Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 150
  • 848
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
Явно няма да прочетем нищо официално по темата за захранването. “Една съфорумка каза” не е сериозна информация.

Тинтина, при мен като започнат да се мръщят за нещо позахабено, казвам че това е, което предлагам и цената е съобразена със състоянието. Обикновено следва - Даа, ние гледахме други с цена х по две, и бяха по-зле от този. Изводът е че някои хора просто обичат да мрънкат.

# 436
  • София
Дали думата ще е "захранване" или "наем" няма никакво значение при данъчна проверка - тя обхваща и банковите сметки на проверяването лице.
Това са получени облагаеми доходи, освен ако не попадат в графата необагаеми, за което имат съответния документ.

Подборно, за който му се чете:
Скрит текст:
Облагаеми доходи

Доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон. При определяне размера на облагаемия доход от съответния източник се приспадат предвидените в закона разходи, в случаите когато законът е предвидил приспадане на разходи.

Необлагаеми доходи

Когато не са придобити в рамките на стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон или на дейност, облагана като стопанска дейност на едноличен търговец (ЕТ), за необлагаеми се считат:

доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
        един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
        до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години.
    доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
        пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
        произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
        акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
        движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците.
    доходите от разпореждане с финансови инструменти;
    разпределените под формата на нови дялове и акции печалба или друг източник на собствен капитал в търговски дружества, както и разпределените печалба или друг източник на собствен капитал под формата на увеличаване на номиналната стойност на съществуващите дялове и акции;
    доходите на обезщетените по реда на нормативен акт лица от продажба или замяна на получените като обезщетение компенсаторни инструменти и инвестиционни бонове;
    доходите от задължително осигуряване в България или в чужбина;
    доходите от допълнително доброволно осигуряване, получени след придобиване право на допълнителна пенсия; доходите от инвестиции на техническите резерви, получени по застрахователни договори; доходите от инвестиции на активите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, разпределени по индивидуалните партиди на осигурените лица;
    доходите от лихви по влогове в установени в държава – членка на Европейския съюз, или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство:
        банки;
        клонове на банки.

лихвите и отстъпките от български държавни, общински и корпоративни облигации, както и от подобни облигации, емитирани съгласно законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
    лихвите по съдебно установени вземания, които не подлежат на облагане, и присъдените обезщетения за разноски по съдебни дела;
    присъдените обезщетения и други плащания при средна и тежка телесна повреда, професионална болест или смърт;
    обезщетенията за принудително отчуждаване на имущество за държавни и общински нужди;
    обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, с изключение на обезщетенията за пропуснати ползи;
    застрахователните обезщетения, когато е настъпило застрахователно събитие;
    помощите и добавките от социално подпомагане, получени на основание на Закона за хората с увреждания, Закона за закрила на детето, Закона за семейни помощи за деца или на друг нормативен акт, както и обезщетенията и помощите при безработица, получени на основание на нормативен акт;
    помощите от организации със социална дейност, създадени със закон, и от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност;
    сумите, получени на основание на Закона за семейни помощи за деца, както и сумите за издръжка, получени от правоимащи лица съгласно разпоредбите на Семейния кодекс;
    стипендиите, получени от физически лица за обучението им в страната и в чужбина;
    паричните суми и подаръците, получени на основание на нормативен акт от донори на кръв, кръвни съставки и биопродукти за хуманни цели;
    паричните и предметните печалби, получени от участие в хазартни игри, организирани с лиценз, издаден по реда на Закона за хазарта или съгласно законодателството на друга държава – членка на Европейския съюз, или държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
    наградите, които се дават във вид на допълнителна игра или предметна печалба с незначителна стойност от развлекателни автомати по смисъла на Закона за хазарта или съгласно законодателството на друга държава – членка на Европейския съюз, или държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и предметните печалби с незначителна стойност от други игри на случайността, извън посочените в т. 20;
    предоставените държавни и национални награди на творци в областта на културата и на спортисти, наградите на лауреати на конкурси по проекти и програми, финансирани изцяло или частично от Национален фонд "Култура", предоставените държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията, както и наградите, предоставени на ученици с изявени дарби за участие в национални и международни олимпиади, състезания и конкурси;
    получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения;
    доходите, получени от рента, аренда или от друго възмездно предоставяне за ползване на земеделска земя;
    възнагражденията на: членовете на персонала на дипломатическите представителства съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения; членовете на консулствата съгласно Виенската конвенция за консулските отношения; служителите на междудържавни и междуправителствени организации съгласно международния договор, сключен със съответната организация, и членовете на семействата на изброените лица, доколкото това е предвидено в съответния международен договор;
    доходите от продажба или замяна на имущество, придобито по наследство и завет, както и на имущество, реституирано по реда на нормативен акт;
    потребителските дивиденти от кооперации, създадени по Закона за кооперациите;
    средствата, получени по програма "Еразъм +" на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта;
    доходите от дейност по таксиметров превоз на пътници, извършвана от физически лица – водачи, от името на регистриран превозвач, но за тяхна сметка, ако за автомобила, с който се извършва дейността, е платен данък върху таксиметров превоз на пътници по реда на Закона за местните данъци и такси;
    полученото имущество по наследство, завет и дарение, както и полученото имущество с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт;
    други, посочени в закона.

