В момента чета...86

• 60 927
  • 757
  •   1
Отговори
# 570
Според мен семейна сага е произведение, отразяващо историята на няколко поколения от едно семейство в период от десетки години.
Силата на кучето, Светлина между два океана са хубави, но не влизат в разбирането ми за семейна сага. Лично мнение, може и да не съм права.

# 571
На мен ми пращат мейл от Столична библиотека, когато е налична запазена от мен книга. Три дни я пазят

# 572
Толкова ли е хубава тази книга „Полубрат“, че върви на такива цени?
Между другото, има я на руски във Флибуста, ако някой се интересува.

# 573
И аз съм срещала добри отзиви за тази книга, но такава цена е само заради малкото бройки и явно наличие на достатъчно търсене.
Преди да преиздадат “Ако пътник в зимна нощ” на Калвино подобни стряскащи цени имаше на малкото бройки в КП. (Сега не съм проверявала продължават ли така да ги предлагат, доволна съм че имам преиздадената, с твърди корици при това е.)

# 574
Аз малко съм предубедена към такива прехвалени книги. Разказвала съм как по времето на соца много ми хвалеха „Мъртвите сибирски полета“, тогава се намираше само по антикварните книжарници на цена над минималната работна заплата, която тогава изобщо не беше толкова малка.
Дойде демокрацията и пазарът на книги буквално се взриви. Преиздадоха се много от дефицитните преди това книги, включително и тази. Веднага си купих и трите тома, отнесох плячката вкъщи и с влизането започнах да чета. Ами... Такава боза рядко се среща. Толкова наивно написана, че няма накъде повече. Сигурно може силно да впечатли някой неособено зрял читател, необременен с купища прочетени книги, с които да сравнява. Но ако си прочел тон книги преди това, няма какво да те впечатли. Същото разочарование изпитах и при прочитането на „Скитника евреин“, „Вечната Амбър“ и др. прехвалени книги, че оттогава леко ме е страх да посегна към някое популярно заглавие. Simple Smile
Ще му хвърля едно око и на този „Полубрат“, дано наистина си заслужава.

# 575
Това с препрочитането на любими книги след години може да се окаже лоша идея понякога. Аз така бях останала в див възторг от "Сто години самота" на 19 години, но после, 20 години по-късно, книгата ми се стори съвсем различна и онази магия, която бях открила тогава, този път ми беше недостъпна, не знам защо. От друга страна, "Вечната Амбър" ми хареса еднакво и като ученичка, и сега (наскоро), когато я четох на английски. Това, което ми е харесвало винаги, е описанието на епохата, а не толкова историята на Амбър.

А иначе аз, освен книгата на Долорес Редондо, чета и скоро ще приключа и Red, White and Royal Blue, която се оказа доста приятна история.

# 576
  • Пловдив
На руски електронно се намира "Полубрат".
В MailBooks, дали няма да я има?

# 577
  • София
"Полубрат" е тежка и трудна за четене и възприемане книга. Почти липсва пряка реч, която я прави още по-тежка за четене.
Не знам дали някога бих я препрочела и ако да, едва ли ще я възприема по същия начин . Най-малкото ние не сме същите..
Не мога да я препоръчам с лека ръка, за да не се окаже като приказката с прехвалените ягоди Simple Smile Дори не я препоръчам Joy

Още веднъж пускам ревюто си в скрит текст.

Скрит текст:
"Не е важно онова, което виждаш с очите си, а онова, което вярваш, че виждаш."

Отдавна не бях чела толкова мащабно и епично произведение. Самият Кристенсен признава, че е писал този роман над 20 години.
Това е една Огромна Книга във всяко едно отношение, смазваща и не само като обем. Прочитът на подобно епично произведение изисква да улучиш подходящия момент, подходящия житейски етап, време, настройка и отдаденост. Аз я четох трудно, бавно и мъчително по време на първия Ковид локдаун и винаги ще я свързвам с този период точно през пролетта на 2020г. Прочетеното ме хващаше за гърлото и признавам, че на моменти ми идваше да я зарежа с чисто сърце. Радвам се , че устоях и не го направих, защото си заслужаваше усилията!

Романът е странен, хипнотично завладяващ, бих го  определила като някакъв особен, скандинавски магически реализъм, а стилът на Кристенсен е подобен на психедиличен поток на съзнанието, разкриващ като пълноводна река болката на няколко поколения от едно семейство.  Дори не само на едно семейство -това на полубратята Барнум и Фред, а и на техните съседи, познати и приятели. Всеки герой в романа, дори и най-незначителният, този, който само мимохом е споменат в романа, носи своята трагедия, своята драматична съдба и своя кръст.

Самата история (самите истории) са тежки, разкриват най-тайните, най-дълбоките и съкровени подробности от живота на героите, всеки от които е трагичен сам по себе си. Някои от описаните сцени не бих могла да забравя никога - от сцената с изнасилването на Вера на 9 май 1945г. до логичния не-хепи енд на книгата.

И макар, че след прочитането ѝ остават повече въпроси и неясноти, отколкото отговори, мога с ръка на сърцето да кажа, че "Полубрат" е една от най-добрите книги в живота ми.

Мащабен, драматичен, безнадежден. Чутовно произведение. Един роман извън разума.

# 578
  • София
В MailBooks, дали няма да я има?
Няма я Sad

# 579
  • София
Благодаря за ревюто в скрития текст, тъкмо се бях амбицирала да я търся в библиотеката, ще си я спестя😃 няма да е моето нещо. За сетен път се убеждавам, че скандинавските автори не са ми по сърце. Въпреки че, една от най-любимите ми книги(пак е сага, еднотомна) е на шведска авторка - "Дъщерите на Ханна".

# 580
Добър ден на всички ☺️
Някой чел ли е Мамник на Васил Попов?

# 581
Имаше тема за месечен литературен клуб, в която точно тази книга обсъждаха. Ето линк към темата:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1578490

# 582
  • в сърцето на един мъж...
Аз съм на третата книга от Отдел Q - "Писмо в бутилка от П." Скоро не бях чела толкова увлекателни криминалета. Буквално затворих последната страница на предната и минах на следващата. Главният герой е описан толкова сладко и с такова чувство за хумор, че на моменти се заливах от смях, въпреки сериозността на случаите. Явно не случайно хвалят толкова много Юси Адлер-Улсен

# 583
  • София
Ооо, завиждам ти направо! Много любима поредица ми е. Почти колкото за Хари Хуле. Blush

# 584
  • в сърцето на един мъж...
Ооо, завиждам ти направо! Много любима поредица ми е. Почти колкото за Хари Хуле. Blush

Явно и на мен ще ми стане Simple Smile Мисля и филмите да изгледам после.

Общи условия

Активация на акаунт