30 годишният ми син отказва да се хване на работа.

• 14 119
  • 203
  •   1
Отговори
# 90
Аз познавам млада жена, на 27, спряха ѝ дотациите, приятелят ѝ я напусна след като той се счупваше от работа,  а тя - маникюрчето, прическата, тоалетчета и по цял ден по кафенетата. И в мола.
Баба ѝ я приюти, даде ѝ пари да изкара курс и сега вече работи. Поне не е в тежест на баба си.
Но майка ѝ я изхвърли на улицата с два куфара и каза, че не желае да я
 вижда.
А баба ѝ към момента казва, че като ѝ върне парите за курса да се оглежда за квартира с други момичета.
Не бих казала, че има заболяване, намери мекото на баницата и 7 години си пропиля в самосъжаление и как за по-малко от 3000  лв на месец нямало да им работи.
Е да, ама не. Сега не знам дали взема и хиляда, но започна да разбира, че никой даром нищо не дава.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 13:23 от *Биле омайно

# 91
То няма лошо , да не работи , ако мъжа до нея има достатъчно , но не всеки мъж може да си го позволи . Една жена трябва да има собствени доходи .

# 92
Безработни лица според НСИ, за първо тримесечие на 2023:

брой в хил.    %
Общо              134.9        4.4
По пол
Мъже               72.8        4.5
Жени               62.1        4.3
По местоживеене
В градовете    86.1         3.6
В селата      48.8         7.1
По възраст
15-24              11.8    9.4
25-34              29.0    5.4
35-44              37.8    4.9
45-54               29.0    3.3
55 и повече     27.3    3.6
По степени на образование
Висше              16.7    1.6
Средно      77.8    4.5
Основно      27.9    10.6
Начално и по-ниско    12.6    32.2

# 93
АнаИва, статистиката за безработни лица обхваща само хора, които са регистрирани в Бюрото по труда. Неактивните, отпаднали от пазара на труда, какъвто е героят в темата, са много повече.

Скрит текст:
През четвъртото тримесечие на 2022 г. общият брой на икономически неактивните лица (лицата извън работната сила) на 15 и повече навършени години е 2 499.6 хил., от които 1 014.0 хил. (40.6%) са мъже и 1 485.6 хил. (59.4%) – жени. Икономически неактивните лица на възраст 15 – 64 навършени години са 1 110.9 хил. (481.5 хил. мъже и 629.4 хил. жени) и представляват 25.6% от населението в същата възрастова група (21.9% от мъжете и 29.4% от жените).

От икономически неактивните лица на възраст 15 – 64 навършени години 39.0% са неактивни поради участие в образование или обучение.

https://www.informiran.net/%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81% … 0%B0%D0%BA%D1%82/

# 94
АнаИва, статистиката за безработни лица обхваща само хора, които са регистрирани в Бюрото по труда. Неактивните, отпаднали от пазара на труда, какъвто е героят в темата, са много повече.

Скрит текст:
През четвъртото тримесечие на 2022 г. общият брой на икономически неактивните лица (лицата извън работната сила) на 15 и повече навършени години е 2 499.6 хил., от които 1 014.0 хил. (40.6%) са мъже и 1 485.6 хил. (59.4%) – жени. Икономически неактивните лица на възраст 15 – 64 навършени години са 1 110.9 хил. (481.5 хил. мъже и 629.4 хил. жени) и представляват 25.6% от населението в същата възрастова група (21.9% от мъжете и 29.4% от жените).

От икономически неактивните лица на възраст 15 – 64 навършени години 39.0% са неактивни поради участие в образование или обучение.

https://www.informiran.net/%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81% … 0%B0%D0%BA%D1%82/

Факт. Не исках да задълбавам. Но дори официалната статистика дава някои поводи за размисъл. Проблемът с младежката безработица е много сериозен, и много голяма част от нея е резултат точно на този тип отглеждане и възпитание: "Наш`те ше ми пратят".

# 95
Това е осакатяване на собственото ти дете. Не го схващам как се случва.
С лигавене, глезене и угаждане.

# 96
Моля ви дайте ми съвет как да процедирам с такъв човек. Disappointed Relieved
Шут по задните части! Не му е мястото и при вашите родители, та да ги тормози и тях. Значи вие се блъскате и бършете чужди задници, за да може нехранимайкото, наречен ваше дете да развява своят, пък и претенции да има? На 30 години(между другото) той не е никакво дете и ако не го е разбрал по лесния начин, от вас зависи да го разбере по трудния! Инак няма да видите бял ден от него. Не ви е нужен такъв син.

# 97
Болен, да. Болен от мързел.
Познавам и аз такъв син. Няма и до ден днешен един ден трудов стаж, над 50 годишен. Майка му го издържаше, докато беше жива, а след смъртта й разпродава нейни имоти, които съвсем не са много.
Чудя му се какво ще прави, като не остане нищо за продаване, защото той буквално за нищо не става, защото го мързи, та го боли.
Ето това е перспективата за човек, отгледан, без да е научен на труд, носен на ръце и така и не си стъпил на краката.

# 98
Болен, да. Болен от мързел.
Познавам и аз такъв син. Няма и до ден днешен един ден трудов стаж, над 50 годишен. Майка му го издържаше, докато беше жива, а след смъртта й разпродава нейни имоти, които съвсем не са много.
Чудя му се какво ще прави, като не остане нищо за продаване, защото той буквално за нищо не става, защото го мързи, та го боли.
Ето това е перспективата за човек, отгледан, без да е научен на труд, носен на ръце и така и не си стъпил на краката.
Ще започне да краде сигурно.

# 99
Ако все пак и родителите са съгласни, нека се наеме адвокат и се издейства заповед за незабавна защита

# 100
  • Сф
Преди време разговарях с един доктор, невролог, а жена му психиатър и той ми е казвал, че справянето с работа е голям индикатор дали човека е ок психически. За каквото и да е работа говорим, не за космически инжинери. Това е и част от спасението. Рутина и полезност за себе си в частност и обществото като цяло, защото все пак живеем в него, хубаво или не. Така че , ако имам такъв близък, който отстрани може би изглежда мързелив или лигав, по- скоро бих се обърнала към медицински специалист първо. Много често всъщност абдикиралият човек не може да се справя с елементарното съществуване, въпреки че нито той нито близките признават това. Трябва да се действа овреме , защото деградацията на личмистта започва бързо, ако няма кой да помага. Няколко случая наблюдавам в квартала. Единият стигна улицата , там живее като клошар, другия се самоуби ( бяха го оставили в апартамента, остана в последствие без ток , вода и тн. , работеше охрана , но злоупотребяваше с алкохол и го изгониха ) и така нататък. Все тежък край. Това са хора над 30,40 и са много умели манипулатори за близките си. Това в случая на авторката , все едно му купува хероина. Трябва да го остави докато е млад още, ако иска да го спаси , дундуркането по този точно изискващ начин  не помага . Трябва да има отговорности някакви сина и/или лечение. Да участва. Ако не иска - да хваща пътя . Знам че е детето ви, но ако искате да го спасите, това е начина.

# 101
Ако все пак и родителите са съгласни, нека се наеме адвокат и се издейства заповед за незабавна защита

На кого и от какво?
Авторката не е влизала от пускането на темата, и стана ясно, че е пързалка. Но абсолютно нищо от описаното в първия пост не говори за сериозни проблеми - потребителките си доизмислиха и зависимостите, и психическите отклонения, и тормозът над бабата и дядото. Всеки си наслага някакви свои страхове и надгражда историята, но истината е че нищо такова в първия пост няма. Крещял бил, и говорел богохулства. Голямо престъпление, мда.

# 102
  • София
Аз все се надявам авторката да влезе и да обясни какво означава, че богохулства.

# 103
Богохулството и на мен ми стана странно. Може би е имала предвид цинизми?
Далечен роднина на майка ми, някакъв четвърти братовчед, беше отглеждан до 40 години от майка си и баща си. Разправял, че ако те си отидат и той ще умре. Починаха и след една година той умря от пиене. Така и не подхвана работа, негови съседи му носеха храна.

# 104
Може ругатни от рода на "Дявол да ви вземе всичките!" да се възприемат като богохулство - да се призовава Дявола.

Общи условия

Активация на акаунт