В момента чета...86

• 60 878
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
За почитателките на Юрт и Русенфелт: новата книга - "Вината, която носим" - излиза на 21 ноември.

# 631
  • Пловдив
Като ви чета май ще зарежа семейство Роял и ще започна ,, Тътени'' . Изкушавате ме да знаете .

Да те изкуша и аз с един любим мой цитат:

- Тътени бяха това, Тахир ага.
- Тъ-те-ни - повтори другият на пресекулки. - Що значи това, Силдар? Не съм я чувал тази дума.
- Тук по Сливен може да си я чувал като тънтежи или тътнежи? - Турчинът поклати отрицателно глава.  - Помниш ли как иде буря, войводо? Тя е още далече, само ивичка черни облаци в далечината и нищо повече, пък в смълчания и тежък въздух ухото ти усеща тъпо и глухо бобтене. Долавяш го ти и знаеш: ехтене е то на още далечната буря. И буря вещае. Ето това е тътен.
 - Та ще рече...
- Така е, Тахир ага. Всичкото, за което двамата си мислим - което стана и което не стана, което става сега и което утре ще стане, - туй са все тътени. Тътени на една буря, която ти още не виждаш, но тя иде, приближава. И тогава ще са истинските вихрушки, светкавиците и пороите.
 - Тътени - отново изрече замислено аянът. - Ще я запомня тая дума.

Не знам наистина как да се изразя за тези книги. За тези, които харесват исторически романи, този изобщо няма да ги разочарова. Толкова действителни факти, преплетени с измислица, толкова проучвания от страна на автора, героите (Хаджи Димитър, Левски, Алтън войвода, Георги Трънкин, Добри Чинтулов и още и още за които не бях и чувала) оживяват, потапяш се напълно в онова смътно и страшно време след Велчовата завера и преди Априлското въстание, когато всички тръпнат и очакват да се случи това, що трябва да се случи. Има много образи, нито един излишен, всеки със своя конкретна задача, оплетени едни в други. Просто.. много, много хубави книги, не само " Тътени", а всичките три!

Последна редакция: ср, 08 ное 2023, 21:39 от Kateto-S

# 632
Като ви чета май ще зарежа семейство Роял и ще започна ,, Тътени'' . Изкушавате ме да знаете .

Да те изкуша и аз с един любим мой цитат:

- Тътени бяха това, Тахир ага.
- Тъ-те-ни - повтори другият на пресекулки. - Що значи това, Силдар? Не съм я чувал тази дума.
- Тук по Сливен може да си я чувал като тънтежи или тътнежи? - Търчинът поклати отрицателно глава.  - Помниш ли как иде буря, войводо? Тя е още далече, само ивичка черни облаци в далечината и нищо повече, пък в смълчания и тежък въздух ухото ти усеща тъпо и глухо бобтене. Долавяш го ти и знаеш: ехтене е то на още далечната буря. И буря вещае. Ето това е тътен.
 - Та ще рече...
- Така е, Тахир ага. Всичкото, за което двамата си мислим - което стана и което не стана, което става сега и което утре ще стане, - туй са все тътени. Тътени на една буря, която ти още не виждаш, но тя иде, приближава. И тогава ще са истинските вихрушки, светкавиците и пороите.
 - Тътени - отново изрече замислено аянът. - Ще я запомня тая дума.

Не знам наистина как да се изразя за тези книги. За тези, които харесват исторически романи, този изобщо няма да ги разочарова. Толкова действителни факти, преплетени с измислица, толкова проучвания от страна на автора, героите (Хаджи Димитър, Левски, Алтън войвода, Георги Трънкин, Добри Чинтулов и още и още за които не бях и чувала) оживяват, потапяш се напълно в онова смътно и страшно време след Велчовата завера и преди Априлското въстание, когато всички тръпнат и очакват да се случи това, що трябва да се случи. Има много образи, нито един излишен, всеки със своя конкретна задача, оплетени едни в други. Просто.. много, много хубави книги, не само " Тътени", а всичките три!

Значи завършвам я сегашната и ги почвам тези . Решено е . Иска ми се да ги намеря на хартия , но не съм сигурна , че ги има в селската библиотека , а и няма кога да ида . Май ще си ги чета на таблета.

# 633
Прочетох 1/3 от "Норвежка гора" и се предавам, не мога да се хвана за нищо, за да я довърша. Нито персонажите са ми интересни, нито стилът ме впечатли с нещо, нито сюжетът. Това ми беше първа среща с Мураками и може би последна. За сметка на това, така се наслаждавам на историята на семейство Лонсоние от "Наследство", че чак ме е яд, че е само сто и няколко страници.
Набелязах си две саги от списъка на Mijjj - започнах да слушам Буденброкови и поръчах от Амазон "Полубратя" (оказион, на френски, за 1,82€ Hands Ok Hand).

