С какво ви дразнят свекървите? – 149

• 34 431
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
Защо така се наостряме като не ни ръкопляскат Simple Smile
Имам си правило: когато някой повтаря аз, аз, аз... пък вземе накрая да превключи на кралското ние, приключвам разговора.
Няма смисъл! Blush

# 346

Много съм скептична към такива "невъзможности".

Обаче чисто теоретично... Дали кроткият и разбран начин ще бъде ефикасен при нахален човек? Иначе винаги съм предпочитала първо да се пробва с добро и ако не стане, тогава с лошо.
Не, кроткият и разбран начин не е ефикасен при нахален човек.
Нищо не е ефикасно.

# 347
Дори някои свекърви тук в темата са много драматични. Ако се държат нормално със снахите си, няма да се налага да припадат от възмущение как не могат да си видят внучетата.

# 348
Някои хора явно не са си имали работа с нахални простакеси...
И да, уважението трябва да си го заслужиш, а не да го изискваш...

# 349
  • Пловдив
Някои хора явно не са си имали работа с нахални простакеси...
И да, уважението трябва да си го заслужиш, а не да го изискваш...
Ние не сме на 20 повечето, а на 40+. Твърде е наивно да се смята, че за 40 години житейски опит сме нямали работа с простаци. Решението е едно - дистанция. Не харесваш свекърва си - дистанция, любезно се виждате за големи празници. Някой се бърка в семейството (може да е свекър, свекърва, тъст, тъща) - дистанция. Няма как да коментира и да се бърка, ако не знае какво става.

# 350
Само едно не мога да разбера - в съседство има една тема, в която всички се изреждат да кажат колко им е важно и как никога не биха  взели мъж от лош джинс, как това винаги дава отражение, колко внимават какво гени ще имат децата им и прочие, а в тази - съпрузите нямат нищо общо с произхода си от злобни пристакеси, с които е невъзможно да се съществува без дистанция и игнор.

# 351
  • Пловдив
Нямам обяснение, сигурно не пишат едни и същи хора в двете теми.

# 352
Не я знам онази тема.
За мен джинса няма значение.
ММ е много далеч от семейството си като характер,  манталитет и мислене.
Ако бях гледала родителите му, щях да изпусна късмета на живота си.
Знам, че някои хора, които са попивали само от родителите си, се чудят как е възможно това, ама ей на, възможно е.
Понякога човек попада на различна среда или ментор, които са с по-силно влияние от родителите.
ММ например е живял в чужбина, където едно семейство му е помогнало много.
След като се запознах с тях ми стана ясно защо баща му и брат му сядат наготово на масата и не измиват и една чиния после, а ММ е кавалер.
Бобчета, грахчета... това важи за цвета на очите и косата, не за поведението. Все пак боба няма крака да се премести и да отиде да вземе пример от лещата. Wink

# 353
Абсолютно. Тук произход не се обсъжда, темата е за свекървите и какво ни дразни в тях, а не как задължително било сина да е копие на майка си или баща си.
Мисля, че вече достатъчно коментари изписахме с примери как мъжете ни изобщо не приличат на майките си/бащите си.
Спестете си наставленията и оправдаванията на свекървите за всеки възможен случаи, досадно става, някак….

Иначе, вчера заявих на ММ как ще процедираме при следващото ѝ гости, за да е подготвен от сега. Попита ме, ами, ако тя поискала да дойде в сряда какво да ѝ кажел. Казах му да каже, че не е удобно или че иска да дойде, когато и той е вкъщи, че да си се видят. Каквото иска да си и казва, натоварва ме като идва, поведението не е същото, като съм само аз и детето с нея и така нататък. Казах, че като съм в майчинство не значи, че всеки ден ми е удобно някой да ми идва на вратата без уговорка и без да знам кога си отива. Нищо повече не каза, но ще видим следващия път как ще е, ако пак се повтори, ще го накарам да си вземе отпуск и да дойде да си седи с нея, а аз излизам.

