ЕДИНАДЕСЕТИ клас 2023/2024

• 61 734
  • 810
  •   1
Отговори
# 165
  • Някъде в Европа...
Жасмин, споделям всяка една дума от мнението ти. Аман от " дословно преписване" на правила и правилца от ЕС и САЩ, които за нашата народопсхилогия, дори и териториална особеност, са абсолютно неприложими. (например, щели да ми почват училище на 1.09, защото било така в ЕС - да де, ама при нас темп. по това време са 30+ градуса; поради липса на климатици в училищата, в кл. стаи е 60 гр., твърде различно от една Германия, да речем)
В едно студентско ВТ какво, къде и най-вече за колко, би работил един студент?! Че и заем да изплаща?! България не е само София.
Американците и американските правила - в Америка, скандинавците с техните правила в Скандинавските държави, германците - в Германия и т.н...Който иска да живее по техни правила - границите са отворени..

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 10:45 от AIR

# 166
  • гр.София
Синът ми започна работа в 3 курс,плавно , и вече е напълно самостоятелен. Хем не учеше медицина,но преподавателите още в началото ги посъветваха да устискат първи- втори курс да не работят едновременно . Явно имат поглед колко студенти прекъсват поради съвместяване.
Разбира се,всеки си знае положението и възможностите.

# 167
Моята при един от многото кариерни тестове м.г. й се беше паднало, че най-подходящата професия за нея е Директор на затвор...

За издържането в студентските години аз съм ЗА да помага родител. Когато аз следвах не можеше да учиш и следваш (поне моята специалност беше така). Просто беше невъзможно времево. Не знам нито 1 колега, който почвайки работа да не прекъсна. Сега сигурно е различно, но моето виждане е, че аз бих я издържала, за да има време да учи качествено, стига тя да го иска. Изобщо не мога да си представя аз да имам средства, а тя да се чуди как да съчетава работа и учене.

# 168
  • София
Аз започнах работа във втори курс, но семейството ми продължи да ме подкрепя под една или друга форма. Завърших в срок и бакалавър, и магистър.
Според мен има специалности, които позволяват съвместяване и такива, които го правят по-трудно, но не невъзможно ако самият човек е мотивиран. ММ, на 28, започна редовен бакалавър в TУ като паралелно работеше full time, защото самият той вече трябваше да се грижи и за семейство. Редовно получаваше и стипендия за успех. Дипломира се на първата възможна сесия.
Обаче отчитам факта, че в много Унита в чужбина, особено в САЩ, дори почасова работа е трудно съвместима заради обема неща за самостоятелно учене, задания и проекти.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 22:24 от green_dawn

# 169
Нали има задължителни присъствени упражнения. В някои специалности доста. Това автоматично води до възможност за почасова работа само през семестрите.
И сигурно може да се лавира и с това, както и да ползваш и помощ за курсови работи и проекти вместо сам да осмисляш нещата, но вече се прави компромис с ученето.
Съгласна съм с Мария, че ако има възможност, трябва да си наблегнаг на обучението.
Мария, какъв директор на затвор я изкараха Ния Grinning. Там си представям юрист, не от студентската скамейка, а нагледал се преди това на какво ли не в системата на МВР.

# 170
Аз също завърших, че и деца гледах, и поработвах, но специалността позволяваше. Не със всички е така. Това е нещо, което всяко семейство и всеки студент си преценява. То ако са избрали де. То моят като не е избрал...

# 171
  • у дома
Колегите на моята, които работят, днес са на ликвидация
И при моето дете работещите имат по1-2 изпита сега,то не че е гаранция ако не работи,че няма да има,но моето напр няма.
Аз съм учила и редовно,после по стечение на обстоятелствата се прехвърлих последните год задочно-ами,ако имам възможност изобщо не бих си го причинила на децата-много ми е било трудно-нито ученето като учене,нито в работата съм била пълноценно,защото постоянно ми се спеше и бях уморена.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 10:50 от svetlaem

# 172
  • София
Може би зависи от специалността и човека
И от формата на обучение. Задочното учене също не е лош вариант.

# 173
  • Отвъд алеята зад шкафа
В САЩ има щатски държавни университети, както и комюнити колидж, така че човек, ако иска да учи, не е задължително да тегли заем. В България имаме лесен достъп до държавно субсидирани университети, което води до това, че университетите раздуват бройката до крайност, има 4-то класиране в СУ и не изключват студенти, за да не губят парите. Нямаме нито един топ университет по световните стандарти.

Иначе нашата лятна ваканция е безкрайна, но за сметка на това няма една седмица от януари до март, за да се направи ски ваканция. Все повече ми харесва западното разписание на ваканциите и учебното време. С 3-ма братовчеди във Франция виждам колко  е по-добре.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 11:03 от gadamer

# 174
  • София

В държавите, където образованието е лукс, т.е. много е скъпо, човек трябва много добре да си направи сметката какво ще учи, за да си върне после кредита за образование, който е доживотен и няма мърдане.

Е слава богу, в Европейския съюз образованието не е лукс и никому не се налага да мъкне студентски дългове на гърба си доживот....

# 175
Когато аз бях студентка, преди сто години, учебното ми разписание беше страшно разкъсано. Само в първи курс беше нормално, 7:30 - 13:30 или 13:30 - 19:30. Нещо такова. Следващите години се започна - понеделник 10 -16, вторник - часове сутринта, после голяма почивка и часове следобед, сряда нещо друго. Абсурд при такава програма да се опитваш да търсиш някаква работа, то и почасова тогава трудно се намираше, не знам как е сега. Момчета работеха цели нощни смени в денонощни магазини, бензиностанции. Ама и това не е работа. До обяд буквално спяха в часовете.

# 176
  • София
Ммм да, всичко стъпва на народопсихологията….
Скоро чух за един пример, който ми допадна - децата са учили със студентски кредит, който след като са завършили родителите са изплатили. Целта е била, че са искали да бъдат сигурни, че ще завършат.

# 177
  • Отвъд алеята зад шкафа

В държавите, където образованието е лукс, т.е. много е скъпо, човек трябва много добре да си направи сметката какво ще учи, за да си върне после кредита за образование, който е доживотен и няма мърдане.

Е слава богу, в Европейския съюз образованието не е лукс и никому не се налага да мъкне студентски дългове на гърба си доживот....

Аз много се кефя на българските деца, които успяват да бъдат приети да учат в най-добрите световни университети, които биват оценени подобаващо. В Европа не е лукс образованието, но не е за без пари, доколкото разходите за живот в градове като Париж, Милано, Амстердам никак не са за пренебрегване и тоталът е доста сериозен. Но то никъде в развитите държави по принцип не е лукс образованието. Лукс е в държави от третия свят.

# 178
  • София
Здравейте
Търся следните учебници за 10 клас за София
1. Български език за 10. клас Просвета Весела Михайлова и колектив
2. Математика за 10 клас Архимед Мая Алашка, Райна Алашка, Пламен Паскалев
3. Книга за ученика по математика за 10. клас Архимед Райна Алашка, Мая Алашка, Пламен Паскалев
4. Учебник по История и цивилизации за 10. клас Просвета Пламен Павлов и колектив
5. Учебник по География и икономика за 10. клас Булвест 2000 (Клет) Румен Пенин и колектив
6. Работни листове по химия и ООС за 10. клас Педагог 6
Моля ,ако някой ги продава нека ми пише на лично съобщение

# 179
  • у дома
Книгата за ученика на Архимед е ново изд /миналата год не я издадоха/-та нея със сигурност ще се наложи да си я поръчате нова.

Общи условия

Активация на акаунт