ЕДИНАДЕСЕТИ клас 2023/2024

• 61 735
  • 810
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, защо не сте ми казали, че има тема за 11-класници Simple Smile Примъквам се при вас и аз.
Учи за програмист в дуална паралелка, и от тази година почва работа във фирма два дена седмично.
Искам да ви попитам - ще кандидатства с някаква специалност за програмист, само това ни е желанието. Ще му се гледа ли оценката от матурата по БЕЛ в някой университет? Може ли с информатика да се кандидатства? Благодаря ви. Ще следя редовно темичката!

# 181
Rumka, в България може да кандидатства по различен начин. Аз също оглеждам ИТ специалностите. ТУ София - компютърните специалности са с балообразуване
3 пъти изпит по математика или ДЗИ математика + оценки от дипломата. Едната по математика, другата не запомних между кои предмети може да е. Видях, че има физика. Младежът ще ползва тази оценка, ако реши да кандидатства там. Максимален бал за ТУ е 30 точки.
СУ ФМИ. Там четирите компютърни специалности са с изпит или ДЗИ математика + оценка по математика от дипломата. Там вече различните изпити са и с различна тежест. Коефициент 3 за техния изпит, 3,25 за ДЗИ ПП математика, 2,5 за ДЗИ ООП математика. Максимален бал 25,5.
Други университети не съм оглеждала.

# 182
Благодаря ти. В резюме - да не си губим времето в частни уроци по БЕЛ? Миналата година преди матурата им смениха учителите по БЕЛ 2-3 пъти. Стигнаха до средата на учебника. Казаха им да не се притесняват, матурата след 10-ти клас за нищо не им служела. Изкара между 4 и 5. Ама, то с такова учене, толкова и ще е оценката.
Последно - да го тормозя ли, или да не го? И аз мисля софтуерно инженерство или програмиране нещо в СУ. Горе-долу само това се целим.

# 183
Да се включа и аз по темата- студент редовно и работа на 8 часа- много, ама наистина много си зависи от човека и от това да знае, какво иска и как да го постигне. Големият започна работа една седмица след започването на КН-ФМИ. Отдели се самостоятелно да живее под наем с гаджето от НГ-втори курс . Сега лятото си беше оставил умишлено два изпита( за да се подготви по-добре и да вземе отново стипендия), като отпуска взима само за явяване на изпити. До момента не се е оплаквал, а аз му се чудя как успява-според мен са единици такива като него по собствено желание да действат така, а не от необходимост.

# 184
Моята девойка от осми класни обясняваше как  ще става зъболекар със специализация даже-ортодонт.О, аз доволна, тя знае какво иска. Дванайсти клас рязък завой-PR, връзки с обществеността, комуникационен мениджмънт, международни отношения- може в СУ, УНСС, НБУ- но най-добре в Нидерландия.Изобщо не мислех ,че има шанс, защото не е завършила езикова гимназия.Аз само се изсмях за чужбина, но мъжът ми каза, че би я подкрепил.Приеха я на всякъде по първо желание,  беше кошмарна година.Избра си Хага.
Младежът -Наборът обясняваше как иска да стане строителен инжинер или архитект. За последното трябва сериозна подготовка по рисуване и математика. Ако иска в чужбина и по английски и немски, мАтура по математика, сертификати.Покрай сестра му, проверихме и за него. Ама сега вече не бил много сигурен. Смяна на желанията последната година е много кошмарна за родителите, обаче май и самите деца се променят. Дано не ме изненада, че иска да стане ветеринар😀😀

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 12:52 от Stanislavovamarina

# 185
Сестра ми работи в БАБХ.
Няма ветеринари.
Повечето са на преклонна възраст.
Липсват кадри  и специалисти във всяко едно направление.
А липсата им води до по- сериозни проблеми. Това е храната ни все пак.

# 186
Stanislavovamarina, какво имаш предвид под това, че си очаквала да няма шанс, защото не е от езикова? От професионално училище ли успя детето да се запише в Нидерландия?
Нали има проблем с хорариумите?
(Засега лично не ни е нужна тази информация, ама и твоят опит показва, че не трябва да забравяме да очакваме неочакваното. Grinning)

# 187
Да, от професионална. На всичкото отгоре с изкуства, към министерството на културата, а не към образованието. Имаше спечелена едногодишна стипендия към МК. Но не знам дали са и го отчели като плюс. Вписахме го в СВ-то, обаче.. И успех пълно шест. За щастие това към което се беше ориентирала девойката  "Международен комуникационен мениджмънт", което си е PR се изучава в приложните университети в Нидерландия, иначе за изследователските от Интеграл ни казаха, че няма шанс и ако си беше харесала инженерна специалност, също. За там трябва допълнителни матури.
Имаше предварителен прием още март месец. Учителката на брат и по английски, я тества и каза ,че ще и е трудно да вземе сертификат. Записахме я на друг учител който подготвяше само за Кембридж сертификат и тя го взе, но не и достигна една точка за да покрие изискването на нейната специалност по един от елементите, за четири годишните специалности обаче стигаше и тя си го имаше като вариант. Говоримо и писаха максимума. Въпреки това рискувахме и кандидатствахме за общежитие и успяхме да вземем. Тя се подготви за друг сертификат, защото за Кембридж нямаше време. Взе го.
Учи в 35-то до седми клас с разширено английски. Но не мисля,че беше много сериозно. А след това с английския  само се забавляваше - филми, книги от  приятелка с баща англичанин, тик- ток. С приятелките на братовчедка  си говори, те са в Чикаго, за да го упражнява и си пишеха по момичешки нещо.
Не вярвах, защото не го е учила систематично през школи и частни учители, а по-скоро през общуване.

# 188
  • София
Удари първият училищен звънец днес за моя единадесетокласник. Леле, предпоследна училищна година, още не мога да повярвам. Заради горещото време днес и утре ще учат с намалени часове.

# 189
  • Някъде в Европа...
Stanislavovamarina, ехее, усмихна и осмисли вечерта на всички ни, чийто деца са "заблудени" и още не са решили какво смятат да учат и дали ще учат 😁😁😁

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 22:29 от AIR

# 190
Да, интересно е да се споделя опит.

Аз за ветеринар го навивам, твърдо не.

# 191
При силна мотивация се получават нещата и така.Те трябва да го искат. Иначе ми скъса нервите, девойката.Голямо мрънкане му удари.
За ветеринарната медицина.. В седми клас го питам, младежа дали не иска и на нещо друго да се яви като изпит, като кака му.Харесал си беше някакви позиции. Почти бях сигурна, че не, ама да попитам.Физиката му беше много силна тогава.Той..на биология.Аз шах с пешка...Ама ти доктор ли искаш да ставаш.Той..Може ..ветеринар.😀

# 192
Аз да се похваля, че мойта киселячка взе сертификат за deep diving. С това се изчерпва правенето на нещо полезно лятото. Четяща е , но категорично отказа, за пореден път, да чете училищната литература.

# 193
  • София
Същата работа. Изумявам се колко много книги прочете на английски и нито една на български. Сложих "Железният светилник" на видно място, но не е пипнат Wink

# 194
При нас БЕЛ е мъка, та той има по-богат изказ на немски и английски, отколкото на български.. Та този мой младеж ми обясни, че имало христоматия за целта и щял да чете текстовете, когато му потрябват..
Изобщо не подлежеше на коментар.. Знам че после за произведение, което му хареса по откъса в христоматията, ще отиде в баба си и ще го изрови и прочете

Общи условия

Активация на акаунт