макар метрото да е на 10 мин. Има магазини, аптеки и всичко необходимо. Понякога дори аз ходя там до един конкретен магазин за месо, въпреки че не живея в района. Има и доста прилично Фантастико до Тина Киркова. Има и Лидъл. За паркирането пак е малко тегаво, като навсякъде вече. Но не е зона, мисля. Има и приятни детски площадки, много млади семейства с деца.

Според мен - 550 лв. поне, аз бих казала 600-650 лв. иначе като първоначална оферта. Отдаването на познати на познати винаги го смятам за рисково. Но ако харесате хората, може да направите компромис за 550 лв. И ежемесечно следене на състоянието, плащането на наем и сметки.

# 127
Много голям компромис трябва да направите, за да го дадете на 500 лв., поне според мен - или много да ви допаднат приятелите, или нещо друго.
600-650 лв. - на толкова бих пробвала.

# 128
  • Бургас
Аз също мисля, че 500 е малко. Относно обзавеждане и ремонт няма да коментирам, всеки го прави според възможностите, разбиранията си и завареното положение.
600-650 и според мен.
И не бих рискувала с познати.

# 129
Сравнете вашето оборудване и вид на апартамента с останалото предлагане в района също:
Ще ви даде представа, дори и да не е съвсем сигурно че тези апартаменти ще се отдадат бързо или на посочената цена.
(Ако аз търсех в квартала и имах подобен таргет като цена, щях да избера този за 325е на първо четене. Най малко ми дразни окото)
https://m.imot.bg/details/2c166733963577248#google_vignette

https://m.imot.bg/details/2c168009426738890

https://m.imot.bg/details/2c163402946641111

# 130
  • София
bella-ciao, в Бг на наемодателя се признават 10% от прихода за разход. Не се изисква документ. Но и да представиш цяла папка - няма да одобрят повече от 10%. Закона е така направен и НАП го спазва точно за дребните наемодатели. Ако си фирма с големи отдадени площи има други врътки да намалиш дължимия данък.

# 131
Обявата за 325 Е е за преустроена гарсониера на първи етаж. Има още един на първи етаж, но истински 2-стаен, 340Е (той пък е със старите телевизори - не знам защо от Хоум ту ю не са го изхвърлили. И банята е на оригиналните бели плочки от соц-а.).

# 132
Сравнете вашето оборудване и вид на апартамента с останалото предлагане в района също:
Ще ви даде представа, дори и да не е съвсем сигурно че тези апартаменти ще се отдадат бързо или на посочената цена.
(Ако аз търсех в квартала и имах подобен таргет като цена, щях да избера този за 325е на първо четене. Най малко ми дразни окото)
https://m.imot.bg/details/2c166733963577248#google_vignette

https://m.imot.bg/details/2c168009426738890

https://m.imot.bg/details/2c163402946641111
Много хубави примери!
Вторият наистина стилово е най-координиран и хармоничен, но само 46 кв.м. и кухнята са онези 4 шкафа на балкона в хола. За хора, които не готвят е идеален. За семейство на средна възраст, което иска да сготви и да хапне, да има отделно помещение за всичко не става. Като гледам първата оферта пък е 750 лв, а последната са доближава до показания тук в темата апартамент и до предложената от повечето потребители цена, но е с по-лоша баня. Бих се придържала към горната граница, т.е. да го пусна на 650 лв, ако искате даже и на 680 лв, за да смъкнете малко ако решите и 2 депозита.
Тази съсобственост предполага и подялба на наема, така че колкото по-висок, толкова повече парички ще Ви се полагат, все пак всеки си гледа изгодата и сте вложили труд и средства.

# 133
Aisha в Германия на наемодателя се позволява да приложи 100% разходи, работа вкл. материали и т.н. , но разбира се не значи че си получава 100% от сумата. Това е само ставка. Т.е. плаща данъците, прилага разходите с които му намаляват сумата за деклариране , пресмятат върху намалената сума данъците и връщат това, което са му надвзели. Прилага също застраховки и др. услуги и т.н.
Аз лично на приятели не бих го дала за макс. сума, защото според мен ще бъде тъпо, особено ако си знае че не е перфектно.

# 134
... Има още един на първи етаж, но истински 2-стаен, 340Е (той пък е със старите телевизори - не знам защо от Хоум ту ю не са го изхвърлили. И банята е на оригиналните бели плочки от соц-а.).
И цялото обзавеждане в хола е от времето на соц-а. В спалнята също, а и там има TV за изхвърляне. Не зная кой би дал 680 лв.

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 09:58 от bgladybg

Общи условия

Активация на акаунт