Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 34 970
  • 848
  •   1
Отговори
# 570
... а ако сградата е до пет етажа е възможно вместо асансьор да бъде инсталирана вертикална подемна платформа.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/novoto-stroitelstvo-novi-iziskv … news_1714772.html © Actualno.com[/spoiler]
Това ако е задължително ще увеличи общите разноски , разходи за ремонти, поддръжка, технически контроли , абонамент при аварии и сервиз и ток и пр. дори ако хората не го искат и се решават , че могат да минат без него. До 4 етажа може и да искат да се разберат, че не искат асансьори и ленти . Ако това е вярно и е задължително да го има означава ли че трябва задължително да работи или хората от входа може да се разберат на общо събрание , че искат да си спестят разходите и да го спрат от употреба ? Задължително ли е да работи?

# 571
ЗТСУ и ЗУТ не са Закон за асансьорите. Не съм го чувала този закон и затова ми е интересно да го прочета.

Това е основния закон който регулира строителството в БГ, има много наредби към него също...
Не е на едно място материята...в наредби е основно...но пък ти потърси...щом държиш да е в отделен закон...

Може ли линк към закона за асансьорите?

https://lex.bg/mobile/ldoc/2135637125

2009 било, не 2008.. но аз това съм чела.. и от тук ми е информацията. Да кажат и другите дали е достоверна.

Асансьори в ЖС и в обществени има и преди 2008г, нали...та има си и стара уредба..не е само тази наредба...
Тя също е издадена към ЗУТ, апропо..пише го в края й.

# 572
Тета, да.. просто мисля, че преди това не е било задължително сгради от 4 или повече етажа да имат асансьори. И затова много сгради преди 2009, които са 4,5,6 етажа даже нямат асансьори. Примерно има много панели, а и не само на по 5 и 6 етажа без асансьор. Това ми беше идеята, но може би аз пиша отгоре, отгоре без да се обяснявам и не се разбира всичко.

# 573
Светлозара , мислите си ги изразяваш като компетентни становища и става досадно, защото е тегаво да се чете ти какви представи имаш за действащото и отмененото законодателство .
Къде си ги придобила, даже не ми се мисли, но са категорични.

Стига свободни съчинения, че от полезна, дискусията се превърна в просветителска за детската градина.

# 574
Врътката при старите сгради - имам предвид до 1989 г., дори до 1944 г., е със смятането на етажите. Не винаги партерните етажи са се брояли, т.е. 5 ет. над партер. Таванските етажи никога не са се смятали.
Работя в сграда 7 реални етажа (с партерния) и без таванския, която е с действащ асансьор Шиндлер (от онези с решетките), отпреди 1944 г. И примерно кооперацията на бул. Патриарх Евтимий 14-16 в София е също с такъв асансьор. И тя е отпреди 1944 г.
По спомени от детството, до 5 етажа (включително) не се монтираше асансьор. Над 5 етажа - с асансьор. Детството ми е много преди 2008 г. Smile

# 575
Светлозара , мислите си ги изразяваш като компетентни становища и става досадно, защото е тегаво да се чете ти какви представи имаш за действащото и отмененото законодателство .
Къде си ги придобила, даже не ми се мисли, но са категорични.

Стига свободни съчинения, че от полезна, дискусията се превърна в просветителска за детската градина.

Не знам на какво се засегна. Написах 2 реда, Мандаринка попита дали може да й пратя къде съм го чела и й пратих. Лични нападки аз не си позволявам към никого, неуместно е когато някой си позволява такива към мен. Simple Smile

# 576
man_darin_ka, да, аз бях с 6-ия етаж без асансьор. Точно в нашата сграда 54 г. партерът са го изключили от бройката, въпреки че има 1 апартамент, и са оставили шахтата изградена, но празна...
Има хора, които не си и помислят за качване на стълби, но познавам едни чужденки, които живеели в Албания на 16 ет без асансьор и въобще не се впечатлиха. Аз не бих смъкнала и 1 лв заради етажа, просто защото не прави впечатление на всички, а като имотът е супер във всичко останало си се намират точните хора. Никой няма да катери всеки ден, заради 50-100 лв по-малко. Ако това му е мотивацията, много бързо ще се изнесе при първа възможност.

# 577
Темата започна да се измества и става трудно за четене.Какъвто и да е закона за асансьорите,нито наемодателите,нито наемателите могат да направят нещо по въпроса,след като жилището е построено.
Относно питането за наема, около Колхозния пазар,знам ,че подобно се отдават за около 650лв.Почнете от 700 пък да видим.
Вече зависи на какви хора ще попаднете и как е направен апартамента.Моето мнение е ,че е по-добре по-нисък наем на квартирантите да останат дългосрочно.

