🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXI 🎬

• 57 624
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
Не се изхвърлям,но "Лолита" (и филма,и книгата) са педофилски,кой каквото ще да разправя...

# 676
Благодаря, Diavolo! Simple Smile Отново размисли за военни филми. Иска ми се повече хора да гледат филми като Пътеки на славата, Мостът на река Куай, Могилата и Иваново детство.   

Paths of Glory (1957, 90 мин) на реж. Стенли Кубрик с Кърк Дъглас е филм, който ме потресе. Засяга морални въпроси. Тук ясно са изразени несправедливостта и безсмислието на войната и липсата на човечност сред генералите, особено този, който нарежда трима случайно избрани войници да бъдат изправени пред военен съд. Интересни са и дългите сцени в окопите.
https://www.imdb.com/title/tt0050825/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_paths%2520

The Bridge on the River Kwai (1957) на реж. Дейвид Лийн с Уилиям Холдън и Алек Гинес е филм със 7 Оскара по действителен случай. Британски военнопленници построяват мост в Бирма, като съюзниците им планират да взривят същия този мост, за да се спрат доставките към японците. Замисляш се дали полковник Никълсън (Алек Гинес) всъщност е добър лидер. В началото е всеотдаен, педантичен, с чувство за дълг, чест и дисциплина. Дори и като военнопленник си отстоява убежденията. Филмът показва и сблъсък между култури и егота. Интересни са сблъсъците му с японския полковник, като и двамата са доста упорити, държат на принципите си и отказват да правят компромиси. Никълсън чувства моста като своя рожба, решен е да го построи на всяка цена, за него това е шанс да се демонстрира британското превъзходство. В хода на работа буквално е като обсебен.
Лентите на филма са транспортирани от Шри Ланка до Холивуд с пет самолета поради риск от загуба. В действителност реалният военен се е опитвал да саботира, а строежът на цялата жп инфраструктура в Бирма е струвал живота на близо 90 000 цивилни и около 12 000 военнопленници. 
https://www.imdb.com/title/tt0050212/

The Hill (1965) на реж. Сидни Лъмет с Шон Конъри за съжаление не е много популярен не само у нас. Ако Кубрик си има Пътеки на славата, то Сидни Лъмет си има Могилата. Ядосваш се на злоупотребата с власт и грубото отношение към изпратените войници в изправителен затвор, само защото не са се явили на служба или са пренасяли някоя и друга бира. Изцедени са физически и психически. Гледах филма за първи път тази година. Разглеждах филмовите теми тук отпреди десетина години и беше препоръчан. Много ме зарадва и постът на alex.bg, който също писа за филма преди време.
https://www.imdb.com/title/tt0059274/?ref_=tt_rvi_tt_i_2

Иваново детство (1962) е любимият ми филм на Тарковски. Няма да забравя сцената, в която Иван растла на масата семенцата и растенията, всяко символизиращо определен елемент от вражеския лагер. И последната сцена няма да забравя. Тези от вас, които са гледали филми на Тарковски, знаят, че при него основен елемент е водата – капчук, река, езеро, течаща вода ... и тук ги има в изобилие, както и противопоставянето на ужасните последствия от военните действия със спокойствието, което дарява природата.
https://www.imdb.com/title/tt0056111/?ref_=nv_sr_srsg_3_tt_5_nm_ … _q_ivan%2520child

Филмите са тежки, но много си заслужават. Чудесни са за обсъждане във философските дисциплини.

# 677
  • Варна
Преди време тук бе споменат ( простете, не запомних от кого ),, Още по едно"- благодаря! Много приятен филм.
,,Уонка" изгледах вчера - става .Само на мен ли тримата алчни шоколатиери ми напомниха за Чърчил, Джугашвили и Шикългрубер, а полицаят на цар Борис Трети?? Или е умишлено, от Р. Дал?

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 18:23 от Пеева

# 678
Ralik1, благодаря за напомнянето за "Иваново детство". Ако беше в списъка, бих гласувала за него. И за "Империя на слънцето" - макар че не се показват бойни действия в него, също ми се струва, че е за тази категория.

# 679
Diavolche, ще дадеш ли ревю за Клети създания, ако го гледаш? Щях да ходя миналия ден и се провали..  сега малко се шокирах след прочетеното, но ми стана доста любопитно. Вярно, че вече критериите за награди са променени, но все пак..

# 680
Той беше писал положително ревю по-напред в темата. Уважавам мнението му, но въпреки това няма да гледам филма Simple Smile

# 681
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Аз утре съм на "Аргайл: Супершпионин" и го чакам с нетърпение.
Напук на целия хейт и критики към филма отвъд океана смятам, че ще е лек,
забавен и разведряващ, а Сам Рокуел ми е и любимец. После  ще дам отзиви.