Доходът се смята за придобит на датата на:

плащането - при плащане в брой;
    заверяването на сметката на получателя на дохода или получаването на чека - при безналично плащане;
    получаването на престацията - за непаричен доход;
    прехвърлянето на правата или имуществото - за доход от продажба, замяна или друго възмездно прехвърляне на права или имущество;
    друго събитие, посочено в закона.

Източник.

# 437
  • София
Да допълня Eiger, че не данъчните трябва да докажат, че имате доход, който подлежи на облагане, а вие трябва да докажете, че не е доход или е доход, но е необлагаем.

Иначе основанията (най-общо казано) са в ЗДДФЛ. Не е кой знае колко голям закон, струва си четенето. Част от него е и в скрития текст на Eiger.

Няма как да получавате пари без основание. Уточнявам, че даренението примерно Е основание. Но периодични еднакви дарения няма как да се обосноват. То и за даренията имаше някакви ограничения, но не ми се рови сега. Приемете, че почти всичко Е доход, който подлежи на облагане. Изключенията е са толкова много.

# 438
Какъв точно данък се дължи и по кой закон? И аз моля за уточнение, иначе просто си говорите измислици.

ЗДДФЛ

Чл. 6. Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Република България и в чужбина.

В чл. 8 са описани в един дълъг списък.  
Разбира се, има и необлагаеми доходи, но и те са описани в изричен списък и не попадат под хипотезата "захранване на сметка".  Иначе ако трябва да издребняваме и да бъдем пунктуални сам по себе си преводът на пари не поражда данъчно задължение, но нали сме в тема за имоти. Освен това редовни ежемесечни преводи трудно ще минат за връщане на дадени пари, покупка на вещ и други такива, които наистина не са облагаеми.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 17:23 от Черна станция

# 439
  • София
Дарение, захранване на сметка, превод без основание - всичко е възможно. Но има много различни случаи.
Напр. аз за дъщеря ми и внуците рядко купувам подаръци и все обърквам нещо. Затова и за тримата - за рожден, имен ден, по повод, а често  и без повод превеждам пари в сметката на моето дете. Средно по 200 - 500 Е, през месец получава. Отделно понякога искам да ми купи нещо от  Амазон и подобни и пак превеждам пари. Това означава ли, че е длъжна да ги декларира и да им плаща данък?
Понякога и мои роднини ми превеждат пари по повод за мене или за дете и внуче. За последните аз ги препращам - да си купуват каквото искат. И тях ли трябва да декларирам?
Имам ПИК на НАП, след 12 март в профила ми излизат всички дължими данъци за миналата година - за инвестиции, за продажба на МПС, за доходи от дейност. Горните преводи не фигурират в дължимото.

# 440
Не дължиш. Но тези преводи не са редовни, а редовните са за детето ти, на което можеш и милион да преведеш без данък. Разбира се, НАП винаги може да поиска обяснение, но няма да го прави, защото е ясно за какво става дума. И пак така е ясно за какво става дума при редовни ежемесечни захранвания на сметка между несвързани лица. И нищо, че сумите не са много големи (един наем да е 700 лева), ама облагаемият доход се смята на годишна база, а това вече са 8 400 лева, което си е съвсем стабилен облагаем доход.

