Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 41

• 30 220
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
На село едно време много баби се казваха Гоергина, Гюрга или Гина.
Баба имаше приятелки с невероятни имена - Добра/ударение на о/, Ярма/ударение на я/, Мета/ударение на е/, Каля, Зафира/ударение на и/, Телефонка, Съветка.
Дядовците пък бяха Крали/мисля от Крали Марко/, Гута, Либен/днес Любо/, Митер/днес Димитър/.

# 346
  • Пловдив
Сериозно ли познаваш Телефонка лично? Само легенди се носят за нея. Wink

Добра с ударение на О, Крали с ударение на И (не като КралИ Марко), Зафира, Гюрга и някои от другите са се срещали като нормални имена преди. Фамилното Кралев е от Крали или Кральо. Гергина се среща и сега, обаче един колега си кръсти дъщерята Гергана на майка си Гергина, иначе гергина е цвете, същото като далия. Имаше една баба Зафира в нашия квартал преди 40 години.

# 347
Баба ми все пак е 26 набор, радва ли се хората на новото изобретение. И за Крали Марко инфо баба.

# 348
Сега се сетих, че моята баба имаше познати с фамилията Гъзинчеви. Става въпрос за 50-те години в малко родопско село.

# 349
  • Най-красивата страна
Синклинтия ,Синклита са форми на Синклитикия- древногръцко име.Било е популярно в Древна Гърция и се е давало само на дъщерите на влиятелни семейства.

Зафир,Зафира е гръцко име и се среща там .

# 350
  • София
Баба ми се казва Добра (с ударение на О), както и има няколко братовчедки със същото име Simple Smile

# 351
  • Sofia
Идвам с една Хинна – на средна възраст.
Някой с идея за произхода?

# 352
Еридина Лозанова - майка на Николета Лозанова.

# 353
Хинна не знам, само Фина и Финка - галено от Дафина.
И две сестри - Севдалина и Филибина.

# 354
Първата ми учителка се казваше Хина, но с едно “н”. Мисля, че беше казвала, че е кръстена на дядо си Хинко.

# 355
Сетих се за артиста Хиндо Кисимов - в Уикипедия пише популярен български актьор от турски произход.

# 356
  • Пловдив
На Хиндо Касимов наистина дядо му ли, баща му ли беше, е бил етнически турчин, затова е и Касимов (Кисимови са Константин и Асен, без роднинска връзка помежду си и без турска жилка), но Хиндо е име, срещано някога сред българите. Понякога на Христо са казвали Хиндо, мисля. Хинко също. Хин(н)а чувам за пръв път, но не е изключено да е женски вариант на тези.

-----

Не знам защо съм написала горе, че Крали е с ударение на И - на А е, КрАли, това имах предвид, като писах, че не е като КралИ Марко. И фамилното име е КрАлев.

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 18:50 от Магдена

# 357
Днес срещнах името Братислав - като столицата на Словакия.

# 358
  • София
Буен, с ударение на У, на около 3 години.

Допълвам и с една Джонина- 25-30 годишна жена.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 08:53 от terpsyhora

# 359
  • Пловдив
Братислав Талев беше името на сина на Димитър Талев, заместник главен редактор на списание "Космос" през 80-те или в началото на 90-те. Наистина името звучи като града, но се среща понякога.

Има и Люблян. Wink

За Буен - има адвокатка Елица Буенова. Не я познавам, срещала съм нейни постове на стените на обща позната във Фейсбук. Но нямаше да ми мине през ум да го свържа с буйност.

Общи условия

Активация на акаунт