ЕДИНАДЕСЕТИ клас 2023/2024

• 61 722
  • 810
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Като занимаваща се с HR вече над 15 години, моят опит показва, че за позиции тип HR generalist най-добре се справят хора с бизнес профил. Психолозите HR плуват в свои води или само като специалисти подбор във фирми, които тясно с това се занимават, или като специалисти обучение и квалификация на персонала, организационно развитие. Изобщо HR позиции, които са свързани с повечко бумащина не са за психолози.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 14:54 от green_dawn

# 136
Green_dawn, точно. Дори и организиращите обучения и грижещите се за организационното развитие, според мен, е най-добре да са повече навътре в дейността и спецификата на работата, отколкото да са чисти психолози.

# 137
Мен друг въпрос ме мъчи при подбора на персонал.
Хубаво, седиш и подбираш по меки и твърди умения, които кандидатът ти претендира да притежава. Евентуално преценяваш как би се справил с работата, свързана с позицията, за която кандидатства. Допадате си (не е ясно кой кого е заблудил в този начален етап) и го наемате. Той може прекрасно да се справя със служебните си задължения, работата е свършена на макс, ама като човек е пълен задник, тормози колегите и създава много кофти работна среда на постоянен стрес.
Това кой от ЧР и на какъв етап го отчита и въобще съобразява ли се при подбора на персонал?!

# 138
Еее ти сега засягаш голяма тема. Зависи от сектора, позицията, фирмата( институцията), работата очаквани резултати , от много неща:). Някои мениджъри наемат психолози за ЧР, точно щото мислят, че могат да ги разпознаят или придумат такива. Но не е толкова просто. Не е като по филмите Joy

# 139
Работата е да се създаде организация с ясно дефинирани задължения и отговорности. Машината ще работи без значение кой какъв човек е. Иначе все ще има скатаващи, хлъзгави, интриганти и ходи търси психолог да ги напасва.  Няма да стане, трябва магьосник.

# 140
Напротив!
Машината спира да работи точно когато има такива индивиди в нея. Тъй като в голямата си част хората са емоционални същества, трудно издържат някой да ги тормози ежедневно и те спират да дават максимума в работата си, защото не могат да се справят с емоцията си. Съответно дори при един колега задник, който може да е брилянтен професионалист, хората от екипа му може да напуснат, тъй като не желаят да бъдат подложени ежедневно на тормоз.
В предишната ми работа имахме повече от един задници. Колегите ревяха често. Текучеството по едно време стана сериозно. Съответно изключително много спадна качеството на работа на фирмата като цяло. "Машината" спря да работи.

# 141
То всяка ситуация е сама за себе си и примери разни, но тормозът на работното място се явява като не можеш да си свършиш работата, защото тя зависи от това как друг си я върши неговата и когато несвършилите си работата успяват да прехвърлят отговорността на теб. Това се избягва с добра организация, а не с надежда целият колектив да се състои от добри хора.

# 142
  • София
Имала съм случаи като описаните от Шмърци. Общото е, че винаги се проявяват след изпитателния срок, преди това са ниски като тревата. Другото общо е, че виреят там, където им се позволи. Екип със силно ръководство се справя сравнително бързо с такива "екземпляри"като не е задължително справянето да е чрез уволнение. Слабият ръководител тропосва проблема на някой друг и рядко или никога не признава, че носи отговорност за поведението на членовете в своя екип.

# 143
  • София
На мен настолна книга ми е "Изкуството на войната" на Сун Дзъ.
За жалост и тя не се изучава в училище, което е изключително голям пропуск. Ако се изучаваше от ранна детска възраст нямаше да има нужда децата ни да установяват произхода на фалшиви новини и да се борят с тях, защото още преди да са се появили, биха се уловили с просто око, без да е необходимо да се "доверяват" на фактчекъри.
Ама това е една много дълга и обширна тема, която не е за всеки, вероятно за това и не се учи в училище.
Така е, и аз намирам, че тази книга би била полезна. Особено във времена като днешните, в които много често точно на истината и викат дезинформация и я сочат с пръсти самозвани фактчекъри, представляващи лобита и частни интереси.
А като майка на бъдещ мъж (макар и по-малък) приветствам дори и най-мижавото военно обучение в училище. И без да става военен, човек има нужда от базисни познания (ако не и нещо повече).

