В момента чета...86

• 60 876
  • 757
  •   1
Отговори
# 645
  • Plovdiv
Аз много харесвам Мураками, но определено ненавиждам Норвежка гора. Това е най-лошият избор за старт с този автор според мен.

Иначе по темата - чета в момента новата книга на Кейт Мортън Homecoming. Не знам дали някой я превежда и дали се планира скоро да се издава на български обаче.

Като почитател на Муриками може ли да препоръчаш с коя книга да започне запознаването ми с автора? Отдавна ми е в споисъка за четене

# 646
Помощ! Искам да има и книга сред подаръците за пълнолетието на дъщеря ми, която да й остане за спомен. Вече няколко седмици не мога да измисля каква да е.. Ще съм благодарна на предложения!

Чета на хартия "Кървава луна", Ю Несбьо, електронно прочетох "Нищо", Яна Талер и ме остави със смесени чувства, но по-скоро не ми хареса, а започнах "Да уловиш мига", Мюсо.
На нейната възраст прочетох "Любов по време на холера" и ми остана за цял живот най-любимата книга.

# 647
Аз не бих подарила книга, защото смятам, че връзката с литературата е много лична, като създаването на съкровени спомени. Бих я оставила тя да свързва този период с тези книги, които за нея са важни и любими.
Но, ако наистина държиш да е книга, вероятно познаваш предпочитанията й и това ще те насочи. Вероятно бих подарила много красиво и рядко издание, а може и нещо с автограф. Ще се опитам да свържа книгата с изживяване, което да й е много скъпо.
Подкрепям поста, дума по дума.
Има хора с класически книги в библиотеките си, които не са ги отгръщали отвъд корицата.

# 648
  • София
Мураками неслучайно беше номиран за нобелова награда за литература. Умее да пише човекът.

Има две неговеи книги Норвежка гора и Спутник, моя любов, които са малко по-депресарски, но много се харесват на младите. Както ние едно време се прехласвахме по Борис Виан и Хенри Милър, но сега едва ли ще ги четем по същия начин.

Много ми харесват 1Q84, Страна на чудесата за непукисти и краят на света, Хроника на птицата с пружина, Кафка на плажа. Човек трябва да има нагласа за такъв тип книги , магическият реализъм не е за всеки.

# 649
Защо си мислех, че поредицата на Камила Лекберг за Патрик Хедстрьом е вече завършена? Преди малко видях в анонса на Колибри за далечни предстоящи книга номер 11 със заглавието "Кукувичето".

# 650
  • Чукарландия
+1 за На изток от рая. Една от любимите ми книги за вечни времена! Не препрочитам книги, защото има толкова много други непрочетени, но точно тази съм я чела през годините няколко пъти и винаги усещането е едно и също - върховно удоволствие! 💖

# 651
  • Банско
Започнах Гордост и Предрасъдъци на Джейн Остин. Изненадана съм приятно. Мислех, че романите са загуба навреме, но ми стана интересно.

# 652
  • София
Аз много харесвам Мураками, но определено ненавиждам Норвежка гора. Това е най-лошият избор за старт с този автор според мен.

Иначе по темата - чета в момента новата книга на Кейт Мортън Homecoming. Не знам дали някой я превежда и дали се планира скоро да се издава на български обаче.

Като почитател на Муриками може ли да препоръчаш с коя книга да започне запознаването ми с автора? Отдавна ми е в споисъка за четене

Бих препоръчала Хроника на птицата с пружина за първа среща. Аз започнах с Кафка на плажа и Преследване на дива овца, но определено най-лесно смилаема е Птицата:-) Опитайте и после, моля споделете, как ви се е сторила. Simple Smile

# 653
За Мураками искам да направя едно уточнение - "Преследване на дива овца" е книга трета от тетралогията за Плъха. Първите две са кратки и са събрани в една книга - "Чуй песента на вятъра/Пинбол", а последната е "Танцувай, танцувай, танцувай". Аз от четири години не съм чела негова книга, трябва да се поправя скоро.

# 654
[...]
Скрит текст:
Не бих подарила книга, само защото на мен ми харесва, а съобразена с получателя.

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 06:21 от Tsugumi_

# 655
Някъде до средата съм - бях заета и не мога да напредна с четенето тези дни, а ми е много интересно.
За мен тази книга е по-добра от Мастиленочерно сърце, а и от по-предишната (Тревожна кръв), ще видим дали ще е така до края.
Страйк и Робин
Скрит текст:
този път почти нямат контакт - тя е вътре (във фермата на сектата) под прикритие, а той е отвън и работи върху случая. От време на време си разменят бележки.

Все още мисля, че хората от култа са екстремно тъпи (дори онези от тях, които уж са интелигентни). Някои от тях са родени там и нямат голям избор, но има и такива, които отиват доброволно и не забелязват нищо нередно (или се правят, че не забелязват).
Честно казано се чудя, защо роднините им (като например клиентът на Страйк) просто не прекъснат връзка с тях и не се съсредоточат върху нормалните си деца.

Преживяванията на Робин са значително по-интересни от тези на Страйк. Историите, свързани с неговия личен живот вече са ми откровено скучни и не особено приятни, единственото интересно в неговата сюжетна линия, е разследването.

Сега видях, че Колибри са превели книгата и скоро ще я пускат - гробът не е нито бягащ, нито течащ, а отприщен:
https://www.colibri.bg/knigi/2306/robyrt-galbrejt-otprishten-grob

# 656
Много, много благодаря на всички за изразеното мнение!! Детето е четящо, макар и напоследък по-малко заради многото ангажименти, сега е с Оруел. Чете и електронно, последно каза Ремарк.. Може и да оставя за Коледа книгата, традиционно ни е, защото наистина сега ми е трудно да взема твърдо решение. Все пак ще се разходя до физическа книжарница…

Tsugumi_, непременно ще потърся книгата за Агата Кристи!

# 657
По темата за Мураками, преди 7-8 години и аз му бях огромна почитателка, всичко ново от него купувах и прочитах за отрицателно време. “Норвежка гора” за мен е една от по-слабите му книги. Лично аз започнах с “Кафка на плажа” и засега тя ми е в топ 3 на неговото творчество. Иначе най-много харесвам разказите му.

Последната книга, която завърших вчера, е “Герой по неволя” на Льоса. Хареса ми Simple Smile Ако имате някакви други препоръки за негови книги, ще се радвам да споделите.

# 658
Започнах "Култ", началото е любопитно. Но освен това искам да започна и нещо на киндъла и се двоумя между "Олив Китридж" и "Тази благодатна земя". Повече клоня към втората засега май. Също изтеглих наскоро новата книга на Джак Джордан, пак трилър - "Conviction", но нея ще я оставя за по-нататък сигурно, заедно с "Ако има кръв" на Стивън Кинг.

# 659
На Марио Варгас Льоса - всичко, което съм чела ми е допадало. Един типичен латино американски автор!
Цивилизация на зрелището е последната, която четох, но това са по-скоро есета, не е роман. Но препоръчвам с две ръце, много ми хареса!

Общи условия

Активация на акаунт