Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 34 984
  • 848
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ами, питай ги на каква цена са го дали, или питай наемателите, на мен така са ми казвали съседи/наематели - обяснявала съм, че искам да си сверя часовника.

# 556
Не мисля че наема на съседи би могъл да ти е точен ориентир.
В блока в който отдавам, скоро разбрах, че се отдава жилище, двойно по големина на моето, за наем по-нисък от моят с около 50 процента.

Оцени си твоето жилище и не се влияй много от съседното...според мен де.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2023, 11:57 от teta75

# 557
Добре, че не съм в тези групи, и там да хабя нерви с мрънкачи.
Не смятам, че хората, които искат да има асансьор  са мрънкачи. Това, че не искат да мъкнат тежки куфари по стълбите при всяко пътуване и почивка  не е каприз.  Също и пренасянето на багажа , също и носенето на тежки торби с покупки, бебешки колички, велосипеди  и т.н.
И трябваше да споделите цялото мнение, за да коментирате последното ми изречение ли ?
Айде и аз да помрънкам, тук постоянно мрънкаме за споделяне на такива "чаршафи" - а колко е лесно - има бутон да се скрие част от мнението или да се изтрие част от него!
Нещо много лесно и което може да се оправи - има смисъл да мрънкаме - за разлика от липсата на асансьор в дадена сграда. Дали ще купувате или наемате - няма значение, няма и няма да има такова устройство, какъв е смисъла да се коментира негативно.
Ами така се строяха сгради в един момент, държавата е виновна за разрешенията.
Всички се сещат какво е, а на мен няма нужда да ми обяснявате - До съвсем наскоро бях наемател ( 4 етаж ) в новоремонтирана къща паметник на културата - ми няма как да има. А току що завърших ремонт в жилище без асансьор отново на 4ти етаж - колко кога да мрънкам по този повод. Но приеоритет ми бяха други неща и човек като не е милионер - прави компромиси.
За това коментираме, че таргета е различен.
И в двата ни входа, на партера имаме общи помещения в които съседите държат детските колички, колела, скутери и тем подобни.

Иначе сте права - при пътувания с куфарите ми е най-неприятно и пустосвам. После обаче си спомням колко хора нямат собствено жилище, гараж и Благодаря за моето имане!
Гаража мога да го дам веднага, има много кандидати...
Някой пита за необзаведените апартаменти, които давам - имат само кухни, без електроуреди. В два от тях има  едни и същи наематели повече от 10 години.

Ако ще пускаш сама в imot..bg непременно отбележи че има гараж, който може да се наеме с апартамента. Когато някой търси и му е важно ще го прибави към търсенето си.

Фани пиша ти лично Simple Smile

Последна редакция: пт, 08 сеп 2023, 12:10 от Casual

# 558
То и сега може би все още са такива задължителните изисквания - асансьор да има в сгради над 5 етажа. Примерно в сграда 4 етажа, поне първи и втори едва ли ползват асансьор, поне не редовно. Т.е. асансьорът обслужва само (най-много) 2 етажа. А асансьорът е скъпо съоръжение. Може да се сложи и в по-ниска сграда, но това ще оскъпи жилищата в тази сграда. За ново строителство говоря.

И аз преди няколко месеца ходих при адвокат, в стара сграда от периода 20-30 гг. на 20 в., на 3 етаж (от общо 4, включително партер). Почти щях да колабирам (не съм млада и не съм тренирана). Стълбите до полуетажа бяха 18 броя, още толкова до следващия етаж, т.е. 36 стълби между етажите. Виещи се, добре че бяха широки и с перила.

Да, за живеене на по-висок етаж - дори на втори, в такава сграда липсата на асансьор е голям минус. Но за офис за адвокат, локацията беше много по-важна - между Солни пазар и Съдебната палата.

