Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 277
  • 1 322
  •   2
Отговори
# 690
Здравейте, д-р Пеев!
На съпруга ми от около година му се появи тази подутина на устата, в синкав цвят, на какво се дължи това и има ли начин за премахване?
Благодаря предварително!

Здравейте,

Това е разширено кръвоносно съдче, познато като венозно езерце. Имам чудесни резултати с Nd:Yag лазер.

Поздрави!

# 691
Здравейте!

От доста време насам имам следния проблем.
Усещам, че нещо дразни кожата ми, вследствие на това дразнение започва сърбеж. Ако се почеша - подува се, като следи от чесането и се зачервява. Ще прикача снимки.

Нямам установени алергии.
Няма определено време, в което се случва.
В момента, когато се случва може изобщо да няма допир до материи.
Сменени са прахове за пране, няма разлика.
Няма значение дали ползвам или не ползвам козметика.
Проявява се по цялата кожа, но предимно на краката и гърба,раменете.
Нямам установени болести.
Правила съм си кръвна картина (ако това има значение) преди половин година - всичко нормално.
Също, ако е от значение, живея в Англия от 3 години. Имах нормална кожа. Забелязва се, че е станала по-чувствителна от както съм тук. Проблема се забелязва от около 2 години. През първата само пролет/есен. Сега се наблюдава целогодишно.

Какво смятате?

Благодаря предварително!

Здравейте,

Става въпрос за изразен дермографизъм. Това е свръх реакция на кожата по типа на уртикарията  към допир и натиск. Лекува се с лекарства от групата на антихистаминните. Но е добре да се консултирате с алерголог.

Поздрави!

# 692
Здравейте, доктор Пеев!

Преди 4 години посетих за първи път дерматолог. Тогава бях на 26 години. Докторът каза, че имам розацея и че ако не я лекувам, ще прогресира в ужасно състояние. Изписа ми крем на Uriage Roseliane, както и мицеларна вода и слънцезащита на Биодерма и крем на La Roche Posay Effeclar duo, и измивен гел на CeraVe. Не бях много доволна от консултацията, защото беше претупана, така и не разбрах в каква последователност да нанасям продуктите, колко пъти и т.н. А и като ми беше първи такъв преглед, не знаех и какво да питам. Миналата година отидох още веднъж при друг дерматолог. Там ми казаха, че вероятно трябват и лазерни процедури, за да се реши проблемът. Изписана ми някаква киселина, която да слагам 2 пъти в седмицата вечер, както и друг крем за розацея, но аз се притеснявах от тази киселина и не я ползвах повече от 1-2 пъти. Забелязвам, че зачервяванията ми по бузите понякога се възпаляват повече, друг път по-малко, не знам от какво точно зависи.
Не полагам почти никакви грижи в момента, от време на време слагам крема на Uriage и понякога мия с измивен гел лицето или мицеларната на Биодерма.
Какъв съвет бихте могли да ми дадете? И още един въпрос - много ли е важна марката на козметиката? Възможно ли е с по-евтини продукти да се полагат адекватни грижи? От първия дерматолог получих един скандален коментар, че "няма да ми изписва Диор, за да не ме натовари финансово". Какво да правя, ако имам ограничен бюджет? Да занемаря ли кожата си още... Благодаря!

Здравейте,

Розацеята е, често срещано кожно заболяване, което за съжаление няма крайно решение, но има как кожата да се поддържа в добър вид. За съжаление от разказа по-скоро разбирам, че е нямало добра комуникация между вас и лекарите. Казвам го със съжаление, защото това е честа причина за разочарование. Тук в никакъв случай не твърдя, че проблемът е бил от Ваша страна. На въпроса - има как да се ползва и по-бюджетна козметика, но тъй като става въпрос за медицински проблем, повечето лекари се доверяваме на медицинска козметика и лекарства, където има проучвания при хора с Вашия проблем. За съжаление този тип продукти са сравнително скъпи.
Като представител на другата страна споделям, че всеки лекар (поне така се надявам) има опит с определени продукти, на които се доверява и препоръчва тези, с които бихте имали най-добър и бърз ефект.  Съветът ми е следващия път, когато имате притеснение за бюджета, да  бъдете напълно открити с лекаря и да го питате какво биха стрували тези продукти и всички ли са необходими, за да може да намерете оптималното решение за Вас. Със сигурност може да се намери и друг вариант. 