# 578
  • София
По-нисък наем не гарантира дългосрочност, нито коректни наематели за съжаление. По-ниският обявен наем ми донесе много огледи от всякакви странни хора, някои с “интересни” идеи, други с “интересни” професии… Хора, които не могат да си позволят нищо повече или никой не би им отдал имот, ако има избор.
Средният наем е добра отправна точка. Наемателите не се чудят дали му има нещо на апартамента и какво точно, че е по-евтин. Наемодателят не се чувства ощетен, че идват и питат за още отстъпка.

# 579
По-нисък наем не гарантира дългосрочност, нито коректни наематели за съжаление. По-ниският обявен наем ми донесе много огледи от всякакви странни хора, някои с “интересни” идеи, други с “интересни” професии… Хора, които не могат да си позволят нищо повече или никой не би им отдал имот, ако има избор.
Средният наем е добра отправна точка. Наемателите не се чудят дали му има нещо на апартамента и какво точно, че е по-евтин. Наемодателят не се чувства ощетен, че идват и питат за още отстъпка.

+1
По-скромния апартамент съм давала на доста подпазарен наем и това ми е донесло само разочарования. Последния наемател го хванах, че го беше преотдал за нощувки. Там слагам печка с фурна, хладилник, пералня, климатици качествени, прахосмукачка, подменила съм дограмата навсякъде с нова. Леглата са стари, но стабилни.

На апартамента с пазарния наем съм осигурила: кафемашина, микровълнова, електрическа кана, котлони, фурна, пералня, сушилня, съдомиялна, климатици, външни метални ролетни щори, комарници свалящи се, вътрешни щори, базови съдове, хавлии, качествени памучни чаршафи ( не ранфорс), пликове, калъфки за възглавници, килими модерни, но естествени материи, пухени завивки, матраци висок клас и оставям бутилка вино и плодове за добре дошли.

За питащата за магазина: При магазините го има този феномен, че един магазин е атрактивен, а друг на 10 метра встрани вече е "невидим".
Районът не е особено оживен, но не е и много глух. По ул. "Искър" между "бул. "Левски" и "Раковски" има повече оживление отолкото в района от другата страна на "Левски", та може да се опита. Има гостилнички, има специализирани магазини, минават хора за мед. центрове и лаборатории наблизо, има движение към училището.
Забелязвам, че има бизнеси, които наемат помещения на по-ниски цени в по-непрестижни позиции, но имат клиенти от интернет или специлизирани източници и хората ги намират, където и да са. Няма как да разберете ако не опитате.
Около училищата/математическата гимназия закуски или книжарница с ксерокс винаги е оборотно.
Идеята за гараж е интересна, но изначално наемът за гараж е по-нисък от този за магазин, но винаги има изключения.
Забелзвам, че имотите си имат и съдба. Дано вашият да е успешен и да го наеме човек, който да е доволен  от бизнеса си в него.
Светлозара, Хуморът, да не кажа сарказмът,  на питащите те за "закона за асансьорите" малко ти убягва Simple Smile.

# 580

+1
По-скромния апартамент съм давала на доста подпазарен наем и това ми е донесло само разочарования. Последния наемател го хванах, че го беше преотдал за нощувки. Т

И аз имам съмнения, че едната стая е преотдадена.
Но как мога да го установя със сигурност и как мога да го докажа?

# 581
  • София
Вие нали си взимате наема? Какво значение има наемателя как си е решил проблема с парите. Като студенти, които си делят стаите и наема - важно е да се плаща според мен.

# 582
Има значение ако нещо се случи, например застрахователно събитие, кой и чия застраховка се адресират . Също така ако този поднаемател се пребие вътре защото плочките му били хлъзгави кой ще му е отговорен ? Особено ако дава пари за да живее вътре. 

# 583
В договора изрично трябва да е упоменато колко хора живеят вътре и че няма право на преотдаване.Аз нали пост фактум установих,че вместо 1 човек са живели трима.Последиците ги знаете-основен ремонт.
Колко човека живеят може да се установи от домоуправителя.Те следят във връзка с плащането на таксите.

# 584
В новите сгради, които са с наета фирма за домоуправител и/или с множество апартаменти, това е напълно невъзможно

Общи условия

Активация на акаунт