# 441
Всичко е индивидуално.
При една проверка ще тр.да докажеш че това не е доход.
А че не излизали в дан декл.пък нищо не значи, защото ти си длъжна да я дооформиш според зависи обстоятелствата...
В нея излизат и НП от спиди и еконт, но това не значи че ще ги декларирам, ако са от прждажба на лични вещи, ги триеш от декларацията..
Та за какво се спори в случая?

# 442
  • София
Не  споря, питам си кротко как е по закон, как трябва да бъде.
За продажби в Спиди и подобни - не знам нищо, не практикувам.
Но по същата логика ако ми се яви в ДД превод от някого в сметката - защо да не го изтрия и него? Значи 10 000 лв от продажба на парцаляци от втората употреба - без данък. А 8 400 от Пенчо Ганчев - не може и трябва да им платя данъка?
Питам си по принцип как е редно.

# 443
Не  споря, питам си кротко как е по закон, как трябва да бъде.
За продажби в Спиди и подобни - не знам нищо, не практикувам.
Но по същата логика ако ми се яви в ДД превод от някого в сметката - защо да не го изтрия и него? Значи 10 000 лв от продажба на парцаляци от втората употреба - без данък. А 8 400 от Пенчо Ганчев - не може и трябва да им платя данъка?
Питам си по принцип как е редно.

Ако веднъж продадеш свои вещи за 8 400 не дължиш данък. Ако продадеш 4 пъти вещи по 2000 вече става професионално занимание и дължиш, нищо че сумата е по-малка. То и апартамент за един милион да продадеш, пак не дължиш данък, но ако продадеш 4 апартамента за по 250 000 вече ще ти искат регистрация по ДДС и ще ти обложат с 20% данък някои сделки (не знам кои точно). Това за една година, разбира се.
И винаги можеш да изтриеш нещо или да не го декларираш, но това си е данъчно нарушение и е на твой риск.

# 444
офис-администраторката ни плаща картите за мулти-спорт, повечето й превеждаме парите по сметката
и това е всеки месец, сравнително еднакви суми
тя как трябва да декларира?
и аз миролюбиво питам, че не си превеждаме пари само за картите, а и за общи поръчки от интернет и тн

# 445
Когато обядваме с колежките, една плаща, а другите й превеждаме по банков път. Тя да не би да дължи данъци за това?

На мъжа ми вчера му преведох пари, за да купи прахосмукачка. Нямаме брак. Дължи ли данъци?

# 446
Темата с данъците вече доскучава.Който иска да плаща,който иска да не плаща.Ако на някой нещо не му е ясно,да се посъветва с адвокат.Иначе темата е много полезна.

# 447
Не, разбира се. Което не значи, че ако някой се заяде не може да и поиска обяснение защо редовно получава преводи, дали не продава нещо... Не знам как се доказва законно, че не извършва търговска дейност. Може би трябва да си пази касовите бележки?

На партньора ти си превела веднъж и неголяма сума. Имате фактура за покупката и освен, че не дължите нищо, можете и да докажете защо сте превели парите. Още повече живеете заедно като общо домакинство.

Практически никой няма да ви гони за тези неща, само ако някой данъчен ви мрази може да спретне проверка Simple Smile

# 448
Аз пък се чудя кога собственици и агенции ще носят отговорност за нереалистични снимки и неправилно зададени обяви, които губят времето на хората и ги разкарват по адреси.

Когато всеки собственик се съгласи да предостави достъп до имота си за първичен оглед и даде копие на акт за собственост, където е описана информацията за имота - чиста площ, обща площ, собственици, ипотеки, идентификационен номер на имота и т. н. Обикновено пишат в обявите, каквото собственика и каже.
на Наемателят за какво му е нотариалния акт на жилището?

# 449
офис-администраторката ни плаща картите за мулти-спорт, повечето й превеждаме парите по сметката
и това е всеки месец, сравнително еднакви суми
тя как трябва да декларира?
и аз миролюбиво питам, че не си превеждаме пари само за картите, а и за общи поръчки от интернет и тн

Ти , а и тя, прекрасно знаете, че това не е неин доход, нали?
Значи не питаш миролюбиво много Grinning..а заядливо малко.

Всеки много добре знае кое му е доход от дейност, и кое не. Wink

А и в сайта на НАП добре е обяснено кое се декларира, и кое не, с примери при това. На един клик е.

Общи условия

Активация на акаунт