# 634
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
И аз се отказах от Норвежката гора, не разбирам хайпа по нея. Безинтересна, мудна, скучна и депресарска ми е, пък нека е на Мураками.

# 635
  • София
Аз много харесвам Мураками, но определено ненавиждам Норвежка гора. Това е най-лошият избор за старт с този автор според мен.

Иначе по темата - чета в момента новата книга на Кейт Мортън Homecoming. Не знам дали някой я превежда и дали се планира скоро да се издава на български обаче.

# 636
  • Mediterraneo
Норвежка гора всъщност е единствената книга на Мураками, която съм чела. Харесала съм я( преди 4 години съм я чела), но не съм подхващала друга книга на автора.

Което обаче ми се случи със Сафон. Пак преди около 4 години съм прочела Сянката на вятъра. Още тогава си казах, че това не е моят автор и няма да загубя нищо, ако не чета друго от него. С любопитство обаче започнах в Сторител Играта на ангела и се оказа, че всъщност сега много го харесвам Simple Smile Докато уж да послушам някой фрагмент, тя книгата взе, че свърши, толкова ми беше интересна. Мисълта ми е, че на всяка книга й идва времето, всеки автор може да не/ ти хареса днес, а утре да е обратното- настройка, житейски опит, светоусещане, всичко си дава отражение.

Междувременно отметнах третата книга от поредицата за Дейвид Хънтър на Саймън Бекет Шепотът на мъртвите- леко се разочаровах, героят е изваден от "естествената му среда", действието се развива в Щатите, вместо в Англия, а това размива като цяло усещането от книгата.

# 637
Помощ! Искам да има и книга сред подаръците за пълнолетието на дъщеря ми, която да й остане за спомен. Вече няколко седмици не мога да измисля каква да е.. Ще съм благодарна на предложения!

Чета на хартия "Кървава луна", Ю Несбьо, електронно прочетох "Нищо", Яна Талер и ме остави със смесени чувства, но по-скоро не ми хареса, а започнах "Да уловиш мига", Мюсо.

# 638
Бих подарила книга, която да не е “еднодневка”, а класика. Въпреки че на тази възраст (зависи все пак и от персоналните интереси) може и да не се зарадва толкова, но да е книга, която да оцени поне след време. Или пък ако има интерес към даден художник - книга -албум за него.

# 639
Не се сещам за друга освен за Библията.

# 640
50 Shades оf Purple, поздрави на дъщерята със страхотния музикален вкус ❤
Аз не бих подарила книга, защото смятам, че връзката с литературата е много лична, като създаването на съкровени спомени. Бих я оставила тя да свързва този период с тези книги, които за нея са важни и любими.
Но, ако наистина държиш да е книга, вероятно познаваш предпочитанията й и това ще те насочи. Вероятно бих подарила много красиво и рядко издание, а може и нещо с автограф. Ще се опитам да свържа книгата с изживяване, което да й е много скъпо.

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 06:56 от Tsugumi_

# 641
  • София
50 Shades of Purple, бих предложила "На изток от рая" с вечното ѝ послание "Тимшел!" (Ти можеш!). Тъкмо има хубаво издание с твърди корици на този вечен роман.
Ще помисля и за други книги, но тази ми хрумна още докато ти четях поста Simple Smile

# 642
Помощ! Искам да има и книга сред подаръците за пълнолетието на дъщеря ми, която да й остане за спомен. Вече няколко седмици не мога да измисля каква да е.. Ще съм благодарна на предложения!

Това ще е само един от подаръците доколкото разбирам. Аз бих подарила книга от любим автор с автограф. Друга идея е да подарите книга на тема, която я вълнува, особено като потенциална професия--нещо като добър справочник, енциклопедия на темата, ако може с красиви илюстрации също. С други думи, бих подарила книга, която да остане в библиотеката й доста след като я прочете.

Иначе чета "Камериерката" на Нита Проуз. Става, но не е нещо особено засега.

# 643
50 Shades of Purple, бих предложила "На изток от рая" с вечното ѝ послание "Тимшел!" (Ти можеш!). Тъкмо има хубаво издание с твърди корици на този вечен роман.
Ще помисля и за други книги, но тази ми хрумна още докато ти четях поста Simple Smile
Телепатия ли имаме?😀 Абсолютно същите мисли имах докато четях поста. Всеки трябва да притежава тази книга, защото в различни етапи от живота си, открива различни пластове

# 644
Whatever Confused

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 18:38 от Pretty_real8

Общи условия

Активация на акаунт