ЕДИНАДЕСЕТИ клас 2023/2024

• 61 721
  • 810
  •   1
Отговори
# 120
  • Някъде в Европа...
Момичета, как процедирате с деца, които не знаят какво искат да учат и работят? Какво им говорите, как ги насочвате или ги оставяте сами да решат?
Моят знае, че не иска право и всичко, свързано с медицина.
Няма идея в България или в чужбина иска да учи.
Не го притискам. Аз чета за университети и нови специалности, и в неангажиращи разговори споделям какво съм научила или къде ще учат познати деца.
Никак не процедирам, защото не ме слуша, възприема го като "намилане"  и освен да ми отговаря "на въпреки" от рода на "животът си е мой, ще правя, каквото искам", друго не се случва...В крайна сметка, по-добре нищо, докато сам не открие какво, отколкото нещо нежелано, безполезно и безсмислено, само за да казвам, че е студент...
Не се оставя без "сезонна" работа, в периодите, когато може да работи (сам си я намира), че да считам, че ще "лежи" на "мама и тате" на плещите...

# 121
А има ли някое дете ползвало тестовете за кариерно ориентиране на МОН?
Аз се опитах да ги предложа, ама ми се обясни компетентно, че нямало начин ей тъй някакъв тест с общи въпроси, еднакви за всички, демек нещо роботско, да знае по-добре от него какво му пасва.

# 122
  • Някъде в Европа...

Аз се опитах да ги предложа, ама ми се обясни компетентно, че нямало начин ей тъй някакъв тест с общи въпроси, еднакви за всички, демек нещо роботско, да знае по-добре от него какво му пасва.
Мисля като сина ти 😀

# 123
Аз бях намерила един много подробен тест за кариерно ориентиране на английски преди 2 години. Правихме го и двамата.
При мен в топ 3 излезе това, което наистина работя от 20 години, психология и всякаква работа, свързана с помагане на хората.
При него - икономика, бизнес, банки.
Разбих се да го търся тоя тест отново и не го намирам!

# 124
  • София
При неориентирани деца най-добре работи изключването - на професии, на вид дейности (не искам да е нещо, което изисква сръчност, или говорене с/пред хора, или седене пред компютър по цял ден, шофиране ...), на това, в което не те бива. Накрая остава все нещичко. Може би маркетинг и реклама е подходящо за неориентирани деца, в някаква степен психология.

# 125
  • София
Аз по тази методика се опитах да помогна на брат ми. Изключихме всичко, което не иска. Накрая записа икономика на туризма в УНСС. Докара я до трети курс. Остана му един изпит и се отказа. Но междувременно се ориентира какво иска и си почна нещо си свое. И все пак имаше полза, че не почна да работи някаква работа на 19,която да го откъсне изобщо от идеята за учене, вкара го в среда от млади учещи хора и междувременно сам си намери пътя.

# 126
Как психология! То че беше май модерна специалността в един момент, беше (не знам дали е все така), ама точно в тази професия ще си абсолютно пишман професионалист, ако не е осъзнато желанието да се занимаваш с това и ако нямаш някакви заложби. (не съм психолог, така ми изглежда отстрани).

# 127
  • София
В наши дни завършващите психология имат и други опции освен психологическо консултиране - напр. в човешки ресурси при подбор на персонала.

# 128
Точно с такива пишман психолози, пробвали се като ЧР, съм работила много. Да, от тях впечатленията са ми, че като не ставаш за друго и има кой да плаща, отиваш да учиш психология. И понеже се оказва сложно и отговорно да го работиш, айде ЧР, нали И това е лесна работа, всеки може да я върши...то и от човека си зависи де, някои след време "узряват" и се развиват. Други...е...то и офис планктон трябва да има и ИТ хляб да яде.

# 129
Психологията още е много модерна. Ако правилно си спомням, миналата година минималният бал за нея беше 42, а за право - 21-22.
Повечето момичета около сина ми искат да учат психология с мотива, че така ще помагат на хората с проблеми.

# 130
  • у дома...
Кариерното ориентиране трябва да се прави на по-ранен етап, например в 9-10 клас, ако учат децата в гимназия. В 11. клас е вече леко късно - избрали са вече профили (би трябвало поне вече да са решили накъде се насочват), и по-скоро предстои избор на университет.

# 131
Тези девойки дано са доброволствали малко и да са видели хора с проблеми на живо. Не е точно като по филмите. Отново ще дам пример с дъщеря ми, доброволства доста през Тайм хироус, вкл. при възрастни и деца с увреждания, бежанци и др. и си оформи мнение по тази линия. Друга роднина завърши медицинска специалност и не е работила и ден по нея, защото не й понася. От пишман психоложка, включително завършили в чужбина, съм се жалила не веднъж Joy

# 132
  • у дома...
Психологията още е много модерна. Ако правилно си спомням, миналата година минималният бал за нея беше 42, а за право - 21-22.
Повечето момичета около сина ми искат да учат психология с мотива, че така ще помагат на хората с проблеми.
Тази година Топ 10 на СУ са право, психология, международни отношения, връзки с обществеността, журналистика, комуникационен мениджмънт, софтуерно инженерство, компютърни науки, английска филология, бизнес администрация на английски език.

Балове трудно се сравняват, защото балообразуването е различно при различните специалности.

# 133
  • София
По мое време психологията си беше с доста висок бал и сред най-желаните с ецшалноспи. На мен не ми стигна и не успях да вляза нито в СУ, нито в Търновския университет. И слава Богу към днешна дата. Нямаше да е добър избор за мен. Имам склонност силно да съпреживявам чуждите емоции.

# 134
В наши дни завършващите психология имат и други опции освен психологическо консултиране - напр. в човешки ресурси при подбор на персонала.

Да учиш психология с идея да си ЧР ми е като да станеш строителен инженер с идея да продаваш недвижими имоти.
Личното ми непопулярно мнение за психологията в подбора на персонала, че самите ЧР са виден офис планктон, избиращ останалия офис планктон с така популярните меки умения, който е много ценен стига все пак да има наоколо известен брой с "твърди" умения, че и работа да се върши.

Общи условия

Активация на акаунт