Поздрави!

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 08:08 от Рaдост

# 693
От 2 год. няма отърваване от това!
4 различни дерматолози посетихме, различни мехлеми казват екзема, мазане по 14 дни контролен смяна на мехлема и все така нищо, от някой от мехлемите, дори стана по лошо зачерви се .

Съвет? Длаи някъде може да се вземе проба и да се изследва , какво е аджеба това и да се сложи правилна диагноза и подходящо лечение? Лечимо ли е, вече се питам?!

Моля ви, за мнение.

Здравейте,

След като толкова време не сте имали успех е разумно да се вземе биопсия. Това е изследването, което най-точно може да покаже какво е.

Поздрави!

# 694
Здравейте, докторе!
Това е по бедрата ми високо на хълбока от много време. С какво мога да мажа? Единични обриви такива има и на други сектори от бедрата.

Здравейте,

Вероятно става въпрос за кератозис пиларис. Среща се при суха кожа. Трябва да мажете с продукти съдържащи уреа. Предполагам го имате от доста време. Очаквайте заглаждане, но не очаквайте да изчезне напълно.

Поздрави!

# 695
Здравейте д-р Пеев, преди два месеца имах падане с разцепване на вежда и сериозен кръвоизлив около и под окото. Забелязвам ,че точно на долната линия на синината и в страни имам остатъчна пигментация. Преди инцидента не съм ги имала.Възможно ли е да се "изчистят"?
Скрит текст:

Здравейте,

Трудно ми е да преценя от снимката. Ако пигментът е от отлагане на хемосидерин, ще изчезнат много бавно, ако пигментът е от отлагане на меланин, по-скоро няма да изчезнат без лечение.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 08:09 от Рaдост

# 696
Здравейте д-р Пеев, на 31г. съм и от няколко години се боря с така наречените комедони (белите пъпки при мен са на лицето на скулите), към момента премахването е чрез игличка от специалист, пробвали сме и с азот, но едни махаме след време се появяват други. Моля препоръчайте ми някой козметичен продукт, с който да опитам да ги намаля/стопирам, защото ми писна от иглите и азота. Благодаря!

Здравейте,

Ако кожата Ви толерира, може да почнете да ползвате третиноин крем – първоначално с по-нисък процент и постепенно да вдигате процента. Става бавно, но това е начинът, с който може да подобрите самообновяването на кожата.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 08:09 от Рaдост

# 697
Здравейте,

През есента на 2021 ме изгориха по време на лазерна епилация с александритен лазер. Белегът е с размерите и формата на половин монета от 1-2 стотинки в долната част на брадичката. Аз съм много светла, а той е в тъмно розов цвят по краищата и леко по-светъл в средата. Няма осезаем релеф, но погледнат от близо си изглежда като нормален белег от обелено/изгорено. За тези близо три години, през първата се надявах да изсветлее и поизчезне от само себе си. Но след като мина време и нямаше никаква разлика, през последните две години използвах някои леки продукти с ретинол/ретинал, ниацинамид, аскорбинова киселина и напоследък транексамова киселина. През последната година опитах и конкретни продукти с тиамидол на Юсерин за премахване нежелана пигментация с надеждата, че ще поизсветлят самия белег. Но и след употребата на подобен тип продукти няма никаква разлика в цвета и формата му. Затова и мисля, че първоначалното ми предположение, че с козметика най-вероятно трудно ще го залича, се позатвърди и обмислям с идването на есента консултация с дерматолог за започване на подходяща кабинетна терапия или апаратни процедури. Знам, че на място ще ми предложат определени варианти, но бих била благодарна да ми дадете някакви първоначални насоки какъв би бил най-подходящия подход за заличаване на такъв тип белег получен при изгаряне с лазер. От това, което прочетох като информация, оставам с впечатление, че често за премахване на подобни белези се използва СО2 лазер. Така ли е и има ли някакви сериозни противопоказания? Вие от каква процедура бихте ми предложили да се поинтересувам?