# 682
Той беше писал положително ревю по-напред в темата. Уважавам мнението му, но въпреки това няма да гледам филма Simple Smile
Намерих, благодаря, бях го пропуснала. Сравнява го с Мураками, когото много обичам...
Онзи китайският филм, който взе Оскар миналата година беше отвратителен. Този ще го гледам, но не знам дали на кино.. наистина доста полярни мнения. Но защо е женски филм, все пак не разбрах.

# 683
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Връщам се от киното и докато все още са ми ярки впечатленията бързам да дам отзиви
за "Аргайл: Супершпионин". Започвам с това, че трейлъра дотолкова ми хареса, че
съм го изгледала поне 50-тина пъти и исках и самия филм да се окаже също толкова забавен,
готин, щур и интересен, да..... ама не! Първо позитивите, невероятния музикален подбор,
всяка песен или музика по перфектен начин допълваха дадената сцена и спомагаха още
повече за доброто настроение у зрителя. Невероятен Сам Рокуел /той спаси филма да не изпадне директно
до чиста двойка, буквално и преносно/ и много чаровна и миловидна Брайс Далас-Хауърд,
прилични, но с пропилян потенциал Брайън Кренстън и Катрин О'Хара, много напомпан и дървен,
но красив Хенри Кавил. Ако трябва да разделя филма, то ще е на три части.
Забавна, въвличаща зрителя в действието, интригуваща и музикално перфектна първа част, посредствена,
но все пак прилична втора част и абсолютно дъно, боза на бозите, с никаква логика и пълен булш*т трета
част. Накрая вече едвам издържахме, аз направо исках да избягам от киното. Матю Вон има богато
въображение, отличаващ се стил, но защо, защо е раздул ненужно дълго филма в цели два часа и половина,
само и само да го осакати с безумни каскади, никаква логика в действието, претупани сцени, некадърна
и грозна компютърна анимация и клише до клише. В някой от сцените толкова подбелвах очи,
че накрая изучих тъмния таван в залата наизуст. Филма се вижда, че е микс от пародия на шпионските
филми, желание да е игриво-забавен, но определено чичо Вон е изплискал легена и дори котката му,
която е един от геройте не успява да оправи положението. Ако имате възможност и време да
отидете до киното, когато билетите са на промоция, искате за 2 часа да си изпразните мозъка,
фен сте на Сам Рокуел, ценител сте на хубавата музика и искате да видите "Романс за камъка"
на силни стероиди, то това несъмнено е вашия филм.
Но, въпреки всички заради изброените /малко, но налични/ позитиви все пак му давам 5/10.
Песните им давам 10/10
Скрит текст:

И един трейлър, който много ми хареса - филм за Боб Марли, според мен ще е хубав и стойностен,
за музиката няма какво да говорим, велика.
Bob Marley: One Love

# 684
Не се изхвърлям,но "Лолита" (и филма,и книгата) са педофилски,кой каквото ще да разправя...

# 685
  • София
Пусната е новата анкета! 😊

Очаквано военните филми не предизвикаха интерес, така че бързам рязко да сменя жанра и след тежките драми и кървища предлагам да минем към нещо наистина популярно и любимо тук... Романтичните филми... 💔

Доста часове ми отне да отсея най-популярните и хубави любовни филми, като са планирани поне две, а нищо чудно и три анкети относно този жанр. Дотук съм селектирал 149 филма, като това са си две части от по 75 заглавия грубо. Тъй като съм сигурен, че съм пропуснал не малко популярни и красиви истории, май, май вървим към три части...

Сигурен съм, че с тази анкета ще ви затрудня максимално, така че съм дал и рекорден брой възможности за глас... 😊