# 354
Мъжът ти не е особено твърд или не иска да се занимава с майка си. Или не може.

# 355
Според мен не може, тя е много нахална, сега започнах да разбирам защо свекъра непрекъснато излиза с приятели и не седи вкъщи, то това не се търпи да ти е на главата, все нещо говори като мелница, дава разяснения, непоискани съвети, вика, като за нея това е нормален тон. Тя преди се оплакваше на ММ за това, сякаш той е този, който трябва да им се бърка и да им оправя отношенията… Изобщо го е настроила да е срещу баща си и все да го осъжда, а тя света вода ненапита и все жертва. Той свекъра е много свестен човек, даже често ѝ прави забележки, че много ни се бърка и ѝ е казвал много пъти да ни остави малко ние да си решим дали ще ядем/почиваме/излизаме. Явно и отстрани това се вижда и прави впечатление.

Но, ако не може, то ще си седи заедно с нея поне, няма аз да я търпя, а всички други да си бият камшика.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 09:36 от Rimmona

# 356
Нямам време да чета всичко, но от дистанцията на времето виждам как човек хаби нерви за дреболии и глупости. Пазете се силите за предстоящите  житейски проблеми и битки. И аз съм била така. Лошо, че рядко се срещат недребнави, широко скроени хора. Изводът ми е, че ако млад си бил добър човек, с възрастта ставаш лош /хайде, по-малко добър/, а ако като млад си бил лош, ставаш много лош. Е, сигурно има изключения. Остаряването не облагородява.

# 357
В първите теми имаше забавни случки, дори смешни(разбирам, че на потърпевшите не им е било до смях понякога), но сега, като чета, почва да ме хваща страх каква свекърва ще бъда. Синът ми, според българското законодателство е на възраст да може да сключва брак, не че се е засилил, де. Все си мисля, че един разумен разговор би могъл да постави нещата на правилното им място. Не желае снахата да и се гостува с дни? Казва учтиво "Извинявай, изморявам се покрай детето, искам време за себе си, не е удобно да гостуваш." Ако не става с такъв разговор, синът говори с майка си. Не искате да ядете като сте на гости? "Съжалявам, не го приемай лично, просто не съм гладна/на режим съм/не мога да ям по това време". Все има начини учтиво, но твърдо да се поставят изисквания.
Друго-семейството си е семейство, но не може да се очаква, че човек ще скъса напълно родовите връзки. Остаряващите родители, особено ако останат по един, имат нужда от помощ, подкрепа, грижа, а и дори само време за общуване. Това свиване в черупките в днешно време, сакън, някой да не ти прекрати прага не ми е много здравословно. Вижте как се променят нещата-гости-навън, детски рожден ден - навън, празници навън, при все че домовете ни стават все по-комфортни в сравнение с тези, на родители, баби и дядовци някога.
За мен е важен балансът, човек да умее да отхвърля дребните поводи за раздразнение, както и спокойно да си заявява претенциите. Винаги може да се намери начин да се живее по-лесно и спокойно.

# 358
Моите житейски наблюдения са съвсем различни , който има акъл - има мисъл.
Значи виждаш един домашен модел като дете, след това в годините наблюдаваш този модел в други семейства. Израстваш и съответно наблюдаваш освен семейните , също и други междуличностни отношения- сменяш училища, работа , приятели.... Та един индивид над 25-30 г.  има достатъчно зрялост , за да прецени дали да подражава и на кого, съответно кое и кои качества, отношения и хора да игнорира.
Няма начин например жена живяла и търпяла номерата на свекървата , ако има разум да постъпва по същия начин със своята снаха.
Човек цял живот се учи, но някои зациклят и ровят в гадости , а други надграждат и живеят достойно и стойностно.

# 359
И мен ме е страх, че двама сина имам. Мисля като се оженят да мина в нелегалност и да се появявам при младите само при изрична покана.

Общи условия

Активация на акаунт