За излизането вечер, нашият случай е като на Бисето. Пускам до 23 ч. през лятото (от това лято), а ако решат да отидат на бар, винаги е с пълнолетна приятелка с нея. Тук, на морето, компанията и се състои почти изцяло от по-големи деца.
Нямам притеснения, детето ми е отговорно, не е безразсъдно, винаги ми се обажда ако ще се бави и не предприема ненужни рискове.
А днес става на 17. Ето я тортата, която направиха с нейна приятелка.

Като за първи тортен опит, бива..😂

# 144
  • у дома
Големият се ориентира какво иска да учи пролетта на 12 кл-нищо не му попречи да си влезе с6,00 на съответното ДЗИ/пък даже и без уроци/.Наборът уж се е ориентирал(учудващо за мен),ама да видя дали няма да се откаже и дали ще остане.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 16:45 от svetlaem

# 145
Кариерното ориентиране трябва да се прави на по-ранен етап, например в 9-10 клас, ако учат децата в гимназия. В 11. клас е вече леко късно - избрали са вече профили (би трябвало поне вече да са решили накъде се насочват), и по-скоро предстои избор на университет.
Избрал си е профил на принципа на изключването - без биология и химия, без история. Остава математика и география/ИТ.
С тях могат да се кандидатстват много неща. Не го упреквам. Аз от подготвителен клас се готвих за медицина в природо-математическа гимназия, и в средата на предпоследната година диаметрално смених желанието си след нещастен случай в семейството.
Профилите не ми се струват определящи. Доколкото разбирам, независимо от тях, децата ходят на частни уроци.

# 146
  • у дома
И аз не мисля,че профилите са определящи,след като  в голяма част от специалностите се влиза с ДЗИ бел/даже и в доста от техническите,което за мен е недопустимо/.

# 147
  • у дома...
Зависи. В някои университети има предварителни изпити. Или в балообразуването ДЗИ ПП е с по-висок коефициент, отколкото ДЗИ ОП. В други (в чужбина) ти искат определен хорариум по определени предмети. Или пък профил по някои дисциплини ти дава повече точки при акредитация на БГ диплома в чужбина.
Пък и някакси не си представям да продължиш да учиш с математика, биология, физика или химия, без да са ти били профил. Не, че не е невъзможно, но ще е доста по-трудно.

# 148
Ако някой има по-голямо дете, нека да разясни какво е значението на профилите.
Имам познати, чиито деца в СМГ и 1 НЕГ си избраха лесни за тях профили, за да имат време да се съсредоточат в частните уроци за кандидатстване на медицина. Твърдяха, че това, което се учи в профила, не е особено от полза за изпита и си трябват уроци.
Дали е така - не знам.

# 149
  • у дома
Ами тази година за 4 месеца подготвих две деца от ЕГ,които изобщо не са били ПП мат/не сме и взимали нищо от ПП мат/-и двете влязоха в ТУ-едното софт инж,др киберсигурност,дали ще завършат няма как да знам.
Аз не коментирам чужбина и хорариумите за там,защото нямам финансова възможност да издържам детето си в чужбина,а бг университетите.Парадоксът даже за медицина е,че е по-добре да не е детето пп био и химия,защото е трудно,а съвсем малко влиза от пп в КСИ.Тази година познато дете от ЕГ си влезе медицина без да е било пп био или химия-да,ходеше на уроци 11 и 12кл,но не мисля,че и да е било такъв пп би минало без тях.
zigzagi,в България няма нищо жизненоважно-даже на едно дете да му потрябва ДЗИ по даден предмет /ПП,а то да не го изучава/може да си плати(това от тази год) валидация и да се яви на на ДЗИ без да го е учило като профил.Обратното не може-ако даден предмет ти е профил ДЗИ е вече върху ПП,пък даже и допълнително да е.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 16:43 от svetlaem

Общи условия

Активация на акаунт