Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 295
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 750
Докторе, ретинол/ретиналдехид или бакучиол могат ли да се прилагат при Розацея? Като антиейдж грижа под формата на серуми и/или кремове или ще раздразнят допълнително кожата?

Здравейте,

Зависи от формата на розацеята. При по-леки форми аз давам ретиналдехид в ниска концентрация. Бакучиол е най-щадящ от всички, ако имате притеснение, препоръчвам да започнете с него.

Поздрави!

# 751
Може ли да препоръчате продукти за себореен дерматит на скалпа? Имах подобрение от два месеца с един шампоан на Дюкре , който вече не помага. Низорал също не действа изобщо.

Здравейте,

Медикет Плюс, Dercos на Виши, DS shamoo на Uriage, Sulsun blue, Sebomax на Biotrade.

Поздрави,

Тук за сух себореен дерматит ли става въпрос или за мазен? Може ли да посочите продукти за мъж за сух?
Благодаря!

Здравейте,

По-скоро за мазен скалп и пърхот. За сух има от серията Dercos.

Поздрави!

# 752
Може ли да препоръчате продукти за себореен дерматит на скалпа? Имах подобрение от два месеца с един шампоан на Дюкре , който вече не помага. Низорал също не действа изобщо.

Здравейте,

Медикет Плюс, Dercos на Виши, DS shamoo на Uriage, Sulsun blue, Sebomax на Biotrade.

Поздрави,
Здравейте и добър вечер доктор Пеев
Вчера след преглед при дерматолог ми махнаха с електрокоагулация вирусни брадавички на лицето
Доктора каза да не мокря лицето първите 24 часа и след това да мажа с крем цикалфат на Аvene
Днес са леко зачервени местата на раничките притеснявам се това нормално ли е ,защото не мога да се свържа с дерматолога
И до колко дни падат коричките
Приложила съм и снимка
Ще съм ви страшно благодарна ако ми отговорите
Дали да взема нещо друго за мазане освен горепосоченото
На моменти при допир на раничките ги усещам все едно като подкожна пъпка леко зачервени и подути
Незнам дали успях да опиша

Здравейте,

Нормално е да изглеждат така раничките. Обикновено са нужни 4-5 дни, докато паднат. Това, което Ви е изписано е достатъчно за възстановяването. Задължително ползвайте слънцезащита навън до зарастването.

Поздрави!

# 753
Здравейте! На 52 год. съм и от 5 год. в менопауза с много суха кожа. От месец лекувам червен плосък лишей, но без особен резултат. Започна по ръцете, но вече се разпространи по цялото тяло без лицето. Пия витамин А и Е, Десибел 5, Фолиева киселина и мажа два пъти на ден с Еудермол 8. Според дерматоложката, която ме лекува кръвната ми картина е добра. Какво друго бихте ме посъветвали.

Здравейте,

В лечението не виждам кортикостероиден крем или калциев невринов инхибитор, а то е основното. Съветвам да се видите с дерматоложката и да обсъдите лечението.

Поздрави!

# 754
Здравейте, д-р Пеев!
От почти година ми се образува това между всички пръсти на краката, сърби и боли. С какво да го лекувам?

Здравейте,

Прилича на гъбички. Може да ползвате антимикотичен крем. Например Канестен крем.

Поздрави!

# 755
Здравейте д-р Пеев,
Водя битка с акнето на сина ми, но може би неуспешна. Акне аут и други подобни кремове, но не виждам резултат. Някъде нещо явно бъркам или пропускам. Моля кажете ми правилните стъпки за тази битка. Трябва ли да отиде на почистване на лице? Те и сега го болят тези пъпки. Какво препоръчвате вие? Прилагам снимка, всеки ден е различен. Понякога са пламнали и излезли много пъпки, готови да се спукат, друг ден се виждат основни старите белези... На 17 години е.

Здравейте,

Не препоръчвам почистване на лице в това състояние. В тази форма препоръчвам да помислите за лечение с Роакутан.

Поздрави!

# 756
Здравейте,
Кожата на лицето ми (33г) е много дехидратирана.
През годините съм забелязала, че ако ползвам хидратиращ крем с наличие на съставка с алкохол, усещам опъване на кожата и не ми е комфортно.
Можете ли да препоръчате силно (ултра) хидратиращ крем или серум, без алкохол?
Благодаря

Здравейте,

Може да пробвате със Cerave аdvanced repair ointment.