Благодаря предварително

Здравейте,

Хипо/хиперпигментациите от лазерна епилация, когато няма атрофия на кожата, обикновено не налагат конкретно лечение и изчезват с времето, понякога са нужни няколко години. Без да съм го видял е много трудно да ви препоръчам нещо конкретно - но след като нямате атрофия (вдлъбване), не бих правил СО2 лазер. По-скоро ако проблемът е в цвета (червен) - IPL  може би в комбинация с мезотерапия или PRP ми се струва удачен вариант.

Оставам на разположение.

Поздрави!

# 698
Здравейте, д-р Пеев!

От няколко месеца ми се появиха 2 червени петна по лицето, които се налюспяват, и после падат люспите. От доста години страдам от псориазис, възможно ли е да се е възпалил и бихте ли могли да ми препоръчате нещо.

# 699
Здравейте д-р Пеев!
Лесното зачервяне дифузно на лицето при топлина или студ означава ли някаква начална форма на розацея?Усещането е свързано с парене и опъване  на кожата,особено през зимата!Поне 1-2 часа не отшумява и лицето остава зачервено?
С какво препоръчвате да се третира?
Лазер препоръчва ли се в тази начална форма?
Няма видими мрежа от капиляри или отделни капиляри,а само силно зачервена кожа!
Но е много неприятно и болезнено дори!

Здравейте,

Да, това са признаците на розацея. Не мога да кажа, че е начална или друга форма, но този симптом е познат като флаш. Понякога кожата може да бъде и свръхчувствителна. Препоръчвам консултация с дерматолог има достатъчно много продукти на пазара и трябва да се види кои са подходящите във Вашия случай. Но това което трябва да направите първо е да избягвате отключващите фактори и да ползвате целогодишно слънцезащита. Ув лъчите са един от тригерите. Флашовете не могат да се третират с лазер (рядко има резултат).

Поздрави!

# 700
Здравейте,д-р Пеев.
На 49г съм с розацея от 10 г насам.
От поне 3г не я усещам,може би лятото като е по-топло ми излизат пъпки.
Въпросът ми е - на лице с розацея,могат ли да се правят пилинги,или други процедури,въобще как може да се обновява кожата с цел почистване. Имам нужда от това,заради пъпките,порите и комедоните,които излизат понякога.
Благодаря ви!

# 701
Аз също съм с Розацея по бузите и дерматолози са ми забранили абсолютно всякакъв вид пилинг, особено тези с търкане по кожата и частици.

Скрит текст:
Здравейте,
От няколко лета насам под очите лятото ми се появяват твърди пъпки, според мен запушени мастни жлези, които вероятно са свързани с непрекъснатото ми изпотяване от жегата и вероятно някоя съставка на крема, който използвам. Същите ми се появяват и в горната част на носа, до окото. Можете ли да ми дадете някакъв съвет как да ги избегна или с какво да ги мажа? Като брадавици са. После, с промяната на времето, полека-лека сами изчезват. С какво може да ги мажа, за да изчезнат по-бързо или въобще да не се появяват? Прилагам снимка! Много благодаря предварително!

Здравейте,

На мен пропуснахте да ми отговорите, затова придвиждам запитването си! Благодаря!

# 702
mamaLina, отговорил Ви е докторът. Вижте мнение 687 от 11.09 Simple Smile

# 703
здравейте д-р Пеев.
От 5 месеца насам имам неизяснена уртикария, пуснаха ми изследвания за алергия, щитовидна, чернодробни, хеликобактер и т.н. Като пия противоалергични изчезват, но като ги спра пак се почва. 3 седмици пиех чай от коприва и за този период нямах никакви обриви. Като цяло те не сърбят, излизат през нощта защото като си легна нямам, но като се събудя имам или след 1 час от ставането от леглото излизат. От една седмица спрях и чая от коприва и днес се събудих отново с 1 обрив
и до към 12 часа спадна обривът.
Моля за коментар на какво може да се дължи и трябва ли да направя нещо специално?

# 704
Благодаря! Извинявам се!

Общи условия

Активация на акаунт