Вие сте, ако има още популярни пропуснати заглавия... 😉

В спойлер слагам останалите 74 заглавия, които са предвидени за част 2
Скрит текст:
Бодигард (The Bodyguard) (1992)
Хубава жена (Pretty Woman) (1990)
Булката беглец (Runaway Bride) (1999)
Нотинг Хил (Notting Hill) (1999)
Ловци на шаферки (Wedding Crashers) (2005)
Роди се звезда (A Star Is Born) (2018)
Въпрос на време (About Time) (2013)
Истина ли е... (Just Like Heaven) (2005)
Дяволът носи Прада (The Devil Wears Prada) (2006)
Сватбеният агент (The Wedding Planner) (2001)
Петзвезден романс (Maid in Manhattan) (2002)
Ще танцуваме ли? (Shall We Dance?) (2004)
Омъжи се за мен (Marry Me) (2021)
Вината в нашите звезди (The Fault in Our Stars) (2014)
Сватбата на най-добрия ми приятел (My Best Friend's Wedding) (1997)
Моята голяма луда гръцка сватба (My Big Fat Greek Wedding) (2002)
Не ме забравяй (Remember Me) (2010)
(500) Мига от любовта ((500) Days of Summer) (2009)
Все още вярвам (I Still Believe) (2020)
Наръчник на оптимиста (Silver Linings Playbook) (2012)
Десет неща, които мразя в теб (10 Things I Hate About You) (1999)
Оглупели от любов (Crazy, Stupid, Love.) (2011)
Есен в Ню Йорк (Autumn in New York) (2000)
Един прекрасен ден (One Fine Day) (1996)
Винаги в същия ден (One Day) (2011)
Целуни ме (Never Been Kissed) (1999)
Френска целувка (French Kiss) (1995)
Любовен еликсир Nо.9 (Love Potion No. 9) (1992)
Докато ти спеше (While You Were Sleeping) (1995)
Любов и война (In Love and War) (1996)
Надежда за обич (Hope Floats) (1998)
Природни сили (Forces of Nature) (1999)
Срок за влюбване (Two Weeks Notice) (2002)
Къщата на езерото (The Lake House) (2006)
Сабрина (Sabrina) (1995)
Уикенд (Weekend) (2011)
Това се случи една нощ (It Happened One Night) (1934)
Портрет на едно момиче в пламъци (Portrait of a Lady on Fire / Portrait de la jeune fille en feu) (2019)
Любовна треска (Love Jones) (1997)
Като гореща вода за шоколад (Like Water for Chocolate / Como agua para chocolate) (1992)
Ако Бийл Стрийт можеше да говори (If Beale Street Could Talk) (2018)
Желание (Desire) (1936)
Веднъж (Once) (2007)
Кажи нещо (Say Anything) (1989)
Сватба в сезона на мусоните (Monsoon Wedding) (2001)
If You Are the One / Fei cheng wu rao (2008)
Лунатици (Moonstruck) (1987)
Любовта на Силви (Sylvie's Love) (2020)
Да заловиш крадец (To Catch a Thief) (1955)
Назови ме с твоето име (Call Me by Your Name) (2017)
Новини за първа страница (His Girl Friday) (1940)
Аз съм любовта (I Am Love / Io sono l'amore) (2009)
Къща край морето (Siworae / Il Mare) (2000)
Плъзгащи се врати (Sliding Doors) (1998)
Кръг от приятели (Circle of Friends) (1995)
All the Real Girls (2003)
Любовна афера (Love Affair) (1939)
Пролет Лято Есен Зима... и Пролет (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring / Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom) (2003)
Каквито бяхме (The Way We Were) (1973)
Имало едно време: История за Пепеляшка (Ever After: A Cinderella Story) (1998)
Целуни ме (Never Been Kissed) (1999)
Той не си пада по теб (He's Just Not That Into You) (2009)
Луда любов (Mad Love) (1995)
Lust, Caution / Se, jie (2007)
Влюбеният Шекспир (Shakespeare in Love) (1998)
Една незабравима любов (An Affair to Remember) (1957)
Колкото толкова (As Good as It Gets) (1997)
Закуска в Тифани (Breakfast at Tiffany's) (1961)
Болест от любов (The Big Sick) (2017)
Писмо в бутилка (Message in a Bottle) (1999)
Евтиното е скъпо (The Money Pit) (1986)
Той каза, тя каза (He Said, She Said) (1991)
Работещо момиче (Working Girl) (1988)
Тежка сватба (The Big Wedding) (2013)

А ето и кои военни филми продължават борбата!

1. Спасяването на редник Райън 19

2. Апокалипсис сега 17
3. Взвод 16
3. Гадни копилета 16
5. Враг пред портата 15
6. Блек Хоук 14
7. Тънка червена линия 13
8. Лабиринтът на Фавна 9
9. Боен кон 8
10. Дюнкерк 7
10. Американски снайперист 7
10. На Западния фронт нищо ново 7

Скрит текст:

# 686
Знак на съдбата,Serendipity 2001

# 687
  • Bayern
Gone with the Wind (Отнесени от вихъра) 1939

# 688
Гласувах за Предложението, Ваканцията, Яж моли се и обичай, Завръщането на Поли и аз преди теб.
Във втората част си харесах повече заглавия. Като гореща вода за шоколад ❤️.

# 689
  • Bayern
- Nights In Rodanthe / Нощи В Роданте 2008
- Предчувствие - Premonition (2007)  Broken Heart
- The Wedding Date / Мъж под наем (2005) Sparkling Heart
- The Fountain / Изворът на живота (2006)
-The Ugly Truth / Грозната истина (2009)

Общи условия

Активация на акаунт