Поздрави!

# 757
  • Пловдив
Здравейте,
От известно време усещам дразнеш сърбеж в облатта на стъпалото. Само на лявото. Водимо няма никави структурни изменения или зачервявания, но сърбежа е налице.
Има моменти когато стихва и си мисля, че е било моменто и след време пак се появява.
Забелязах, че подобни раздразнения имам и в областта на мишниците. Сърбеж без обрив.
Имате ли предположение или насока дали да включа или изключа нещо от храненето си, дали да приемам ошределени витамини или добавки, или да направя някакви изследвания?
Благодаря!

# 758
Здравейте, д-р Пеев.
От лятото насам ми се появиха някакви  екземи и мехурчета и на двете ходила отдолу ,които сърбят неприятно.
Ще очаквам вашето мнение.
Поздрави!

# 759
Здравейте,
От известно време усещам дразнеш сърбеж в облатта на стъпалото. Само на лявото. Водимо няма никави структурни изменения или зачервявания, но сърбежа е налице.
Има моменти когато стихва и си мисля, че е било моменто и след време пак се появява.
Забелязах, че подобни раздразнения имам и в областта на мишниците. Сърбеж без обрив.
Имате ли предположение или насока дали да включа или изключа нещо от храненето си, дали да приемам ошределени витамини или добавки, или да направя някакви изследвания?
Благодаря!

Здравейте,

Неспецифичните сърбежи без промени в кожата са трудни за идентифициране. Понякога може да са неврологични, психогенни или свързани с метаболитни състояния. Съветвам Ви да си направите пълна кръвна картина с биохимия, да следите за проявата на сърбежа, кога е по-силен, кога е по-слаб, всеки ден ли е. И да насрочите консултация с невролог.

Поздрави!

# 760
Здравейте, д-р Пеев.
От лятото насам ми се появиха някакви  екземи и мехурчета и на двете ходила отдолу ,които сърбят неприятно.
Ще очаквам вашето мнение.
Поздрави!

Здравейте,

Смятам, че може да се касае за дерматит, както сте написал. В тези случаи е разумно да вземете хубав овлажняващ крем с уреа и кортикостероиден крем. Препоръчвам консултация с дерматолог, който да следи лечението.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 09:48 от Рaдост

# 761
Здравейте, д-р Пеев,
чела съм ,че вирусите, предизвикващи кокоши трън, или някакви брадавици, са ЧПВ и остават в тялото. Това вярно ли е? Ако да, имали начин човек да се излекува от тях? Рискови ли са за рак след време?

Дъщеря ми, като малка, в първи клас, имаше кокоши трън на пръста на ръката. Успях ме да се справим с него със сол - ръката се потапя в топла вода, да се размекне и се слага лепенка със сол. Това се повтаря ежедневно, докато кокошият трън изчезне напълно - около 10 дни до 2 седмици. Няма следа къде е бил. Това лято, вече е голяма, й излезе кокоши трън на ходилото. Отново се справи със сол.
Това провокира въпроса ми, дали този вид ЧПВ е рисков за рак?

# 762
С настъпване на студеното време, кожата ми (по крака, ръце, гръб, корем) започва много да ме сърби (особено под горещ душ). Предполагам, че е суха. Може ли да ми предложите продукти ( за душ и лосион за мазане), които биха облекчили това състояние. Няма й нищо друго видимо освен сърбежа, който наистина е неприятен и явно, че продуктите, които аз й предлагам не й помагат. Благодаря.

# 763
  • Сандански
Здравейте,

Да попитам и аз от 2-3 седмици рязко се сдобих с кафяво петно на стъпалото.
Трябва ли да правя нещо допълнително, ще изчезне ли... Прилагам снимка в скрит текст.
Скрит текст:
Бих бил благодарен на всякаква информация.

Поздрави,

# 764
Здравейте, д-р Пеев, и благодаря за помощта в тази група! Излезе ми обрив на гърба, и се чудех дали можете да ме насочите алергичен ли е или има друг произход и как да го лекуваме? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт