Студенти в Нидерландия - 18

• 57 694
  • 734
  •   1
Отговори
# 480
  • Бургас
Благодаря ви момичета, че споделяте. Моят син както писах по-рано не е много по битовизмите и рядко коментира такива практични неща. Вчера каза, че е изпрал, аз зададох 10 въпроса веднага, отговора беше "Мамо, изпрах това е". Силно се надявам дрехите му да са със същия размер и цвят с който бяха  Laughing LaughingLaughingВчера имаха лекции и снощи работеше по възложен проект, имало време, но той обича да е подготвен предварително. Купи си карта за пътуване и се чувства вече готов за учебната година.

# 481
  • Варна
Хах, като каза пералня и дрехи , вчера се оплака че Университетския му суичер от хл е станал на С . 😂

# 482
Деска, много ти благодаря за подрепящия коментар и не само сега! Винаги като пиша се чудя дали нещата са по скоро важи за нас и не помагат особено на другите, дали има нужда да ги споделям. Примерно това което казва и пише Червенокоска е винаги актуална, изчерпателна и пълна със съдържание информация.Направо съм впечатлена!Моето на осемдесет процента е емоция. И девойката ми е същата.И на Перуанка разказа и беше супер🌸❤️същата мила девойка като мойта си има..
Йен за пореден път се убеждавам колко са различни момчетата от момичетата.Едните са по сдържани и разсъдливи, а другите емоционални.
Та да..за каналите. Опитаха момичетата и взеха някаква нидерландска смес за отпушване и трябваше да я залеят с вряла вода. И на сутринта всичко да е ОК.Ама не се получи.Като се връща през октомври май ще си носи тубо-Фло оттук.Дано не я арестуват на летището😂
Йен кажи за тази карта..тя за влак ли е или за градския транспорт.Аз от тук и изпратих всички линкове на скрийншот които беше написала Червенокоска,ама тя пак не можа да се ориентира.Добре, че унито е на две минути път пеша от общежитието. Като се е регистрирала в общината е вървяла три спирки пеша.Колело се опита да кара, на съквартирантката, умрях да се смея.Може и да се понаучи по нататък😄
А и момичета ...Честит празник!Попитах девойката дали ще се събират с българи, но тя каза, че ще се учи и имат лекции.Дано да се запази това желание за учене 😀😀😀

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 10:48 от Stanislavovamarina

# 483
  • София
На въпрос на Виви 1 по горе за кандидатстване: Нашият опит е кандидатстване без консултантска фирма, въз основа на описаното в сайта на университета, което е много точно и подробно, а към това и помощта на информация от съфорумка със студент в горен курс и четяща темата - благодаря! Синът ми чете и следва стриктно стъпките на сайта на университета- информацията конкретно  за прием за годината обикновено излиза в началото на октомври и тогава започва подаването на документи до към януари, после февруари изпит - подготовка от материалите на сайта и на 15 април резултати. Трябва да погледна, кога точно се прикачаше сертификата в платформата, но трябва да се задействате, за да го има - да се яви на изпита и да се снабди. Но може от сега да почва да чете на сайта, например за сроковете https://www.tudelft.nl/en/education/admission-and-application/bs … a/dates-deadlines, а и останалите неща. Синът ми започна по подробно да навлиза в информацията тъкмо есента. Комуникацията с университета е отлична и точна.
Форумът и темата тук, също е от голяма помощ.
Разбира се, ако ще се чувствате по спокойни се обърнете към консултантска фирма - примерно Юнифай или Интеграл, знам, че са ползвали доста хора. Но и вие стриктно следете процеса, дали следва този описан в сайта на университета. Успех!

Моят син е доста оскъден в споделяната информация, която се свежда до добре съм, добре мина, ок (нека все да е така, за всички!) Smile и съм благодарна, че споделяте, за да си създам по детайлна представа за студентския живот!

# 484
Да дам своите пет минути относно емоциите. И аз си имам своите терзания, притеснения и мисли по дете, което вече три години е далеч от мен. Просто не бих искала да натоварвам никого с тях. Животът на всички ни е много натоварен и стресиращ и затова се опитвам да бъда максимум рационална и да бъда от помощ. Иначе имам всякакви битовизми от страна на детето. Тя като замина нито знаеше да готви, нито да пере. Сменяли сме части на сушилня по вайбър и какво ли не. Мога фермани да изпиша. Последните й премеждия бяха с безкрайни опити да подаде за basic grant, но сайта винаги се крашвал на последна стъпка. Беше бясна, държали я на телефон половин час, за да й кажат, че вината не е тяхна и да си попълни от друго място. Самата форма е била само на dutch без много обяснения и се наложи да разгадаваме част от нещата. Накрая заключи, че ако пак попадне на подобно нещо, ще го попълни на български Joy Тук вмятам, че централната на DUO е в Грьонинген и аз ако бях директно щях да им вися на главите.
Иначе на нея й предстои избор и писане на теза, с чиято защита ще и завърши бакалавъра (тезата й носи 15 кредита).

Включвам се и с терзанията за запушения канал. Има страхотна холандска козметика за дома (и в България се продава), може да се намери в много магазини там, аз я намерих в дрогериите (Круидват и др) - HG . Много е ефикасна, препоръчвам течния за канали. Аз чистих мухъл за нула време с техните препарати.

# 485
  • Бургас
Моят син е доста оскъден в споделяната информация, която се свежда до добре съм, добре мина, ок (нека все да е така, за всички!) Smile и съм благодарна, че споделяте, за да си създам по детайлна представа за студентския живот!

Ей това е и моят, синът на приятелка ѝ звъни по 100 пъти на ден за всяко нещо, тя е винаги в течение на действията и мислите му дори. Улавям се, че май малко завиждам, но каквото такова, да е жив и здрав и щастлив по неговия си начин, само това искам за детето си.
По въпроса за картата - той живее в Хага, а учи в Делфт и си е купил карта за влака, която заяви и получи по пощата  (пластика), това струва 6,9 евро. След това направи месечен абонамент от 60 евро, с които картата ще се зарежда всеки месец, чрез директен дебит от сметката му. За месеците през които няма да я ползва, например лятото трябва да спре абонамента през мейла, който му изпрати компанията. Какво точно включва абонамента ще се опитам да разбера довечера.
По въпроса за кандидатстването - ние ползвахме консултант, но това беше повече защото ние с баща му се вълнувахме доста. Реално не мисля, че има нужда от това, всичко което тя свърши беше да му помогне да прикачи документите в сайта на университетите (той кандидатства в три), нещо което е много лесно и интуитивно. Всичко е описано максимално подробно.

# 486
Момичета... благодаря!

# 487
Здравейте! Синът ми е студент втора година в Айндховен. Спешно има нужда от квартира, ако някой може с нещо да помогне, моля да ми пише! Казвам спешно, защото от месец юли плащахме за стая 8 кв.м. на хазяйка, която се оказа нестабилна личност с отклонения и се наложи след 5 нощувки там да се изнесе бързо на хотел. Само за пример -  той слага да пече нещо във фурната и се прибрал в стаята си за 10 минути, а тя през това време извадила печивото, намазала го с някакви масла, заливала го с нещо, сложила билки ли, незнам точко какво; държала се грубо, много неща забранява да яде и т.н. още много мога да се оплаквам, но... Та спешно моля, ако някой може да помогне с квартира, да се обади!

# 488
  • София
За Айндховен не знам, но за Бреда има студио в xior в момента.
Останаха ли търсещи квартира в Бреда?
Моята девойка има проект - да заснемат 5 мин. клип в международна фирма, с най-малко 10 човека персонал, като интервюират 2-ма работника от фирмата. И удря на камък. Опитвала се е да говори по телефон с около 10 фирми - не отговарят, вчера в продължение на 6 ч и днес вече 3 ч обикаля на място да пита - отказват с мотива, че е фирмена тайна. Затова ще помоля, ако някой от работещите в Бреда може да ни насочи, да се свърже с мен на ЛС, пък аз ще предам. Може и за извън Бреда. Благодаря предварително Simple Smile

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 14:52 от Sunny bunny

# 489
По повод кандидатстването с посредник.Ползвахме такъв.Моят съвет е  да не разчитате само на него,а паралелно с него да проследите процеса.Тоест препоръчвам да сте активни през цялото време.На два пъти бяхме консултирани некорекно.
1. Не беше акцентувано ,че трябва бързо да потвърдим приема.Това е важно за класирането за общежитие.Да , в срок беше потвърдено,но в случая факторът " време" е от огромно значение. Все пак успяхме с общежитието, но костваше нерви.
2.Заявяването на директен дебит от бг.банка беше ужасна грешка,отново по съвет на консултатните.Тук отчитам и свой пропуск.
Иначе организират добри презентации,информативни са .
Доста са настоятелни в това да препоръчат приложните университети, с които имат договор.
Някой тук много точно беше обобщил,че " за консултанта това е бизнес,а за децата това е бъдеще".

# 490
Това с директния дебит продължавам да не го разбирам. Преди три години консултантката в Интеграл каза, че не работи номера, както не работи до ден днешен. Няма начин фирмите да не го знаят, просто е абсурд - това им е работата. За какво им е да подвеждат така?
За приложните университети и промотирането им е ясно.
А за бързото потвърждение - нещо относително е. Има деца, които знаят ноември, че са приети, а други чакат до април, дори май. Няма как да се обобщи, което отново е работа на консултантите - да подпомогнат целия процес като предупредят за всички подводни камъни. А не както го презентират на изложенията.

# 491
Ние също ползвахме консултант -Интеграл, но дъщеря ми си следеше процеса през цялото време. Доста информация ползвахме и от тук, за което безкрайно Благодаря! Бяхме на презентация на Юнифай, но тяхната насоченост е основно за приложни университети. Интеграл имаха една промоция, като мисля, че я има и сега, но не зная до кога важи и нямаше такса за услугата им за 4-те университета в Нидерландия.

# 492
  • София
Нека в това отношение да похваля Юнифай - изрично ни казаха, че за да плащаме таксата на вноски или със заем, трябва да се подмени българската сметка с холандска. Т.е. директен дебит от българска сметка не става.
За другото - писах и пак ще повторя - нека всеки направи информиран избор какъв точно  университет да избере. Консултантите могат да дават инфо, но няма как да се оставим напълно в ръцете им.
Аз също черпя с пълни шепи информация от темата, за което много благодаря на всички Simple Smile

# 493
Относно кандидатстването,ние ползвахме Интеграл,доволна съм,попаднахме на готина консултантка
Моя синковец също е много оскъден,все си мисля че даже му досаждам с моите въпроси,все пак когато ми каже " добре съм, всичко е ок",съм малко по спокойна.И аз съм благодарна и с интерес ви чета момичета,споделяте интересни истории и много практични съвети😀!

# 494
  • Габрово
И аз не виждам особен смисъл от посредниците. Първоначално си мислех, че вероятно има някои тънкости и е по-добре (тоест мислех си, че ще е по-лесно за нас) да се доверим на някоя консултантска фирма. Отидохме на едно изложение на Интеграл. Ами... благодарна съм, че дамата, с която разговаряхме около 2 минути беше максимално откровена с нас. Каза ни, че имат договори с приложните университети, от които получават съответно комисионни. А другите университети нямат нужда от консултантски партньори, които да ги презентират. Те за тях и не правят нищо особено. Така им е изграден приемът, че консултант няма какво особено да свърши вместо или в помощ на самия кандидатстващ. И тъй като синът ми искаше да кандидатства в точно един определен университет, просто ни каза "край с консултантите. Ще се оправя сам." Така и стана.

Общи условия

Активация на акаунт