ЕДИНАДЕСЕТИ клас 2023/2024

• 61 727
  • 810
  •   1
Отговори
# 150
  • у дома...
Медицина се влиза с изпити, различни като формат за всеки един университет.

Затова е добре кариерното ориентиране да е на по-ранен етап. За да прецени всеки за себе си за къде какво му трябва.

Така е, Светле. Но това е за университетите, в които все още има приемни изпити. Аз затова казвам, че нещата трябва добре да се обмислят. Дали да се избере по-лесен профил, за да се съсредоточи върху извънучилищна подготовка. Или да  се избере профил, който по някакъв начин ще е необходим в университета - дали чрез хорариум, дали за бала. Условности много.

# 151
Жасминче, жива и здрава да е рожденичката! Късметът винаги да бъде с нея, и нека й се случват безброй Вълшебства! 🍀🧙‍♂️
А тортата е разкошна! Браво! ❤️

Ние днес се прибрахме от едноседмична почивка в Бодрум. Беше като в приказка, или като в турски сериал🙂 Дори не бих могла да го определя точно, но беше Вълшебно!❤️

# 152
  • Някъде в Европа...
Жасмин, да е здрава и щастлива младата дама! Вълшебен да й е живота!
Бисе, добре завърнала се в реалността! 😁

# 153
Честито на рожденичката!
Да е успешна и с лекота да постига целите си!
Наборчето е накрая на декември и е много нещастен, защото януарските му приятели вече са се записали за шофьорски курсове.
А той милия щял да чака още цяла година след тях!

# 154
  • Стара Загора
В края на лятото да се включа.....абе кога свърши това лято бе...?!?! Въобще не съм готова...да не говорим за набора.
Ние още не сме ходили на почивка...тепърва предстои. Дори и първият учебен ден ще пропуснат моите момчета...за ужасТ на баба си...учител-пенсионер. Аз разбира се съм безотговорна майка Simple Smile)))
Прекрасни последни дни пожелавам аз.

# 155
Хера, приятна почивка!🍀🧙‍♂️
Много е кратко лятото, многооо!

# 156
Честит рожден ден! Много здраве, щастие и успехи!

# 157
  • София
Честита да бъде рожденичката! Здраве и много късмет!

Чета мненията и само един въпрос обаче не виждам сред тях, а той е: какво трябва да уча, за да ми се възвърне инвестицията на време и пари? С психология тая работа е много под въпрос, пък ако ще с бал 1000 да влизат.
Същевременно виждам още мнения за издържане на студент, което е много странно за мен. Дори студентите по медицина работят. За мен времето на парите с пощенския запис (съвременния вариант по банкова сметка) и бурканчетата в кашонче е отминало напълно и безвъзвратно. Факт е, че го забелязвам все още на много места.

В държавите, където образованието е лукс, т.е. много е скъпо, човек трябва много добре да си направи сметката какво ще учи, за да си върне после кредита за образование, който е доживотен и няма мърдане.

# 158
Ами аз честно не виждам как едновременно ще учи в София и ще работи, за да може да си покрива сам всички разходи без наша помощ. Най-вероятно ще поработва и нещо почасово, но това ще е за някакво подпомагане. Няма начин хем да учи, хем да работи, за да се издържа сам в чужд град.

# 159
  • София
Благодаря за честитките, момичета ♥♥
Същевременно виждам още мнения за издържане на студент, което е много странно за мен. Дори студентите по медицина работят. За мен времето на парите с пощенския запис (съвременния вариант по банкова сметка) и бурканчетата в кашонче е отминало напълно и безвъзвратно. Факт е, че го забелязвам все още на много места.

В държавите, където образованието е лукс, т.е. много е скъпо, човек трябва много добре да си направи сметката какво ще учи, за да си върне после кредита за образование, който е доживотен и няма мърдане.
В България практиката е различна, не можем просто да пренесем тук американските традиции във висшето образование. А и не е необходимо.
Виждам, че доста деца ще учат висше в БГ (моето включително).
Редовните студенти тук могат да работят само през лятото (повечето точно това и правят).
По-добре издръжка на студент от родители, отколкото изплащане на заеми за десетки години.
Американската практика на кредити от 18-20 годишна възраст ни е доста далечна и чужда, имаме друга народопсихология (слава богу!).
И става и без пощенски записи и консерви (макар че не виждам какво толкова лошо може да има и в тях, със само един клик можем рязко да се върнем и в тази епоха).

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 09:55 от jasmin tisane

# 160
Докато се натуткам да пиша и Жасмин е написала същото, което щях да напиша и аз👍
Редовен студен в България, няма как да работи, за да се издържа сам. Почасово, лятото, да, но тези приходи не са достатъчни , за да се издържа сам студентът в тук.

# 161
Студентите в БГ работят. Който желае.
Големия и стахичката докато учеха и двамата работеха.
На началника ми дъщеря му е студентка - учи и работи.
На приятелско семейство детето също.

# 162
Колегите на моята, които работят, днес са на ликвидация

# 163
Не мисля, че това е проблема.
Снаха ми работеше и това не и попречи да завърши с отличие и да изкара магистратура след това.
 А сега се замисля за още една.
Докато синът - изкара, но не работата му пречеше.😉

# 164
Може би зависи от специалността и човека

Общи условия

Активация на акаунт