Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 282
  • 848
  •   1
Отговори
# 60
  • София
На 500 лева годишно данък смет включен в наема се плащат 45 лева ДОД отгоре. Т.е. собственикът ги вади от джоба си и ги дарява на държавата, без да има такова задължение. Затова смятам, че не е правилно да се включват подобни допълнителни разходи в общия наем. За таксата за вход е същото, както и за “включен инетрнет/кабелна/каквото-там в наема”

# 61
  • София
Преди да се наложи ДОД върху дохода от наем не се ли приспадат 30% за разходи? Нашият хазяин през последните 12 месеца е направил 0 лв разходи за имота, в който живеем в момента. Дори и за бензин не харчи, защото мъжът ми му носи наема на крака. Старомоден е и не иска да плащаме по БС.
Няма нужда от вайкане колко е ощетен собственикът, че си плаща данъците.

# 62
Не, не са 30% нормативно признатите разходи.
Пак се връщаме към кръчмарските сметки какви разходи има или няма наемодателят. Вашият хазяин може да има 0 лв. разходи за имота през последните 12 месеца, но за предходните 12 месеца или за следващите 12 месеца да има много повече от нормативно признатите разходи. 
Ако ще влизаме в това русло на обсъждане, да кажа, че градският транспорт е на газ/електричество и е по-евтин от бензина.

# 63
Преди да се наложи ДОД върху дохода от наем не се ли приспадат 30% за разходи? Нашият хазяин през последните 12 месеца е направил 0 лв разходи за имота, в който живеем в момента. Дори и за бензин не харчи, защото мъжът ми му носи наема на крака. Старомоден е и не иска да плащаме по БС.
Няма нужда от вайкане колко е ощетен собственикът, че си плаща данъците.

Не иска по банкова сметка, защото сигурно не плаща данък облагаем доход 🙄

# 64
Мойта такса смет за друстайно жилище да е макс 200 лв на година. Не съм издребнявала да я прехвърлям на наемателя. Но съм чувала за такава практика, не е нещо ново.

# 65
Госпожа Лютичe, признатите разходи не са 30, а 10%.
Би трябвало да има такива по апартамента. Данък, такса смет, данък върху наема, фонд ремонти на сградата.

# 66
  • София
Оф. Не ми се спори. Приемете, че има хора, които полагат грижи за имота под наем и ако има нещо счупено/развалено по тяхна вина го възстановяват за собствена сметка и не товарят хазаина.
Плащам си сметките. Собственикът да прави същото.

# 67
quote author=svetlozara98 link=topic=1580992.msg46824710#msg46824710 date=1692189636]
Не иска по банкова сметка, защото сигурно не плаща данък облагаем доход 🙄
[/quote]

А пък някои наемодатели, особено по-възрастните, не се чувстват комфортно с електронно банкиране, банкови карти и т.н. Но си плащат данъка - ако децата им не попълват онлайн декларации и не внасят данъка с електронно банкиране, попълват декларации на хартия и ходят на крака в НАП да подават и да платят данъка.
Да се разсъждава в стил "Само с няколко клика от телефона ..." за всички хора е проява като минимум на типичното за младите самочувствие, че знаят всичко и всички трябва да правят като тях.
Но и младите хора остаряват и един ден след 40-50 години и на тях няма да им е комфортно да правят нещата, които ще са банални за младите хора от бъдещето.

Приемете, че има хора, които полагат грижи за имота под наем и ако има нещо счупено/развалено по тяхна вина го възстановяват за собствена сметка и не товарят хазаина.
Плащам си сметките. Собственикът да прави същото.

Пак се измества темата към друго. Не става дума за връщане/невръщане на депозит за евентуални щети по жилището.
Обсъждахме такса смет, тя се дължи за предоставена услуга - извозване на битови отпадъци, утилизирането им и т.н. Докато наемателите живеят в жилището, те са тези, които създават боклук и  ползват услугата, не е хазяинът.

# 68
То и да не си чак толкова възрастен, сайта на НАП е толкова .... , че може да откараш сума ти време в разгадаване на това какво е искал да каже автора и в коя категория влизаш...
По конкретния спор аз не я искам .

# 69
Аз също не съм искала такса смет (в момента не отдавам), но изразявам принципно мнение.

# 70
  • Пловдив
Наемите станали като сметките за ток, газ и парно, че такса пренос , достъп не знам какво си.
Изобщо не бих се занимавала да наемам каквото и да е с десетки условия. Мен ме интересува колко на месец ми е числото което трябва да платя. Единствено таксата за входа може да е отделно, тъй като може да е различна всеки месец. Ама такива смет, данък глупости разни. Да си ги пресмята наемодателя, къде колко ще плаща, какви данъци и такси. Мен това не ме интересува. Все пак ако искам да се занимавам с тези неща щ, вместо да плащам 1600-2000 лв. наем, ще взема да си купя жилище за същата месечна вноска, а не да плащам всички разходи на наемодателя и след 20 г. под наем той с изплатен апартамент и без разходи, а аз под наем и плащала данъци и наеми 20 години.
Преди  години съм била под наем и никакви такси смет и данъци не съм плащала. Давах си 500 лв. наем и плащах 15 лв. такса за входа. Това е, а апартамента нямаше ТЕЦ, но входа имаше, наемодателя обаче плащаше нещо си за едни тръби, който минаваха през банята (които обаче при ремонт той беше скрил в куфар). Колко в плащал нямам идея, но си го беше включил в наема и не ме е занимавал. Той си идваше на събранията на входа и си плащаше ако за някакви ремонти се събираха пари. За почти три години нито веднъж не е стъпил в нас нито ни е занимавал с глупости. Аз и мъжа ми от своя страна сме правили дребни ремонти (на пералнята, на фурната, на казанчето в банята, въпреки, че в договора изрично пише, че той поема ремонта на уреди). Като се изнасяхме заради перфектните ни отношения сме извикали фирма и му оставихме жилището лъснато до блясък, като почнем от подове и плотове и завършим със стъкла, дограми, климатици, пране на мебели и килими. Още като се срещнем и се спираме да си говорим, кой какво, що.

# 71
  • Бургас
И аз съм на мнение, че наемателят не бива да плаща нищо извън наема, освен сметките и евентуално таксата за етажната собственост. Калкулираш си всичко в наема и това е.

# 72
Има и писмени квитанции за платен наем. Ето ги. Пак документ Simple Smile. И не изисква особени знания да се попълнят. Дава се една на наемодателя и една на наемателя.

# 73
Ами има си. Всеки даващ под наем би трябвало да знае

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 18:34 от second

# 74
Ако се получава наема в брой, да, дава се квитанция.
Ако е по банка, пише се за основание наем за месец Х, и квитанзия не е нужна.

Има и едни други квитанции, с отрязък и за наемодател.

Общи условия

Активация на акаунт