Има доста кооперации от 50-те и 60-те гг. на 20 в., 4-5 етажни без асансьор. Те не са с толкова високи тавани, или са 2,50 м., или най-много 2,80 м. И стълбите се изкачват много по-лесно, поне до 3 етаж (включително партер). За наематели, млади хора предимно, които са там за 1-2 години в най-добрия случай, това не е особен проблем. Имам наблюдение върху млади колеги, които много пътуват, почти всеки месец. Пътуват с нискобюджетни авиолинии, багажът им е само раничка на гърба или малките куфарчета, които са кабинен багаж. Така че едва ли липсата на асансьор затруднява пътуванията им за 3-4-5 дни. Ако тръгнат да товарят куфари чекиран багаж, цената на пътуването вече се оскъпява доста.

# 559
Вижте сега, всеки си има свое виждане за асансьорите.
Понеже сме в тема за наемане - наемателят отива , гледа и решава, не е длъжен изобщо да се обяснява защо иска асансьор или наемодателят не е длъжен да се обяснява или извинява защо няма -то се вижда че няма.
Гледа се и се преценява дали да се наеме.
Точка.

# 560
Точно така си е. Наличието/липсата на асансьор си е фактор, който се оценява в съвкупност заедно с останалите характеристики на жилището - локация, обзавеждане, състояние, наем. Който иска асансьор, не наема жилище без асансьор или се примирява с липсата на асансьор, ако останалите критерии или повечето от тях го удовлетворяват.

Понеже обсъждахме района на Медицинска академия предните страници - мисля, че Драго беше пускала снимки от много сладко направено таванско помещение в този район. И беше споделила, че си има наематели и кандидат-наематели за него. И наемът отговаряше на обзавеждането и локацията.

# 561
Аз ли само разбрах, че тези двата са на тавана и дори май с обособен таван защото прозорчето било към вътрешната площадка? Там асансьора ли ще е по-голям проблем или прословутата на старите кооперации липса на изолация на покрива? Защото да не тракат зъби цяла зима и да се пържат цяло лято ? Не знам, не знам ...
5 и повече етажа без асансьор с високи тавани ... по Цариградско тези към Орлов Мост . Като малка ги качвах без да се усетя по поръчка на баба ми да ида до незнам коя си нейна приятелка да взема незнам си какво си ... при баба ми беше 4 ти етаж с високи тавани ... Проблема със стълбите се прояви когато тя и приятелките и остаряха. Лека полека ги прибраха децата им в апартаменти с асансьори.   

# 562
  • Варна
Моят апартамент е мезонет, но ще се отдава само долния етаж. Горния - 6 етаж има отделен вход . Писах за съседите с прозорче към стълбищната площадка и че имат наематели.  Аз имам прозорци велукс и прозорец  и врата към тераса на този 6 етаж. Там беше нашата спалня 25кв.м.  Не са допълнително усвоявани тези помещения, така е построен блока 2000г.  Ние имаме допълнително сложена изолация . Там сме живели повече от 10 години и дете съм отгледала там.

# 563
2000г 5-6 етажа без асансьор мислих че няма . Но явно има. Сори. Мислих че е стара кооперация за да няма асансьор. Но пък трябваше да се сетя, нали има гаражи Simple Smile
Успех в даването и случването на наематели Simple Smile Звучи добре и дано не се разочароваш от хората.

# 564
Законът за асансьорите е от 2008, често сгради преди 2008 нямат асансьор. Във Варна е пълно с такива...

# 565
Може ли линк към закона за асансьорите?

# 566
ЗТСУ вероятно, и наредби....

# 567
ЗТСУ и ЗУТ не са Закон за асансьорите. Не съм го чувала този закон и затова ми е интересно да го прочета.

# 568
Може ли линк към закона за асансьорите?

https://lex.bg/mobile/ldoc/2135637125

2009 било, не 2008.. но аз това съм чела.. и от тук ми е информацията. Да кажат и другите дали е достоверна.

# 569
Между другото все по рядко виждам да се строят сгради до 5 етажа - в последно време всичко е доста по високо.

Скрит текст:
2. Достъпът във всяка нова жилищна сграда трябва да се осигурява чрез стълби и асансьор, а ако сградата е до пет етажа е възможно вместо асансьор да бъде инсталирана вертикална подемна платформа.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/novoto-stroitelstvo-novi-iziskv … news_1714772.html © Actualno.com

Общи условия

Активация на акаунт